Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ultima zi de depunere a declarației unice. Amenzi de până la 500 de lei pentru cei care nu respectă termenul

Corporatisti pe strada - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Aproape un milion de contribuabili trebuie să completeze declarația unică pentru a-şi declara câştigurile pe anul 2017 şi cele estimate pentru anul în curs. În urmă cu nouă zile circa 602.000 de persoane făcuseră acest lucru, din care 30% online, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

Astăzi, 31 iulie, este ultima zi în care contribuabilii persoane fizice pot depune declarația unică. Amenzile pentru nerespectarea termenului variază de la 50 la 500 de lei.

Contribuabilii persoane fizice pot depune declarația unică online, prin intermediul aplicației https://declunica.anaf.ro/, cu numele de utilizator și parola contului personal din Spațiul Privat Virtual, prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro.

În profunzime:

Ministrul Teodorovici, Declarația unică de la ANAF și povestea contribuabilul de 88 de ani care avea de dat statului un impozit de 7 lei pentru recolta de cartofi

Toate persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, chirii, dobânzi, dividende trebuie să depună declarația unică până pe 31 iulie 

Radu Georgescu, managing partner CFO Network, spune că legislația fiscală din 2018 încurajează activitățile independente. „Cei care desfășoară activități ca PFA / CMI / PFI vor plăti contribuții la pensie și sănătate la salariul minim, indiferent de suma încasată. Până anul acesta persoanele care desfășurau activitățile enumerate mai sus plăteau contribuții la venitul realizat ( plafonat la 5 salarii medii brute)”, spune Radu Georgescu.

Declarația unică se poate depune și în format hârtie direct la registratura administrațiilor fiscale ale ANAF sau prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Ministerul Finanțelor reamintește, într-un comunicat, că dacă declarația unică este depusă online până pe 31 iulie 2018 și plata obligațiilor se efectuează integral până la data de 15 martie 2019, inclusiv, se acordă o reducere de 5% din suma totală datorată bugetului de stat, iar dacă suma datorată, stabilită la nivelul veniturilor estimate pentru anul 2018, este plătită integral până pe 15 decembrie 2018, se acordă o reducere suplimentară de 5% din suma datorată.

Declarația unică se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, și de cele care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri și aleg să plătească contribuția de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligația de a depune declarația unică.

Nedepunerea la termenul prevăzut de lege de către persoanele fizice a declarației unice se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, potrivit art. 336, alin.(3) din Codul de Procedură Fiscală.

Declaraţia unică poate fi rectificată de către contribuabili din proprie iniţiativă.

Începând cu anul 2019, declarația unică se va depune exclusiv online, potrivit legislației fiscale în vigoare.

Declarația unică a înlocuit șapte formulare fiscale folosite până nu de mult de persoanele cu venituri extrasalariale: 200, 201, 220, 221, 600, 604 și 605. Noul sistem de declarare și plată a taxelor în cazul persoanelor fizice a fost oficializat în martie 2018, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2018.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult