Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Tinerii din liceele românești care își construiesc altfel de jucării. „Numai pentru șasiu am făcut o grămadă de modele”

FTC amical

Cinci echipe de elevi de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Colegiul Național Spiru Haret, Colegiul Național Sf. Sava şi Colegiul Național Militar Dimitrie Cantemir au susținut în această săptămână un meci amical de robotică la Țiriac Collection. Meciul a avut loc la finalul sezonului 2016/2017 BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone, campionatul național de robotică în care au fost înscrise 54 de echipe, peste 800 de elevi de liceu din 33 oraşe din România.

Profesoara de informatică Simona Popa a coordonat, pe parcursul competiției, echipa din Colegiul Național Gheorghe Lazăr și a văzut cum au evoluat copiii pe parcursul competiției. 

„A fost o evoluție extraordinară, pentru că fiecare dintre ei, dincolo de faptul că și-a găsit locul în echipă, a învățat foarte multe. Pe lângă competențele STEM, au învățat să lucreze unul cu celălalt și și-au găsit calea. Marea majoritate dintre ei vor să lucreze în domeniul informaticii”, spune Simona Popa. Fiindcă echipa avea inițial 12 membri, numărul titanilor și al titanidelor din mitologia greacă, una dintre fete s-a gândit să boteze echipa Titans. Pentru că robotul pe care trebuiau să îl construiască avea de ridicat la un moment dat o sferă uriașă, l-au botezat Atlas. Vreme de câteva luni, elevii, împărțiți în mecanici, programatori, designeri și piloți au construit, cu ajutorul kitului pentru competiție, mașinăria. Unele dintre piese trebuiau desenate și făcute însă special de către copii la imprimanta 3D.

Iulia Tincă, elevă în clasa a zecea la Lazăr, a desenat piesele și le-a scos la imprimanta 3D, împreună cu colegul său Robert. „A fost pentru prima oară când am lucrat cu o imprimantă 3D, a fost o provocare să învăț Creo, deși aveam puțină experiență cu programele parametrice. După, a fost o provocare să fac mai multe modele. Numai pentru șasiu am făcut o grămadă de modele, cu patru roți, cu șase roți, diferite modele de roți, puse la 90 de grade, la 45 de grade și am făcut mai multe încercări, alături de mecanici. Apoi am început să fac mecanismele separat, ca subansamble, făceam odată cu mecanicii totul”, spune tânăra. 

Dana Războiu: Este nevoie de o olimpadă școlară de robotică în România

Dan Niculae, căpitanul echipei de la Colegiul Național „Spiru Haret”, va pleca anul acesta să studieze în Olanda. „Cel mai greu a fost să lucrăm între noi, să găsim cele mai bune idei și să le face să funcționeze. E o mândrie că, după atâtea luni de muncă, am reușit să luăm un loc destul de bun în competiție, să facem recordul de puncte, să ni-l batem și să ajungem la mai multe evenimente de robotică. Anul ăsta, scopul FTC a fost să facă o comunitate și să deschidă o portiță pentru un viitor foarte frumos în robotică”, crede el.

Asociația „Nație prin educație” a fost cea care a făcut demersurile pentru a aduce competiția First Tech Challenge în România și s-a ocupat de organizarea ei. „În România, copiii nu plătesc absolut nimic. În toate celelalte țări, copiii plătesc o taxă și trebuie să își achiziționeze kitul de piese. Aici, am reușit cu sprijinul partenerilor să le achiziționăm kitul de piese, să le cumpărăm imprimante 3D și chiar să le oferim sprijin prin cursuri online de programare, pe care le oferim în mod gratuit”, spune Dana Războiu, președinta Asociație „Nație prin educație”. A fost uimită de copiilor echipelor, care dincolo de concursul FTC, au început să organizeze competiții între licee. „12 echipe au venit la un concurs, aparent fără miză, la Lazăr, în curtea liceului. Nu mă așteptam să fie atât de implicați, mai ales că acest concurs nu le oferă o recompensă materială. Le oferă multă experiență, care poate fi trecută în CV și care în străinătate contează”, arată Dana Războiu.

Își dorește ca în școlile românești să existe olimpiade de robotică, așa cum există olimpiade de matematică, fizică, chimie sau elenistică. „Robotica este viitorul. Trebuie să investim în viitor și să îi pregătim pe copii pentru felul în care va arăta lumea peste 20 de ani”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Anon check icon
    Felicitari!
    • Like 0
  • check icon
    Felicitari copiilor, si profesorilor coordonatori;
    Intr-o perioada in care toata lumea "discuta" doar de politica, observ ca lucrurile cu adevarat importante- viitorul copiilor nostri, nu sunt comentate de nimeni; De parca n-ar exista...
    Bine ca exista dragnea, olguta, premierii, pesedistii si alti abonati la mizeria cotidiana;
    Bravi copii.... voi sa studiati si sa va educati; pentru ca- indiferent ce "dragne" sau " pont" vor dori sa fure tara asta- voi veti putea pleca oriunde- cu cunostintele voastre, sa va fauriti o viata decenta;
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult