Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ținem post, facem curățenie generală, apoi ne îndopăm cu sarmale și ne rugăm să nu ne lovească Sfânta Indigestie

Masa de Paște

În fiecare an, în săptămâna premergătoare sărbătorii pascale, fără excepție, rupem magazinele, cumpărăm carne, să fie, ne umplem coșurile de bere, vin și produse de curățătorie. Ne înghesuim în supermarket-uri, unde găsim mai mulți cumpărători decât populația rezidentă a orașului în care locuim. Ne călcăm în picioare, într-un mod creștinesc, căci nu-i așa, să fie abundență, doar nu am ținut post degeaba.

După ce ne burdușim bine coșurile cu produse alimentare, începe o cursă contracronometru până la casele de marcaj. Pare o cursă de raliuri. Dacă uităm să punem niște mălai sau ulei în coș, dezastru, ne sunt aruncate priviri ucigătoare ale celorlalți enoriași, care s-au luptat pentru acel loc la coadă. Și acum procesul de achiziție este îngreunat. S-au luptat două ore prin supermarket, este dificil să mai aștepte 10 minute la casa de marcaj.

Casiera pare un robot care scanează fiecare produs și care la sfârșit ne spune prețul pe un ton metalic: „1256 de lei, plătiți cu cardul sau cash?”

Ieșim victorioși cu coșurile pline, am învins. Însă, raliul continuă, orașele gem de alții ca noi, care preferă să stea bară la bară în niște orașe în care traficul este sufocant la propriu. Stăm bară la bară, ne înjurăm creștinește cu alți preacuvioși, dar obiectivul este atins, portbagajul este plin! Îmi este greu să spun de unde vine acest obicei, cel al burdușirii coșurilor, probabil din comunism, când era un triumf să avem congelatorul burdușit cu carne. Însă acum putem cumpăra produse oricând, nu trebuie să ne mai trezim la 5 dimineața pentru a ne așeza la coadă, ca pe vremea lui Nea Nicu.

Urmează ziua în care vom umple mesele și ne vom ruga să nu ne lovească Sfânta Indigestie.

Curațenia de Paște

Niciodată nu am înțeles de ce este nevoie să vină Paștele pentru a face curățenie. În preajma sărbătorii pascale, spălăm toate covoarele din casă, toate păturile și cumpărăm litri de clor și de produse dezinfectante, să moară și ultimul germen pe care îl avem prin casă.

Mai mult decât atât, ne așezăm la cozi kilometrice, în fața spălătoriilor auto, să dezinfectăm și alcantara, căci nu am dat degeaba 15.000 de euro pe mașina diesel adusă din Germania, cu o vechime de 3 ani, condusă de vreun Hans simpatic, de acasă la poșta din centrul unui oraș din Germania, cu doar 80.000 de kilometri „reali” în bord.

Gradul de igienă este ridicat la un nivel maximal, spălăm tot. Pisica ne privește circumspect, parcă ar spune: „Oare scap sau intru și eu la tuns?”.

Apropo de tuns. Mereu în perioada sărbătorilor, frizeriile se umplu. Toată lumea se tunde, își aranjează fiecare fir de păr, sprâncenele, părul din nas, chiar și cel din urechi. Trebuie să fim impecabili. Doar acum, conform procedurilor.

Post. Personal, consider că sunt un păcătos, nu mănânc salată și nici alte ierburi atunci când ar trebui să țin post. Rareori am ținut post. Să fiu sincer până la capăt, am uitat când am ținut ultima dată post. Probabil s-a întâmplat când eram copil, acum vreo 30 de ani și bunica mea gătea tot felul de ciorbe cu ștevie.

Suntem mai puțin îndreptățiți în a fi numiți creștini dacă ne comportăm la fel în timpul anului, indiferent de zi? Nu știu, mă întreb, Dumnezeu îi iubește mai puțin pe cei care nu țin post?

Obiceiurile de mai sus nu ne transformă în niște oameni mai buni. Buni trebuie să fim 365 de zile pe an, nu doar o săptămână.

Acum, să curgă vinul, să se audă zgomotul suav al dozei de bere desfăcute, să intre sarmaua!

Articol publicat pe Project-E.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un comentariu care tine mai mult de perceptii si ratiune. Daca clericii romani acele morse cameleonice cu reprezentanti bisericesti sau sociali raspanditi prin toata Romania declara de la sine putere prin vocea unor oficiali medicali sau institutionali guvernamentali sau nu ca PANDEMIA s-a sfarsit si ca trebuie sa SARBATORIM dv care ati mai ramas lucizi si rationali ce intelegeti din acest lucru ?.fiind o premiera mondiala si singulara ....eu inteleg prin aluziune logica si deductie ca Pandemia a inceput s-a raspandit si cronicizat din Romania spre extern....SI ?.punct.
    • Like 1
  • Un articol al unui om care nu intelege conceptul de sărbătoare. Un psiholog v-ar ajuta sa intelegeti impulsurile dindaratul unei astfel de scrieri. Sarbatori fericite si invatati sa va bucurati cand trebuie!
    • Like 0
    • @ Florin Coman
      OOOO, Stapane! Posesor al tuturor Adevarurilor, sunteti prea bland cu autorul articolului! Nu mai bine il omorati?
      • Like 0
    • @ Liviu Catana
      Putina introspectie nu va strica nici dumneavoastra. O mie de ani pace!
      • Like 0


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult