Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Testele de salivă pentru elevi au ajuns dezasamblate în școli. Sorin Cîmpeanu: „Este într-adevăr o dificultate, cea a asamblării pe componente. Colegii care se implică vor primi zile libere”

Teste de salivă

Foto: Facebook USR

Testele de salivă pentru elevi au ajuns în sfârșit în școli, însă nu în kituri individuale, ci dezasamblate. Pentru a putea fi distribuite elevilor și utilizate de către aceștia, toate componentele trebuie puse laolaltă de personalul școlilor. „Au sosit în școli testele de salivă mult promise. În niște cutii mari de carton în care se găsesc 50 de bețișoare într-o pungă, 50 de căpăcele într-o pungă, 50 de flacoane într-o pungă, 50 de pliculețe cu substanță într-o pungă. Făra instrucțiuni, fără prospect”, a scris pe Facook senatorul USR Ștefan Pălărie.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a recunoscut că există „o dificultate” și a promis zile libere profesorilor care se implică în operațiune.

„Este într-adevăr o dificultate, cea a asamblării pe componente a acestor teste. Dar acest lucru s-a făcut deja în multe judeţe, avem raportările de la inspectorate. În al doilea rând, acest consum de timp din partea cadrelor didactice este compensat de importanţa existenţei acestor teste în şcoli. (...) Pentru acei colegi care s-au implicat deja şi care se vor implica am anunţat că Ministerul Educaţiei, apreciind acest efort făcut în zile libere, va compensa prin zile de concediu, în măsura posibilului. Este un efort pe care îl recunoaştem şi îl apreciem, este făcut în interesul siguranţei sanitare în şcoli”, a declarat Cîmpeanu la Antena 3, potrivit News.ro.

Mai mulți părinți au ridicat însă întrebări asupra condițiilor de siguranță sanitară în care sunt asamblate testele, care nu pot fi garantate într-o unitate de învățământ.

Ministrul Educației a spus că directorul este cel care coordonează operaţiunea de asamblare a testelor în fiecare unitate de învăţământ.

“Fiecare şcoală are un director. Directorul este responsabil pentru managementul acelei şcoli, va apela la colegi cadre didactice, va apela la personalul didactic şi didactic auxiliar, personal nedidactic şi, acolo unde există, un rol foarte important, îi rog pe cei care sunt angajaţi ai Ministerului Sănătăţii, asistenţi medicali, să se implice în acest proces. Sunt convins că se vor implica”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, citat de News.ro.

El a precizat că acolo unde aceste teste vor fi făcute în şcoli, este nevoie de acordul părinţilor, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, testele sunt date elevilor, care le vor face acasă, sub supravegherea părinţilor.

MInistrul Educației a făcut o demonstrație a felului în care se utilizează un test de salivă, afirmând că administrarea acestuia de către orice persoană fără pregătire medicală durează mai puţin de un minut.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult