Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Rețete din Japonia pe mese românești: Chicken Nanban – Pui dulce-acrișor cu sos tartar

Chicken Nanban

Chicken Nanban, sau cum ar spune Peter Sellers în Petrecerea, Birdy Num Num, sau cum îl pronunță japonezii Chikin Nanban, e o mâncare din sud, din insula Kyushu, a treia ca mărime din arhipelag. Nanban înseamnă printre altele, barbarii din sud, dar aici are sensul de Europa de vest, mai exact Portugalia. Dacă ai văzut Silence, al lui Scorsese, sau mult amintitul Shogun, știi deja că Portugalia a început să întrețină relații nepotrivite cu Japonia încă de prin secolul 16 făcând comerț neprotejat și aducând aici printre altele: arme și catolicism, dar și lucruri ceva mai utile, cum ar fi artă și influențe în mâncare. Chicken Nanban ar fi un fel de Pui Prăjit Karaage, dar cu trei diferențe: 1. la Chicken Nanban folosim făină în loc de amidon, 2. e botezat într-un sos dulce acrișor și 3. e încoronat de un moț de sos tartar. Dacă prima diferență nu ți se pare mare lucru, prin ultimele două Chicken Nanban depășește cu câteva lungimi bune de pluton clasicul Pui Prăjit Karaage.

Ingrediente

(pentru 4 porții)

  • Pulpă de pui dezosată - 500g
  • Sos de soia – o lingură
  • Sake – o lingură
  • 1 ou
  • Făină – 45 g
  • Ulei - mult, că prăjim în baie de ulei

Sos Nanban

  • Sos de soia - 3 linguri
  • Zahăr - 1 lingură rasă
  • Oțet de orez (dacă nu, alt oțet mai blând) – 5 linguri
  • (dacă-ți place să te piște puțin la limbă, poți adăuga la sosul nanban și un ardei iute, uscat sau crud)

Sos tartar

  • Ouă fierte - 2
  • Ceapă tăiată fin (dacă e sezon, recomand verde) - 20 g 
  • Castraveciori murați tăiat fin - 20 g
  • Maioneză light - 5 linguri
  • Sare și piper, câte-o ciupitură, după gust

Mai jos, rețeta video. Mai multe rețete găsiți pe canalul de YouTube Jōji Rețete din Japonia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult