Sari la continut
Republica
Prevenție

Tu știi ce se întâmplă cu tine când bei alcool? O persoană poate reduce consumul de alcool urmărind o schemă personală. În plus, un psihiatru de talie mondială, prof. David Nutt, vine la București și vorbește despre dependențe fără să judece

Imagine sugestivă cu un pahar de vin roșu. Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

 Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Suntem pe primul loc în Europa în puține clasamente pozitive. Ei bine, aflăm încă o veste „bună” pentru amatorii de topuri: România este pe primul loc în Europa la consumul de alcool, cu 17 litri de alcool pur pe cap de locuitor în vârstă de peste 15 ani. Atât se consumă în țara noastră în fiecare an, în timp ce media globală este de 5,5 litri alcool pur pe cap de locuitor. Să completăm acest tablou cu alte statistici referitoare la țara noastră:

berea și vinul sunt cele mai populare, cu un consum de bere de 83 litri pe cap de locuitor pe an, nu cu mult în spatele liderului mondial la consumul de bere - Cehia;

sesiunile de băutură serioasă, momentele în care se consumă foarte mult alcool - bețiile cum le numim, care rezultă din cel puțin șase băuturi amestecate cu o singură ocazie - sunt dese - 35% dintre adulți se îmbată zdravăn o dată pe lună. Nu se prea bea zilnic însă, „doar” 3% din populația adultă bea alcool în fiecare zi;

cei care se îmbată zdravăn cel puțin o dată pe lună sunt, în majoritate, oameni cu studii superioare și post universitare. Surprinzător, nu-i așa?

A bea este o ocupație veche de când există omul. Este vehiculată și o teorie conform căreia motivația reală a apariției agriculturii a fost datorată oamenilor care voiau să cultive grâne pentru a face alcool.

Alcoolul are istorie și o cultură adunate în jurul lui începând de la romani și până în zilele noastre, trecând chiar și prin biserică, deoarece călugării erau cei cu știință în fabricarea berilor și a vinurilor. Societatea ne încurajează să sărbătorim cu mâncare și băutură abundentă mai totul: de la nașteri la decese, de la căsătorii la promovări, de la semnarea contractelor la vacanțe, zile de majorat, admitere la facultate, week-end-uri lungi, 1 Mai și toate sărbătorile religioase, zile de naștere și onomastice și lista poate continua. Bem pentru că ne relaxăm, pentru că devenim simpatici (unii), mai puțin timizi (alții) , ca să socializăm sau pur și simplu pentru că ne auto-medicăm împotriva anxietății sau depresiei.

Azi se cunosc mult mai bine efectele alcoolului asupra corpului și a minții celui care consumă, dar și prin efectele asupra celor din jur, prin consumul așa numit „pasiv”. Se știe că alcoolul este o substanță toxică care, consumat în exces, are efecte grave asupra tuturor organelor interne. După standardele curente de siguranță alimentară, dacă ar fi fost inventat astăzi, probabil că alcoolul ar fi intrat în categoria substanțelor interzise. Un pahar cu vin pe an, cam atâta ar trebui să consume un adult, ca să fie în standardul de siguranță alimentară, adică să nu riște boli.

Acest articol nu este despre prohibiție. Este despre faptul că orice om trebuie să știe ce se întâmplă în organismul lui când consumă alcool, dar și în corpul și în mintea celor din jur. Și, dacă informându-se, o persoană decide să bea mai puțin, atunci poate să lucreze la niște scheme prin care să ajungă la acest rezultat.

Primul pas este să afle ce fel de băutor este: consumul de alcool este un obicei zilnic, social, de conformare sau de calmare a anxietății. De aici derivă mai multe strategii de reducere a consumului - de la jurnal și obiective atinse, la terapie și ajutor medical.

Dar sunt și câteva reguli de bun simț pe care oricine le poate urma:

-  nu bea alcool când ți-e sete. Bea întâi apă, ca să stingi setea și apoi bea alcool. În felul ăsta vei bea mai puțin;

- la petreceri, nu îți umple paharul înainte să îl termini. În felul acesta, dacă ți-ai pus în minte să bei mai puțin, poți să ții o socoteală;

- nu bea nimic cu bule - când bei șampanie înainte de masă, pe stomacul gol, rata de intoxicare cu alcool este mult mai mare și mai rapidă;

-  nu bea alcool în timp ce mănânci, bea apă;

- fă-ți o regulă să nu bei mai mult de două pahare;

- fă pauze - cel puțin două zile fără alcool pe săptămână.

Dar poate cel mai important sfat: NU BEA NICIODATĂ SINGUR. Devine un obicei care se transformă în dependență.

Dacă vrei să studiezi și să înțelegi consumul de alcool, citește-l pe profesorul David Nutt - predă la Imperial College, este un medic psihiatru neuropsihofarmacist de talie mondială care studiază alcoolul și dependențele de o viață. Sau poți să vii să îl asculți pentru prima oară în România la 12 octombrie, în cardul festivalului ”Human is the New Normal”, organizat de Societatea Omului Sănătos.

Detalii mai multe despre eveniment aici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult