Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Japonezii nu mănâncă doar sushi sau doar băloșenii…” După 8 ani de remușcări, repar o nedreptate pe care am făcut-o bucătăriei japoneze: ce este „Rețete din Japonia pe mese românești”

George Moise

„...mâncăruri care miros a baltă, care miros a orice altceva decât cele cu care ne-am obișnuit, mâncăruri care se întind, băloase, mucilaginoase, crude, sau jilave.”

Așa puneam la colț, cu o sentință deloc prietenoasă și nedreaptă o mare parte din bucătăria japoneză în, Iertați-mă că nu sunt japonez, carte apărută în 2011 pe care, din păcate, nu o mai pot rescrie. După opt ani de remușcări, revin și mă contrazic. Vă dați seama cât de vinovat trebuie să mă simt, dacă mă gândesc să mai scriu o carte doar pentru a repara o singură frază?

Încă o carte de bucate? Încă un blog de bucătărie? Iar rețete? Da. Rețete din Japonia pe mese românești. Înainte să pornim în călătoria asta lungă, grea, dar frumoasă, să lămurim câteva lucruri încă de la început.

  • Japonezii nu mănâncă doar sushi sau doar băloșenii.
  • Toate rețetele pe care le postez aici se pot face cu ingrediente pe care le poți găsi și în România.
  • Pe cât posibil, rețetele se pot face și cu ustensilele din bucătăria ta. Nu e nevoie să o reutilezi acum complet, nu e nevoie să-ți iei super cuțite japoneze. Sfatul meu e totuși: ascuțiți-vă cuțitele. O să tăiem mult și, așa cum spune un proverb japonez vechi de mii de ani pe care tocmai l-am inventat acum câteva zile: Kutsituru kare nu taye peshutere shi morukofu taie muna kare nu-ru asukute.
  • Titlul proiectului este Rețete din Japonia pe mese românești. Atenție, rețete din Japonia, nu rețete japoneze. Așa că dacă voi prezenta și mâncăruri pe care le-ați întâlnit prin restaurante chinezești, coreene, taiwaneze, tailandeze, indoneziene, indiene, nu vă simțiți trădați.
  • Nu sunt chef. Nu le știu pe toate. Nu facem Haute Cuisine. Am avut un singur profesor, nițel mort și foarte fictiv, din desene animate. Se numea Auguste Gusteau și spunea: Oricine poate să gătească. Eu vreau să te conving că „Oricine poate să gătească japonez”. Mă rog, ca-n Japonia.

Atât deocamdată. Mi se spune Jōji. Iar tu o să faci Rețete din Japonia pe mese românești.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult