Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Traian Băsescu, după ce a depus amendamentul care grațiază pedepsele sub 10 ani și înjumătățește pedepsele pentru femei: „Nu obțin nimic pentru mine”

Fostul președinte Traian Băsescu a depus o serie de amendamente la legea grațierii care prevăd, între altele, grațierea pedepselor sub 10 ani și reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile care au fost condamnate pentru fapte comise fără violență. 

Foto: Facebook Elena Udrea

În forma Guvernului, jumătate din pedeapsă era graţiată doar în cazul femeilor însărcinate şi al celor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani. 

„Nu vreau să obțin nimic pentru mine, dar am am privit relativ atent la lașitatea clasei politice. Mă refer la o lege a grațierii care face orice numai grațiere nu, are elemente de neconstitutionalitate. Efectele le vom vedea mai târziu”, a declarat Băsescu pentru Digi24

Acesta susține că vrea doar să înlăture „elementele de neconstituționalitate”: „se propune grațierea mamelor care sunt însărcinate sau care au în întreținere un copil de până la 14 ani cu motivația că trebuie sprijinit copilul să aibă mama lângă el, dar se exceptează mamele care au comis fapte de corupție, așa ceva nu e posibil ca și copilul unei mame care a făcut fapte de corupție ori e acuzată de abuz în serviciu sau luare de mită, are dreptul să aibă mama lângă el până la 14 ani, am convingerea că un astfel de articol va fi respins de CCR pentru că nu-i vorba de mamă, de dreptul copilului pe care vrem să-l ajutăm prin legea grațierii.”

Senatorul PMP mai vrea să modifice un amendament care împiedica femeile recidiviste să beneficieze de reducerea de pedeapsă și susţine şi reducerea cu o treime a pedepselor persoanelor care nu sunt recidiviste şi nu au săvârşit infracţiuni cu violenţă.

El mai cere mărirea perioadei de timp în care un condamnat eliberat trebuie să returneze eventualul prejudiciu, de la un an, la trei ani.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt italiana meritata cu Roman. Conosci putin despre Romania. Dar urmaresc cu atentie corupti din Romania. Sunt mai multi ca in Italia si mai bogati. Pacat ca nu li se confisca averile cìnd sunt prinsi. Justitia nu functioneaza. E coruptie la cel mai inalt nivel. Un pericolo pentru societate. Pup
  • Like 0
 • Ce suflet nobil !!! Totuși, a pierdut din vedere sutele de mii de copii care au crescut şi cresc fără mame, unii fără ambii părinţi, pentru că acesti părinţi au fost siliţi să-şi caute de muncă prin toate ţările Europei după ce corupţia (fără violenţă !) a distrus industria României. Ce zici, nea...,ăsta milosu' ? (Sau cum să-ţi zic, ca să fiu în asentimentul acelor părinţi ?)
  • Like 0
 • check icon
  „Nu obțin nimic pentru mine”
  Sigur, te cred Traiane. Cum să obții tu ceva pentru tine, că doar nu ești genul ăsta, interesat și egoist, nu?
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult