Sari la continut
Republica
Prevenție

Tu știi ce se întâmplă cu tine când bei alcool? O persoană poate reduce consumul de alcool urmărind o schemă personală. În plus, un psihiatru de talie mondială, prof. David Nutt, vine la București și vorbește despre dependențe fără să judece

Imagine sugestivă cu un pahar de vin roșu. Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

 Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Suntem pe primul loc în Europa în puține clasamente pozitive. Ei bine, aflăm încă o veste „bună” pentru amatorii de topuri: România este pe primul loc în Europa la consumul de alcool, cu 17 litri de alcool pur pe cap de locuitor în vârstă de peste 15 ani. Atât se consumă în țara noastră în fiecare an, în timp ce media globală este de 5,5 litri alcool pur pe cap de locuitor. Să completăm acest tablou cu alte statistici referitoare la țara noastră:

berea și vinul sunt cele mai populare, cu un consum de bere de 83 litri pe cap de locuitor pe an, nu cu mult în spatele liderului mondial la consumul de bere - Cehia;

sesiunile de băutură serioasă, momentele în care se consumă foarte mult alcool - bețiile cum le numim, care rezultă din cel puțin șase băuturi amestecate cu o singură ocazie - sunt dese - 35% dintre adulți se îmbată zdravăn o dată pe lună. Nu se prea bea zilnic însă, „doar” 3% din populația adultă bea alcool în fiecare zi;

cei care se îmbată zdravăn cel puțin o dată pe lună sunt, în majoritate, oameni cu studii superioare și post universitare. Surprinzător, nu-i așa?

A bea este o ocupație veche de când există omul. Este vehiculată și o teorie conform căreia motivația reală a apariției agriculturii a fost datorată oamenilor care voiau să cultive grâne pentru a face alcool.

Alcoolul are istorie și o cultură adunate în jurul lui începând de la romani și până în zilele noastre, trecând chiar și prin biserică, deoarece călugării erau cei cu știință în fabricarea berilor și a vinurilor. Societatea ne încurajează să sărbătorim cu mâncare și băutură abundentă mai totul: de la nașteri la decese, de la căsătorii la promovări, de la semnarea contractelor la vacanțe, zile de majorat, admitere la facultate, week-end-uri lungi, 1 Mai și toate sărbătorile religioase, zile de naștere și onomastice și lista poate continua. Bem pentru că ne relaxăm, pentru că devenim simpatici (unii), mai puțin timizi (alții) , ca să socializăm sau pur și simplu pentru că ne auto-medicăm împotriva anxietății sau depresiei.

Azi se cunosc mult mai bine efectele alcoolului asupra corpului și a minții celui care consumă, dar și prin efectele asupra celor din jur, prin consumul așa numit „pasiv”. Se știe că alcoolul este o substanță toxică care, consumat în exces, are efecte grave asupra tuturor organelor interne. După standardele curente de siguranță alimentară, dacă ar fi fost inventat astăzi, probabil că alcoolul ar fi intrat în categoria substanțelor interzise. Un pahar cu vin pe an, cam atâta ar trebui să consume un adult, ca să fie în standardul de siguranță alimentară, adică să nu riște boli.

Acest articol nu este despre prohibiție. Este despre faptul că orice om trebuie să știe ce se întâmplă în organismul lui când consumă alcool, dar și în corpul și în mintea celor din jur. Și, dacă informându-se, o persoană decide să bea mai puțin, atunci poate să lucreze la niște scheme prin care să ajungă la acest rezultat.

Primul pas este să afle ce fel de băutor este: consumul de alcool este un obicei zilnic, social, de conformare sau de calmare a anxietății. De aici derivă mai multe strategii de reducere a consumului - de la jurnal și obiective atinse, la terapie și ajutor medical.

Dar sunt și câteva reguli de bun simț pe care oricine le poate urma:

-  nu bea alcool când ți-e sete. Bea întâi apă, ca să stingi setea și apoi bea alcool. În felul ăsta vei bea mai puțin;

- la petreceri, nu îți umple paharul înainte să îl termini. În felul acesta, dacă ți-ai pus în minte să bei mai puțin, poți să ții o socoteală;

- nu bea nimic cu bule - când bei șampanie înainte de masă, pe stomacul gol, rata de intoxicare cu alcool este mult mai mare și mai rapidă;

-  nu bea alcool în timp ce mănânci, bea apă;

- fă-ți o regulă să nu bei mai mult de două pahare;

- fă pauze - cel puțin două zile fără alcool pe săptămână.

Dar poate cel mai important sfat: NU BEA NICIODATĂ SINGUR. Devine un obicei care se transformă în dependență.

Dacă vrei să studiezi și să înțelegi consumul de alcool, citește-l pe profesorul David Nutt - predă la Imperial College, este un medic psihiatru neuropsihofarmacist de talie mondială care studiază alcoolul și dependențele de o viață. Sau poți să vii să îl asculți pentru prima oară în România la 12 octombrie, în cardul festivalului ”Human is the New Normal”, organizat de Societatea Omului Sănătos.

Detalii mai multe despre eveniment aici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon  BT Business Talks - Corina Cojocaru, CEO BT Pensii

Într-un nou episod din BT Business Talks, podcastul economic și financiar al Băncii Transilvania, am stat de vorbă cu Corina Cojocaru, CEO BT Pensii, despre sustenabilitatea sistemului public, importanța pilonului III și deciziile care ne pot defini calitatea vieții… peste zeci de ani.

Citește mai mult