Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Actorul Marius Manole: „Acum, când dictatura a început ușor, ușor să se instaleze, când ne conduc din nou niște analfabeți, și-au făcut apariția și artiștii fără conștiință”

Marius Manole

Foto: Facebook Marius Manole

Actorul Marius Manole a publicat pe facebook un apel în care se arată revoltat de faptul că unii artiști aleg să aducă ode regimului și au parte, după aceea, de o serie de avantaje.

„Trăim într-o perioadă în care țara noastră se află într-o mare primejdie. Lucrurile au luat-o razna și se pare ca ne îndreptăm cu pași rapizi către comunismul de care cu greu am scăpat în 89. Au murit oameni că noi să putem fi liberi, să putem protesta liber, să putem trăi într-o țară care să nu mai fie la cheremul cuiva.

Rând pe rând toate drepturile ne sunt luate. Iar nouă pare că nu ne păsa! Pericolul este extrem de mare, mai mare că niciodată! Dintotdeauna artiștii au fost cei care s-au opus sistemului, au criticat, au arătat cu degetul, au trezit conștiințe. E adevărat că nu toți. În comunism au fost printre actori mulți oportuniști, lingăi care în ciuda faptului că țara murea încet, încet și nu numai țara, mureau oameni, mulți oameni, alții făceau pușcarie tocmai pentru că nu au vrut să facă pe placul sistemului, țineau morțiș să recite poezii la întrunirile de partid, pe stadioane și pe la revelioane private. Vorba cuiva ” cu toții am mâncat rahat , doar că unii cereau și supliment”. I-am iertat. Am spus lasă, așa au fost lucrurile atunci, noi suntem altă generație, noi vom schimbă lucrurile, noi suntem schimbarea.. Da de unde! Acum când dictatura a început ușor, ușor să se instaleze, când ne conduc din nou niște analfabeți agramați și impertinenți și-au făcut apariția și artiștii fără conștiință și cu dorință maximă de parvenire. Va amintiți că acum ceva timp a părut o scrisoare de susținere a doamnei Firea semnată de mulți artiști”, a scris Marius Manole, oferind apoi exemple de semnatari ai scrisorii care ar fi primit ulterior avantaje.

Foto: Facebook Marius Manole

Actorul Marius Manole a publicat pe facebook un apel în care se arată revoltat de faptul că unii artiști aleg să aducă ode regimului și primesc, după aceea, o serie de avantaje. 

„După ce au susținut că doamna Firea a contribuit la viața artistică a capitalei și ca a ajutat arta din România să meargă înainte...s-au întâmplat următoare lucruri:

1. Actorul Lucian Ghimisi pe care l-am cunoscut și apreciat, trece de la conducerea teatrului Ion Creangă la conducerea ArCub . Instituție cu un buget impresionant . Nu știu ce-l recomandă pe Lucian să conducă o astfel de instituție

2. Actorul Marius Bodochi care mi-e coleg , cu care am împărțit scena de atâtea ori, primește zilele astea conform unui proiect de hotărare care figurează pe ordinea de zi a ședinței din 18 octombrie a Consiliului General al Municipiului București titlul de cetățean de onoare al capitalei. Nu zic că Marius Bodochi nu merită acest lucru, doar că stranie coincidența

3. Primăria capitalei aprobă înființarea Centrului Cultural Lumina. Acesta va avea 15 angajați, din care 3 posturi de conducere, și va fi susținut financiar de Primăria Capitalei, dar și din venituri proprii. Întâmplător sau nu directorul acestui centru devine actorul George Costin. Actor foarte bun de altfel dar și el semnatar al celebrei scrisori.

4. S-a înființat în București un teatru. Teatrul Dramaturgilor. Foarte frumos. Doar că pe afișele spectacolelor de la acest teatru al dramaturgilor apar cam aceleași nume care au semnat scrisoarea

Nu va mai zic de directorii de teatre care aparțin de primărie și de prezentatorii evenimentelor organizate de primărie care sunt cu toții semnatarii scrisorii în cauza.

Nu știu cum va sună dumneavoastră dar mie mi se pare cam schimb la schimb”, a mai scris Marius Manole.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Toate astea erau vizibile din 1990, somn usor. toti avem veleitati actoricesti, daca iese un ban bun. Prin 1918, o mana de oameni deosebiti au dat acestui neam o tara intregita. Altii sau lasat omorati sau schingiuiti pentru ea,. Dintr-o familie de tarani, patru au cazut in razboi, iar numele lor este trecut la biserica. La 100 de ani distanta aratam ca nu am dat vreodata doi bani pe ea, Romania. **prietenii din jur, stiu de ce**. De restul, lucrurile sant cat se poate de simple. Pe principiul, daca arata ca o rata, macaie ca o rata si se misca ca o rata, atunci este o rata. but... Who Cares?, Da tie ce-ti pasa...... Va sa zica, morti in decembrie 89, Ceausescu omorat, industria transformata in rulmenti sau fier vechi vanduta de fiecare dupa nevoi si puteri la fel pamanturi si ape minerale, mineriade, Berevoiesti, Tigareta, Caritas, Jurnalistii si Irakul.......hotul impuscat in cap de Iovan.....accident in Munte-Negru,........dupa care incendiul de la Colectiv. Ia uite frate toate astea se intamplau atunci cand ne mergea bine, unora. Si in toata aceasta perioada, lumea pleaca din tara pe capete, lucrurile merg vorba americanului from bad to worst si toata lumea are gatul in ghips, intepenit in convenabila pozitie a egoismului personal. Interesant si tragic este ca acest incendiu de la Colectiv devine si wake up call signal, semnal de trezire ce reveleaza un dezastru apocaliptic la toate nivele societatii. Oamenii au murit in spitale, pe rand, unul cate unul cu mult inainte de aceasta tragedie. Diluarea unor dezinfectanti nu apare peste noapte, este produsul mentalitatii generale, gen: ma duc sa-l ajut pe varul, licitez ca mana moarta. In toata aceasta vreme si pana la referendum pe tema casatoriei barbat-femeie, nu se mai termina **cadavrele** care ies din dulapul popular. A, bineinteles ca nu noi, plecati ori ramasi in tara, purtam vina, nu, noi santem cei *buni** de vina sant **ailalti*, popii, Biserica, P.S.D si Dragnea, mortii din cimitire ca sau pus in fata gloantelor sau au mers la dans in club, Iliescu, copii referendumului, pesta porcina, U.E, Shinto Abe, Putin si Merkel. Sau, cei cativa centimetri de zapada si culoarea portocalie. But, the show, must go on, spectacolul trebuie sa continuue, actorii se nasc si mor........ la depozitele de fier vechi, masinile de top se inmultesc, afacerile prospera.
  • Like 0
 • seniorii anilor '45-50 dadeau vina pe tancurile sovietice (si fara indoiaa ca aveau dreptate) dar iata ca se poate si fara tancuri,: uite-asa , tiptil, tiptil , doar cu colaborarea natiunii
  • Like 1
 • Cruda realitate-i ca sunt astfel de specimene in toate domeniile , nu numai in teatru. Deh, ,,Lacomia pierde omenia "!
  • Like 2
 • Mulțumim pentru sesizare, Marius. Așa este, din păcate, cum zici tu.
  • Like 3


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult