Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Trei echipe românești s-au calificat duminică la Campionatul Mondial de Robotică FIRST Tech Challenge din SUA

Finala FTC

Trei echipe dintre cele 54 care au participat la competiția de robotică BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone s-au calificat, duminică, la Campionatul Mondial de Robotică FTC, care va avea loc în luna aprilie la St. Louis, în Statele Unite ale Americii. 

Două alianțe, formate din câte trei echipe, s-au înfruntat într-o finală foarte strânsă, în care roboții din teren păreau alimentați cu energia concurenților și a publicului. 

După trei meciuri pline de tensiune, câștigătoare a fost desemnată alianța formată din Dark Angels, Vianu Legends și Advanced Robotics Technologies. 

Dintre acestea, echipa care a condus alianța, Dark Angels, din București, s-a calificat mai departe la Campionatul din SUA. Alte două echipe, Soft Hoarders din Craiova și Impulsive din Suceava, au fost selectate pentru competiția americană în urma voturilor juriului.

În total, România va fi reprezentată la FIRST Tech Challenge în SUA de patru echipe: veteranii de la AutoVortex, cei care au făcut cunoscut conceptul FIRST Tech Challenge în țară, erau deja calificați în urma competițiilor pe care le-au câștigat în străinătate. 

„A fost un meci foarte strâns și am spus: Acum, în ultima rundă, trebuie să dăm tot ce e mai bun. Din cauza presiunii, bila mare nu a reușit să ajungă în coș, dar ne-am bazat pe faptul că am aruncat foarte multe particule mici. Am lucrat și în trecut cu colegii noștri de alianță de la Colegiul Tudor Vianu și știam că putem face o echipă bună. Am mers, am testat și am făcut autonomiile roboților împreună”, spune Corneliu de la Dark Angels.

Colegul său de echipă recunoaște că, pe lângă muncă și priceperea în construirea și manevrarea robotului, un rol important l-a avut și norocul. „Autonomiile alianței adverse nu au funcționat”, a spus el la primirea premiului. „Îți mulțumesc pentru fair-play. Acesta este spiritul acestei competiții”, i-a spus Dana Războiu, președinta Asociației Nație prin Educație care a organizat BRD FIRST Tech Challenge powered by Vodafone. Cea de-a doua alianță care a luptat în finală a fost formată din Qube, de la Colegul Național „Mihai Viteazul” din București, Esentza Robotics, de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean și The Bravebots, de la Colegiul National „Mihai Viteazul” din Ploiești. 

Ambasadorul SUA, Hans Klemm: „Ceea ce am văzut a fost extraordinar”

„A fost atâta adrenalină până la sfârșit, a fost atâta tensiune, nu știam dacă va câștiga alianța albastră sau alianța roșie. Toate echipele au fost extraordinare, echipele din finală au fost atât de bune, roboții au fost foarte bine făcuți, nivelul competiției a fost foarte ridicat. Am văzut multe competiții FTC, dar a fost un nivel foarte, foarte ridicat sunt foarte fericită și foarte mândră de voi”, le-a spus Dana Războiu concurenților în timpul ceremoniei de premiere. 

Ea a amintit și faptul că echipele s-au antrenat până în ultima clipă și au stat până târziu în noapte la hub-ul de robotică de la Politehnică pentru a face ultimele reglaje ale roboților. 

La ceremonie a fost prezent și ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm. „Ceea ce am văzut a fost extraordinar. O energie și o emoție incredibile, dar și un nivel tehnic foarte ridicat. Faptul că atâtea licee au participat încă din primul an de competiție este un semn foarte, foarte bun. Vreau să felicit toate școlile participante, pe toți elevii, pe toți profesorii care și-au dedicat timpul și energia acestei competiții. Felicitări tuturor și succes școlilor care vor reprezenta România la St. Louis”, a transmis Klemm. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sper sa fie deștepți copii și sa pună mâna pe niște burse pe la universitățiile americane , ca aici in țara o sa fie umiliți de " copii " partidului puși in funcții pe grade de rudenie nu competentă
  • Like 1
  • @ Pinalti Gheorghe
   Anon check icon
   Pun, pun, stati linistit. E posibil sa li se faca oferte inca de la acest concurs.
   • Like 1
 • John check icon
  Mult succes tuturor participantilor !!
  • Like 0
 • Anon check icon
  Foarte frumos, felicitari!
  • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult