Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

UEFA – rațională, spre deosebire de Colțescu

Sebastian Colțescu - Pierre Webo

Când am spus că, pentru exprimarea „ăla negru”, „e prea mult ca arbitrul Colțescu să fie numit rasist, dar că s-a dovedit incompetent și irațional”, nu eram convins că așa va judeca și UEFA. Bănuiam o atitudine rigidă, fără nuanțare, bazată pe „corectitudine politică”, a forului european. Spre plăcuta mea surpriză, UEFA a luat o decizie rațională, de bun-simț, spre deosebire de Colțescu: acesta nu va fi judecat pentru rasism, ci pentru conduită necorespunzătoare. Iar dacă va fi sancționat pentru așa ceva, o să mi se pară cât se poate de corect. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • corne check icon
  domnule cristian tudor popescu,

  cu tot respectul pe care vi l port (absolut justificat) si placerea cu care va citesc (justificata si aceasta), ma vad silit sa exprim si de data aceasta o opinie...nu stiu cat de contrara, dar in mod cert - nedumerita: necorespunzator in ce fel? ignorand rezonanta scarbos de ridicola a termenului (va amintiti cu siguranta adjectivul tovarasesc utilizat cu larghete orala si ingustime de minte drept standard de evaluare etica/profesionala), ce trebuie sa chestionam, ce corectie avem de aplicat? asadar, domnul arbitru putea sa : 1. se exprime corespunzator dar rasist 2. corespunzator si ne-rasist 3. necorespunzator si rasist 4. necorespunzator dar ne-rasist. UEFA a decis ca nu a fost rasist. unii dintre noi (printre care ma numar), si-au imaginat ca aspectul necorespunzator al adresarii a fost tocmai prezumtia de rasism. mai pe scurt, atitudinea necorespunzatoare a constat tocmai in adresarea susceptibil rasista. acum aflam de la UEFA (...si de la dvs :)) ca exista o separare clara intre cei doi termeni, deschizand drumul spre un intreg registru de combinari si aranjamente. de pilda, luam

  punctul 1.: coltescu putea sa se exprime corespunzator, dar rasist. aaaaa, cam cum? "arata-i cartonas rosu acelui gentlemen cioroi"? (imi cer scuze pentru termen, il repudiez, dar UEFA a decis ca "negru" nu are conotatie rasista, de aceea am ales unul potrivit). dupa care forul european ar fi analizat cazul si ar fi decis: a. arbitrul coltescu s-a exprimat corespunzator, din aceasta cauza nu poate fi sanctionat, dar va fi sanctionat totusi pentru b. adresare rasista.

  trecem la punctul 2. coltescu spunea asa: "da-i cartonas rosu acelui gentlemen egal in drepturi" (tot ce am adaugat dupa "gentlemen" e doar pentru incadrarea in norma evidenta de comportament ne-rasist din prezumtie, desi ar fi putut folosi orice alt cuvant echivalent - cu mai multe sau mai putine sanse de a fi suficient de descriptiv pentru arbitrul de centru, care avea de identificat un om, nu de analizat standarde morale de exprimare). in mod evident, in orice combinatie de cuvinte, nu ar fi existat un caz UEFA, puteam sari de la bun inceput peste acest punct
  asadar, iata-ne la punctul 3. pentru simplificare: "da-i rosu cioroiului aluia gaozar". intrebarea e daca UEFA ar fi acordat doua sanctiuni: pentru rasism, respectiv comportament necorespunzator. fara sa mai incerc rationamente sofisticate, voi spune NU (fiindca mi-e greu sa-mi imaginez o justificare din partea UEFA care sa sune cam asa: "bun, ai fost rasist, l-ai facut cioroi, dar puteai macar s-o faci in mod corespunzator, sa-i alaturi un compliment, de pilda "aratosul", sau "gentlemenul", caz in care ai fi primit o singura sanctiune, si aceea beneficiind de circumstante atenuante).

  si in sfarsit, la punctul 4.: "da-i rosu gaozarului/mitocanului/mazarfakerului... aluia negru". bun, "negru" s-a stabilit ca nu e rasist, ce ramane necorespunzator (din adresarea reala, nu din exemplul meu), "ala"?! "lu'"?!? "da-i" ?!!, sau : "asa ceva nu se poate" ?!!!

  nu stiu daca coltescu ar mai ataca in instanta si o decizie de sanctionare (minora) pentru greseala impardonabila de a nu fi corespunzator (desi probabil ca asta ar fi semnalul pentru editarea unui protocol strict de adresare, cu indicarea precisa a formulelor interzise, cu riscul ca un act de identificare de acest fel sa dureze minute bune ("ACELA, mai, frumuselul acela cu...cu....cu sireturile in zig-zag, da, cu sireturile in zig -zag, mai, il vezi acuma?") sau sa se ajunga la deplasarea personala insotita de vechiul si discutabilul gest al aratarii cu degetul; am folosit ostentativ "frumuselul" tocmai pentru a respecta cerinta UEFA de adresare corespunzatoare, pentru ca, am vazut, neincluderea unui astfel de adjectiv este considerata - de UEFA si in egala masura - de dumneavoastra, domnule popescu, a fi necorespunzatoare), dar daca UEFA ia o astfel de decizie pentru a oferi o palida satisfactie si multimii ofuscate si grabnic turate - sa fim complet sinceri, domnule popescu! - PE CHESTIE DE RASISM, nu s-a plans nimeni de "necorespunzator"-ism, tocmai pentru ca, in mod logic, insusi termenul rasist era necorespunzator sau dovada de comportament necorespunzator, nicidecum altceva!, se compromite.
  • Like 2
 • Domnule Popescu in acest caz sunteti "diafan" ca si o "panseluta de primavara" contra aciditatii caracteristice cu care ne-ati obisnuit. Sa nu uitam la fapte asa zise de conduite incriminatorii fata de deciziile occidentului fata de romani vinovati de marsavii tot in afara poporul roman este "vitaminizat" de media cu acest cearceaf imaculat si cerculet de sfinti virgini in ceea cei priveste. Domnilor vi se pare corect punerea in rama iconoclastica a indivizilor din Romania si din strainatate tot romani cu influenta si bistari ( frecventabili de cercuri influente ) si cu ceva realizari la activ sub acest pretext al "liberului-arbitru" ( ghilimele ) desi ei sunt patati pana-n negrul cerului gurii ( ca la catei ) ?. Se stie ca Romania este cea mai corupta tara din U.E si la aceasta "performanta" ( ghilimele ironice ) s-a ajuns cu conduite actiuni directive de mase UMANE romanesti...acum de ce vrem sa-i scoatem pe cei "clar-vazatori" si corupti de orice fel niste imaculati dar exemplari catre o generatie tanara plina de "zabrelele" pensionarimii conducatoare de sisteme ?. Probabil nu mai avem valori reale in Romania de orice fel si este nevoie sa "suflam in fluier"......
  • Like 2
 • ,A făcut deci UEFA dreptate? Nici pe departe. Faptele sunt acum clarificate de analiza UEFA : Conţescu nu a comis o infracţiune cu caracter rasial aşa cum greşit au "judecat" minţile pre-înfierbântate a unor vajnici apărători ai corectitudinii politice a căror piele au un pigment intens (Neymar, Mbape, şi valorosul antrenor africano-african care antrenează turca echipă). Şi ce au făcut aceşti bravi promotori ai scabroasei mişcări BLM? Au hotărât şi dus la îndeplinire acţiunea de retragere de pe teren a celor două echipe. Asta împotriva regulamentelor UEFA. Ce măsuri ia acum UEFA cân s-a lămurit asupra falsului acestei situaţii. Pedpseşte (conform reglementărilor UEFA) cele 2 echipe care au părăsit fără motiv terenul. Suspendă cumva cele două echipe din competiţiile UEFa pentru competiţiile curente şi pentru următorii trei ani? Amendează cumva UEFA cele două echipe?. Aparent nimic din tote astea. UEFA preferă să îngenuncheze ipocrit în faţa reprezntanţilor BLM, să le sărute ghetele într-o plecăciune demnă de tradiţii mafiote. Mi-e scârbă!
  • Like 1
  • @ N Cojocaru
   Nu ati inteles nimic din acest caz. Am explicat mai jos. UEFA nu a decis inca nimic in acest caz, urmand sa se intruneasca pt a pronunta solutia (in principiu, arbitrul roman va fi sanctionat disciplinar, ramane de vazut daca pt. abaterea disciplinara constand in rasism sau, cel mai probabil, pt abaterea disciplinara constand in comportament necorspunzator si indecent)..
   • Like 1
  • @ Paco Raceanu
   Cum sa-i zica sa il evidenteze direct griul ala inchis, albul ars de soare!? Jucatori in africa is numiti albii aia si nimic de la uefa, romanii is tigani nimic de la uefa... Mi greata. As retrage echipa nationala din orice competitie uefa si fifa pt doscriminare. Corectitudine politica cand convine cand nu.. Si doar pt caini nu pt cateii nostri
   • Like 0
 • ar trebui ca si oficialii sa aibe numere vizibile ( nume , eventual) dar atunci nu mai e vina lui coltescu ci a UEFA
  • Like 2
 • raman la intrebarea: si cum il putea identifica ?
  dupa culoarea treningului (7 erau cu trening verde) sau dupa statura ori se impunea sa urce in tribuna si sa il arate cu degetul???
  cred ca e o intrebare pt UEFA!
  • Like 0
  • @ corneliu apostol
   Delia MC Delia MC check icon
   Dar dacă nu era negru cum l-ar fi identificat?
   • Like 0
  • @ Delia MC
   corne check icon
   dupa detaliul care i-ar fi sarit cel mai repede in ochi, ce intrebare e asta? dumneavoastra cum reactionati in situatii similare?
   • Like 0
 • Se impun clarificari. UEFA nu a luat inca o decizie in acest caz. Potrivit procedurilor Comisiei de disciplina si etica din cadrul UEFA, a fost desemnat un inspector raportor, care a avut sarcina sa investigheze speta si sa emita un raport pe baza caruia, ulterior, Comisia se va intruni, va dezbate si va delibera cazul, pronuntand o solutie. In momentul de fata, a fost intocmit un astfel de raport de catre inspector, care consemneaza faptul ca, in opinia inspectorului desemnat, afirmatia nu are caracter rasist, insa are caracterul unui comportament necorspunzator, de natura a incalca, in orice fel, normele de conduita decenta, potrivit art. 11 din Regulamentul disciplinar al UEFA. Atat avem in prezent. Urmeaza ca in viitorul apropiat sa se intruneasca membrii Comisie pentru a analiza cazul si, ulterior, adopta o solutie, care poate sa fie in acord sau nu cu acest raport, putand sa retina caracterul rasist al afirmatiei sau, in caz contrar, sa retina comportamentul necorspunzator ori, dupa caz, sa nu retina nicio abatere. Este important de precizat faptul ca opinia publica s-a focusat strict pe caracterul rasist al afirmatiei impricinate, insa se neglijeaza caracterul de abatere disciplinara prin comportamentul necorespunzator avut de catre oficialul roman (arbitrul). Aici trebuie spus ca, potrivit Regulamentului disciplinar al UEFA, ambele fapte, atat rasismul (art. 14 din Regulament), cat si comportamentul necorespunzator si indecent (art. 11 din acelasi Regulament) au aceeasi natura juridica - abatere disciplinara si atrag aceeasi forma de raspundere juridica - sanctiune disciplinara (diferenta dintre cele doua consta doar in severitatea si in cuantumul sanctiunii disciplinare, care este mai mare in cazul rasismului).
  • Like 1
 • Daca unui alb i se spune gringo sau albinos sau cine stie cum si acesta nu reactioneaza, nu e cumva o dovada de rasism prin manifestarea superioritatii rasei albe?
  • Like 0
 • Hai lasa, nea CTP. Mai bine scrie despre meciul tău cu Nastase ( sau Țiriac, nu are importanta).
  • Like 1
 • Daca se desfasura un meci in AFRICA,iar,antrenorul era ALB,si arbitrul negru striga ALA ALB,tot asa s-ar fi procedat,din moment ce pe planeta sunt toate RASELE,inclusiv rasa GALBENA,???
  • Like 1
  • @ Nicolaie Apolzan
   Diferenta este ca alb nu are nuante peiorative chiar daca a facut rau negrilor la scara istorica. Pentru a intelege o conduita recomandabila oficiala haideti sa ne imaginam ca in URSS ul stalinist esti la o parada militara si intreaba cineva: Unde e Stalin. Ai avea curaj sa spui: ala mic de la tribuna? Soljenitsin dezvaluie ca au intrat rusi la racoarea gulagului pentru ca au vrut sa astupe geamul spart cu un ziar si au prins piuneza in zona in care ziarul posta o poza a lui Stalin, pe ochi. A fost suficient pentru condamnarea de uneltire.
   • Like 1
 • mult zgomot pentru nimic. daca as fi negru, as fi mandru de asta. daca sunt roman si un strain ma face tigan, nu il contrazic si nu il dau in judecata, o sa arat ca sunt mandru ca sunt tigan si ca sunt om imainte de orice.
  • Like 2
  • @ Titi Litra
   Am indoieli, purtatorii de ochelari se simt lezati cand sunt numiti ochelaristi, cei fara un deget nu vor sa fie identificati prin lipsa degetului cei cu un picior mai scurt se simt lezati sa fie identificati dupa handicap. Haideti sa recunoastem, sa fii negru printre albi nu e tocmai comod nici pentru unii nici pentru ceilalti
   • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult