Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Tristețea de a fi român

Multă vreme după ce am trăit noaptea de 21 decembrie 1989 în Piața Universității, îmi era jenă că exist. Că mai sunt pe acest pământ, în vreme ce alții fuseseră vârâți în el cu glonțul patriei în ei.

La 26 de ani după tristețea de a fi, descopăr tristețea de a fi român. Am trăit-o de câteva ori prin Europa, în fața privirilor dintr-odată reci și uscate la auzul numelui neamului meu. Acum însă, mă năpădește la mine acasă.

Acasă și la locul de muncă, adică pe net. În lumea Republica.ro și Facebook primesc în față un val de postări dezaprobatoare, multe până la insultă, pentru că nu am fost de acord cu gestul discreționar de bun-plac, de cherem, al șefului statului, la atâția ani după căderea dictaturii comuniste, prin care a respins-o pe doamna Sevil Shhaideh. 

În spatele refuzului de a accepta refuzul fără explicații al lui Iohannis se află un vechi mod de a gândi al subsemnatului. Când m-am angajat prima dată în presă, la Adevărul, în februarie `90, i-am cerut un singur lucru directorului: dacă îmi respingeți un material, vă rog să-mi explicați de ce o faceți; în funcție de asta o să continui să lucrez sau îmi voi da demisia.

După ce am ajuns la conducerea ziarului, n-am sancționat pe nimeni fără să explic mai întâi unde consider că a greșit și să-i ascult contraargumentele.

Am pledat și ore în șir în fața colegilor pentru o hotărâre grea, nu am făcut niciodată uz de funcție pentru a impune ceva de capul meu.

(Parcă văd niște postări care vor suna cam așa: „Păi, te compari tu cu președintele țării, băi, scânteist nenorocit?!...”).

Înspăimântător de mulți dintre replicanții la opinia mea s-au repezit să justifice comportamentul dlui Iohannis. E vorba de securitatea națională, de Siria, de NATO, politică înaltă, mă-nțelegi, soțul Shhaideh e prietenul lui Bashar al Assad și terorist Hezbollah!

Totul plecând de la nimic altceva decât niște vorbe aruncate pe net. Pe baza lor, dna Shhaideh a fost condamnată la scaunul electronic...

Alții, cretinetzii care se masturbează decât cu dreapta, au tresăltat de plăcere la ideea că Iohannis le-a tras-o lui Dragnea și pesediștilor. Am avut astfel, în fine, o confirmare a ceea ce auzeam când eram puști, și anume că dacă faci laba o să orbești: în locul supusei sale Sevil Shhaideh, dl Dragnea și-a pus limba de pantofi Grindeanu – un ins care ieri se jura în fața alegătorilor timișeni că nu pleacă el la București să fie prim-ministru, și care habar nu are de programul de guvernare – și câștigă în imagine spunându-le românilor că PSD a vrut să le dea bănișori de Anul Nou, dar s-a pus de-a curmezișul, trăgând de timp, antiromânul Iohannis. Numai de frică, în fața amenințărilor lui Dragnea cu năvala „oamenilor” în stradă și suspendarea, a dat înapoi...

Și îi avem și pe veghetorii să nu se răsucească Ștefan cel Mare cu fața în jos în mormânt, în caz că turco-tătăroaica, musulmanca Sevil ia în stăpânire România. Sunt aceiași care rânjeau fericiți, ascultându-și idolii politici cum articulează cu dispreț: Julien... Claus... Vernăr... Clotilda...

Nici eu nu cred că dna Shhaideh era potrivită pentru postul de premier. Dar asta nu pentru că aparține unor categorii minoritare-etnic și religios, majoritare-PSD, sau neguroase- terorism. Motivul ține de personalitatea ei umană: nu are stomac de politician, nu e capabilă să înghită fără lacrimi ce zboară prin aer la adresa ei.

Un parametru esențial pentru a evalua gradul de civilizație al unei societăți este aprecierea publică a cetățeanului după propriile-i calități și defecte, nu după categoriile în care poate fi încadrat.

Nu poți fi bun numai pentru că ești român ortodox și rău numai pentru că ești turc musulman.

Înlocuirea ființei umane individuale cu categorii este o trăsătură fundamentală a dictaturilor, monarhice, religioase, ideologice sau deghizate în democrație.

Nimeni nu s-a întrebat cine este Sevil Shhaideh. Aproape toată lumea a reacționat pe baza a ce este dânsa: „fina” lui Dragnea, soția soțului ei, neromâncă, necreștină...

A fost „judecată” și executată public așa cum, cu sute de ani în urmă, o femeie șchioapă, cu părul și ochii intens negri, care ducea un țap la păscut, era arsă pe rug după ce se zvonea că s-a împreunat cu Necuratul...

Cam pe acolo suntem în 2016 după Christos. La anul și La mulți ani, dragi compatrioți!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred că mergeți prea departe si cred ca "îi acuzati pe nedrept " pe actualii guvernanți...eu cred ca a fost folosită ca "mâna a treia ",exact ca la o licitatie unde ai nevoie si de altcineva ca sa arăti ca oferta ta este cea mai bună. Nu si-au facut niciodata probleme ca aceasta doamna va fi acceptată ca prim-ministru.Altceva ma pune pe gânduri......Uitati-va la mascarada politică pe care o trăim cu un presedinte care nu folosește cuvintele lui,iti da impresia ca trebuie sa isi aduca aminte discursul politic într-o situație dată,la tot felul de politicieni care ajung acolo doar ptr acei nenorociți de bani si nu in cele din urmă teatrul ieftin jucat de toată lumea din acest guvern mai infect decât precedentul.Singura "calitate "a ăstora de acum este ca s-au smecherit si nu mai ies in evidenta asa cum o făceau predecesorii lor.Unde sânt adevărații oameni de calitate?!?!?!?Unde sunt acei martiri români care isi va fi dat viață ptr un principiu ......Ne-am schimbat imnul,ne-am schimbat steagul care in afara de stema comunista nu cred deranja cu nimic ,.....am devenit niste democrați care ascultam manele,care avem valori noi ca "diversitatea culturală " care era considerata pana nu demult pe buna dreptate comportament deviat...am devenit o nație de tatuati artistic dar si sufletește care nu mai știm să scriem corect românește.....totul e ok..totul e cool...Cum se spunea în anii ' 90 fac un apel pe această cale catre oamenii de buna credinta sa incercam sa mai salvăm ceva din cultura noastră până nu va fi prea târziu,pana nu vom fi înecati in mocirla in care ne-au băgat si continua sa ne apese toți trogloditii politici .Cum sa ai respect față de unul din senat sau deputați care isi dau legi sa nu intre în pușcărie ptr furt !?!?!?!? Cum sa ne conduca unii care spun că ar intra in piata cu mitraliera si ar trage in manifestanți?!?!?Cum sa ne conduca unii care sunt analfabeti politici si nu au habar de nici un fel de management?!?!? Haideți să le dăm uniforme iarăși la copii nostri sa simtă din școlari,haideți să îi învățăm iarăși poezii și să le arătăm cum se face o compunere,sa ii învățăm ce este steagul si istoria Romaniei....nu asta cu Esca si Tolontan....,Sa ii învățăm respectul față de familie si părinți.....dar mai intai sa ii înlăturăm cumva pe toți cei care s-au îmbuibat atatia ani din munca românilor. Haideți să nu mai fim basisti,iohanisti,de dreapta sau stânga ci sa fim corecți cu noi !
  • Like 0
 • Da. .este dureros ca în 2016-2017 , o persoana nu este apreciata după ceea ce este și reprezintă ea....dar nu mă mir de nimic.La noi a funcționat și încă mai funcționează spiritul de turma..! Este de ajuns ca ciobanul sa facă un gest..o mișcare ceva pentru ca turma sa o ia în acea direcție. .!
  • Like 0
 • Domnule Cristian Tudor Popescu,nu prea cred ca a contat vointa domnului presedinte in privinta numiri doamnei Shhaideh,alte organisme europene,si de dincolo,peste atlantic au hotarat respingerea doamnei respective.Dumneavoastra sunteti mai informat si stiti bine ca foarte putine hotarari,de importanta minora,se mai iau de oficiali nostri.
  • Like 0
 • Domnule Cristian Tudor Popescu,

  Am citit editorialul dumneavoastră și am o singură precizare. Ca unul dintre jurnaliștii care au scris despre nominalizarea doamnei Sevil Shhaudeh, vă pot spune că au existat suficiente dovezi pentru ca domnul Iohaniis sa respingă nominalizarea. Că nu a oferit explicații, asta e cu totul și cu totul altă dezbatere și aici, într-adevăr, ar fi multe de discutat. Certe este că eu (și alți colegi jurnaliști), am publicat suficiente dovezi prin care am arătat că soțul doamnei este un apropiat al regimului Bashar și a negat cu vehemneță atrocitățile comise de regim împotriva civiliilor în Siria. Vă recomand să aruncați o privire pe această filmare din 2012 de la o televiziune siriană, ca să înțelegeți în ce context s-a pus în discuție apropierea acestui domn de un regim dictatorial: https://www.youtube.com/watch?v=EVoHLUXky7I
  • Like 0
 • ROMANIA este o țară bazată pe clanuri, carteluri, dezastru birocratic, ineficiența tehnologică, uzura morală a infrastructurii, crima organizată, înșelătorie politică, evaziunea fiscală, banditism în toate sectoarele public și privat, șantaj, bârfă, distrugerea școlilor publice în toate formele sale, abandonarea moștenirii noastre culturale, locuri de muncă nesigure, un ortodoxism reacționar, înșelăciune pentru imigranți, nepotism, vechi, fără limite în fiecare sector, public și privat, și aș putea merge mai departe...pagini.
  • Like 0
 • ...Steve Jobs a fost intrebat ... pe scurt ... cum se face ca ,, Apple,, nu a facut niciodata studii de piata . Steve Jobs a raspuns : nu cred ca e treaba consumatorului sa stie ce vrea ... Tare as vrea Domnule Cristian Tudor Popescu sa comentati raspunsul ... eu tare as folosi raspunsul si in multe alte domenii . TKS
  • Like 0
 • doamna Sevil Shhaideh nu este deloc o victima a furiei anti-islamice ce agita,vezi Doamne,meleagurile noastre mioritice ci o femeie ce stie perfect sa manipuleze emotiile vorbind de chestiuni personale cu lacrimi abia retinute dar sub reflectoare;stie sa tremure usor din statura-I masiva de frica unor mesaje de amenintare de care doar ea ne vorbeste si mai stie fosta supusa a lui Mazare sa starneasca incapatanarea lui Dragnea de a o renumi ''mare''la govern...un om de partid,de paie,probabil ascultatoare fara carctire...totusi,chiar daca Johannis nu explica (de tantala7,banuiesc)relatiile doamnei cu multitudinea de rubedenii legate de mai marii unui stat in razboi,o dictatura oribila,sunt reale,repetitive si vor ramane o problema...
  • Like 0
 • Silviu check icon
  Nu mai fiti atat de trist. Foarta multa lume va apreciaza ca fiind cel mai bun ziarist contemporan, printre putinii ale carui comentarii au o logica cu cap si coada, de IT-ist.
  Acceptati critica (ca diferenta de opinie) si ingorati jignirile si injuriile.
  Numai bine pe 2017.
  • Like 3
 • Și Mergea avea dreptate asta vara....
  • Like 2
 • Imi tremura mana dorind sa comentez articolul dumneavoastra. Personal sunt demolat interior de structura actuala a romanului contemporan. Ma minunez ca aveti cerbicia lui Sisif de a mai incerca sa le aratati romanilor Nordul.Personal ,cred ca spiritul romanesc a murit demult rastignit de duplicitarism, de spiritul ,,slugii hoate". Acum cred ca istoria ne pune oglinda in fata si se vede efectiv nimicul. Cat despre injuraturi...cand ramane fara argumente, prostul injura.
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult