Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Traian Berbeceanu, care ar putea fi numit prefect al Capitalei, a fost angajat ca funcţionar public la grupul deputaţilor PNL

Traian Berbeceanu

Traian Berbeceanu, consilier al ministrului Marcel Vela, a fost angajat marţi ca funcţionar public la grupul deputaţilor PNL, au declarat surse politice pentru News.ro. Premierul Ludovic Orban ia în calcul schimbarea actualului prefect, Gheorghe Cojanu, și înlocuirea lui cu comisarul șef în rezervă Traian Berbeceanu. Numirea poate fi făcută prin hotărâre de Guvern.

Ministrul de Interne Marcel Vela a declarat luni, pentru News.ro, că la nivelul MAI a dispus „o evaluare a activităţii Instituţiei Prefectului Bucureşti de către Directia Generală pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului”.

Premierul a spus luni că activitatea actualului prefect va fi analizată, având în vedere că în cursul zilei de duminică acesta a declarat că nu cunoaşte numărul de îmbolnăviri din Bucureşti şi faptul că municipiul a trecut de rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori. 

Într-o intervenție la Digi24, duminică, prefectul Gheorghe Cojanu s-a dovedit că nu ştia, nici la 10 ore de la comunicarea publică a datelor oficiale despre situația la zi a epidemiei de coronavirus, care este numărul de noi infectări din București. Cojanu a motivat că era la cumpărături duminică, atunci când a fost întrebat care este rata de infectare, şi a admis că se mai „bâlbâie” în comunicarea publică pentru că este permanent „în tensiune”. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că atitudinea prefectului Capitalei şi modul în care acesta a reacţionat în contextul creşterii numărului de cazuri la mia de locuitori în Bucureşti sunt inacceptabile şi nu trebuie să rămână fără urmări.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Problema cu intenția de numire a dlui. Berbeceanu în funcția de prefect al capitalei constă în faptul că nu îndeplinește condițiile stabilite de lege ( Codul Administrativ art. 394). În rest așteptăm manevre prin care cabinetul Orban va încerca să „fenteze” legea ( deja manevrele au început prin a face din face din viitorul improbabil prefect un mic stahanovist îndeplinind cumulativ două joburi la stat: consilier al Ministrului de Interne și funcționar public pe lângă grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților ).
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult