Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Tineri, ambii cu credite imobiliare și de nevoi personale, fiecare cu mașina lui. Mergeam în concedii, mâncam în oraș. Cum am început să ne educăm financiar după 30 de ani

pereche de tineri

Foto: Stave, Michael / Seasons.agency Beauty / Profimedia

Final de octombrie 2020. În plină pandemie, cu laptopul deschis prin bucătărie, în timp ce serveam prânzul, știrile rulau pe fundal.

Aceleași vești proaste despre situația din spitale, aceiași politicieni împreună cu declarațiile lor penibile la TV, vorba aceea, „nimic nou sub soare”.

La un moment dat, în timp ce povesteam despre muncă, cu jumătate de ureche auzim o frază: „Câtă casă îmi permit?” Ne-am uitat unul la celălalt și s-a lăsat liniștea la masă. Fără să scoatem o vorbă, am ascultat emisiunea care a durat aproximativ cinci minute.

Aṣa a început, la 31 de ani, drumul nostru către a ne educa financiar. Târziu, ar spune mulṭi, însă niciodată prea târziu, ne-am spus noi.

Eram tinerii tipici: ambii cu credite imobiliare, credite de nevoi personale, și fiecare cu mașina lui. Mergeam în concedii, mâncam în oraș și cam atât. Nimeni nu se se gândea la viitorul apropiat sau îndepărtat, eram bine în pielea noastră.

În aceeași seară, am început să ne uităm, din urmă, la toate episoadele emisiunii pe care o ascultasem la prânz. În mine intrase o teamă puternică. Mi-am dat seama că până atunci nu mă gândisem niciodată la multe aspecte imprevizibile ale vieții, iar financiar nu eram pregătită pentru nimic.

Schimbarea a început în acel moment pentru amândoi.

Am început să citim cărți din domeniu și ne-am instalat aplicații pentru administrarea banilor. Am început să mergem la magazin o dată pe săptămână și mereu cu listă de cumpărături etc.

Am întrebat, de curiozitate, în anturajul meu cum își gestionează persoanele banii, cu gândul de a învăța și de a afla alternative la ideile mele. Mare mi-a fost mirarea când nu am găsit răspunsuri. Educația financiară există foarte puțin în casele noastre, iar noțiunea de viitor se întinde, cel mult, până la data următorului salariu.

Ce am reușit noi să facem timp de un an de zile fără să tăiem din porțiile de mâncare, fără să uităm gustul burgerilor de la pub-ul favorit și fără să ne închidem în casă?!

Avem fiecare câte un cont de urgență pentru zile negre, investim lunar în pilonul 3 al pensiei facultative și într-un fond de investiții disponibil la banca unde ne primim salariile.

În ianuarie se face un an de când investim, lunar, la BVB. Este o rutină pe care o respectăm lună de lună, cu gândul că doar așa vom trece mai ușor peste situații neprevăzute. Nu am ajuns milionari, așa cum se mai glumește pe seama noastră, avem foarte multe de învățat, însă din punctul meu de vedere cel mai greu este începutul.

P.S. De Crăciun le-am pregătit și prietenilor mei câte o carte despre educația financiară. Este un cadou diferit, poate puțin greu de gestionat la prima vedere, însă am încredere că și ei își vor binele.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ileana check icon
  Aveti si niste informatii concrete? Ce carti? Ce aplicatii? Cum ati invatat sa investiti la BVB etc?
  • Like 0
 • tot pe la 35 de ani si eu, cu datorii, am inceput sa citesc despre Dave Ramsey. Credeam ca salariul mediu pe economie nu lasa loc de economisit. Peste ani si alte mai multe carti citite(Tim ferris, Kyosaki, Warren Buffet, J.L.Collins) am schimbat perspectiva: piedica nu e salariul, singura piedica e in mintea mea. Sanatatea financiara ca si cea a mintii si corpului se leaga de gesturile zilnice, multe inconstiente, dar care cumva se leaga si creeaza totalul numit viata.
  • Like 3
 • Delia MC Delia MC check icon
  Bună idee. De Crăciun, de câțiva ani, dăruiesc în principal cărți dar am ajuns să mă întreb dacă chiar merită. Mi-ați confirmat că da, mulțumesc. Numai celor despre care știu că n-au patima cititului, dar deloc, altceva.
  Apropo, educație financiară înseamnă și să cauți altceva, să nu te resemnezi când ești nemulțumit cu cât câștigi. Evident specialiștii lui nu se poate nu vor fi de acord.
  • Like 1
 • Educație financiară intr- o țară cu salarii rușinoase.....
  Sărăcia cât casa....
  • Like 0
  • @ Helmuth Diesing
   Exact acolo e nevoie de educație financiara.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult