Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Tineri, ambii cu credite imobiliare și de nevoi personale, fiecare cu mașina lui. Mergeam în concedii, mâncam în oraș. Cum am început să ne educăm financiar după 30 de ani

pereche de tineri

Foto: Stave, Michael / Seasons.agency Beauty / Profimedia

Final de octombrie 2020. În plină pandemie, cu laptopul deschis prin bucătărie, în timp ce serveam prânzul, știrile rulau pe fundal.

Aceleași vești proaste despre situația din spitale, aceiași politicieni împreună cu declarațiile lor penibile la TV, vorba aceea, „nimic nou sub soare”.

La un moment dat, în timp ce povesteam despre muncă, cu jumătate de ureche auzim o frază: „Câtă casă îmi permit?” Ne-am uitat unul la celălalt și s-a lăsat liniștea la masă. Fără să scoatem o vorbă, am ascultat emisiunea care a durat aproximativ cinci minute.

Aṣa a început, la 31 de ani, drumul nostru către a ne educa financiar. Târziu, ar spune mulṭi, însă niciodată prea târziu, ne-am spus noi.

Eram tinerii tipici: ambii cu credite imobiliare, credite de nevoi personale, și fiecare cu mașina lui. Mergeam în concedii, mâncam în oraș și cam atât. Nimeni nu se se gândea la viitorul apropiat sau îndepărtat, eram bine în pielea noastră.

În aceeași seară, am început să ne uităm, din urmă, la toate episoadele emisiunii pe care o ascultasem la prânz. În mine intrase o teamă puternică. Mi-am dat seama că până atunci nu mă gândisem niciodată la multe aspecte imprevizibile ale vieții, iar financiar nu eram pregătită pentru nimic.

Schimbarea a început în acel moment pentru amândoi.

Am început să citim cărți din domeniu și ne-am instalat aplicații pentru administrarea banilor. Am început să mergem la magazin o dată pe săptămână și mereu cu listă de cumpărături etc.

Am întrebat, de curiozitate, în anturajul meu cum își gestionează persoanele banii, cu gândul de a învăța și de a afla alternative la ideile mele. Mare mi-a fost mirarea când nu am găsit răspunsuri. Educația financiară există foarte puțin în casele noastre, iar noțiunea de viitor se întinde, cel mult, până la data următorului salariu.

Ce am reușit noi să facem timp de un an de zile fără să tăiem din porțiile de mâncare, fără să uităm gustul burgerilor de la pub-ul favorit și fără să ne închidem în casă?!

Avem fiecare câte un cont de urgență pentru zile negre, investim lunar în pilonul 3 al pensiei facultative și într-un fond de investiții disponibil la banca unde ne primim salariile.

În ianuarie se face un an de când investim, lunar, la BVB. Este o rutină pe care o respectăm lună de lună, cu gândul că doar așa vom trece mai ușor peste situații neprevăzute. Nu am ajuns milionari, așa cum se mai glumește pe seama noastră, avem foarte multe de învățat, însă din punctul meu de vedere cel mai greu este începutul.

P.S. De Crăciun le-am pregătit și prietenilor mei câte o carte despre educația financiară. Este un cadou diferit, poate puțin greu de gestionat la prima vedere, însă am încredere că și ei își vor binele.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ileana check icon
    Aveti si niste informatii concrete? Ce carti? Ce aplicatii? Cum ati invatat sa investiti la BVB etc?
    • Like 0
  • tot pe la 35 de ani si eu, cu datorii, am inceput sa citesc despre Dave Ramsey. Credeam ca salariul mediu pe economie nu lasa loc de economisit. Peste ani si alte mai multe carti citite(Tim ferris, Kyosaki, Warren Buffet, J.L.Collins) am schimbat perspectiva: piedica nu e salariul, singura piedica e in mintea mea. Sanatatea financiara ca si cea a mintii si corpului se leaga de gesturile zilnice, multe inconstiente, dar care cumva se leaga si creeaza totalul numit viata.
    • Like 3
  • Delia MC Delia MC check icon
    Bună idee. De Crăciun, de câțiva ani, dăruiesc în principal cărți dar am ajuns să mă întreb dacă chiar merită. Mi-ați confirmat că da, mulțumesc. Numai celor despre care știu că n-au patima cititului, dar deloc, altceva.
    Apropo, educație financiară înseamnă și să cauți altceva, să nu te resemnezi când ești nemulțumit cu cât câștigi. Evident specialiștii lui nu se poate nu vor fi de acord.
    • Like 1
  • Educație financiară intr- o țară cu salarii rușinoase.....
    Sărăcia cât casa....
    • Like 0
    • @ Helmuth Diesing
      Exact acolo e nevoie de educație financiara.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult