Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Rețete din Japonia pe mese românești: Chicken Nanban – Pui dulce-acrișor cu sos tartar

Chicken Nanban

Chicken Nanban, sau cum ar spune Peter Sellers în Petrecerea, Birdy Num Num, sau cum îl pronunță japonezii Chikin Nanban, e o mâncare din sud, din insula Kyushu, a treia ca mărime din arhipelag. Nanban înseamnă printre altele, barbarii din sud, dar aici are sensul de Europa de vest, mai exact Portugalia. Dacă ai văzut Silence, al lui Scorsese, sau mult amintitul Shogun, știi deja că Portugalia a început să întrețină relații nepotrivite cu Japonia încă de prin secolul 16 făcând comerț neprotejat și aducând aici printre altele: arme și catolicism, dar și lucruri ceva mai utile, cum ar fi artă și influențe în mâncare. Chicken Nanban ar fi un fel de Pui Prăjit Karaage, dar cu trei diferențe: 1. la Chicken Nanban folosim făină în loc de amidon, 2. e botezat într-un sos dulce acrișor și 3. e încoronat de un moț de sos tartar. Dacă prima diferență nu ți se pare mare lucru, prin ultimele două Chicken Nanban depășește cu câteva lungimi bune de pluton clasicul Pui Prăjit Karaage.

Ingrediente

(pentru 4 porții)

  • Pulpă de pui dezosată - 500g
  • Sos de soia – o lingură
  • Sake – o lingură
  • 1 ou
  • Făină – 45 g
  • Ulei - mult, că prăjim în baie de ulei

Sos Nanban

  • Sos de soia - 3 linguri
  • Zahăr - 1 lingură rasă
  • Oțet de orez (dacă nu, alt oțet mai blând) – 5 linguri
  • (dacă-ți place să te piște puțin la limbă, poți adăuga la sosul nanban și un ardei iute, uscat sau crud)

Sos tartar

  • Ouă fierte - 2
  • Ceapă tăiată fin (dacă e sezon, recomand verde) - 20 g 
  • Castraveciori murați tăiat fin - 20 g
  • Maioneză light - 5 linguri
  • Sare și piper, câte-o ciupitură, după gust

Mai jos, rețeta video. Mai multe rețete găsiți pe canalul de YouTube Jōji Rețete din Japonia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Post Malone

A deschis turneul său european ”The Big Ass Tour” la Cluj și a spus în fața tuturor că nu a mai fost niciodată în România, dar că e „ireal” că a fost primit atât de bine aici. A vorbit cu sinceritate despre începuturile sale și despre cum i se zicea la început că va fi un „one hit wonder”. Am descoperit la Untold X un artist cu o voce foarte bună, inepuizabilă, ca o baterie cu reîncărcare rapidă: la finalul fiecărei piese părea că rămâne fără suflare. În mod neașteptat, se reîncărca în câteva zeci de secunde în care i se auzea respirația adâncă și intra cu aceeași forță în următoarea melodie. E foarte valoros Post Malone, pentru mine, revelația acestei ediții (foto: Inquam Photos / Vlad Bereholschi).

Citește mai mult

Imagine Micul Geniu

„În acel moment, tânărul din familie, un băiat de 17 ani, ne-a spus cu voce joasă: „Știți… am 17 ani și până acum nu am văzut niciodată cum arată lumina în casa mea.”

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Grădina Dedesign

Atunci când locuiești la casă sau ai acces la o curte ori o terasă, ai deja o resursă valoroasă pe care mulți o invidiază: un spațiu sub cerul liber, care poate deveni o adevărată extensie a casei tale. Dar cum îl transformi într-un loc în care să te simți cu adevărat bine, să-ți încarci bateriile și să te bucuri de vară așa cum ai face-o într-o stațiune cochetă? Răspunsul stă în câteva alegeri inspirate de design, un pic de planificare și mai ales, în dorința de a crea o atmosferă care să-ți semene.

Citește mai mult