Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Traian Băsescu, după ce a depus amendamentul care grațiază pedepsele sub 10 ani și înjumătățește pedepsele pentru femei: „Nu obțin nimic pentru mine”

Fostul președinte Traian Băsescu a depus o serie de amendamente la legea grațierii care prevăd, între altele, grațierea pedepselor sub 10 ani și reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile care au fost condamnate pentru fapte comise fără violență. 

Foto: Facebook Elena Udrea

În forma Guvernului, jumătate din pedeapsă era graţiată doar în cazul femeilor însărcinate şi al celor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani. 

„Nu vreau să obțin nimic pentru mine, dar am am privit relativ atent la lașitatea clasei politice. Mă refer la o lege a grațierii care face orice numai grațiere nu, are elemente de neconstitutionalitate. Efectele le vom vedea mai târziu”, a declarat Băsescu pentru Digi24

Acesta susține că vrea doar să înlăture „elementele de neconstituționalitate”: „se propune grațierea mamelor care sunt însărcinate sau care au în întreținere un copil de până la 14 ani cu motivația că trebuie sprijinit copilul să aibă mama lângă el, dar se exceptează mamele care au comis fapte de corupție, așa ceva nu e posibil ca și copilul unei mame care a făcut fapte de corupție ori e acuzată de abuz în serviciu sau luare de mită, are dreptul să aibă mama lângă el până la 14 ani, am convingerea că un astfel de articol va fi respins de CCR pentru că nu-i vorba de mamă, de dreptul copilului pe care vrem să-l ajutăm prin legea grațierii.”

Senatorul PMP mai vrea să modifice un amendament care împiedica femeile recidiviste să beneficieze de reducerea de pedeapsă și susţine şi reducerea cu o treime a pedepselor persoanelor care nu sunt recidiviste şi nu au săvârşit infracţiuni cu violenţă.

El mai cere mărirea perioadei de timp în care un condamnat eliberat trebuie să returneze eventualul prejudiciu, de la un an, la trei ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt italiana meritata cu Roman. Conosci putin despre Romania. Dar urmaresc cu atentie corupti din Romania. Sunt mai multi ca in Italia si mai bogati. Pacat ca nu li se confisca averile cìnd sunt prinsi. Justitia nu functioneaza. E coruptie la cel mai inalt nivel. Un pericolo pentru societate. Pup
    • Like 0
  • Ce suflet nobil !!! Totuși, a pierdut din vedere sutele de mii de copii care au crescut şi cresc fără mame, unii fără ambii părinţi, pentru că acesti părinţi au fost siliţi să-şi caute de muncă prin toate ţările Europei după ce corupţia (fără violenţă !) a distrus industria României. Ce zici, nea...,ăsta milosu' ? (Sau cum să-ţi zic, ca să fiu în asentimentul acelor părinţi ?)
    • Like 0
  • check icon
    „Nu obțin nimic pentru mine”
    Sigur, te cred Traiane. Cum să obții tu ceva pentru tine, că doar nu ești genul ăsta, interesat și egoist, nu?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult