Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Textul lui Dan Negru despre exmatricularea „proștilor” din școli m-a făcut să îmi pun niște întrebări...

Dan Negru

Foto: Facebook Dan Negru

Nu m-a înfuriat textul lui Dan Negru despre exmatricularea „proștilor” din școli, dar m-a făcut să îmi pun niște întrebări.

Ce s-o fi ales de colegul lui, care a fost exmatriculat?! Ce a ajuns în viață?

Dacă a ajuns delicvent sau pușcăriaș, școala poartă o vină, căci ea nu este o bandă de selectat cartofi, care îi aruncă automat la gunoi pe cei stricați, diformi sau cu boli, ci este o instituție care trebuie să îi accepte pe toți copiii așa cum sunt, cu bune, cu rele, să îi educe, să îi șlefuiască și să scoată ce este mai bun din fiecare dintre ei. Nu pot fi buni la toate, nu pot fi toți cuminți, dar școala trebuie să găsească ce este bun în fiecare și să dezvolte acel lucru, să-i disciplineze pe cei mai puțin cuminți. Cu tact, fermitate și reguli clare pot face asta dascăli cu dăruire.

Sigur nu este o soluție eliminarea celui „rău”. Îl elimini și ce se alege de el?

Educarea și disciplinarea sunt pentru „proști”. Dacă ar fi gata deștepți și cuminți, pentru ce s-ar mai duce la școală?

A fi dascăl cu har nu înseamnă doar să te lauzi cu olimpici, ci și cu rezultatele obținute cu toți copiii. Un copil vorbea urât și l-ai dezvățat. Altul era agresiv și l-ai făcut blând. Altul vorbea greu și scria rău - l-ai învățat să pronunțe bine și să scrie corect. Unul nu putea socoti la matematică; l-ai învățat să iubească numerele.

Despre asta e școala... Pași mici și siguri, zi de zi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mirea check icon
    *Delincvent e corect, doamna scriitoare!
    Așa scrie în DEX!
    • Like 0
  • IRINA check icon
    Și dacă nu îl elimini, ce se alege de elevul agresor, potențial criminal? Dragă autor de articol, cum rămâne cu victima? Ce se alege de ea? Cum va mai fi profesor după aceasta experienta? Dacă profesoara ar fi fost un membru al familiei tale? Sora ta? Mama ta? Chiar tu...Ti-ai mai fi pus astfel de întrebări filosofice? Ti-ai fi dorit ca societatea sa fie "inclusiva" cu cel care a încercat sa te omoare? Sau cu cel care care a încercat sa-ti omoare sora, mama? De ce atâta toleranta fata de agresor, și niciun fel de înțelegere fata de victima?
    • Like 0
  • exmatricularea nu e o solutie. Parintele si inspectoratul vor fi nevoiti asa sa depune eforturi si sa caute alta scoala sa il primeasca.
    Lasatul repetent pt a gasi locul intelectual si emotional al copilului e solutia. Asa va putea ramane la nivelul unde are carente si sa aprofundeze. Nu toti copiii evolueaza la fel de repede, unii au un ritm mai lent.

    Problema ramane: si ce facem cu profesorii ce trebuie exmatriculati a 2a zi?? lucrez in privat, am vazut destul de multi incompetenti concediati de pe o zi pe alta, dar niciun profesor desi mai mult de 50% din cei cu care avui de a face sunt incompetenti.
    • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Intr-o societate virusata, ca a noastra, nu sunt solutii!Doar noi putem sa gasim raspunsul la probleme, dar nu vrem! Ne complacem si ne place!Suntem corupti visceral, este in adn-ul nostru mita, coruptia, furtul, umilinta,capul plecat, etc. Alegem mereu pe aceste criterii...cum sa fie competente alese? De catre cine?
      • Like 2
  • e o problema cu exmatricularile pt ca invatamantul de 10 clase (mai nou si mai vechi) este obligatoriu....sau macar pana la 16 ani cand clientii ar putea intra in campul muncii (in campul delicventei sunt primiti si de la 15 ani, cred)
    si, autoarea nu e o utopista ci doar o politic corecta, asta e lectia pe care o stie, teza comunist-socialista, toti sunt la fel , doar mediul social si scoala sunt de vina etc, etc (de aia nici-un bula nu ajunge einstein)
    si inca, daca sunt prea multi cartofi defecti, degradati , de unde atatia dascali dedicati, educatia costa si (noi) platim in speranta ca si cei educati, la randul lor, vor cotiza , cand vor fi in stare;
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Cei care au probleme mari nu pot fi ajutati la gramada cu restul ci au nevoie de mai multa atentie. Acest lucru se poate incerca in scolile normale doar in detrimentul celorlalti elevi, fapt care duce la tensiuni cu parintii. In mod normal nu ar trebui sa fie toate scolile la fel, accesibile pentru oricine, fara criterii. In Germania dupa ciclul primar are loc o prima triere si se determina o separatie intre cei care pot si cei care nu. Astfel se evita ca un mar stricat sa contamineze toata lada.
    • Like 1
  • Si ce te faci cu refractarii, impertinentii sustinuti de parinti inavutiti peste noapte din hotii? Ce te faci cu aia de isi injunghie profesorii, in plina clasa, fara remuscari? Ce te faci cu consumatorii si dealerii de droguri? Cu cei care sfideaza permanent si refuza sa asculte? Profesorii, asa cum sunt, unii cu aptitudini didactice, altii fara nu sunt martirii unor needucati de acasa, unor declasati ce braveaza cu acesta atitudine. Nu. Pentru astia era buna scoala de corectie si apoi, daca nu au tras invataminte, puscariile cu regim sever. Din cauza libertatii exagerate, a drepturilor fara obligatii s-a ajuns, in toata lumea, la dezastrul educational. Romania este o "maimuta" lipsita de inteligenta, care a inteles ca "eliberarea de sub rigorile comuniste" inseamna libera degenerare. Se vede asta la toate categoriile, la toate paturile sociale. Nu va mai puneti intrebari retorice si, mai ales, nu mai dati sugestii lipsite de ratiune. Cand veti fi in locul profesorilor sa vorbiti.
    • Like 3
  • Nume check icon
    Pe vremuri copii stateau mai mult cu parintii decat acum. Slujbele era in general de 8 ore, iar parintii petreceau mai mult timp cu copiii. Se faceau teme impreuna si exista o "educatie" continua din partea familiei si imbogatita din partea scolii. Deasemenea perceptele morale ale societatii era erau diferite. Acum, din pacate lucrurile sunt pe dos si nu merg intr-o directie buna. Copii nu prea mai stau cu parintii, prin urmare educatia clasica este destul de subreda. "Imbogatirea" educatiei la scoala nu se mai intampla pentru ca nu mai ai pe ce sa construiesti, iar perceptele morale sunt diferite si in conflict. After-school este numai o institutie mercantila de a asigura o siguranta a copiilor pana vin sa ii ia parinti si cam atat Iar atunci cand parintii in sfarsit sunt cu ei, sunt mai mult prieteni sau frati mai mari decat parinti.
    P.S. Lucrez la o firma care are multe vizite de elevi o saptamana altfel. Elevi de la scoli cu "pretentii" din oras si elevi de la scoli fara pretentii de la tara. In conceptia clasica de educatie care credeti ca dintre elevii celor doua scoli sunt mai atenti cu cei din jur, mai respectuosi, mai toleranti, mai calmi si mai linistiti?
    • Like 1
    • @ Nume
      Marina check icon
      Cei de la țară. Nu că ar fi în mod real mai respectuoși, calmi, toleranți, dar, nefiind în mediul lor, sunt circumspecți. Să îi vedeți când joacă pe terenul lor.
      • Like 1
    • @ Nume
      Si media are o influenta dezastruasa asupra tinerilor. Asta este caracteristica tinerilor, a copiilor: spiritul de fronda, de a ignora sfaturile celor mai batrani. S-a acutizat fenomenul din cauza "distractiei fara limita". S-au scos filme, desene animate pe motiv ca oglindeau corect o epoca istorica pe motiv de rasism sau diverse discriminari si s-au promovat numai filme monstroase ce promoveaza tarele speciei umane. Numai dezumanizarea si degenerarea este premiata.
      • Like 1
    • @ Nume
      Mirea check icon
      Pe vremuri *copiii stăteau mai mult cu părinții? În ce film?
      Se lucra șase zile pe săptămână, ba chiar șapte!
      Programul de lucru opt ore?
      În visele tale! Dacă erai șofer sau agricultor, programul era zi lumină, mai ales în campanie!
      De ce s-a numit "generația cu cheia de gât"?
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Mirea check icon
      *dezastruoasă, *monstruoasă...
      Învățați să scrieți corect, domnu' cu prea multe libertăți!
      V-am mai spus și în altă parte, dacă vreți ordine și disciplină după pofta dumneavoastră, mergeți în Coreea de Nord!
      • Like 0
    • @ Mirea
      Imi cer scuze pentru greselile semnalate. Cred ca sunt din "viteza" scrierii pe calculator. In ceea ce priveste mersul in coreea de nord nu cred ca are rost sa mai discutam. V-am raspuns "in alta parte. E pacat ca din tot ce am "spus" eu doar la atat v-ati oprit. O zi buna.
      .
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Știu o întâmplare cu cineva care era veșnic ocupat cu firma pe care o pusese pe picioare, muncind de dimineața până seara. Comportamentul copilului său devenise insuportabil. În final, a ajuns la psiholog. România are o mentalitate comunistă, care a rezistat și va rezista încă vreo două-trei generații. Comuniștii considerau psihologia un fel de sperietoare. Era asociată cu nebunia, o toană bună pentru burghezia decadentă și capitalismul putred. Psihologul nu și-a găsit încă drumul în societatea românească. Este încă un marginal, un outsider.
    Respectivul a ajuns la psiholog, pentru că, după ce se potolise, copilul întrase în depresie.

    - Sunt foarte ocupat, a motivat el. Când vin acasă mai stau puțin, mănânc, mă uit la televizor și mă apuc din nou de lucru.
    Psihologul l-a învățat însă un truc: chiar dacă mai ai pe zi doar cinci minute, petrece-le cu copilul tău. Fotbal o să tot fie, politică la fel, dar copilul tău o să crească, și o să vină o vreme când tu vei dori să-l vezi și el nu te va mai primi.

    Școala nu are ce face într-o situație care ține de familie, într-o situație cu părinți absenți. Și nu e vorba aici doar de a câștiga niște bani - pe are oricum îi vei da pe doctori mai târziu - ci de iluzia PUTERII.
    Să fi șef înseamnă PUTERE, să câștigi bani poate însemna PUTERE. Până și familia ta devine o posesiune. Ești șeful ei, ești PUTERNIC.

    PUTEREA E UN DROG. Ești drogat cu putere, dar, ca orice dependent, nu-ți dai seama.

    Comportamentul copilului tău va devia. Se va instala o tristețe fără margini, pe care o va umple cu ce va găsi la îndemână: abuz, dependență etc.

    Ce-și poate dori orice copil? Părinți. Părinți PREZENȚI, nu ABSENȚI.

    Școala nu poate face minuni și nu poate interveni acolo unde este rolul tău.
    • Like 0
  • Marina check icon
    Adică profesorii pot face ceea ce părinții nu pot, să disciplineze copilul . Și asta cu tact, fermitate și reguli clare. În niciun caz cu pedepse. Cică nu funcționează pedepsele, doar recompensele. Suntem toți niște îngerași pe care societatea, compusă tot din îngerași, ne defectează.
    "Unul vorbea urât și l-ai dezvățat" - serios? Așa, cu blândețe și iubire, nu?
    Utopică viziune. Copilul ăla care vorbește urât asta aude acasă și în grupul lui. Ar fi o minune ca profesorul să aibă o influență mai mare decât familia și prietenii. Se poate întâmpla și asta, dar ca excepție.
    • Like 7
    • @ Marina
      Probabil cel mai bun comentariu pe care l-am citit de foarte mult timp pe acest site.
      • Like 4
    • @ Marina
      Sa intelegem ca dvs. nu credeti ca exista si copii defecti? Se pare ca statisticile arata ca exista! Indiferent de ce si cum vorbesc parintii acasa! Psihiatrii confirma asta!
      • Like 1
    • @ Marina
      Și totuși, eu cred că profesorii chiar pot face asta.
      Ideea e că, mergând la școală, mediul copilului se schimbă. Nu mai e la el acasă. Școala e alt loc, cu alte reguli.
      Citeam că, dacă părinții vor să-și învețe copilul o limbă străină de mic, fiecare dintre părinți trebuie să-i vorbească acestuia într-o limbă diferită. Permanent. Astfel, cu mama va vorbi în engleză, cu tatăl va vorbi în română, de exemplu. Se schimbă persoana, se schimbă limba. De ce n-ar fi așa și cu școala? Mai ales că nu e vorba doar de școală. Acasă e acasă, pe stradă sunt alte reguli, la școală iar se schimbă regulile.
      Nu sunt psiholog și nici n-am verificat asta experimental, de-aia am și spus ”cred”. Soluțiile pot veni doar din partea unor specialiști.
      Și mai cred că, dacă în capul copilului aceste lucruri sunt clare, bine delimitate, acesta se va conforma regulilor locului în care se află. Sau, cel puțin, probabilitatea de a o face e mai mare.
      • Like 0
  • Intrebare pentru autor: daca nu-l elimini, ce se alege de el, de colegi. profesori,de societate?
    • Like 3


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult