Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

UE înțarcă vițelul ce suge la două vaci

Viktor Orban.

Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Îmi amintesc că erau unii care îl admirau tare pe Viktor Orban. Vedeau în el bărbatul ce înfrunta Europa, liderul ce se zborșea la oricine. Spuneau că este patriot și că apără interesele țării sale. Ce dacă Ucraina e strivită?! Ce dacă mor ucraineni?! El își vedea de interesele ungurilor săi.

Dar acele voci nu realizau, când admirau mușchii încordați ai bărbatului Viktor Orban spre Europa, că acesta nu spune în completarea discursului său: Nu vrem bani europeni! Nu mai vrem în Europa! Noi vrem cu Putin!

El voia bani de la Uniunea Europeană și gaze de la Putin și să mai fie și bărbatul de stat ce se răstește spre o uniune de state, în care a cerut să fie primit, nu a fost invadat ca Ucraina de Rusia. Când ai cerut să faci parte te-ai și obligat ca stat să respecți regulile acelei uniuni. Nu poți intra într-o casă, în care ai cerut să intri, ți-ai luat angajamentul că vei respecta regulile acelei case și după ce intri începi a tropăi prin odăi, a-ți șterge ghetele de noroi pe covoare și a strâmba din nas că nu îți plac regulile casei. Și nici nu îți poți imagina că acea casă în care ai fost primit te lasă să faci toate acele mofturi și îți dă și bani ca să poți trăi. Și totuși Viktor Orban și-a imaginat...

Uniunea Europeană s-a săturat de pendulatul Ungariei între est și vest și urmează să taie 70% din fondurile alocate acesteia pentru trei programe operaționale ale UE, deci înțarcă vițelul nărăvaș ce sugea la două vaci și va rămâne să sugă doar de la una, dar și aceea stearpă.

Ungaria află că nu se poate cu fundul în două luntre, nu se poate să fugi după doi iepuri, nu se poate și cu slănina în pod, și cu porcul gras în bătătură...

Ce zic acum cei care îl lăudau pe Orban și vedeau în el ditamai bărbatul, care se îmbățoșa la Uniunea Europeană, ce îi dădea bani, și se ploconea la Putin pentru gaze?!

Nu poți fi în inima Europei, să faci parte din UE, unde ai fost primită la cerere și de bunăvoie, după ce ai depus garanții că respecți niște reguli, ca apoi să calci totul în picioare și să vrei un pic și prin Asia!

Unde va găsi Ungaria alt uger?! De la cel plin a fost înțărcată... de la cel sterp nu va mai avea ce suge...

...

E o lecție a istoriei.

Nu poți fi și cu democrația, și cu dictatura. Nu poți să ai doar interese și niciun fel de principii. Ungaria și-a tăiat prin Viktor Orban craca de sub picioare. Craca ce o ținea în Europa...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult