Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ultimul moroșan. La moartea ultimului Frate Petreuș

Fratii Petreus

A murit și Ștefan, al doilea frate din ce doi Frați Petreuș. Ultimul Moroșan i-aș zice, fără vreo intenție de a supăra pe careva dintre mândrii locuitori ai Maramureșului. 

Ioan se dusese de ceva vreme. Și odată cu el legenda Fraților Petreuș. Și odată cu legenda, o întreagă lume.

Am reascultat cu duioșie cântecele lor. Unele reușite, altele poate nu. Dar toate sincere. N-am întâlnit nicăieri în folclorul românesc, presărat de dragoste și cântece de dor, atâta sinceritate; n-am mai văzut demult artiști vorbind cu atâta patos de beutură, de bătăi între feciori, de adulter sau de minciună.

Știu că ne place între noi să ne vedem frumoși. Suntem precauți cu sentimentul de apreciere națională și nu ezitam niciodată să spunem cu mândrie că „noi suntem români.” Chiar dacă nu facem neapărat ceva ca această mândrie să fie susținută.

Nu că această mândrie ar fi ceva rău sau că ar fi diferită de cea de pe alte meleaguri. Dar nu ne place să recunoaștem că suntem uneori bătăuși, alteori bețivi și de foarte multe ori fățarnici. Asta nu am putea recunoaște. Nu se face. Poate alții sunt așa, și avem desigur exemple la nevoie, însă noi nu avem cum să fim așa.

Nu zic că suntem mai buni sau mai răi decât alții, mai puțin credincioși sau mai cheflii. Cred că suntem la fel de buni sau de răi ca alte popoare. Dar ne place să pozăm în ceea ce e mai bun. Băieții ăștia însă erau onești cu ei și cu noi. Cu o zongoră cu 4 coarde și o vioară au reușit să lase în urmă o imagine a unei lumi autentice și doritoare de viață până la... strigături.

Să poți „hori” cu umor și detașare de tarele noastre comune și să fii bine primit, adresându-te totuși unui public care se încăpățânează să creadă în unicitatea și bunele moravuri ale neamului său, ei, asta da curaj!

Când te gândești la Maramureș, te gândești la horincă, la multă zăpadă, la Mocăniță și la cosor (brișcă, sau cuțit). Adică autentic - viața cu ce are ea mai abraziv. Un prieten din Maramureș îmi spunea că nu se simte moroșan pentru că nu poate bea horincă și nici nu știe să dea cu cosorul. Horinca e prea tare, spune el, iar cosor nu poartă la brăcinar. De fapt, nici nu poartă brăcinar, ci bretele. 

De fapt, prietenul meu este un moroșan autentic, chiar dacă nu poartă cosor și nu bea horincă, ci pentru că are curaj, este onest și poate spune pe bune care îi sunt limitele și care îi este natura. Pentru că, până la urmă, de aceea au fost socotiți ei „liberi” față de restul locuitorilor acestei țări - nu neapărat că s-ar fi bătut cu cineva, ci pentru că ar fi în stare să o facă, atunci când adevărul, oricare ar fi el, ar fi pus la îndoială.

Drum lin, Ștefan Petreuș! Aștept să bem o horincă și să horim. Nu cred că vom cânta îngerilor, nu cred că îngerii beau horincă și pot hori. În fond, ai spus-o chiar tu: „șie Raiu cu plăcere, noi mai pe din jos om mere”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dl. Rusu, un articol la fel de sincer ca si cantecele Fratilor Petreusi.
  Aveti dreptate .
  Inainte sa spunem '' pacat'' trebuie declarat'' ce bine ca au fost''
  Mai nou intre doua Motorhead mai pun si un cantec de-al lor.
  Numai bine.
  • Like 1
 • Drum lin, frate pintreusi, cum va ziceam / maiestre al zongori cu 4 coarde și al vioarei !
  Odihna vesnica !
  Dumnezeu sa va odihneasca in pace !
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult