Chicken Nanban, sau cum ar spune Peter Sellers în Petrecerea, Birdy Num Num, sau cum îl pronunță japonezii Chikin Nanban, e o mâncare din sud, din insula Kyushu, a treia ca mărime din arhipelag. Nanban înseamnă printre altele, barbarii din sud, dar aici are sensul de Europa de vest, mai exact Portugalia. Dacă ai văzut Silence, al lui Scorsese, sau mult amintitul Shogun, știi deja că Portugalia a început să întrețină relații nepotrivite cu Japonia încă de prin secolul 16 făcând comerț neprotejat și aducând aici printre altele: arme și catolicism, dar și lucruri ceva mai utile, cum ar fi artă și influențe în mâncare. Chicken Nanban ar fi un fel de Pui Prăjit Karaage, dar cu trei diferențe: 1. la Chicken Nanban folosim făină în loc de amidon, 2. e botezat într-un sos dulce acrișor și 3. e încoronat de un moț de sos tartar. Dacă prima diferență nu ți se pare mare lucru, prin ultimele două Chicken Nanban depășește cu câteva lungimi bune de pluton clasicul Pui Prăjit Karaage.
Ingrediente
(pentru 4 porții)
- Pulpă de pui dezosată - 500g
- Sos de soia – o lingură
- Sake – o lingură
- 1 ou
- Făină – 45 g
- Ulei - mult, că prăjim în baie de ulei
Sos Nanban
- Sos de soia - 3 linguri
- Zahăr - 1 lingură rasă
- Oțet de orez (dacă nu, alt oțet mai blând) – 5 linguri
- (dacă-ți place să te piște puțin la limbă, poți adăuga la sosul nanban și un ardei iute, uscat sau crud)
Sos tartar
- Ouă fierte - 2
- Ceapă tăiată fin (dacă e sezon, recomand verde) - 20 g
- Castraveciori murați tăiat fin - 20 g
- Maioneză light - 5 linguri
- Sare și piper, câte-o ciupitură, după gust
Mai jos, rețeta video. Mai multe rețete găsiți pe canalul de YouTube Jōji Rețete din Japonia.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.