Am trecut de jumătatea lungului traseu al alegerilor prezidențiale primare și situația nu a devenit mai clară în partidul republican, unde cel nominalizat nu va fi, probabil, cunoscut decât în luna iulie, după alegerile din statul California și după convenția națională a partidului.
Pe durata a opt zile, preliminariile se mută în zona coastei atlantice, leagănul Statelor Unite. Cetățenii din aproape întreaga PrimăAmerica vor vota pentru unul sau altul dintre candidați.
La alegerile din statul New York, care au avut loc marți, 19 aprilie, câștigătorii au fost cei anticipați, dar numărătoarea nu s-a potrivit cu prezicerile.
Pentru alegerile democrate, analiștii pronsticaseră o cursă farte strânsă, dar nu a fost așa: Hillary Clinton a ieșit victorioasă cu o diferență de 16%. Ultimul bilanț al delegaților democrați este: 1428 pentru Clinton (fără superdelegați) și 1151 pentru Bernie Sanders. Pe data de 26 aprilie vor fi alegeri în statele Connecticut, Delaware, Maryland, Pannsylvania și Rhode Island.
Pe plan național însă, raportul Clinton/Sanders a ajuns la o diferență minimă, 48/46%, sub limita erorii statistice. Sanders continuă să surprindă prin tenacitate, priză la electoratul tânăr (85% sub 35 de ani), o popularitate crescândă în rândul femeilor (49%) și un viguros succes în colectarea fondurilor (în ultimele două luni a cheltuit pentru publicitate mai mult decât Hillary Clinton). Senatorul democrat independent a câștigat în 16 din cele 35 de state în care au avut loc alegerile preliminare democrate și a forțat-o pe doamna Clinton să își revizuiască și chiar să își schimbe punctele de vedere. Astfel, la începutul campaniei, doamna Clinton se poziționa înspre centrul spectrului politic, dar amenințarea Sanders a forțat-o să se deplaseze înspre extremitatea stângă, ceea ce a făcut îmbrățișând și ridicând în slăvi doctrina și „realizările” lui Barack Obama. Pe drumul campaniei, Hillary a început să se opună acordului comercial dintre țările riverane Pacificului, pe care la început îl susținuse, s-a raliat la suportul pentru ridicarea salariului minim la 15 dolari pe oră, care a a fost ideea lui Sanders, și a devenit o aprigă inamică a exploatării petrolului și a gazelor naturale prin tehnica fracking, cu care mai la început era de acord.
Cu scopul de a submina succesul lui Sanders și de a se vedea scăpată de el cât mai curând, Hillary a început să folosească în discursurile ei afirmații care contestă calitatea de democrat a oponentului ei agasant. Ea l-a mai numit politician utopic și nerealist.
La rândul său, Sanders repetă mereu și mereu acuzațiile că doamna Clinton a primit mari contribuții bănești de la indivizi și firme de pe Wall Street. Sanders nu o numește direct necinstită pe doamna Clinton, dar acuzațiile legate de bani, corelate cu informațiile din media despre anchetele juridice legate de e-mail-urile buclucașe și de declarațiile dovedite nesincere legate de ele, împing mereu cota de popularitate negativă de care „se bucură” Hillary Clinton.
Victoria lui Trump în statul New York a fost categorică. El a obținut 61% din voturi și a colectat 89 de delegați din totalul de 95. Pe locul doi a ieșit John Kasich, cu 25% din voturi, în timp ce senatorul Cruz, care s-a clasat sub 15% din voturi, nu a luat niciun delegat. Clasamentul republicanilor la delegați este Trump, 845, Cruz, 559, Kasich, 148.
După victoria din New York, mai mulți conservatori au început să considere cu mai multă toleranță varianta Trump și să discute opțiunea de a-l nominaliza pe miliardarul care conduce, chiar în lipsa câtorva zeci de delegați. Dar alții, nu puțini, se opun, aducând argumentul că un candidat care nu poate convinge jumătate din votanții propriului partid nu are șanse să-l învingă pe candidatul democrat în alegerile generale și că, deci, cel care are majoritate de delegați, dar nu minimumul de 50%+1 dintre aceștia, trebuie să fie expus la voturile repetate din convenție, în speranța că acolo se va găsi candidatul cu cele mai mari șanse de a fi victorios.
Zvonurile de săptămâna trecută, legate de posibilitatea ca Paul Ryan să fie promovat de Partidul Republican, au fost spulberate chiar de congresmanul de Wisconsin, care a spus pe un ton răspicat, la o conferință de presă, că nu dorește să candideze în anul 2016.
Celebra editorialistă de la Wall Street Journal, Peggy Noonan, a scris în ultimul ei articol că această campanie prezidențială este una dezamăgitoare din mai multe puncte de vedere. Doamna Noonan deplânge multele exemple de vulgaritate care poluează discursurile și dezbaterile și afirmă că lumea politică din America de astăzi nu mai este destinația indivizilor care ar putea atinge statura unor mari oameni politici, comparabili cu cei din trecut.
Fiecare dintre noi percepe aceste negative ale campaniei contemporane într-un anume moment, spune Paggy Noonan, moment care este, pentru ea: ziua care am realizat că țara mea este într-un moment critic, pentru că prea multe din lucrurile care nu trebuiau să fie schimbate s-au schimbat, pentru că prea mult s-a pierdut deja și pentru că, alături de întreaga națiune de 320 de milioane, sunt pusă în fața singurei alegeri posibile: Un Om Nebun sau O Infractoare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Eu o gandesc ca un (mic) afacerist care a mancat paine si de la americani, si de la francezi, si de la nemti, dar si ( intr-o perioada mai "neagra" a vietii) de la comunisti ( citeste "de la stat")- si nu pot sa nu remarc ca, oricat de exploatator este patronul- statul este inzecit mai exploatator;
Dupa mine, madam Clinton este tot o comunista ca mai toti ultimii "conducatori" - manjita de sus pana jos de mizeriile pe care chiar ea le reproseaza celorlalti, vanduta pe cativa arginti pentru a face politica unor superputeri financiare ( fara legatura cu oamenii de rand); Dar, daca poate sa-i prosteasca, vorbindu-le frumos, mintindu-i ori de cate ori respira...de ce nu? Il vad si pe Trump- ale carui carti ( single sau impreuna cu Kiosaki) mi-au incantat tineretea si avantul ( lasand totusi o umbra de indoiala asupra bunelor lui intentii); Trump mi se pare cel mai neaos dintre toti acesti politicieni harsiiti in metode de manipulare a prostimii; El le ofera ceea ce le ascund ceilalti; Realitatea; Pusa si spusa fara perdea;
Madam Noonan poate sa s eplanga cat vrea- din clopotul ei de cristal- de vulgaritate, din pacate politica americana din ultimii 20-30 de ani i-au adus pe oameni la acest nivel; Si- daca ne uitam la noi- la Romania- i-am depasit pe americani de mult in aceste falsetto-uri; Uite un Ponta, un Dragnea, un coleg al lui Mihai Viteazu, un Mazare, un Basescu, un Tariceanu, un Blaga...( sa continui? ); Ce au comun?
Ce au si actualii participanti la cursa pentru jiltul american...
Sa nu-l uit din pomenire pe noul presedinte- KWI ( care da dovada- in opinia mea- de o crasa necunoastere si neimplicare; N-as zice chiar nesimtire, desi....mi-e greu sa inteleg comportamentul de "capra suita in copac" pe care o adopta; Culmea e ca nicio critica- pentru niciunul dintre politicienii de astazi - nu a adus vreo schimbare; Cainii latra, ursul trece;
Asa ca, draga Martin, ceea ce observi tu la politicienii americani s-a consumat pe "ffw" in Republica Damboviteana;
Te astept, ca deobicei, cu revista Clubului....iar pe acesti mizeri politicieni, lasa-i pentru cei cu stomac mai tare;