Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Tudorel Toader, după decizia CEDO în cazul Kovesi vs România: Președintele nu a revocat-o pe în baza propunerii mele, ci decizia CCR se execută

tudorel toader - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, spune că președintele Klaus Iohannis nu a revocat-o în baza propunerii sale pe Laura Codruța Kovesi, ci a fost o decizie a CCR pe care șeful statului a pus-o în aplicare.

„Pe firul acestui proces de demitere au fost trei factori care şi-au împlinit misiunea, Eu ca ministru am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea. A fost sesizată CCR, ministrul nu este autor al dreptului de sesizare al Curţii, o face Guvernul, președintele Camerei, președintele Senatului. CCR a dat o decizie şi preşedintele a revocat-o în baza acelei decizii. Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci decizia CCR se execută", a spus Tudorel Toader într-un interviu pentru Bună Ziua Iași .

Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a câștigat la CEDO procesul pe care l-a intentat statului român după ce Curtea Constituțională a României l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție.

Judecătorii CEDO au decis în unanimitate că fostei șefe a DNA i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție, fiind îndepărtată din funcție de ministrul Justiției, Tudorel Toader fără a se putea apăra.

Citiți și:

Ministerul Justiţiei propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia

Ministerul Justiţiei propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României, relatează News.ro.

„În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor şi respectul regulilor de drept, Ministerul Justiţiei va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneţia solicitarea de a aplica dispoziţiile statutare ale Comisiei în privinţa domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Alo, Tudorele, tu ai facut raportul de evaluare care a fost NEGATIV pentru ca asa se dorea in PSD. Nu isi mai puteau permite sa o aiba pe Kovesi in spinare, doreau cu tot dinandinsul sa scape de ea. Asa ca ai fost dragut cu sefii tai care te-au cocotat pe scaunul de ministru si ai facut o evaluare negativa - TOVARASA KOVESI are oarece pete! Nu merita sa mai detina functia aia!!! Daca evaluarea era pozitiva nu se mai punea problema demiterii, nu? Ce ma mira pe mine este cuma a ajuns slugoiul asta sa aiba o legatura cu Comisia de la Venetia? Asta imi da fiori pe sira spinarii.....
  • Like 0
 • Un vierme care nu merită a se discuta despre el. Trebuie doar strivit. Spurcăciunea.
  • Like 0
 • BRene check icon
  haha, abia astept sa vad cum scapa venetia de parazitul asta!
  • Like 1
 • Tetelu este atât de mic, încât nici măcar multiplele salarizări ale acestuia nu-i mai pot acoperi nesimțirea și sârguința cu care l-a pupat în cur pe dracnea și pe membrii găștii acestuia.
  Sigur că ar trebui să plece din toate funcțiile individul acesta alunecos, precum și complicii săi din CC, dar în România nu există demisia de onoare, nici onoarea însăși. La noi, ca în orice haită, indivizii vor primii imediat sprijin, în pofida tuturor criticilor... urmașa lui vadim, v olguța, a și descoperit oarecare îmbârligătură intelectuală a lui Soros; fiind convinsă că vor exista destui creduli, cre(ș)tini care să pună botul la limbarița insei.
  Eu sunt nedumerit de ce, chiar și pentru unul de-al lor, ”magistrații” români nu au luat atitudine... Totuși, din moment ce toți încasează salariile uriașe, nemeritate, indiferent de ce fac, sau nu, încrederea în justiția din România, în instituții și magistrați este, pentru mine, nulă.
  Poate ați uitat că niște ”magistrați” au spălat țiganii prinși ca proxeneți în UK, ori că alți potlogari cu ștaif au scăpat de condamnări din cauza prescrierii faptelor...
  Am observat că a sărit și cesemeul, apărătorul multor șarlatani, cerând modificarea modificării, din spatele deciziei pe care nu o așteptau cu brațele deschise.
  • Like 5
  • @ Ion Popescu
   Am o nelamurire: in fotografia ce insoteste articolul - slugarel este surprins inainte sau dupa aplicarea numitului sarut?
   • Like 0
 • Bineînțeles ca în baza propunerii lui Tudorel Toader a fost revocata Codruta Kovesi. Daca nu era propunerea lui nu se mai punea în mișcare tot sistemul. Asta e un fel de a se spăla pe mâini. Vad și un pic de frica aici.
  • Like 5


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult