Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Tot mai mulți americani, în fața unei alegeri imposibile: „Cum a ajuns o națiune de 320 de milioane de locuitori să aibă asemenea candidați?!”

Am trecut de jumătatea lungului traseu al alegerilor prezidențiale primare și situația nu a devenit mai clară în partidul republican, unde cel nominalizat nu va fi, probabil, cunoscut decât în luna iulie, după alegerile din statul California și după convenția națională a partidului.

Pe durata a opt zile, preliminariile se mută în zona coastei atlantice, leagănul Statelor Unite. Cetățenii din aproape întreaga PrimăAmerica vor vota pentru unul sau altul dintre candidați.

La alegerile din statul New York, care au avut loc marți, 19 aprilie, câștigătorii au fost cei anticipați, dar numărătoarea nu s-a potrivit cu prezicerile. 

Pentru alegerile democrate, analiștii pronsticaseră o cursă farte strânsă, dar nu a fost așa: Hillary Clinton a ieșit victorioasă cu o diferență de 16%. Ultimul bilanț al delegaților democrați este: 1428 pentru Clinton (fără superdelegați) și 1151 pentru Bernie Sanders. Pe data de 26 aprilie vor fi alegeri în statele Connecticut, Delaware, Maryland, Pannsylvania și Rhode Island.

Foto: Guliver Getty Images

Pe plan național însă, raportul Clinton/Sanders a ajuns la o diferență minimă, 48/46%, sub limita erorii statistice. Sanders continuă să surprindă prin tenacitate, priză la electoratul tânăr (85% sub 35 de ani), o popularitate crescândă în rândul femeilor (49%) și un viguros succes în colectarea fondurilor (în ultimele două luni a cheltuit pentru publicitate mai mult decât Hillary Clinton). Senatorul democrat independent a câștigat în 16 din cele 35 de state în care au avut loc alegerile preliminare democrate și a forțat-o pe doamna Clinton să își revizuiască și chiar să își schimbe punctele de vedere. Astfel, la începutul campaniei, doamna Clinton se poziționa înspre centrul spectrului politic, dar amenințarea Sanders a forțat-o să se deplaseze înspre extremitatea stângă, ceea ce a făcut îmbrățișând și ridicând în slăvi doctrina și „realizările” lui Barack Obama. Pe drumul campaniei, Hillary a început să se opună acordului comercial dintre țările riverane Pacificului, pe care la început îl susținuse, s-a raliat la suportul pentru ridicarea salariului minim la 15 dolari pe oră, care a a fost ideea lui Sanders, și a devenit o aprigă inamică a exploatării petrolului și a gazelor naturale prin tehnica fracking, cu care mai la început era de acord.

Cu scopul de a submina succesul lui Sanders și de a se vedea scăpată de el cât mai curând, Hillary a început să folosească în discursurile ei afirmații care contestă calitatea de democrat a oponentului ei agasant. Ea l-a mai numit politician utopic și nerealist.

La rândul său, Sanders repetă mereu și mereu acuzațiile că doamna Clinton a primit mari contribuții bănești de la indivizi și firme de pe Wall Street. Sanders nu o numește direct necinstită pe doamna Clinton, dar acuzațiile legate de bani, corelate cu informațiile din media despre anchetele juridice legate de e-mail-urile buclucașe și de declarațiile dovedite nesincere legate de ele, împing mereu cota de popularitate negativă de care „se bucură” Hillary Clinton. 

Victoria lui Trump în statul New York a fost categorică. El a obținut 61% din voturi și a colectat 89 de delegați din totalul de 95. Pe locul doi a ieșit John Kasich, cu 25% din voturi, în timp ce senatorul Cruz, care s-a clasat sub 15% din voturi, nu a luat niciun delegat. Clasamentul republicanilor la delegați este Trump, 845, Cruz, 559, Kasich, 148.

Foto: Guliver Getty Images

După victoria din New York, mai mulți conservatori au început să considere cu mai multă toleranță varianta Trump și să discute opțiunea de a-l nominaliza pe miliardarul care conduce, chiar în lipsa câtorva zeci de delegați. Dar alții, nu puțini, se opun, aducând argumentul că un candidat care nu poate convinge jumătate din votanții propriului partid nu are șanse să-l învingă pe candidatul democrat în alegerile generale și că, deci, cel care are majoritate de delegați, dar nu minimumul de 50%+1 dintre aceștia, trebuie să fie expus la voturile repetate din convenție, în speranța că acolo se va găsi candidatul cu cele mai mari șanse de a fi victorios.

Zvonurile de săptămâna trecută, legate de posibilitatea ca Paul Ryan să fie promovat de Partidul Republican, au fost spulberate chiar de congresmanul de Wisconsin, care a spus pe un ton răspicat, la o conferință de presă, că nu dorește să candideze în anul 2016.

Celebra editorialistă de la Wall Street Journal, Peggy Noonan, a scris în ultimul ei articol că această campanie prezidențială este una dezamăgitoare din mai multe puncte de vedere. Doamna Noonan deplânge multele exemple de vulgaritate care poluează discursurile și dezbaterile și afirmă că lumea politică din America de astăzi nu mai este destinația indivizilor care ar putea atinge statura unor mari oameni politici, comparabili cu cei din trecut.

Fiecare dintre noi percepe aceste negative ale campaniei contemporane într-un anume moment, spune Paggy Noonan, moment care este, pentru ea: ziua care am realizat că țara mea este într-un moment critic, pentru că prea multe din lucrurile care nu trebuiau să fie schimbate s-au schimbat, pentru că prea mult s-a pierdut deja și pentru că, alături de întreaga națiune de 320 de milioane, sunt pusă în fața singurei alegeri posibile: Un Om Nebun sau O Infractoare

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In primele dvs articole d-le Martin ati expus alegerile din America in mod obiectiv, impartial. Cu greu se putea distinge in articolele dvs ca luati partea cuiva. Acest articol insa surprinde prin lipsa de obiectivitate si de curaj de a spune lucrurilor pe nume. Ne aduceti citate dintr-o nu stiu ce doamna ziarist Noolan (pe semne om important cu cuvant greu in media americana, inaintata in intelepciune pana la genunchiul broastei) care il face pe Trump nebun iar dvs pareti ok cu treaba asta din moment ce o citati. Asa cum remarca un coleg de forum mai sus, pana una alta "nebunul asta" iese din schema, este atipic prin tot ceea ce face. Nu face parte din "establishment", are cele mai mici donatii din partea Big Pharma si a altor rechini, pardon a se citi mari corporatii, nu serveste interesele unor cercuri extrem de puternice (dovada ardoarea si agresivitatea cu care il ataca) si si-a demolat adversarii in confruntarile directe. Adica pe scurt asa cum se zice la mine in Ardeal, nu curata ouale de coaja la nimeni. Si atunci la intrebarea dvs din titlul articolului poate ca un raspuns este si acela ca natiunea americana (sau cel putin o parte din ea) s-a desteptat si nu mai vrea marionete, papagali politici si slugi ale establishmentului ci vrea unul cu singe in "cojones".
    • Like 0
  • check icon
    :) am citit articolul, & comentariile (4), pare ca priviti, voi pamantenii, la un film mut despre viata pestilor :), vreau sa spun ca toti va pricepeti la capitalism si constat ca Meiacanthus oualanensis is a Blenny, mucus, slime, its members are referred to as blennioids :) sa moara cumunismul american !
    • Like 0
    • @
      check icon
      Între momentul în care am scris comentariul și momentul în care ați scris comentariul, am apucat să văd jumătate dintr-un documentar, Four Horseman, ca urmare a unui link dintr-un comentariu postat în The Guardian. Domnule, am avut o revelație și nu prea. Revelația este că, după cum pare,un nimic din țărișoara asta uitată de lume, poate să aprecieze cât de cât corect o situație având anumite informații care sunt accesibile tuturor. Vă recomand să căutați pe Youtube documentarul și, dacă n-aveți răbdare, să urmăriți de la minutul 37. Acolo, Joseph Stiglitz, fost economist șef la FMI, își exprimă cu o sinceritate reținută părerea. De urmărit și mimica personajului, atunci când spune cum acționează cei care sunt în spatele puterii și cine sunt acei ce stau în spatele puterii (nu sunt numiți, că de, face parte din tagmă). Subiectul are de a face cu banii și puterea. Restul sunt floricele.
      • Like 0
    • @
      check icon
      "puterea" ca si caile Domnului nu sunt de inteles, sunt, pe cat posibil, de urmat. sfatul meu : "nu credeti si nu cercetati, urmati-va visul dumneavoastra personal !"
      • Like 0
  • check icon
    N-am stat sa analizez prea amanuntit ce se intampla in politica americana; Poate, unde o serie de informatii imi sunt servite de-a gata ( dar nu mestecate) de niste amici din Toronto- care sunt mai ancorati; Vreau doar sa observ ca stanga socialista a castigat atat de mult teren ( daca acum vreo 10-12 ani- cand imi spuneau amicii mei ca USA este cel mai comunist conglomerat de state- le radeam in nas, acum le dau dreptate);
    Eu o gandesc ca un (mic) afacerist care a mancat paine si de la americani, si de la francezi, si de la nemti, dar si ( intr-o perioada mai "neagra" a vietii) de la comunisti ( citeste "de la stat")- si nu pot sa nu remarc ca, oricat de exploatator este patronul- statul este inzecit mai exploatator;
    Dupa mine, madam Clinton este tot o comunista ca mai toti ultimii "conducatori" - manjita de sus pana jos de mizeriile pe care chiar ea le reproseaza celorlalti, vanduta pe cativa arginti pentru a face politica unor superputeri financiare ( fara legatura cu oamenii de rand); Dar, daca poate sa-i prosteasca, vorbindu-le frumos, mintindu-i ori de cate ori respira...de ce nu? Il vad si pe Trump- ale carui carti ( single sau impreuna cu Kiosaki) mi-au incantat tineretea si avantul ( lasand totusi o umbra de indoiala asupra bunelor lui intentii); Trump mi se pare cel mai neaos dintre toti acesti politicieni harsiiti in metode de manipulare a prostimii; El le ofera ceea ce le ascund ceilalti; Realitatea; Pusa si spusa fara perdea;
    Madam Noonan poate sa s eplanga cat vrea- din clopotul ei de cristal- de vulgaritate, din pacate politica americana din ultimii 20-30 de ani i-au adus pe oameni la acest nivel; Si- daca ne uitam la noi- la Romania- i-am depasit pe americani de mult in aceste falsetto-uri; Uite un Ponta, un Dragnea, un coleg al lui Mihai Viteazu, un Mazare, un Basescu, un Tariceanu, un Blaga...( sa continui? ); Ce au comun?
    Ce au si actualii participanti la cursa pentru jiltul american...
    Sa nu-l uit din pomenire pe noul presedinte- KWI ( care da dovada- in opinia mea- de o crasa necunoastere si neimplicare; N-as zice chiar nesimtire, desi....mi-e greu sa inteleg comportamentul de "capra suita in copac" pe care o adopta; Culmea e ca nicio critica- pentru niciunul dintre politicienii de astazi - nu a adus vreo schimbare; Cainii latra, ursul trece;
    Asa ca, draga Martin, ceea ce observi tu la politicienii americani s-a consumat pe "ffw" in Republica Damboviteana;
    Te astept, ca deobicei, cu revista Clubului....iar pe acesti mizeri politicieni, lasa-i pentru cei cu stomac mai tare;
    • Like 1
  • golan check icon
    Esti rupt de realitate bai nene, analizele matale ne arata ca generatiile "mai mari" nu au inteles nimic din motivele pentru care "tinerilor" li se par atractivi candidatii de stanga in mai tot occidentul. Cata vreme nu au un partener de discutii aparent rezonabil la dreapta spectrului politic, nu mai are ce sa-i convinga sa renunte la optiunile de stanga, ce intotdeauna au fost mai atractive tineretului prin natura ideologiei. Doar ca in trecut, cu maturizarea oamenii mai intelegeau si cum functioneaza lumea asta cu adevarat si optiunile se mai diversificau. Astazi ce optiuni au tinerii, ce exemplu de urmat le dau astia din generatiile mai vechi, de dreapta? Sunt pozitii rationale, respectabile, care rezista la un minim tir de intrebari critice? Sau abereaza numai ineptii in cel mai propagandistic stil cu putinta? Matale intrupezi exact genul de gandire retrograda a la Trump, ne arati exact de ce a fost posibil ascensiunea unui astfel de individ.
    • Like 2
  • America se aproprie îngrijorător de repede de viitorul sumbru prezis în filmul Idiocracy, lansat acum 10 ani. Ceea ce ar fi trebuit să fie o satiră socială se transformă în realitate.
    • Like 0
  • check icon
    Bun venit în NWO! Ziceți "națiunea americană"? Care e aia? Mai vorbim încă de națiune? Nu ne învață SUA că națiunea e depășită? Adică nu SUA, ci cei care o conduc mai mult sau mai puțin din umbră. Vorbesc de elită, de oligarhi și agenții lor. De centrele de interese. Se vede cu ochiul liber, că aceste elite doresc păpuși pe care să le manevreze. Mecanismul este extrem de simplu și de vizibil. Nominalizează o păpușă (cât mai docilă), pompează bani în campanie, păpușa este aleasă democratic, iar după ce devine președinte, face ce i se zice, în interesul păpușarilor. De aia nu sunt oameni valoroși nominalizați, că ăia valoroși preferă să-și facă treaba la nivelul lor de competență și nu doresc să devină păpuși mecanice. Pentru asta, respect Paul Ryan. Singurul ieșit din schemă este Trump, pentru că acesta încă nu are sforile atașate. Este o anomalie și pentru că este "nelegat", trebuie îndepărtat cu orice preț. Este atât de evident. De la republicanii înregimentați până la presa evreiască, nu știu ce să mai facă ca să-l facă să piardă. Trump este Putin-ul de serviciu al campaniei electorale. Cum zice ceva, cum este băgat în malaxorul propagandei. Hehe, se aplică deja proceduri din manual foarte transparente. Atunci când cineva încearcă în media să te asocieze cu Hitler, să te facă fascist, dictator, e clar ce grup de interese se află în spatele campaniei de propagandă și denigrare. Trump a fost genial. E primul candidat care a arătat cum stau lucrurile, spre disperarea "intereselor". Pentru bătălia cu "presa" merită respectul meu. În rest , ce să mai vorbim, ăștia vor fi oamenii care vor avea acces la "butonul nuclear". Paradoxal, deoarece sunt perfect nepotriviți pentru o pălărie așa de mare, acest lucru arată în mod evident că vor fi niște păpuși cu sfori multe și rezistente, care nu vor lua niciodată deciziile importante de capul lor.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult