Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Turcia contra presei internaționale: ziaristul Deniz Yücel (Die Welt), condamnat la închisoare

Denis Yucel - Foto Marlene GAWRISCH / AFP / Profimedia)

Foto Marlene Gawrisch/ AFP / Profimedia

Joi, 16 iulie, Istanbul: jurnalistul turco-german Denis Yücel a fost condamnat la 2 ani și 9 luni de detenție - in absentia.

Principalul cap de acuzare: propagandă pentru PKK, partidul muncitoresc al kurzilor, considerat organizație teroristă. De acuzațiile de propagandă în favoarea mișcării Gülen și incitare la ură a fost achitat.

În februarie 2017, în momentul în care a aflat de acuzațiile ce îi erau aduse, corespondentul ziarului Die Welt s-a prezentat în fața poliției turcești, fiind imediat arestat pe motiv de propagandă teroristă.

Pe post de dovezi se indicaseră doar articolele pe care acesta le publicase în Die Welt și Die Welt am Sonntag, printre care un interviu cu vicele PKK, Cemal Bayık, și relatarea unei glume despre relațiile dintre turci și kurzi. Printre acuzațiile prezentate ulterior se număra și folosirea termenului „genocid împotriva armenilor", o sintagmă periculoasă în Turcia, care până în ziua de azi nu admite existența unei asemenea crime.

Yücel a fost ținut în arest aproape 1 an (fără a-i fi aduse la cunoștință acuzațiile), dintre care 9 luni în izolare, în închisoarea de maximă securitate Silivri din Istanbul. Procuratura turcă ceruse 16 ani de detenție pentru propagandă teroristă.

Numeroși reprezentanți ai societății civile au sprijinit cauza lui Yücel, la fel ca și guvernul german. Președintele turc Erdoğan l-a numit pe jurnalist în repetate rânduri „agent" și „terorist", iar în cadrul tratativelor cu guvernul german a pretins eliberarea ofițerilor turci fugiți în Germania în urma „loviturii de stat" din 2016 în schimbul eliberării lui Yücel.

În februarie 2018, o instanță de judecată a hotărât eliberarea ziaristului până la finalizarea procesului. Iar în iunie 2019, Tribunalul Constituțional Turc a declarat arestarea lui Yücel ilegală: judecătorii verificaseră dovezile strânse și deciseseră că afirmațiile sale se încadrau în libertatea de expresie a presei, nereprezentând un delict. Condamnarea actuală a acestuia este o oglindă clară a situației în care se află justiția turcă, puternic politizată…

Deniz Yücel a afirmat că va contesta hotărârea tribunalului, dar că, până la urmă, nu contează, căci el se află în libertate, pe când alți jurnaliști turci nu… articolul pe care l-a scris în cotidianul Die Welt după aflarea veștii se intitulează "Ich bereue nichts" (Nu regret nimic).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult