Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Japonezii nu mănâncă doar sushi sau doar băloșenii…” După 8 ani de remușcări, repar o nedreptate pe care am făcut-o bucătăriei japoneze: ce este „Rețete din Japonia pe mese românești”

George Moise

„...mâncăruri care miros a baltă, care miros a orice altceva decât cele cu care ne-am obișnuit, mâncăruri care se întind, băloase, mucilaginoase, crude, sau jilave.”

Așa puneam la colț, cu o sentință deloc prietenoasă și nedreaptă o mare parte din bucătăria japoneză în, Iertați-mă că nu sunt japonez, carte apărută în 2011 pe care, din păcate, nu o mai pot rescrie. După opt ani de remușcări, revin și mă contrazic. Vă dați seama cât de vinovat trebuie să mă simt, dacă mă gândesc să mai scriu o carte doar pentru a repara o singură frază?

Încă o carte de bucate? Încă un blog de bucătărie? Iar rețete? Da. Rețete din Japonia pe mese românești. Înainte să pornim în călătoria asta lungă, grea, dar frumoasă, să lămurim câteva lucruri încă de la început.

  • Japonezii nu mănâncă doar sushi sau doar băloșenii.
  • Toate rețetele pe care le postez aici se pot face cu ingrediente pe care le poți găsi și în România.
  • Pe cât posibil, rețetele se pot face și cu ustensilele din bucătăria ta. Nu e nevoie să o reutilezi acum complet, nu e nevoie să-ți iei super cuțite japoneze. Sfatul meu e totuși: ascuțiți-vă cuțitele. O să tăiem mult și, așa cum spune un proverb japonez vechi de mii de ani pe care tocmai l-am inventat acum câteva zile: Kutsituru kare nu taye peshutere shi morukofu taie muna kare nu-ru asukute.
  • Titlul proiectului este Rețete din Japonia pe mese românești. Atenție, rețete din Japonia, nu rețete japoneze. Așa că dacă voi prezenta și mâncăruri pe care le-ați întâlnit prin restaurante chinezești, coreene, taiwaneze, tailandeze, indoneziene, indiene, nu vă simțiți trădați.
  • Nu sunt chef. Nu le știu pe toate. Nu facem Haute Cuisine. Am avut un singur profesor, nițel mort și foarte fictiv, din desene animate. Se numea Auguste Gusteau și spunea: Oricine poate să gătească. Eu vreau să te conving că „Oricine poate să gătească japonez”. Mă rog, ca-n Japonia.

Atât deocamdată. Mi se spune Jōji. Iar tu o să faci Rețete din Japonia pe mese românești.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult