Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Theodor Paleologu: Totdeauna când mă întreabă tinerii ce să citească, întâi vreau să văd ce le place, iar în funcție de asta îmi adaptez răspunsul

Theodor Paleologu - Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ori de câte ori este întrebat despre cărțile potrivite pentru un tânăr de 18 ani, Theodor Paleologu, fondator și președinte al Casei Paleologu, răspunde cu un sfat neconvențional: nu există o lectură obligatorie, esențial este ca tânărului să îi placă să citească și să își aleagă cărțile în funcție de propriile preferințe.

„Eu nu cred că trebuie să citească ceva anume un tânăr de 18 ani. În primul rând trebuie să îi placă. Totdeauna când mă întreabă tinerii ce să citească, întâi vreau să văd ce le place și atunci, în funcție de asta, îmi adaptez răspunsul. Deci ar trebui să știu cine e tânărul respectiv - nu un tânăr, în general - și încă o dată: nu trebuie. Importantă e plăcerea. Pentru că cititul e o imensă plăcere, este dintre cele mai mari plăceri, e la egalitate cu ce vă imaginați dvs mai plăcut, mai agreabil și mai euforizant”, a răspuns Theodor Paleologu la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24. El a oferit totuși câteva sugestii de cărți pe care tinerii le-ar putea explora, pentru a experimenta bucuria lecturii. 

„Am o prietenă foarte dragă, de 47 de ani, care citește acum Frații Karamazov și o invidiez că descoperă târziu această capodoperă”

„(Tinerii - n.n.) să citească de pildă Plutarh, e foarte bun pentru tineri, e foarte formator, propune exemple, modele de virtute, să citească filozofie morală, să citească Manualul lui Epictet sau Marcus Aurelius sau Seneca, sau un dialog de Platon sau aforismele lui Schopenhauer - una dintre astea. Sau un roman foarte bun, de pildă Frații Karamazov - e foarte bun pentru adolescenți”, a sugerat Paleologu.

El și-a amintit cu entuziasm momentul când l-a descoperit pe Dostoievski, la vârsta de 14 ani - „am fost absolut pasionat” - adăugând că niciodată nu e prea târziu pentru astfel de lecturi. „Trebuie să vă spun că am o prietenă foarte dragă, de 47 de ani, care citește acum Frații Karamazov și o invidiez că descoperă târziu această capodoperă, eu am citit-o de multe ori. Cumva o invidiez că o citește acum pentru prima dată. Nu este niciodată prea târziu, oricând e bine să ne apucăm de citit asemenea cărți”, a subliniat eseistul.

„Mi se întâmplă uneori, când folosesc un cuvânt de genul  „mișto”, „nasol”, să îmi scrie cineva pe Facebook: Vai, dl Paleologu, nu m-aș fi așteptat să folosiți asemenea cuvinte! ”

Întrebat când a descoperit puterea cuvântului in discursurile publice, Theodor Paleologu a amintit că tatăl său, Alexandru Paleologu, a fost unul dintre cei mai importanți scriitori din a doua jumătate a secolului al XX-lea, iar prin intermediul lui a cunoscut mari personalități ale literaturii române, precum Nicolae Steinhardt, Andrei Pleșu, Constantin Noica. 

„Tatăl meu avea o plăcere extraordinară să folosească bogățiile limbii române," a subliniat Paleologu. El a menționat că uneori este criticat pe Facebook atunci când utilizează termeni precum „mișto” sau „nasol”, însă crede că utilizarea diverselor registre de limbaj este importantă de exemplu când cineva vrea să fie persuasiv.

„De altminteri mi se întâmplă uneori, când folosesc un cuvânt de genul asta - mișto, nasol - să îmi scrie cineva pe Facebook: Vai , dl Paleologu, nu m-aș fi așteptat să folosiți asemenea cuvinte! Dar e complet greșit, pentru că în orice limbă avem mai multe registre de limbaj, iar pentru a fi persuasiv trebuie să folosești toate registrele de limbaj. Bun, să nu abuzezi, dar ai nivelul elevat, apoi nivelul obișnuit, nivelul familiar și argotic. Argoul e foarte bogat”, a mai spus Paleologu. „Gândiți-vă că limba română este extraordinar de interesantă, pentru că avem multe cuvinte pentru același lucru. În franceză există "amour", în engleză "love". În românește avem trei cuvinte diferite - dragoste, iubire, amor, la fiecare dintre aceste cuvinte," a subliniat el. "Avem prieten și amic, avem paradis și rai, și altele asemenea, pentru că limba este făcută din straturi suprapuse. Și asta face o mare bogăție, fără a mai vorbi de regionalisme”, a explicat el.

„Îmi aduc aminte cum îl suna tata pe la 6 dimineața pe Steinhardt și spunea: Părinte, binecuvântează. Domnul. Și după-aceea:  Băi, Nicule, ce ai făcut cu cutare...”

Theodor Paleologu a împărtășit recent la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 amintiri inedite despre legătura strânsă dintre tatăl său și scriitorul Nicolae Steinhardt. „Venea și pleca, era argint viu. De altfel, erau amândoi foarte matinali. Îmi aduc aminte cum îl suna tata pe la 6 dimineața pe Steinhardt și spunea: Părinte, binecuvântează. Domnul. Și după-aceea: Băi, Nicule, ce ai făcut cu cutare, uite ai scris articolul ăla.... Și începeau discuțiile lor prietenești”, a rememorat Theodor Paleologu.

„Societatea românească ar avea nevoie de un spirit tonic, elegant și totodată plin de voioșie”

În 2019, când s-au împlinit 100 de ani de la nașterea lui Alexandru Paleologu, Theodor Paleologu a scris câteva scrisori adresate tatălui său, subliniind că societatea românească ar avea nevoie de un spirit tonic, elegant și plin de voioșie, așa cum a fost acesta. „Uneori făceam referințe la actualitatea politică și într-una dintre aceste scrisori îi spuneam că ce grozav ar fi să râdem împreună de asemenea gogomanii. Tata avea foarte mult umor, avea forța să râdă și când era în închisoare. Pentru el râsul era o cale a mântuirii și ar fi râs copios. Societatea românească îi duce lipsa, nu numai eu îi duc lipsa tatălui meu. Societatea românească ar avea nevoie de un spirit tonic, elegant și totodată plin de voioșie”, a spus Paleologu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu însumi l-am citit pe Dostoievski, inclusiv Frații Karamazov. . Când am recitit, pe la 28 ani Frații Karamazov am realizat că la cei 14 ani nu realizasem în profunzime mesajul nu numai religios dar nici geniul acestui mare, mare scriitor și gânditor. Folosirea acestui „mișto”, „nasol” din argou era folosit pentru a caracteriza o carte, un film un eveniment dintr-o totală lipsă de a folosi o minimă argumentație de ce o carte sau un autor este „mișto”,. Să mai spun de ce? Deci, zic, nu folosirea argoului este o problemă ci când și pentru ce îl folosești. Pentru multe calități l-am apreciat le modul cel mai înalt pe Alexandru Paleologu. Spre exemplu a fost , la noi, singurul care a argumentat ce mare importanță are critica literară și nu numai, orală. Acum Domnul Paleologu folosește în loc de mișto, , „super, e OK, care au înlocuit „mișto” și „nasol di aceleași motive.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult