Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ultima zi de depunere a declarației unice. Amenzi de până la 500 de lei pentru cei care nu respectă termenul

Corporatisti pe strada - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Aproape un milion de contribuabili trebuie să completeze declarația unică pentru a-şi declara câştigurile pe anul 2017 şi cele estimate pentru anul în curs. În urmă cu nouă zile circa 602.000 de persoane făcuseră acest lucru, din care 30% online, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

Astăzi, 31 iulie, este ultima zi în care contribuabilii persoane fizice pot depune declarația unică. Amenzile pentru nerespectarea termenului variază de la 50 la 500 de lei.

Contribuabilii persoane fizice pot depune declarația unică online, prin intermediul aplicației https://declunica.anaf.ro/, cu numele de utilizator și parola contului personal din Spațiul Privat Virtual, prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro.

În profunzime:

Ministrul Teodorovici, Declarația unică de la ANAF și povestea contribuabilul de 88 de ani care avea de dat statului un impozit de 7 lei pentru recolta de cartofi

Toate persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, chirii, dobânzi, dividende trebuie să depună declarația unică până pe 31 iulie 

Radu Georgescu, managing partner CFO Network, spune că legislația fiscală din 2018 încurajează activitățile independente. „Cei care desfășoară activități ca PFA / CMI / PFI vor plăti contribuții la pensie și sănătate la salariul minim, indiferent de suma încasată. Până anul acesta persoanele care desfășurau activitățile enumerate mai sus plăteau contribuții la venitul realizat ( plafonat la 5 salarii medii brute)”, spune Radu Georgescu.

Declarația unică se poate depune și în format hârtie direct la registratura administrațiilor fiscale ale ANAF sau prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Ministerul Finanțelor reamintește, într-un comunicat, că dacă declarația unică este depusă online până pe 31 iulie 2018 și plata obligațiilor se efectuează integral până la data de 15 martie 2019, inclusiv, se acordă o reducere de 5% din suma totală datorată bugetului de stat, iar dacă suma datorată, stabilită la nivelul veniturilor estimate pentru anul 2018, este plătită integral până pe 15 decembrie 2018, se acordă o reducere suplimentară de 5% din suma datorată.

Declarația unică se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, și de cele care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri și aleg să plătească contribuția de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligația de a depune declarația unică.

Nedepunerea la termenul prevăzut de lege de către persoanele fizice a declarației unice se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, potrivit art. 336, alin.(3) din Codul de Procedură Fiscală.

Declaraţia unică poate fi rectificată de către contribuabili din proprie iniţiativă.

Începând cu anul 2019, declarația unică se va depune exclusiv online, potrivit legislației fiscale în vigoare.

Declarația unică a înlocuit șapte formulare fiscale folosite până nu de mult de persoanele cu venituri extrasalariale: 200, 201, 220, 221, 600, 604 și 605. Noul sistem de declarare și plată a taxelor în cazul persoanelor fizice a fost oficializat în martie 2018, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2018.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult