Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

The Economist: „România are un oraș cu care se poate lăuda”. Un om de afaceri olandez: Îmi plătesc inginerii dublu față de acum 5 ani

Cluj

România are un oraș cu care se poate lăuda - Clujul, scria recent The Economist, într-un articol despre felul în care s-a dezvoltat orașul în ultimul deceniu. Într-o Românie din care peste 3,5 milioane de oameni au plecat peste granițe în căutarea unei vieți mai bune, municipiul a reușit să își crească numărul de locuitori, ajungând astăzi, potrivit primarului Emil Boc, la 450.000 de persoane. „Principalul capital al Clujului, spune Boc, este reprezentat de către cei 100.000 de studenți, dintre care 3.000 de străini - o raritate într-o țară ai cărei cetățeni merg să studieze în străinătate”, relatează The Economist. 

Publicația notează că municipiul găzduiește astăzi 1.350 de firme IT și 20.000 de programatori, în creștere de la 12.000 în anul 2014.

„Cu toate acestea, după cinci ani de creștere spectaculoasă, Cluj începe să își atingă limitele. O cincime din populația activă a României este în străinătate. Și Clujul se confruntă cu lipsa forței de muncă și cu cerințe salariale în creștere. Wouter Reijers, un om de afaceri olandez, spune că își plătește inginerii dublu față de acum cinci ani. Muncitorii în construcții sunt atât de puțini încât este nevoie de vietnamezi pentru a suplimenta echipele de pe șantiere”, mai arată The Economist.

Însă odată cu dezvoltarea, Clujul a înregistrat și o creștere de prețuri, atât la nivelul locuințelor, cât și la nivelul bunurilor de larg consum. Potrivit unui studiu realizat de platforma analize imobiliare, municipiul este singurul din țară unde prețul locuințelor este astăzi mai mare decât era înaintea crizei imobiliare. Dacă în anul 2008, costul pe mp al unui apartament era 1.280 de euro, în luna noiembrie 2018 acesta era de 1.520 de euro, potrivit ziare.com.  

Untold, 2018

Foto: Facebook Untold

În fiecare an, Clujul este gazda celui mai mare festival de muzică din România, Untold, care a înregistrat anul acesta un record de participanți - 355.000 de oameni din toată lumea.

Recent, orașul Cluj a intrat, alături de Arad, Oradea și Timișoara, în Alianța Vestului - o asociere care speră să ocolească birocrația de la București și să atragă finanțare europeană pentru a duce la bun sfârșit proiecte mari de infrastructură. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Când se vrea se poate să meargă treaba și politicul, adică bunăstarea generată de o bună administrare,acoperă și mișmașurile politice a.î. treaba merge înainte satisfăcând cererile principale ale comunității, ca și afară.Simplu.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult