Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un angajator aflat în perioadă de recrutare spune că nu ar angaja niciodată PSD-iști. Iată răspunsul meu

Miting PSD la Craiova

Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Pe scena politică sau în societatea civilă a zilelor noastre pare că suntem din ce în ce mai alerți și, pe alocuri, mai încrâncenați. Nu ne mai trece zvâcul imediat după alegeri, după câte-un protest sau după altă lege aruncată aiurea. Se ascut deja cuțitele cu zgomot public pentru următoarele alegeri. Suntem mereu în gardă, pregătiți oricând de luptă. Poate că am început să creștem ca societate, poate că am învățat ceva din lecțiile trecutului, poate că mergem înainte spre normalitate, chiar dacă pășim pe un drum lung și anevoios. Toată această tevatură însă ne împarte în mod inevitabil în tabere. Și în mod indevitabil în tabăra adversă este Dușmanul, este PSD. 

Se-ntâmpla acum 5 ani când m-am trezit într-o dimineață cu gândul de a face „ceva". Ceva caritabil era foarte plauzibil și de dorit, ceva care să mă scoată din amorțeală și să lase în urmă efecte pozitive. Am ales o categorie defavorizată și încă mult hulită și respinsă de o bună parte din societate: bătrânii. Dar ce putea face un om de comunicare (din facultate), un om de agenție (pe vremea aia), un blogger (din când în când), cum își putea pune un anonim resursele la bătaie ca să iasă... ceva? N-o mai lungesc, cu sfântul Google în brațe, într-o dimineață de octombrie 2014, am început planul pentru ce avea să fie un fain eveniment caritabil pentru bătrânii de la căminul Floare Roșie din sectorul 6 al capitalei. N-a fost un ajutor financiar răsunător (deși aportul sponsorilor nu a fost chiar mic), cât mai degrabă unul de suflet pentru locuitorii acelui cămin: bătrânii s-au bucurat de muzică și teatru în timp ce noi am gătit pentru ei.

Căminul, ca să ajung de fapt unde voiam și să închid paranteza, ține de D.G.A.S.P.C. sector 6 (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului), adică de primărie, și se afla atunci sub conducerea lui Rareș Mănescu (PNL), iar azi se află sub conducerea lui Gabriel Mutu (PSD). Fără a comenta activitatea politică a celor doi, oamenii din spatele lor sunt aceiași. PNL-iști și PSD-iști deopotrivă, după caz și după vremuri. Aceiași oameni care mi-au răspuns la mail, care au primit cu brațele deschise o necunoscută care-i găsise pe Google și care voia să facă ceva ce încă nu-i era nici ei clar la momentul respectiv, fiindcă n-aveam nici măcar un plan, ci doar o idee. Și asta în condițiile în care nevoia nu era chiar stringentă pentru acest cămin (nu cea materială, cel puțin). Aceiași oameni care de atunci, sub conducerea unui partid pe care 66% dintre români nu-l mai vor, au făcut multe lucruri frumoase pentru cei din sectorul 6. Au făcut tot ce au știut ei, cu resursele pe care le-au avut la dispoziție, ca să le fie bine unor semeni ai lor. Și-au făcut meseria până la capăt și dincolo de atât: au făcut ce au simțit că e corect. Ceea ce am făcut eu a fost doar să bat la o ușă.

Circula pe interneți zilele aceasta o dezbatere aprinsă, așa cum le stă bine oamenilor de pe internet să facă. Cineva a spus, din poziție de angajator în perioada de recrutare, că nu ar angaja niciodată PSD-iști. I s-a răspuns rapid: discriminare! Alții au râs, mulți au sărit să-l apere, PSD-iștii sunt oameni cu cazier, corupți, cum să vrem așa ceva? Și oricum, sunt doar oameni care așteaptă să le dai, pentru a-ți oferi ceea ce ți se cuvine de fapt. Ceea ce au uitat însă cei mai mulți este că oamenii ăștia, PSD-iștii, sunt tot oamenii noștri. Eliminăm corupții din conducere, îi pedepsim pe toți cei care pot fi pedepsiți legal, câștigăm alegerile, îi înlocuim pe cei care trebuie înlocuiți… și apoi? Ce rămâne apoi? Rămân bunicii, părinții, frații și rudele noastre, mulți dintre ei PSD-iști cu acte în regulă, cu convingeri PSD-iste sau nu. Rămân tot acolo, în aceleași funcții, pentru că nu, nu vor putea fi toți înlocuiți, indiferent de rezultatul alegerilor următoare. Mulți dintre ei la fel de debusolati ca noi. Neinformați. Speriați. Indeciși. Neștiutori și temători că se poate și altfel. Diferiți, cu mult diferiți, față de conducătorii lor. Nu știu dacă aș angaja PSD-iști, cu siguranță nu l-aș angaja pe Gabriel Mutu, nici pe Rareș Mănescu, dar aș lucra oricând cu oamenii din echipa D.G.A.S.P. sector 6. Iar ca ei sunt mulți alții și depinde noi, locuitori neîntinați ai celeilalte tabere, să îi facem să iasă din bulă. Oamenii aceștia pot fi ajutați, făcuți să înțeleagă dacă nu o fac deja, integrați, verificați, dați afară pentru incompetență, dar nu pot fi marginalizați sau excluși din nicio schemă validă de funcționare a unei societăți normale.    

Mă dezic de PSD-ul murdar, corupt, ineficient, cu oamenii lor aflați la conducere sau nu, din a căror vină batem pasul pe loc de prea mult timp și cu consecințe mult prea grave, unele de nereparat în viața asta. Dar nu mă dezic de oamenii onești din PSD (lăsați-mi naivitatea de a crede că ei încă există), așa cum nu mă dezic de oamenii onești de pretutindeni, de oamenii mici pe care nu-i vedem, dar care-și fac treaba cu responsabilitate, sperând și ei într-o viață mai bună. Nu mă dezic de doamna de la poștă care-mi zâmbește amabil și mă ajută, chiar dacă în spatele ei sunt alte trei care freacă menta. Nu mă dezic de funcționarul de la ANAF, de angajatul de la primărie, de paznicul de la taxe și impozite, atâta vreme cât își fac treaba la fel de onest ca mine. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gresiti cand ii considerati pe pesedisti oameni.
  • Like 4
  • @ Emilian Serbanescu
   Da sunt animale? Lichidatii! Incepe cu parintii si bunicii tai care beneficiaza de majorarile la pensie facute de psd, lichideaza pe fratele student care infuleca pomana psd ista de calatorii nelim itate cu trenul interregio ca daca este regio/personal ii sta in gat.
   • Like 1
 • Un bou.
  • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Dan check icon
   Cine-i bou ? Poate cel care zice !! DA,, un subiect foarte important,Dar ce nu inteleg ,este faptul ca ,acel angajator ,oricum nu-i p[oate angaja pe psd-isti ,ptr. ca ,sunt deja pensionari ori analfabeti ori alcolici ,sau asistati sociali care nu le place munca ,!! Cu mare regret, am facut aceasta caracterizare , dar altfel nu explic ,fenomenul ca ;;majoritatea votantilor psd , sunt din jud. cu rata cea mai mare de ,analfabetism asistati sociali ,etc etc, Iar nivelul de trai este unul foarte scazut .De ce in Ardeal ,psd a avut foarte putine voturi ,la fel in diaspora, ?
   • Like 2
  • @ Dan
   Rămân la părerea că e un bou iar argumente de genul descris de tine îmi confirmă asta.
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Ne cereți prea mult . Nu-i putem ierta pe PSD iști și pe votanții lor niciodată.Prea și-au bătut joc de noi și de țara asta ani în șir.Fară reconcilieri și iertări.Vedeți răspunsul diasporei.
  • Like 4
  • @ Dorin
   Dle daca esti patron, inteleg sa fii liberal, sa fii de dreapta.Daca esti proletari e vai de capul tau. Da spune cum si-au facut averile pdlistii/pnl istii din munca cinstita din din furturi, parandaraturi-berceanu, videanu, blaga, basescu, hoara , care a imprumutat bani de la parintii pensionari-profesori ca sa-si faca vila pe marginea lacului snagov. basescu o cauta inebunit pe regina vamilor va aduceti aminte?
   • Like 1
  • @ Stefan Crintea
   Dorin check icon
   Deci ar trebuii să rămânem cu pomanagii și cu hoții de PSD iști la putere.Mentalitate de pupincurist.
   • Like 0
  • @ Stefan Crintea
   Ionel check icon
   Va spun sincer ca nu se merita sa intrati in dialog cu cel care se cheama D..... Eu unul am pretentii la cei care citesc/comenteaza pe acest site, dar, din pacate, sunt unii care nu merita nici macar atentie minima. Ii respect si pe cei care au alte opinii sau pozitii contrare celor exprimate de mine. Pana la urma asa vad ei lucrurile. Insa in momentul folosirii unor expresii de genul "nu-i putem ierta" sau "pesedistii/penelistii nu sunt oameni " !!!!!......incepi sa crezi ca numai cel de sus ii mai poate aduce pe linia normala, intr-o tara normala.
   Dar, cand directa este data de la cel mai inalt nivel in stat si limbajul folosit este cel care este, nu este cazul sa avem pretentii mai jos.
   • Like 0
 • Parerist check icon
  Eu nu cred ca un PSD-ist "din ala" ar aplica oricum pentru un job in privat. (din ala inseamna un politruc inscris in partid ca sa prinda un job caldut printr-o administratie sau regie de stat, sau niste contacte de consultanta tot cu statul).
  Daca totusi isi cauta un loc de munca cinstit, i-as acorda prezumtia de nevinovatie.
  Pe de alta parte stomacul meu ar inghiti si mai greu un traseist politic decat un PSD-ist naiv,
  • Like 0
  • @ Parerist
   Dle de ce esti naiv, toti cauta un post caldut, bine platit. Pana si lipitoprii de afise in campania electorala sunt rasplatiti ca au tupeu si cer plata...
   • Like 0
 • Cam generalistă definiția de "PSD-iști", are nevoie de niște nuanțe: simpatizanți, membrii, politruci. Și destul de larg conceptul de "a angaja". Unde? Pentru ce?
  Dacă aș fi în poziția de angajator și aș căuta pe cineva care să spele pe jos, probabil aș angaja vreun simpatizant PSD, că-i greu să găsești candidat pentru asemenea job care să nu fie simpatizant. Dacă ar trebui să angajez un CEO de companie, sigur nu aș vrea un politruc sau fost sinecurist, pentru că ar ruina compania. Între cele două extreme sunt i mulțime de nuanțe de gri. Dar un lucru e cert: e important să eviți să aduci in colectiv oameni toxici.
  Și încă ceva: dacă nu reiese clar din CV că omul e "PSD-ist", cum îți dai seama? Că e ilegal să-l întrebi la interviul de angajare.
  • Like 2
 • Prin adeziunea lor la PSD (formală, sa doar ca simpatizant), acești oameni se dovedesc IMUNI la criteriile morale: ONESTITATE, CORECTITUDINE, RESPECTUL VALORILOR DE TIP OCCIDENTAL ȘI AL CELOR CARE ȘI LE-AU ÎNSUȘIT. Câți PSD-iști din ăștia, anonimi, au spus, pe timpul lui Dragnea sau Ponta, măcar ca strămoșul lor Pristanda: „„Altele am eu aici, în suflet?””? Nu. Au preferat cealaltă replică „Pupă-l în bot și papaă-l tot”, cu adausul final ”Muzica!” I-au cauționat...i-au susținut... i-au votat.
  • Like 8
  • @ Vladimir Bogdan
   Aveti exemple de liberali-onesti,corecti, ce valori de tip occidental-metoda omerta, cosa nostra, mdragheta. Cum si-au facut averile, chiar Rares Bogdan, a supt contracte de la stat..berceanu, videanu, basescu, blaga, deci incet cu pianul pe scari. Cu stima...
   • Like 0
 • „„Ceea ce au uitat însă cei mai mulți este că oamenii ăștia, PSD-iștii, sunt tot oamenii noștri. Eliminăm corupții din conducere, îi pedepsim pe toți cei care pot fi pedepsiți legal, câștigăm alegerile, îi înlocuim pe cei care trebuie înlocuiți… și apoi?”

  OK, doar conducerea este coruptă ? Dar cei care prin votul și pasivitatea lor la nemerniciile conducerii cum sunt ?
  • Like 7
 • Un alt comentariu ar fi, că îl înţeleg pe acest om că nu vrea să creeze pe banii lui o reţea de nepotisme, incompetenţă şi corupţie. Comentează lumea că e discriminare. Căutaţi puţin printre condiţiile neoficiale ale birourilor de resurse umane (în producţie nu se angajează bărbaţi peste 50 de ani, pentru că sunt mai vulnerabili la diverse boli cum ar fi sciatică, prostată...) etc. Legat de competenţă, cred că oricine are voie să decină singur, pe cine vrea să plătească, cu banii lui. A dat recent o firmă cunoscută 20% dein angajaţi afară, competitorii au declarat că îi aşteaptă cu braţele deschise pe disponibilizaţi. În cazul ăsta, disciminare pozitivă, nu? E chiar absurd să ajungi să comentezi pe cine decide un patron să plătească, cu banii lui, atâta timp cât nu e ilegal.
  • Like 2
 • În Braşov, de când pesedeul (prin instrumentele sale incompetente) s-a instalat la conducerea acestor instituţii, nu te mai apropii de căsuţe nici măcar până la gard, să nu-i vezi cum jefuiesc. Informaţiile sunt din interior, de la doamne educatoare şi îngrijitoare în prag de pensie, care se tem să-şi piardă locul de muncă, dacă vorbesc, de la copii, care au prins curaj să se destăinuie când erau intr-o tabără internaţională - acasă le e teamă să vorbească, pentru că sunt ameninţaţi că-şi pierd din condiţii (locuri în tabere etc), şi de la reprezentanţi ai fundaţiilor, care nu mai au acces în căsuţe cu cadouri etc. PSD, nu ca doctrină, ci ca incopentnţă, nepotism şi jaf!!!
  • Like 8
 • În numele corectitudinii politice ne sugeraţi doamnă Malanca o definiţie care să ne facă să apcceptăm toleranţa cu sens unic. O definiţie pe care însă n-o enunţaţi. Definiţia PSD-istului.

  Încercaţi să ne înmuiaţi cu bănuiala că şi părinţii noştri, mult blamaţii pensionari, ar fi PSD-işti pentru amărâta de pensie mărinimită de partid. Vă asigur că nu e aşa, Cunosc o mulţime de pensionari care sunt aprig împotriva PSD-ului miniciunii şi hoţiei. Probabil că vă temeţi de cei ce au votat Dăncila (trei milioane şi ceva), neglijând faptul că mai mult de jumătate din aceştia sunt amărăştenii ce şi-ar vinde votul pentru câteva zeci de lei, de ruşinea pentru un primar obraznic, de frică. Probabil că PSD-istul pur-sânge este acel individ incapabil să-şi câştige pâinea în mod cinstit, care nu e capabil de o activitate umană folositoare, individ care când se trezeşte dimineaţa nu se gândeşte decât la cum să mai fure ceva, ce să mai mintă, cum să mai corupă, etc... Cu mici excepţii, acesta este porteretul PSD-istului cu care ne propuneţi să ne înfrăţim. Din păcate, precum pedofilia, boala asta (să-i zicem PSD-ism?) care, graţie propagării ei prin viruşi precum Dragnea, Nicolicea etc... a atins cote alarmante, nu se poate vindeca. Va trebui să-i suportăm pe bolnavi printre noi câte zile vom şi vor avea. Totuşi, nu ne cereţi să-i iubim! Vă apăraţi cu naivitatea că în PSD există oameni oneşti. Probabil că aşa este, însă proporţia nu poate depăşi unu la mie, vre-un rătăcit pe ici, pe colo.
  • Like 5


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult