Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ultima zi de depunere a declarației unice. Amenzi de până la 500 de lei pentru cei care nu respectă termenul

Corporatisti pe strada - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Aproape un milion de contribuabili trebuie să completeze declarația unică pentru a-şi declara câştigurile pe anul 2017 şi cele estimate pentru anul în curs. În urmă cu nouă zile circa 602.000 de persoane făcuseră acest lucru, din care 30% online, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

Astăzi, 31 iulie, este ultima zi în care contribuabilii persoane fizice pot depune declarația unică. Amenzile pentru nerespectarea termenului variază de la 50 la 500 de lei.

Contribuabilii persoane fizice pot depune declarația unică online, prin intermediul aplicației https://declunica.anaf.ro/, cu numele de utilizator și parola contului personal din Spațiul Privat Virtual, prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro.

În profunzime:

Ministrul Teodorovici, Declarația unică de la ANAF și povestea contribuabilul de 88 de ani care avea de dat statului un impozit de 7 lei pentru recolta de cartofi

Toate persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, chirii, dobânzi, dividende trebuie să depună declarația unică până pe 31 iulie 

Radu Georgescu, managing partner CFO Network, spune că legislația fiscală din 2018 încurajează activitățile independente. „Cei care desfășoară activități ca PFA / CMI / PFI vor plăti contribuții la pensie și sănătate la salariul minim, indiferent de suma încasată. Până anul acesta persoanele care desfășurau activitățile enumerate mai sus plăteau contribuții la venitul realizat ( plafonat la 5 salarii medii brute)”, spune Radu Georgescu.

Declarația unică se poate depune și în format hârtie direct la registratura administrațiilor fiscale ale ANAF sau prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Ministerul Finanțelor reamintește, într-un comunicat, că dacă declarația unică este depusă online până pe 31 iulie 2018 și plata obligațiilor se efectuează integral până la data de 15 martie 2019, inclusiv, se acordă o reducere de 5% din suma totală datorată bugetului de stat, iar dacă suma datorată, stabilită la nivelul veniturilor estimate pentru anul 2018, este plătită integral până pe 15 decembrie 2018, se acordă o reducere suplimentară de 5% din suma datorată.

Declarația unică se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, și de cele care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri și aleg să plătească contribuția de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligația de a depune declarația unică.

Nedepunerea la termenul prevăzut de lege de către persoanele fizice a declarației unice se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, potrivit art. 336, alin.(3) din Codul de Procedură Fiscală.

Declaraţia unică poate fi rectificată de către contribuabili din proprie iniţiativă.

Începând cu anul 2019, declarația unică se va depune exclusiv online, potrivit legislației fiscale în vigoare.

Declarația unică a înlocuit șapte formulare fiscale folosite până nu de mult de persoanele cu venituri extrasalariale: 200, 201, 220, 221, 600, 604 și 605. Noul sistem de declarare și plată a taxelor în cazul persoanelor fizice a fost oficializat în martie 2018, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2018.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult