Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Tonteki – friptură de porc în sos acrișor. Cum să gătești rețete din Japonia pentru mese românești. VIDEO

Tonteki

Tonteki ar însemna nepăsare, nepăsător, dar depinde cum îl scriem (e unul dintre multele omofone care fac viața grea celor care se luptă cu limba japoneză). Dacă vorbim despre mâncare, tonteki e un cuvânt compus din ton – porc și teki, care vine de la sute-ki adică ce-au înțeles japonezii din englezescul steak. Ar fi o friptură de porc, într-un sos acrișor. E o rețetă locală, din prefectura Mie, din centrul Japoniei, devenită celebră datorită unui serial japonez, absolut delicios, care e și pe Netflix România, Shinya Shokudo, sau în traducere engleză, Midnight Diner, Tokyo Stories. În română nu i-au tradus titlul. Deși, Taverna de la miezul nopții ar fi sunat ok. Tonteki. Netflix and porc.

Ingrediente

(pentru 4 porții)

  • Ceapă - ½
  • Varză – ½
  • Roșii cherry – câte vă plac
  • Carne de porc – pulpă/ spată, fără os – 500 de grame, tăiată în bucăți de cam 1 cm grosime
  • Piper negru
  • Făină – 2 lingurițe
  • Ulei – 1 lingură
  • Pătrunjel (pentru servire)

Sos

  • Ponzu* – 8 linguri (Dacă nu ai găsit să cumperi ponzu, îl poți face. Ce pași trebuie să urmezi - în rețeta video)
  • Sake – 6 linguri
  • Sos de soia – 1 lingură

Mai jos, rețeta video. Mai multe rețete găsiți pe canalul de YouTube Jōji Rețete din Japonia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Raul check icon
    Interesant.
    O sa fac, eventual cu alt sos.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult