Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

The Economist: „România are un oraș cu care se poate lăuda”. Un om de afaceri olandez: Îmi plătesc inginerii dublu față de acum 5 ani

Cluj

România are un oraș cu care se poate lăuda - Clujul, scria recent The Economist, într-un articol despre felul în care s-a dezvoltat orașul în ultimul deceniu. Într-o Românie din care peste 3,5 milioane de oameni au plecat peste granițe în căutarea unei vieți mai bune, municipiul a reușit să își crească numărul de locuitori, ajungând astăzi, potrivit primarului Emil Boc, la 450.000 de persoane. „Principalul capital al Clujului, spune Boc, este reprezentat de către cei 100.000 de studenți, dintre care 3.000 de străini - o raritate într-o țară ai cărei cetățeni merg să studieze în străinătate”, relatează The Economist. 

Publicația notează că municipiul găzduiește astăzi 1.350 de firme IT și 20.000 de programatori, în creștere de la 12.000 în anul 2014.

„Cu toate acestea, după cinci ani de creștere spectaculoasă, Cluj începe să își atingă limitele. O cincime din populația activă a României este în străinătate. Și Clujul se confruntă cu lipsa forței de muncă și cu cerințe salariale în creștere. Wouter Reijers, un om de afaceri olandez, spune că își plătește inginerii dublu față de acum cinci ani. Muncitorii în construcții sunt atât de puțini încât este nevoie de vietnamezi pentru a suplimenta echipele de pe șantiere”, mai arată The Economist.

Însă odată cu dezvoltarea, Clujul a înregistrat și o creștere de prețuri, atât la nivelul locuințelor, cât și la nivelul bunurilor de larg consum. Potrivit unui studiu realizat de platforma analize imobiliare, municipiul este singurul din țară unde prețul locuințelor este astăzi mai mare decât era înaintea crizei imobiliare. Dacă în anul 2008, costul pe mp al unui apartament era 1.280 de euro, în luna noiembrie 2018 acesta era de 1.520 de euro, potrivit ziare.com.  

Untold, 2018

Foto: Facebook Untold

În fiecare an, Clujul este gazda celui mai mare festival de muzică din România, Untold, care a înregistrat anul acesta un record de participanți - 355.000 de oameni din toată lumea.

Recent, orașul Cluj a intrat, alături de Arad, Oradea și Timișoara, în Alianța Vestului - o asociere care speră să ocolească birocrația de la București și să atragă finanțare europeană pentru a duce la bun sfârșit proiecte mari de infrastructură. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Când se vrea se poate să meargă treaba și politicul, adică bunăstarea generată de o bună administrare,acoperă și mișmașurile politice a.î. treaba merge înainte satisfăcând cererile principale ale comunității, ca și afară.Simplu.
    • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult