Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Elena Udrea, condamnată la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale, la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul „Gala Bute”, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiind achitată pentru tentativa de folosire de declaraţii false sau incomplete. Decizia luată de un complet de trei judecători nu e definitivă, ea putând fi atacată la completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Elena Udrea mai trebuie să plătească suma de 8,1 milioane de lei despăgubiri civile către Autoritatea Naţională pentru Turism.

Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Instanţa a constatat că fapta este concurentă cu cea pentru care Obreja a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, a contopit pedepsele şi a dispus ca Obreja să execute cinci ani de închisoare., scrie News.ro.

Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare.

În dosar au mai fost condamnați Tudor Breazu (3 ani de închisoare), Ana Maria Topoliceanu (3 ani cu suspendare), Dragoș Botoroagă (2 ani și șase luni cu suspendare) și Ştefan Lungu. Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost achitat.

Îți recomandăm

Cristian Tudor Popescu: „Asta a fost istoria doamnei Udrea, o impostură desăvârșită la nivel politic căreia i se pune capăt acum cu acești 6 ani”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este de părere că sentința pune capăt unei lungi perioade de impostură politică.

„Elena Udrea nu a ajuns niciodată prin propriile ei merite în vreo funcție. În toți acești 10, 12 ani de când a apărut în politica românească în toate funcțiile ea a fost plantată de un bărbat care îi stătea în spate, ca parașutistul acela din timpul așa-zisului ei salt cu parașuta. Asta a fost istoria doamnei Udrea, o impostură desăvârșită la nivel politic căreia i se pune capăt acum cu acești 6 ani. Mult și putin 6 ani. Totuși, faptul că dânsa va suporta regimul penitenciar, o să se prezinte acum probabil ca o martiră. Probabil că domnul Băsescu si-a rupt hainele de pe el, și-a smuls părul din cap. O sa auzim toate văitaturile dnei Udrea care se va identifica pesemne cu Doina Cornea, cu alte victime ale securității comuniste, că asa e moda acum”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24. În opinia sa, faptul că Elena Udrea va ajunge intr-un penitenciar  este „folositor pentru civilizația și morala din această țară”.

Jurnalistul a vorbit despre perioadele în care Elena Udrea era o „împărăteasă a României”. „Doamna Udrea a condus România îmbrățișată din spate de dl. Traian Băsescu, ca la săriturile cu parașuta. Este un dosar marcant în istoria juridică și morală a României. (...) Sunt importante aceste sentințe pentru că e o reamintire, o reîntărire a faptului că nu poate DNA cerceta, aresta și trimite în judecată cât pot unii și altele să fure în România”, a afirmat jurnalistul. 

Procurorii au cerut pedeapsa maximă

Procurorii DNA au cerut pedeapsă cu închisoare orientată spre limita maximă, adică în jur de 21 de ani, pentru fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, în dosarul "Gala Bute" în care aceasta e acuzată de abuz în serviciu şi luare de mită.

Dosarul Gala Bute a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupţie pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia şi pe omul de afaceri Dragoş Botoroagă, scrie News.ro.

Potrivit rechizitoriului citat de agenția de presă, în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.

În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

"Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, au scris procurorii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Elena Udrea nu a ajuns niciodată prin propriile ei merite în vreo funcție. În toți acești 10, 12 ani de când a apărut în politica românească în toate funcțiile ea a fost plantată de un bărbat care îi stătea în spate". Pai daca Elena Udrea a fost condamnata la sase ani de inchisoare, barbatul din spate merita inchisoare pe viata. Chiar, la ce barbat va referiti ? :-)
  • Like 0
 • Elena Udrea merită anii de puşcărie pe care i-a primit şi nu cred că sunt prea mulţi cei care cred altfel. A fost simbolul imposturii din Regimul Băsescu.
  Totuşi...
  De ce Elena Udrea a fost condamnată într-un dosar în care există doar delaţiuni şi nu într-un dosar cu probe irefutabile. În dosarul Alro existau înregistrări audio explicite şi nu s-a întâmplat nimic. Sistemul îl protejează pe capul răutăţilor? Băsescu...Eu cred că da. Cineva ne-a dat capul lui Moţoc... Din păcate, asta s-a întâmplat. Câtă vreme Băsescu nu va fi trimis în judecată pentru hoţiile la care a fost părtaş, nu-mi poate spune cineva că lupta împotriva corupţiei este reală.

  Dacă cel care făcea schimb de terenuri cu Căşuneanu era Crin Antonescu?
  Dacă cel înregistrat în dosarul Alro era Victor Ponta?
  Dacă cel care recunoştea că doamna Kovesi şi Coldea povesteau în biroul său cum au înlocuit judecătorul în cazul Voiculescu era Tăriceanu?
  Ce s-ar fi întâmplat? Erau toţi în puşcărie.
  Băsescu este deasupra Justiţiei, intangibil ca un zeu.
  Nu cred în sistemul ăsta.
  Repet: am primit capul lui Moţoc. Este suficient?
  • Like 2
 • Este interesant cum in istoria moderna a Romaniei nu mai putin de 3 Elene au jucat un rol important dar sinistru si cu un impact extrem de negativ pentru societatea romaneasca:
  Elena Lupescu
  Elena Ceausescu
  Elena Udrea

  Prima a murit in exil la Estoril, Portugalia, a doua impuscata ca un caine. Sa vedem ce se alege de a treia.
  • Like 1
 • Asteptam executarea!
  • Like 0
 • check icon
  Aștept o decizie definitivă și corectă.
  Sper să-i țină în curând companie și marinarul!
  • Like 2
 • Sau, cum se poate ajunge de la elenistica la elenistrica.
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult