Foto: Stave, Michael / Seasons.agency Beauty / Profimedia
Final de octombrie 2020. În plină pandemie, cu laptopul deschis prin bucătărie, în timp ce serveam prânzul, știrile rulau pe fundal.
Aceleași vești proaste despre situația din spitale, aceiași politicieni împreună cu declarațiile lor penibile la TV, vorba aceea, „nimic nou sub soare”.
La un moment dat, în timp ce povesteam despre muncă, cu jumătate de ureche auzim o frază: „Câtă casă îmi permit?” Ne-am uitat unul la celălalt și s-a lăsat liniștea la masă. Fără să scoatem o vorbă, am ascultat emisiunea care a durat aproximativ cinci minute.
Aṣa a început, la 31 de ani, drumul nostru către a ne educa financiar. Târziu, ar spune mulṭi, însă niciodată prea târziu, ne-am spus noi.
Eram tinerii tipici: ambii cu credite imobiliare, credite de nevoi personale, și fiecare cu mașina lui. Mergeam în concedii, mâncam în oraș și cam atât. Nimeni nu se se gândea la viitorul apropiat sau îndepărtat, eram bine în pielea noastră.
În aceeași seară, am început să ne uităm, din urmă, la toate episoadele emisiunii pe care o ascultasem la prânz. În mine intrase o teamă puternică. Mi-am dat seama că până atunci nu mă gândisem niciodată la multe aspecte imprevizibile ale vieții, iar financiar nu eram pregătită pentru nimic.
Schimbarea a început în acel moment pentru amândoi.
Am început să citim cărți din domeniu și ne-am instalat aplicații pentru administrarea banilor. Am început să mergem la magazin o dată pe săptămână și mereu cu listă de cumpărături etc.
Am întrebat, de curiozitate, în anturajul meu cum își gestionează persoanele banii, cu gândul de a învăța și de a afla alternative la ideile mele. Mare mi-a fost mirarea când nu am găsit răspunsuri. Educația financiară există foarte puțin în casele noastre, iar noțiunea de viitor se întinde, cel mult, până la data următorului salariu.
Ce am reușit noi să facem timp de un an de zile fără să tăiem din porțiile de mâncare, fără să uităm gustul burgerilor de la pub-ul favorit și fără să ne închidem în casă?!
Avem fiecare câte un cont de urgență pentru zile negre, investim lunar în pilonul 3 al pensiei facultative și într-un fond de investiții disponibil la banca unde ne primim salariile.
În ianuarie se face un an de când investim, lunar, la BVB. Este o rutină pe care o respectăm lună de lună, cu gândul că doar așa vom trece mai ușor peste situații neprevăzute. Nu am ajuns milionari, așa cum se mai glumește pe seama noastră, avem foarte multe de învățat, însă din punctul meu de vedere cel mai greu este începutul.
P.S. De Crăciun le-am pregătit și prietenilor mei câte o carte despre educația financiară. Este un cadou diferit, poate puțin greu de gestionat la prima vedere, însă am încredere că și ei își vor binele.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Apropo, educație financiară înseamnă și să cauți altceva, să nu te resemnezi când ești nemulțumit cu cât câștigi. Evident specialiștii lui nu se poate nu vor fi de acord.
Sărăcia cât casa....