
Foto: Facebook Dan Negru
Nu m-a înfuriat textul lui Dan Negru despre exmatricularea „proștilor” din școli, dar m-a făcut să îmi pun niște întrebări.
Ce s-o fi ales de colegul lui, care a fost exmatriculat?! Ce a ajuns în viață?
Dacă a ajuns delicvent sau pușcăriaș, școala poartă o vină, căci ea nu este o bandă de selectat cartofi, care îi aruncă automat la gunoi pe cei stricați, diformi sau cu boli, ci este o instituție care trebuie să îi accepte pe toți copiii așa cum sunt, cu bune, cu rele, să îi educe, să îi șlefuiască și să scoată ce este mai bun din fiecare dintre ei. Nu pot fi buni la toate, nu pot fi toți cuminți, dar școala trebuie să găsească ce este bun în fiecare și să dezvolte acel lucru, să-i disciplineze pe cei mai puțin cuminți. Cu tact, fermitate și reguli clare pot face asta dascăli cu dăruire.
Sigur nu este o soluție eliminarea celui „rău”. Îl elimini și ce se alege de el?
Educarea și disciplinarea sunt pentru „proști”. Dacă ar fi gata deștepți și cuminți, pentru ce s-ar mai duce la școală?
A fi dascăl cu har nu înseamnă doar să te lauzi cu olimpici, ci și cu rezultatele obținute cu toți copiii. Un copil vorbea urât și l-ai dezvățat. Altul era agresiv și l-ai făcut blând. Altul vorbea greu și scria rău - l-ai învățat să pronunțe bine și să scrie corect. Unul nu putea socoti la matematică; l-ai învățat să iubească numerele.
Despre asta e școala... Pași mici și siguri, zi de zi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Așa scrie în DEX!
Lasatul repetent pt a gasi locul intelectual si emotional al copilului e solutia. Asa va putea ramane la nivelul unde are carente si sa aprofundeze. Nu toti copiii evolueaza la fel de repede, unii au un ritm mai lent.
Problema ramane: si ce facem cu profesorii ce trebuie exmatriculati a 2a zi?? lucrez in privat, am vazut destul de multi incompetenti concediati de pe o zi pe alta, dar niciun profesor desi mai mult de 50% din cei cu care avui de a face sunt incompetenti.
si, autoarea nu e o utopista ci doar o politic corecta, asta e lectia pe care o stie, teza comunist-socialista, toti sunt la fel , doar mediul social si scoala sunt de vina etc, etc (de aia nici-un bula nu ajunge einstein)
si inca, daca sunt prea multi cartofi defecti, degradati , de unde atatia dascali dedicati, educatia costa si (noi) platim in speranta ca si cei educati, la randul lor, vor cotiza , cand vor fi in stare;
P.S. Lucrez la o firma care are multe vizite de elevi o saptamana altfel. Elevi de la scoli cu "pretentii" din oras si elevi de la scoli fara pretentii de la tara. In conceptia clasica de educatie care credeti ca dintre elevii celor doua scoli sunt mai atenti cu cei din jur, mai respectuosi, mai toleranti, mai calmi si mai linistiti?
Se lucra șase zile pe săptămână, ba chiar șapte!
Programul de lucru opt ore?
În visele tale! Dacă erai șofer sau agricultor, programul era zi lumină, mai ales în campanie!
De ce s-a numit "generația cu cheia de gât"?
Învățați să scrieți corect, domnu' cu prea multe libertăți!
V-am mai spus și în altă parte, dacă vreți ordine și disciplină după pofta dumneavoastră, mergeți în Coreea de Nord!
.
Respectivul a ajuns la psiholog, pentru că, după ce se potolise, copilul întrase în depresie.
- Sunt foarte ocupat, a motivat el. Când vin acasă mai stau puțin, mănânc, mă uit la televizor și mă apuc din nou de lucru.
Psihologul l-a învățat însă un truc: chiar dacă mai ai pe zi doar cinci minute, petrece-le cu copilul tău. Fotbal o să tot fie, politică la fel, dar copilul tău o să crească, și o să vină o vreme când tu vei dori să-l vezi și el nu te va mai primi.
Școala nu are ce face într-o situație care ține de familie, într-o situație cu părinți absenți. Și nu e vorba aici doar de a câștiga niște bani - pe are oricum îi vei da pe doctori mai târziu - ci de iluzia PUTERII.
Să fi șef înseamnă PUTERE, să câștigi bani poate însemna PUTERE. Până și familia ta devine o posesiune. Ești șeful ei, ești PUTERNIC.
PUTEREA E UN DROG. Ești drogat cu putere, dar, ca orice dependent, nu-ți dai seama.
Comportamentul copilului tău va devia. Se va instala o tristețe fără margini, pe care o va umple cu ce va găsi la îndemână: abuz, dependență etc.
Ce-și poate dori orice copil? Părinți. Părinți PREZENȚI, nu ABSENȚI.
Școala nu poate face minuni și nu poate interveni acolo unde este rolul tău.
"Unul vorbea urât și l-ai dezvățat" - serios? Așa, cu blândețe și iubire, nu?
Utopică viziune. Copilul ăla care vorbește urât asta aude acasă și în grupul lui. Ar fi o minune ca profesorul să aibă o influență mai mare decât familia și prietenii. Se poate întâmpla și asta, dar ca excepție.
Ideea e că, mergând la școală, mediul copilului se schimbă. Nu mai e la el acasă. Școala e alt loc, cu alte reguli.
Citeam că, dacă părinții vor să-și învețe copilul o limbă străină de mic, fiecare dintre părinți trebuie să-i vorbească acestuia într-o limbă diferită. Permanent. Astfel, cu mama va vorbi în engleză, cu tatăl va vorbi în română, de exemplu. Se schimbă persoana, se schimbă limba. De ce n-ar fi așa și cu școala? Mai ales că nu e vorba doar de școală. Acasă e acasă, pe stradă sunt alte reguli, la școală iar se schimbă regulile.
Nu sunt psiholog și nici n-am verificat asta experimental, de-aia am și spus ”cred”. Soluțiile pot veni doar din partea unor specialiști.
Și mai cred că, dacă în capul copilului aceste lucruri sunt clare, bine delimitate, acesta se va conforma regulilor locului în care se află. Sau, cel puțin, probabilitatea de a o face e mai mare.