Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

The Economist: „România are un oraș cu care se poate lăuda”. Un om de afaceri olandez: Îmi plătesc inginerii dublu față de acum 5 ani

Cluj

România are un oraș cu care se poate lăuda - Clujul, scria recent The Economist, într-un articol despre felul în care s-a dezvoltat orașul în ultimul deceniu. Într-o Românie din care peste 3,5 milioane de oameni au plecat peste granițe în căutarea unei vieți mai bune, municipiul a reușit să își crească numărul de locuitori, ajungând astăzi, potrivit primarului Emil Boc, la 450.000 de persoane. „Principalul capital al Clujului, spune Boc, este reprezentat de către cei 100.000 de studenți, dintre care 3.000 de străini - o raritate într-o țară ai cărei cetățeni merg să studieze în străinătate”, relatează The Economist. 

Publicația notează că municipiul găzduiește astăzi 1.350 de firme IT și 20.000 de programatori, în creștere de la 12.000 în anul 2014.

„Cu toate acestea, după cinci ani de creștere spectaculoasă, Cluj începe să își atingă limitele. O cincime din populația activă a României este în străinătate. Și Clujul se confruntă cu lipsa forței de muncă și cu cerințe salariale în creștere. Wouter Reijers, un om de afaceri olandez, spune că își plătește inginerii dublu față de acum cinci ani. Muncitorii în construcții sunt atât de puțini încât este nevoie de vietnamezi pentru a suplimenta echipele de pe șantiere”, mai arată The Economist.

Însă odată cu dezvoltarea, Clujul a înregistrat și o creștere de prețuri, atât la nivelul locuințelor, cât și la nivelul bunurilor de larg consum. Potrivit unui studiu realizat de platforma analize imobiliare, municipiul este singurul din țară unde prețul locuințelor este astăzi mai mare decât era înaintea crizei imobiliare. Dacă în anul 2008, costul pe mp al unui apartament era 1.280 de euro, în luna noiembrie 2018 acesta era de 1.520 de euro, potrivit ziare.com.  

Untold, 2018

Foto: Facebook Untold

În fiecare an, Clujul este gazda celui mai mare festival de muzică din România, Untold, care a înregistrat anul acesta un record de participanți - 355.000 de oameni din toată lumea.

Recent, orașul Cluj a intrat, alături de Arad, Oradea și Timișoara, în Alianța Vestului - o asociere care speră să ocolească birocrația de la București și să atragă finanțare europeană pentru a duce la bun sfârșit proiecte mari de infrastructură. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Când se vrea se poate să meargă treaba și politicul, adică bunăstarea generată de o bună administrare,acoperă și mișmașurile politice a.î. treaba merge înainte satisfăcând cererile principale ale comunității, ca și afară.Simplu.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult