Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Turism de nișă: ce caută românii care merg într-un „retreat”

meditatii - Foto: Trevor Adeline/ Caia Image/ Profimedia)

Foto: Trevor Adeline/ Caia Image/ Profimedia

De când mă ocup de Exerciții de Fericire, de cursuri de dezvoltare personală și organizez retreat-uri, am avut bucuria de vedea cu ochii mei cum oamenii se schimbă. În ultimii doi ani, am organizat 5 retreat-uri pe diferite continente și încă pe atâtea în țară, având grupuri între 10 și 24 de persoane alături de care am trăit experiențe remarcabile.

Am observat cum o discuție, un curs sau meditația într-un retreat au sădit o sămânță care, încet, încet, a prins rădăcini. Noua viziune acestor cursanți, nu doar „turiști”, asupra vieții, reașezarea și schimbarea obiceiurilor se văd în zâmbetul lor, liniștea interioară este evidentă la exterior. Am o imensă satisfacție și asta mă motivează să lucrez în continuare pe această nișă care poate părea un sport extrem: nu-i ușor să lucrezi cu emoțiile oamenilor. Nu aș putea însă să fac altceva.

După această perioadă în care ne-am simțit captivi în propriile case, chiar dacă a fost spre binele nostru, după ce grija pentru ziua de mâine și pentru starea de sănătate ne-a dat insomnii, avem nevoie mai mult decât oricând de un retreat. Cu acest gând am început să îl organizez pe următorul, în ciuda incertitudinilor care ne macină. Sunt optimistă că vom putea să mergem împreună spre o destinație neobișnuită, mistică, vindecătoare, care ne va scoate complet din rutina zilnică: Nepal.

Dacă tu nu ai mers încă într-un retreat, iată 5 motive pentru care ai putea să te gândești la această opțiune. Nu e niciodată prea târziu să te cunoști mai bine, să îți dai reset, să te uiți în interiorul tău cu sinceritate și să începi să te...repari.

1. Investești într-un retreat - investești în fericirea ta, pe termen lung

Pe lângă faptul că îți oferă o ieșire din rutina zilnică, retreat-urile se diferențiază de simplele vacanțe prin motivele care stau în spatele lor. Această intenție poate fi o situație pe care tu dorești să te concentrezi, o experiență asupra căreia vrei să reflectezi sau un aspect căruia dorești să îi oferi timp și, poate, vindecare.

Mai mult decât atât, toate aspectele unui retreat – locația, confortul, mâncarea, utilitățile, terapiile și activitățile – sunt aliniate cu nevoile tale. Prin urmare, beneficiile retreat-urilor sunt mult mai de impact și de mai lungă durată decât excursiile obișnuite, unde tradiția de petrecere a timpului liber este mult diferită.

Potrivit unui studiu publicat în ”Translational Psychiatry”, vacanțele obișnuite aduc îmbunătățiri în organism doar pe o perioadă scurtă de timp, în vreme ce o săptămână de meditație poate îmbunătăți întregul metabolism pentru o perioadă foarte îndelungată.

În plus, retreat-urile sunt cunoscute pentru ajutorul pe care îl oferă persoanelor cu probleme de anxietate, hipertensiune arterială sau oboseală cronică.

2. Retreat-urile îți aduc timp cu tine

Scopul retreat-urilor este de a-ți asigura solitudinea de care ai nevoie. Temele de grup sunt ocazia de care ai nevoie pentru a te concentra în propriile gânduri. Meditațiile și programul de retreat sunt făcute în așa fel încât să te ajute să te simți bine cu tine și deseori, temele de „lucru” pe care le primești de la o zi la alta îți oferă un prețios dialog cu sinele.

3. Ești departe de griji și de stres

Locația care se alege pentru un retreat este departe de agitație, pentru a te putea destinde cu adevărat. În plus, programul este unul care te va relaxa, nu încărca, cu activități diverse potrivite pentru toată lumea, prin care nu doar că te vei cunoaște pe sine sau vei afla mai multe despre grupul cu care ești în retreat, dar vei și explora noi culturi și obiceiuri.

4. Ești înconjurat de oameni cu care te înțelegi

Retreat-urile atrag oameni cu ocupații și interese similare și îți oferă posibilitatea de a petrece momente memorabile alături de persoane care gândesc la fel și care caută să atingă aceleași obiective ca tine. De multe ori, prieteniile care încep într-un retreat continuă de-a lungul anilor și oamenii care se cunosc astfel ajung la relații durabile, tocmai datorită similitudinilor.

5. Faci terapie și curs în propria vacanță

Retreat-urile includ o temă care definește programul retreat-ului și pe care ai ales-o pentru a aduce îmbunătățiri situației tale de viață. Faptul că ai lăsat acasă programul de zi cu zi, tensiunea sau tabieturile și te centrezi doar pe tine, este o super ocazie pentru a accelera vindecarea ta emoțională.

Un retreat îți poate schimba viața. Chiar dacă poate te gândești că nu e pentru tine, nu spune niciodată, niciodată. Fii inspirat și oferă-ți această experiență, care vine la pachet cu atât de multe surprize, cu redescoperire de sine și cu explorarea unor noi locuri, culturi, obiceiuri. Vei avea timp de relaxare, de liniște, timp pentru tine și echilibrul tău interior. Dintr-un retreat bine organizat te întorci cu energie pentru experiențele pe care le ai de ales în viața de zi cu zi.

Turistă retreat
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Claudiu check icon
  Arata foarte frumos, dar ma intreb daca vin si barbati si in ce procentaj la aceste retreaturi, caci in poze apar numai femei ??
  • Like 0
  • @ Claudiu
   Întâmplator, acesta a fost un retreat pentru femei - Cercul Surorilor. Este singurul dedicat exclusiv femeilor. În retreatul din Bhutan și alte locații, sunt un număr egal de bărbați!
   • Like 0
  • @ Georgiana Spataru
   dan check icon
   Intamplator, e ok.
   Semnificatia acestui lucru intamplator, pentru ca orice lucru intamplator, sau cu atat mai mult, are o semnificatie, este ceea ce-i da valoare si sens si-l face sa fie cu adevarat de folos, comparativ cu ceva construit de noi, care in mod inevitabil, se incadreaza in propriile noastre limitari, ca forma si continut.
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult