Oradea, Brașov și Timișoara sunt orașele despre care există percepția că au cele mai bune facilități medicale din România, potrivit unui studiu publicat de Storia.ro. Capitala ocupă locul 9 în clasament. La polul opus, printre cele mai dezavantajoase orașe din punctul de vedere al facilităților medicale se numară Giurgiu, Focșani, Tulcea, Călărași și Constanța.
„La nivel de regiuni istorice, Banat a fost desemnat de 8.332 de români ca fiind regiunea cu cele mai bune facilități medicale, fiind urmată de Maramures, Crișana și Transilvania. Cel mai mic punctaj la capitolul percepției locuitorilor față de facilitățile medicale în orașele și cartierele lor a fost obținut de Dobrogea, Moldova și Muntenia. Zona București și Ilfov se află la mijlocul clasamentului”, menționează autorii studiului.
În general, orașele cu un număr mare de locuitori, cu un Produs Intern Brut ridicat și o rată a șomajului scăzută au fost considerate și orasele cu cele mai bune facilități medicale. La polul opus, cele mai dezavantajoase orașe la acest capitol au în medie sub 100.000 de locuitori și o rată a șomajului ridicată.
„Românii au fost rugați să evalueze orașul și cartierul în care locuiesc din perspectiva mai multor criterii: siguranța resimțită, costul general al vietii, facilitățile medicale, nivelul general al zgomotului sau transportul public. Pentru realizarea clasamentului privind facilitățile medicale, participanții au fost invitați să-și evalueze cartierul acordându-i note. Percepția asupra facilităților medicale poate însemna, în mintea cetățenilor, un cumul de factori: accesul la spitalele, clinicile, sau farmaciile din zona respectivă, costurile și accesul pe care îl au la serviciile medicale, precum și calitatea lor”, a explicat Sorin Bălan, Head of Real Estate Storia.ro și OLX Imobiliare.
Pentru realizarea clasamentului, participanții la studiu au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al accesului la cele facilitățile medicale, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.
(sursa Storia.ro)
Percepția asupra accesului la cele mai bune facilități medicale este cea de-a treia temă a studiului amplu realizat de Storia.ro și agenția de cercetare D&D Research, „Orașele și cartiere din România”. Până în prezent, aproape 170.000 de persoane au răspuns la sondaj.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.