Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, spune că președintele Klaus Iohannis nu a revocat-o în baza propunerii sale pe Laura Codruța Kovesi, ci a fost o decizie a CCR pe care șeful statului a pus-o în aplicare.
„Pe firul acestui proces de demitere au fost trei factori care şi-au împlinit misiunea, Eu ca ministru am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea. A fost sesizată CCR, ministrul nu este autor al dreptului de sesizare al Curţii, o face Guvernul, președintele Camerei, președintele Senatului. CCR a dat o decizie şi preşedintele a revocat-o în baza acelei decizii. Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci decizia CCR se execută", a spus Tudorel Toader într-un interviu pentru Bună Ziua Iași .
Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a câștigat la CEDO procesul pe care l-a intentat statului român după ce Curtea Constituțională a României l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție.
Judecătorii CEDO au decis în unanimitate că fostei șefe a DNA i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție, fiind îndepărtată din funcție de ministrul Justiției, Tudorel Toader fără a se putea apăra.
Citiți și:
- Florin Negruțiu: Insuportabila ușurătate a ființei de nimic
- Cristian Tudor Popescu: Dreptate pentru Justiție!
Ministerul Justiţiei propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia
Ministerul Justiţiei propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României, relatează News.ro.
„În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor şi respectul regulilor de drept, Ministerul Justiţiei va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneţia solicitarea de a aplica dispoziţiile statutare ale Comisiei în privinţa domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sigur că ar trebui să plece din toate funcțiile individul acesta alunecos, precum și complicii săi din CC, dar în România nu există demisia de onoare, nici onoarea însăși. La noi, ca în orice haită, indivizii vor primii imediat sprijin, în pofida tuturor criticilor... urmașa lui vadim, v olguța, a și descoperit oarecare îmbârligătură intelectuală a lui Soros; fiind convinsă că vor exista destui creduli, cre(ș)tini care să pună botul la limbarița insei.
Eu sunt nedumerit de ce, chiar și pentru unul de-al lor, ”magistrații” români nu au luat atitudine... Totuși, din moment ce toți încasează salariile uriașe, nemeritate, indiferent de ce fac, sau nu, încrederea în justiția din România, în instituții și magistrați este, pentru mine, nulă.
Poate ați uitat că niște ”magistrați” au spălat țiganii prinși ca proxeneți în UK, ori că alți potlogari cu ștaif au scăpat de condamnări din cauza prescrierii faptelor...
Am observat că a sărit și cesemeul, apărătorul multor șarlatani, cerând modificarea modificării, din spatele deciziei pe care nu o așteptau cu brațele deschise.