Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Topul orașelor percepute că ar avea cele mai bune facilități medicale din România. București ocupă locul 9 - studiu

Oradea, Brașov și Timișoara sunt orașele despre care există percepția că au cele mai bune facilități medicale din România, potrivit unui studiu publicat de Storia.ro. Capitala ocupă locul 9 în clasament. La polul opus, printre cele mai dezavantajoase orașe din punctul de vedere al facilităților medicale se numară Giurgiu, Focșani, Tulcea, Călărași și Constanța.

„La nivel de regiuni istorice, Banat a fost desemnat de 8.332 de români ca fiind regiunea cu cele mai bune facilități medicale, fiind urmată de Maramures, Crișana și Transilvania. Cel mai mic punctaj la capitolul percepției locuitorilor față de facilitățile medicale în orașele și cartierele lor a fost obținut de Dobrogea, Moldova și Muntenia. Zona București și Ilfov se află la mijlocul clasamentului”, menționează autorii studiului.

În general, orașele cu un număr mare de locuitori, cu un Produs Intern Brut ridicat și o rată a șomajului scăzută au fost considerate și orasele cu cele mai bune facilități medicale. La polul opus, cele mai dezavantajoase orașe la acest capitol au în medie sub 100.000 de locuitori și o rată a șomajului ridicată.

„Românii au fost rugați să evalueze orașul și cartierul în care locuiesc din perspectiva mai multor criterii: siguranța resimțită, costul general al vietii, facilitățile medicale, nivelul general al zgomotului sau transportul public. Pentru realizarea clasamentului privind facilitățile medicale, participanții au fost invitați să-și evalueze cartierul acordându-i note. Percepția asupra facilităților medicale poate însemna, în mintea cetățenilor, un cumul de factori: accesul la spitalele, clinicile, sau farmaciile din zona respectivă, costurile și accesul pe care îl au la serviciile medicale, precum și calitatea lor”, a explicat Sorin Bălan, Head of Real Estate Storia.ro și OLX Imobiliare.

Pentru realizarea clasamentului, participanții la studiu au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al accesului la cele facilitățile medicale, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.

(sursa Storia.ro)

Percepția asupra accesului la cele mai bune facilități medicale este cea de-a treia temă a studiului amplu realizat de Storia.ro și agenția de cercetare D&D Research, „Orașele și cartiere din România”. Până în prezent, aproape 170.000 de persoane au răspuns la sondaj. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult