Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Turcia contra presei internaționale: ziaristul Deniz Yücel (Die Welt), condamnat la închisoare

Denis Yucel - Foto Marlene GAWRISCH / AFP / Profimedia)

Foto Marlene Gawrisch/ AFP / Profimedia

Joi, 16 iulie, Istanbul: jurnalistul turco-german Denis Yücel a fost condamnat la 2 ani și 9 luni de detenție - in absentia.

Principalul cap de acuzare: propagandă pentru PKK, partidul muncitoresc al kurzilor, considerat organizație teroristă. De acuzațiile de propagandă în favoarea mișcării Gülen și incitare la ură a fost achitat.

În februarie 2017, în momentul în care a aflat de acuzațiile ce îi erau aduse, corespondentul ziarului Die Welt s-a prezentat în fața poliției turcești, fiind imediat arestat pe motiv de propagandă teroristă.

Pe post de dovezi se indicaseră doar articolele pe care acesta le publicase în Die Welt și Die Welt am Sonntag, printre care un interviu cu vicele PKK, Cemal Bayık, și relatarea unei glume despre relațiile dintre turci și kurzi. Printre acuzațiile prezentate ulterior se număra și folosirea termenului „genocid împotriva armenilor", o sintagmă periculoasă în Turcia, care până în ziua de azi nu admite existența unei asemenea crime.

Yücel a fost ținut în arest aproape 1 an (fără a-i fi aduse la cunoștință acuzațiile), dintre care 9 luni în izolare, în închisoarea de maximă securitate Silivri din Istanbul. Procuratura turcă ceruse 16 ani de detenție pentru propagandă teroristă.

Numeroși reprezentanți ai societății civile au sprijinit cauza lui Yücel, la fel ca și guvernul german. Președintele turc Erdoğan l-a numit pe jurnalist în repetate rânduri „agent" și „terorist", iar în cadrul tratativelor cu guvernul german a pretins eliberarea ofițerilor turci fugiți în Germania în urma „loviturii de stat" din 2016 în schimbul eliberării lui Yücel.

În februarie 2018, o instanță de judecată a hotărât eliberarea ziaristului până la finalizarea procesului. Iar în iunie 2019, Tribunalul Constituțional Turc a declarat arestarea lui Yücel ilegală: judecătorii verificaseră dovezile strânse și deciseseră că afirmațiile sale se încadrau în libertatea de expresie a presei, nereprezentând un delict. Condamnarea actuală a acestuia este o oglindă clară a situației în care se află justiția turcă, puternic politizată…

Deniz Yücel a afirmat că va contesta hotărârea tribunalului, dar că, până la urmă, nu contează, căci el se află în libertate, pe când alți jurnaliști turci nu… articolul pe care l-a scris în cotidianul Die Welt după aflarea veștii se intitulează "Ich bereue nichts" (Nu regret nimic).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult