Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

The Guardian: Deloc surprinzător, doar Nadia şi-a ţinut echilibrul între Rafa Nadal, Serena Williams, Carl Lewis

Imagine pentru istorie: Rafa Nadal, Serena Williams, Carl Lewis și Nadia Comaneci în aceeași barcă. Foto: Info France 2 via The Olympic Games/X

Foto: Info France 2 via The Olympic Games/X

Carl Lewis, de nouă ori campion olimpic şi sportivul secolului al XX-lea desemnat de CIO, a înfruntat de-a lungul anilor nişte adversari formidabili. Dar la ceremonia de deschidere de vineri a Jocurilor Olimpice de la Paris, el a fost aproape să se împiedice de cel mai dur adversar de până acum: o mică ambarcaţiune care se legăna, scrie The Guardian.

Fostul sprinter s-a alăturat medaliaţilor cu aur Serena Williams, Rafael Nadal şi Nadia Comăneci pe o barcă pe Sena, purtând flacăra olimpică la ceremonia tradiţională de aprindere a vasului olimpic. Potrivit News.ro, în timpul unei călătorii care părea să dureze ceva mai puţin decât epicul meci de cinci seturi al lui Nadal împotriva lui Roger Federer în finala Wimbledon 2008, spaniolul părea îngrijorat că flacăra se va stinge din cauza vântului puternic, în timp ce Serena Williams şi Carl Lewis păreau îngrijoraţi de perspectiva de a ţine o flacără goală într-o mână în timp ce cu cealaltă încercau să-şi păstreze echilibrul. 

The Guardian scrie cădoar Nadia Comăneci, poate nesurprinzător pentru o femeie care a câştigat multe medalii olimpice, a părut netulburată în timp ce barca se clătina în sus şi în jos”. La un moment dat, Serena Williams a părut temătoare şi s-a agăţat de Nadia pentru a se linişti, mai notează cotidianul britanic. 

Cei patru sportivi - şi flacăra - au ajuns în cele din urmă pe uscat, unde torţa a fost transmisă mai multor legende ale sportului francez, înainte ca vasul să fie aprins de doi dintre campionii olimpici ai naţiunii, judoka Teddy Riner şi sprintera Marie-José Pérec.

Cine a avut ideea ca Nadia să poarte torța olimpică

După cum scrie Cătălin Tolontan pe HotNews, un demers al cotidianului L’Equipe a făcut ca Nadia să fie pe lista selectă din care să se aleagă ultimul purtător al flăcării olimpice la festivitatea de deschidere.

„A fost o inițiativă pe care și-a însușit-o și președintele Comitetului de Organizare al Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris, Tony Estanguet”, a explicat, într-un interviu pentru GOLAZO.ro fostul mare handbalist român Cornel Penu, cel care locuiește de 20 de ani în Franța. 

Cine sunt ultimii purtători al torței este unul dintre secretele cele mai bine păstrate ale Jocurilor Olimpice. În general, sportivii țării gazdă capătă această onoare, mai scrie Cătălin Tolontan, cae precizează și că în cazul Parisului, organizatorii au acceptat ideea cotidianului de sport ca, înainte de a ajunge la sportivii francezi, torța să treacă prin mâinile a patru mari staruri ale sportului mondial: gimnasta Nadia Comăneci, jucătorii de tenis Serena Williams și Rafael Nadal și atletul Carl Lewis. 

Dacă Nadia sau Lipă ar fi o țară…

Cătălin Tolontan mai consemnează în HotNews că Nadia Comăneci are 5 medalii de aur câștigate la Jocurile Olimpice. „Dacă Nadia ar fi o țară, cu cele 5 medalii de aur ”țara Nadia” se plasează în clasamentul olimpic ”all time” peste Israel (3 medalii de aur), Pakistan (3), Vietnam (1) și la egalitate cu Portugalia și Columbia, ambele cu câte 5 medalii în toată istoria lor. Sau o altă posibilă comparație: o țară cu peste un miliard de locuitori, precum India, a așteptat până în 2008 ca să obțină prima medalie de aur individuală la Jocurile Olimpice. Întreg lotul României însăși nu a mai obținut de 20 de ani, de la Jocurile Olimpice din Atena 2004, mai mult de 5 medalii de aur la o ediție, câte au adunat aceste sportive în cariera lor”, a ținut să mai spună Cătălin Tolontan.

„După ce a mers câțiva metri și a coborât câteva trepte, Nadal s-a urcat într-o barcă alături de Carl Lewis, Nadia Comaneci și Serena Williams. Barca legendelor a purtat flacăra olimpică de-a lungul Senei până când a fost predată franțuzoaicei Amélie Mauresmo, câștigătoare a 22 de titluri”, au scris și jurnalistii spanioli de la Marca, citați de Sport.ro.

Medaliile Nadiei Comăneci la Jocurile Olimpice:

  • Aur la Montreal 1976 - individual compus
  • Aur la Montreal 1976 - paralele inegale
  • Aur la Montreal 1976 - bârnă
  • Aur la Montreal 1976 - sol
  • Argint la Montreal 1976 - cu echipa
  • Aur la Moscova 1980 - bârnă
  • Aur la Moscova 1980 - sol
  • Argint la Moscova 1980 - echipe
  • Argint la Moscova 1980 - individual compus

Apasă pe imaginea de mai jos pentru a deschide GALERIA FOTO (sursa: Profimedia Images):

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult