Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Toate persoanele sub 65 de ani, inclusiv cele cu boli cronice, amânate la vaccinare pentru după 16 februarie. Moderna a redus livrările de vaccin

vaccinare - bucuresti

Foto: Gabriel Petrescu / Alamy / Alamy / Profimedia

Toate persoanele sub 65 de ani, inclusiv cei cu boli cronice, care au o programare făcută în platforma de vaccinare anticovid, dar care încă nu au primit prima doză, vor fi amânate la vaccinare pentru după 16 februarie.

Cei care erau programați la vaccinare mâine, pe 30 ianuarie, de exemplu, vor fi imunizați pe 16 februarie.

Este vorba despre aproximativ 67.000 de persoane programate pentru vaccinare cu prima doză, între 30 ianuarie și 11 februarie, și care vor fi reprogramate. Decizia vine după ce Moderna a anunțat că reduce livrările de vaccin, iar autoritățile vor să se asigure că vor exista suficiente doze de rapel pentru persoanele deja vaccinate. 

Toate persoanele care vor fi amânate la vaccinare vor fi anunțate prin sms sau email despre data reprogramării și data rapelului.

Comunicatul Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV):

Începând cu data de 28 ianuarie, 35.304 persoane care deservesc activități esențiale programate la vaccinare în perioada 28 ianuarie–11 februarie sunt în curs de replanificare pentru administrarea primei doze. Programarea la vaccinare a acestor persoane s-a amânat cu 10 zile, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale.

Având în vedere:

Diminuarea cantităților de vaccin livrate anterior de BioNTech Pfizer, precum și lipsa predictibilității privind tranșele de vaccin livrate de compania Moderna, pentru lunile februarie și martie. Precizăm că această companie farmaceutică a anunțat, astăzi, livrarea la data de 5 februarie, a 42.000 de doze (reducere de aproximativ 20%), însă a oferit asigurarea că numărul acestora va fi suplimentat ulterior;

Comunicatul EMA din 28 ianuarie privind modificarea Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP) Comirnaty, respectiv clarificarea indicației de administrare a dozei de rapel la exact 21 de zile după administrarea primei doze.

CNCAV ia ca măsură de siguranță, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1, reprogramarea, începând cu data de 30 ianuarie, a celor 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea dozei 1, între 30 ianuarie și 11 februarie, pentru data de 16 februarie și ulterior, în ordinea planificării inițiale.

Persoanele cu vârsta peste 65 ani rămân la programarea inițială. Totodată, se va continua vaccinarea persoanelor din centrele rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor dializate, imobilizate sau nedeplasabile și a celor fără adăpost.

Fiecare persoană va fi înștiințată prin SMS cu privire la data și intervalul orar la care a fost reprogramată pentru vaccinare, va primi prin e-mail o nouă recipisă și va regăsi informațiile în secțiunea „Programările mele” din contul realizat în platforma de programare. Totodată, confirmarea reprogramării va fi comunicată și prin intermediul unui robot telefonic.

Facem precizarea că această situație este una temporară, până la data de 15 februarie. Astfel, ca organism interministerial cu rol de coordonare a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, CNCAV se preocupă să asigure un mediu favorabil și sigur pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a tuturor activităților de vaccinare. În acest moment, interesul fundamental de sănătate publică în România este reprezentat de vaccinarea, pe baza consimțământului informat, a cât mai multor persoane, într-un interval de timp cât mai scurt. CNCAV salută interesul crescut al cetățenilor pentru vaccinare, interes relevat de datele privind numărul mare de persoane care s-au vaccinat efectiv și de persoane care s-au înscris pentru vaccinare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Cumva e vorba de bugetariii mârlănii și nesimțiți dar chipurile , esențiali?!,,care s-au băgat în față și s-au înscris nu prin platformă ,ca fraierii de rând și urmau să fie vaccinați în centre cu circuit închis inaccesibile populimii?????Nu le plâng de milă deloc.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult