Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Secretele celui mai copleșitor oraș din lume. Destinația ideală pentru generația corporatiștilor călători

New York 1

photo icon Destinația ideală pentru generația corporatiștilor călători Sursa: Mihai Brașoveanu, contributor Republica

Soho. Cafe Colombe, poate cea mai hipsteră cafenea din Manhattan. Sorb dintr-un Flat White, acest Cafe Latte al pretențioșilor. Sunt un clișeu al generației mele, nu că ar fi ceva în neregulă cu asta. Mulți dintre cei ce azi au între 25 și 35 de ani schimbă ușor-ușor România. Lângă mine, la o masă la fel de mică, sunt doi tineri, doar că nu în vacanță, ci localnici. Unul deschide Mac-ul și începe să noteze, celălalt, cu o agendă și pix, povestește. Cel cu laptop-ul este investitor în tehnologie. Celălalt a dezvoltat o aplicație, un congierge pentru moving-companies. Într-un oraș în care statul în chirie e standardul, mutatul cu totul implică un efort logistic pe care alții sunt pregătiți să îl suporte contra-cost. Și așa s-a născut aplicația colegului meu de cafenea. Locul e îngust, stăm aproape genunchi lângă genunchi, sorb cu grijă din cafeaua altfel delicioasă și ciulesc urechile, sunt curios. Cifră de afaceri ajunge deja la 200.000 de dolari. Vrea să se extindă însă și așa a ajuns să discute într-o cafenea despre viitorul business-ului lui. Restul discuției e doar a lor, e suficient ce știm pentru a intră în spiritul unui oraș care definește succesul. 

Câteva ore mai târziu, Greenwich Village, în drum spre Village Vanguard, un subsol în care istoria jazz-ului s-a scris pe o mică scenă unde cu greu încap 4 instrumente. Pe străduțe, o coadă uriașa la o gelaterie bio. Vizavi de ea, ușa unui club se închide și se deschide rapid. Femei care se țin de mână și bărbați ce stau braț la braț râd relaxați. Aceștia din urmă și familiile de la coadă se intersectează în colț, unde cu toții își sortează gunoiul în cele 4 pubele de reciclare. E doar preludiul pentru serată de la Jazz, unde nimeni n-are voie să-și țină telefonul pe masă. Mai sunt și amintiri pe care le stochezi doar în memoria ta.

V-ați prins. Nu e despre Statuia Libertății, despre Empire State Building, despre shopping, fast-food și, mai ales, nu e despre Times Square. E despre acele locuri fabuloase ce fac din New York o Mecca pentru noi, cei care am avut norocul să creștem cu libertatea de a călători oriunde, dar și cu salarii care să ne permită asta (sursa foto: Mihai Brașoveanu. Click pentru a mări). 

Să revenim. Dintre toate ferryboat-urile care pleacă din porturile din Manhattan, nicăieri nu e o coadă atât de mică precum la Governor’s Island. Încă un „secret” al orașului, micuță insulă e un Paradis al bicicletelor, al hamacelor și al tonetelor mobile de unde ies burgeri și hot dogi reinterpretati în rețete fanteziste, lângă alții care se lauda cu Korean Barbecue sau Tacos și Empanadas. 

Văzut de aici, skyline-ul orașului e rece și impunător, dar tăcut. E liniște, nu se înghesuie nimeni, nu te împiedici de vreun selfie stick, nu e niciun bărbat în toată firea transpirând pentru un dolar sub un costum de Elmo. Sunt însă mulți italieni și nemți, întinși pe o peluză și prin casele abandonate și recondiționate de lângă, se uită împreună la meci și se bucură de o zi sub soare. Caroline’s, Gotham, Comedy Cellar. Sunt cele mai cunoscute trei cluburi de comedie din oraș. Din primul am ieșit cu lacrimi în ochi după cele mai reușite imitații ale lui Trump și Bernie Sanders pe care le-am auzit vreodată. E totuși un semn că ma uit prea mult la știri. Suntem însă în ultimul acum, ajunși puțin prea devreme, așa că ne mutăm la etaj la o bere. Încăperea îmi e mult prea cunoscută, până și masa, și tablourile de pe pereți. Îmi ia un pic până îmi amintesc scena. E din The Comedian, iar fix unde stau eu acum erau Jerry, Chris Rock, Ray Romano și alții pe care îi uit acum. E un sentiment și ăsta, să stai pe locurile lor. Mă uit de 3 ori peste umăr, sperând să dau de Louis CK undeva la ușă, dar lipsește astă seară.

Cred că se întâmplă ceva cu avionul meu. Ai grijă de ține, trăiește frumos, te iubesc. Ne vedem când ajungi și tu”. E una din înregistrările victimelor de la 11 Septembrie pe care le poți ascultă în 9/11 memorial, muzeul construit lângă fundația fostelor turnuri gemene. Mărturiile, imaginile, rămășițele celui mai marcant atentat terorist din toate timpurile sunt la fel de copleșitoare că trandafirii înfipți afară, în dreptul numelor celor uciși, atunci când vine ziua lor de naștere.  

Oricine a spus vreodată că americanii au meritat-o ar trebui să asculte cele 42 de mesaje de pe robotul unuia dintre angajații din WTC. Erau rude și prieteni, încercau să dea cu disperare de el, după ce cu doar o oră înainte îi sunase să-i liniștească „eu sunt în turnul 2, avionul a lovitul turnul 1”. Așa e, n-a fost primul lovit, dar a fost primul care s-a prăbușit. Nu există vina care să le aparțină, orice ne-ar zice nouă o teorie a conspirației de pe un site obscur.

9/11 Memorial vine în City Pass, pitit pe una dintre foi, mic pe lângă atracțiile-simbol ce te fac să te simți că în filme. Aici nu e însă un film, e o tragedie ce vorbește despre puterea de supraviețuire a unui spirit. Un spirit pe care îl vezi pe chipul femeilor de 70 de ani ce merg pe stradă cu atitudinea unui general de cartier. Dacă ai trăit o viață aici, cu siguranță nu mai e nimic care să te impresioneze. 

New York e o sumă de lucruri mari și mici, de beton și de suflet, de clișee, kitch-uri și artă. E cel mai copleșitor oraș din lume și, dacă alegi cu mai mult decât un ochi pe Tripadvisor, poți să descoperi cât e de minunat și de ce merită să strângi un an banii pentru două săptămâni de vacanță. 


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    este jocul mintii sa te bucuri sau sa te intristezi, caci totul este in mintea noastra, nu exista adevar, cum nu exista minciuna .... ai un mar in mana si vrei sa-l manaci, te poti minuna de creatia naturii si de savoare, sau poti sa gandesti cate ingrasaminte, maini murdare si depozite au infestat acest mar.
    eu ma bucur de tot si de toate, mananc marul gandind cat de simpatic poate fi culegatorul, sau cel care vinde mere, sau ... . poate par artagos sau ironic in multe din postarile mele, dar nimic nu ingenunchiaza prostia mai tare decat ironia :) si de prosti ma tem cel mai tare :)
    • Like 2
  • Părerile pot fi împărțite, asta e clar! Dar să afirmi cu tărie ca New York-ul este ,,cel mai copleşitor oraş din lume,, şi asta încă din titlu, dă dovadă de limitare profundă în ceea ce priveşte modul în care percepi lucrurile. Nu poți afirma faptul ca oraşul X este cel mai cel atât timp cât dumneata nu ai vizitat toate oraşele mari de pe glob pentru a avea un termen de comparație, ori asta mă înşel că ați facut-o. Sau bine, poti face afirmați de genul, dar de preferat în grupuri restrânse şi asta doar pentru a te făli ca tu ai putut şi ai avut binecuvântata ocazie să ajungi acolo. Cred ca asta ai vrut defat să scoți in evidență, iar dacă este aşa (şi clar că aşa este) nu dai dovadă de absolut nici 1% din principiul ala de open minded occidental combinat cu the great american dream la care te închini cu sfințenie şi în care pozezi. Acum mai intervine o chestiune. Daca încă dvs. credeți ca acel evenimet a fost un atentat terorist cu adevărat...bravo dvs. Sunteți în continuare prins în vis (-ul american desigur, ce Dumnezeu...) Data viitoare documentați-vă mai mult. Ați fi surprins! Oricum, felicitări pentru articol! Este totuşi un punct de vedere, extrem de subiectiv, dar totuşi suntem in democrație. Atât in USA cât şi în ROU. Toate cele bune!
    • Like 0
    • @ Daniel Pîslariu
      Emil check icon
      E punctul lui de vedere!!! E trairea lui! De ce esti ... MIC!
      • Like 4
    • @ Emil
      Ouch! Omule, nici nu știu cum să încep. 1. Ai afirmat că este punctul lui de vedere, lucru pe care l-am făcut și eu în comnetariu: ,,Este totuşi un punct de vedere,, dar se pare că tu citești printre rânduri și înțelegi ce vrei. 2. Da nene, corect. Este trăirea lui! L-am și felicitat în comentariu: ,,Oricum, felicitări pentru articol!,, Dar la fel, tu înțelegi ce vrei tu, sau ce poți tu să înțelegi. 3. ,,De ce ești ...MIC!,, Mă gândesc că la sfârșit trebuia să fie inserat un dăsta :,,?,,. Și aici nici nu știu dacă ar trebui să îți răspund findcă nu știu dacă ai vrut să mă întrebi sau pur și simplu să faci o afirmație. Oricum, felicitări și ție pentru brava intervenție!
      • Like 0
    • @ Daniel Pîslariu
      Confirm că ești mic.
      • Like 0
  • Domnule povestitor ai uitat sa mai spui si ca orașul e plin de homelessi , miroase a gunoi sau "iarba" mai peste tot , pe scurt ca tot ai amintit de Seinfeld - the city is a toilet!
    • Like 0
  • Eu nu prea am inteles fraza asta: "Nu există vina care să le aparțină, orice ne-ar zice nouă o teorie a conspirației de pe un site obscur" .. Cine spune ca vina ar apartine victimelor din turnuri ? Apoi, inainte de a ironiza teoriile conspiratiei cu privire la cele 2 turnuri nu se poate sa nu fi constatat la acea vreme ca explicatiile oficiale venite dinspre Guvern si Stat erau cel putin trase de par daca nu chiar dubioase si extrem de greu de crezut. Vorba actorului Charlie Sheen (citez aproximativ): sa afirmi sau sa crezi ca un individ ascuns intr-o pestera undeva la mama naibii in munti in Afghanistan a putut pune la cale o asemenea lovitura, ei bine, asta e teoria conspiratiei !
    • Like 0
  • Mi-a foarte plăcut articolul! Și pozele si mai mult. :)
    • Like 1
  • traim in relativ ( o sa fac poc tot repetand asta)
    pt unii coplesitor inseamna mov
    pt altii sarat
    unii se simt coplesiti de zambetul unui mic oras dintr-o zona a frantei
    unii de cultura dintr un oras german
    altii de arhitectura nush carui oras de nustiuunde

    ps. as mai zice si despre " cel mai", dar cand ma gandesc la ce contraargumente voi primi, aleg sa ma arunc in piscina. Faina vara asta, cand poti inota zilnic. CIne mai vine?
    • Like 1
    • @ Radu Mihai
      tot nu ati rezolvat pb cu asezarea in pagina a mesajelor. Admin, nu am mai dat click pe Republica de cateva luni, aveai suficient timp. C'mon, you can do that.
      • Like 0
  • Frumos scris. Cu o mentiune. Generatia asta intre 25 si 35 de ani ce a schimbat? Si-a luat in serios statutul de sclav cu recompense minime si acum da lectii motivationale? Prefer sa fiu un est european autentic decât o copie palida a unui model occidental putred si limitat.
    • Like 1
    • @ Florin Tudosie
      Buna ziua, va inteleg punctul de vedere, dar e pacat sa mutam discutia de la ceva frumos, asa cum e calatoria, la o disputa care n-a avut niciodata un final fericit - cea intre generatii. Merita cu siguranta o dezbatere, dar in alt context.

      O zi buna!
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult