Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Rețete din Japonia pe mese românești: Chicken Nanban – Pui dulce-acrișor cu sos tartar

Chicken Nanban

Chicken Nanban, sau cum ar spune Peter Sellers în Petrecerea, Birdy Num Num, sau cum îl pronunță japonezii Chikin Nanban, e o mâncare din sud, din insula Kyushu, a treia ca mărime din arhipelag. Nanban înseamnă printre altele, barbarii din sud, dar aici are sensul de Europa de vest, mai exact Portugalia. Dacă ai văzut Silence, al lui Scorsese, sau mult amintitul Shogun, știi deja că Portugalia a început să întrețină relații nepotrivite cu Japonia încă de prin secolul 16 făcând comerț neprotejat și aducând aici printre altele: arme și catolicism, dar și lucruri ceva mai utile, cum ar fi artă și influențe în mâncare. Chicken Nanban ar fi un fel de Pui Prăjit Karaage, dar cu trei diferențe: 1. la Chicken Nanban folosim făină în loc de amidon, 2. e botezat într-un sos dulce acrișor și 3. e încoronat de un moț de sos tartar. Dacă prima diferență nu ți se pare mare lucru, prin ultimele două Chicken Nanban depășește cu câteva lungimi bune de pluton clasicul Pui Prăjit Karaage.

Ingrediente

(pentru 4 porții)

  • Pulpă de pui dezosată - 500g
  • Sos de soia – o lingură
  • Sake – o lingură
  • 1 ou
  • Făină – 45 g
  • Ulei - mult, că prăjim în baie de ulei

Sos Nanban

  • Sos de soia - 3 linguri
  • Zahăr - 1 lingură rasă
  • Oțet de orez (dacă nu, alt oțet mai blând) – 5 linguri
  • (dacă-ți place să te piște puțin la limbă, poți adăuga la sosul nanban și un ardei iute, uscat sau crud)

Sos tartar

  • Ouă fierte - 2
  • Ceapă tăiată fin (dacă e sezon, recomand verde) - 20 g 
  • Castraveciori murați tăiat fin - 20 g
  • Maioneză light - 5 linguri
  • Sare și piper, câte-o ciupitură, după gust

Mai jos, rețeta video. Mai multe rețete găsiți pe canalul de YouTube Jōji Rețete din Japonia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Theodor Paleologu, diplomat și președinte al Fundației Paleologu. Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Pe fondul ascensiunii extremismului la nivel mondial, mulți se întreabă acum ce s-a întâmplat cu societatea și de unde a ieșit la lumină ura aceasta aproape perceptibilă fizic între oameni care nici nu se cunosc personal. Căci trăim, iată, vremuri în care amenințarea și injuriile sunt elemente la ordinea zilei. Mulți aproape că le ignoră, pentru că, pe nesimțite, ele s-au normalizat. Drumul de aici la agresivitate fizică e scurt. Și asupra acestui pericol atrag atenția mulți oameni ai cărților, care știu din istorie ce se întâmplă cu societățile în astfel de perioade.

Citește mai mult

Ferma Cernat

În ciuda tuturor costurilor și dificultăților, am simțit la acești oameni o dragoste profundă pentru pământul care ne hrănește pe toți. „Banii au un singur dezavantaj: nu se pot mânca”, râde dl. Moldovan.

Citește mai mult

 Chris M

Pentru Chris Simion-Mercurian, scriitoarea și regizoarea de teatru care a pornit visul, și pentru partenerul ei, Tiberiu Simion-Mercurian, întreaga călătorie a însemnat nouă ani de eforturi, sacrificii și momente de criză, dar și întâlniri și emoții imposibil de trăit altfel. „Nouă ani a durat. A început în 2016. A fost foarte complicat. Și foarte impredictibil.

Citește mai mult

Radu Jude la Paris

Adevărul e că nu ieșim în lume cu prea multe. Cu excepția performanțelor câtorva sportivi, începând cu David Popovici, a câtorva companii private care au trecut granița și aspiră la statutul de unicorni și a filmelor din „noul val”, România nu iese prea mult în evidență. De aceea, orice „ieșire în lume” face foarte mult bine imaginii unei țări în deficit uriaș de imagine internațională.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Marina Axentii

La doar 27 de ani, Axentii Marina (foto) se află pe un parcurs academic remarcabil. Originară din România, ea este doctorandă în domeniul Ingineriei Produselor Alimentare la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, iar în prezent își desfășoară activitatea de cercetare peste ocean.

Citește mai mult