Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

The Economist: „România are un oraș cu care se poate lăuda”. Un om de afaceri olandez: Îmi plătesc inginerii dublu față de acum 5 ani

Cluj

România are un oraș cu care se poate lăuda - Clujul, scria recent The Economist, într-un articol despre felul în care s-a dezvoltat orașul în ultimul deceniu. Într-o Românie din care peste 3,5 milioane de oameni au plecat peste granițe în căutarea unei vieți mai bune, municipiul a reușit să își crească numărul de locuitori, ajungând astăzi, potrivit primarului Emil Boc, la 450.000 de persoane. „Principalul capital al Clujului, spune Boc, este reprezentat de către cei 100.000 de studenți, dintre care 3.000 de străini - o raritate într-o țară ai cărei cetățeni merg să studieze în străinătate”, relatează The Economist. 

Publicația notează că municipiul găzduiește astăzi 1.350 de firme IT și 20.000 de programatori, în creștere de la 12.000 în anul 2014.

„Cu toate acestea, după cinci ani de creștere spectaculoasă, Cluj începe să își atingă limitele. O cincime din populația activă a României este în străinătate. Și Clujul se confruntă cu lipsa forței de muncă și cu cerințe salariale în creștere. Wouter Reijers, un om de afaceri olandez, spune că își plătește inginerii dublu față de acum cinci ani. Muncitorii în construcții sunt atât de puțini încât este nevoie de vietnamezi pentru a suplimenta echipele de pe șantiere”, mai arată The Economist.

Însă odată cu dezvoltarea, Clujul a înregistrat și o creștere de prețuri, atât la nivelul locuințelor, cât și la nivelul bunurilor de larg consum. Potrivit unui studiu realizat de platforma analize imobiliare, municipiul este singurul din țară unde prețul locuințelor este astăzi mai mare decât era înaintea crizei imobiliare. Dacă în anul 2008, costul pe mp al unui apartament era 1.280 de euro, în luna noiembrie 2018 acesta era de 1.520 de euro, potrivit ziare.com.  

Untold, 2018

Foto: Facebook Untold

În fiecare an, Clujul este gazda celui mai mare festival de muzică din România, Untold, care a înregistrat anul acesta un record de participanți - 355.000 de oameni din toată lumea.

Recent, orașul Cluj a intrat, alături de Arad, Oradea și Timișoara, în Alianța Vestului - o asociere care speră să ocolească birocrația de la București și să atragă finanțare europeană pentru a duce la bun sfârșit proiecte mari de infrastructură. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Când se vrea se poate să meargă treaba și politicul, adică bunăstarea generată de o bună administrare,acoperă și mișmașurile politice a.î. treaba merge înainte satisfăcând cererile principale ale comunității, ca și afară.Simplu.
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult