Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Un anunț umanitar cu „o fetiță care are nevoie urgentă de sânge” s-a propagat azi cu repeziciune pe Facebook. E din 2009. Câteva cuvinte despre problemele din 2017

Donare sânge anunț

Nici n-am început bine dimineața că am primit pe Facebook un anunț umanitar, conform căruia o fetiță de 11 ani are mare nevoie de sânge. Eram pe drum, n-am avut timp să cer detalii, zic să verific când ajung la un calculator. Când am ajuns însă, aveam în Inbox alte 4 mesaje identice, solicitări de ajutor pentru același caz.

Imaginează-ți un copil care a suferit un accident de mașină. Poate e chiar al tău și poate are o grupă rară de sânge. Imaginează-ți că salvarea lui depinde de colecta de sânge existentă la spitalul la care ajunge. Imaginează-ți prietenul cel mai bun care suferă de o boală rară și a cărui viață depinde de transfuzii de sânge făcute cu regularitate. Acționezi din impuls sau treci mai departe când îți este solicitat ajutorul? Eu am acționat din impuls fără să verific prea multe, cu atât mai mult cu cât n-am donat niciodată sânge, întrucât nu întrunesc condițiile. Mi s-a părut suspect că anunțul nu oferă și un număr de telefon sau mai multe detalii, pe care le-am cerut fiecăruia dintre cei care mi-au trimis mesaje, dar în mintea mea se făcuseră deja acele conexiuni rapide care spuneau că un copil are nevoie de ajutorul meu acum. Și n-am putut să stau de o parte. S-a dovedit în foarte scurt timp că anunțul este vechi din 2009, parte dintr-un anunț mai mare, prin care se cereau și niște bani, nu știu cât de real este acel anunț.

M-a deranjat, desigur, dar impostorii, dacă despre asta e vorba acum, reprezintă cea mai mică dintre problemele cu care ne confruntăm. În același exercițiu de imaginație îți cer să înțelegi disperarea medicilor din spitale care realizează înainte de tine că următoarea urgență nu poate fi și următoarea viață salvată. Pare un scenariu de film? Ei bine nu, este doar România, țara unde viața bate filmul.  

În fiecare an la Centrul de Transfuzie Sanguină din București vin să doneze sânge în jur de 17.000 de donatori inițiali (cei care fac asta o singură dată) și aproximativ 10.000 – 12.000 de donatori fideli care donează de 2-3 ori pe an. Par niște cifre importante ca mărime la o primă vedere, dar dacă ne gândim la populația potențial donatoare existentă doar la nivelul Bucureștiului, ar trebui să comparăm cu 1.067.047 de oameni cu potențial de a deveni donatori. Desigur, poate nu toți dintre aceștia sunt eligibili, însă diferența între ce s-ar putea face și ce se face de fapt, este imensă. O matematică elementară ne spune că dacă numai 10% din acest milion de oameni ar dona sânge, s-ar aduna aproximativ 100.000 de donatori anual, adică mai mult decât dublu față de donatorii din prezent ai Centrului de Transfuzie din București. Mai mult decât atât, conform oficialilor de la Centru, această sumă ar putea acoperi cererile spitalelor care ajung la ei.

„Vin doar dacă au o problemă!”

Exceptând cazul Colectiv pe care ni-l amintim cu toții când oamenii s-au mobilizat într-un mod extraordinar și când s-a înregistrat un număr record de donatori, atât la Centrul din București, cât și în țară, ei bine în mod normal oamenii se mobilizează doar dacă au o problemă personală. La noi nu există acest obicei, această rutină sănătoasă de a dona sânge fără să existe o nevoie directă a donatorului, nu ne este familiară. Suntem cel mult donatori de ocazie. „80% dintre donatorii inițiali vin să doneze sânge doar dacă cineva drag lor are o problemă. Donează o dată și apoi nu se mai întorc sau cei care se întorc sunt foarte, foarte puțini, și o fac doar la nevoie, în urma unei probleme concrete, nu au o conduită și o continuitate în acest sens.”, spune Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din București.

De unde vine sângele și unde se duce?

Din păcate, în cele mai dese situații, sângele din spitalele din București nu vine de la bucureșteni. Oricâte campanii de informare ar exista și oricând de puternice ar fi ele, se pare că nu sunt suficiente pentru o mobilizare eficientă, pe termen lung. Oricât s-ar scrie pe temă, oricâte semnale de alarmă s-ar ridica, istoria ne spune că doar o tragedie națională ne face să fim conștienți și poate nici atât, dar măcar ne ridică din fotoliile noastre comode și ne lasă să suportăm cu stoicism o înțepătură o dată la ceva vreme. În acest moment, în București, sângele vine din alte orașe: „Asiguram cu greu nevoia de sânge a spitalelor și numai cu ajutorul centrelor de transfuzie din apropierea Bucureștiului: Ploiești, Buzău, Pitești, Slobozia, Galați. Uneori ajungem chiar și la Bacau, Slatina, Brăila și mai departe.”, mai spune Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din București. În același timp, există peste 40 de spitale publice în capitală dintre care 14 spitale sunt de urgență, 3 sunt spitale pentru copii, la care se mai adaugă și 10 – 12 spitale private. În total sunt peste 50 de spitale mari consumatoare de sânge și toate se aprovizionează de la același centru de transfuzie. „Vă dați seama de gravitatea situației?”, mă întreabă doamna Goșa. Nu, cel mai probabil că nu, atâta timp cât încă refuzăm să vedem că asta ne afectează pe toți, în mod direct. 

„Nu este treaba mea!”

De câte ori ți s-a întâmplat să vezi gunoi pe stradă și să nu-l ridici, pentru că nu tu ai fost cel care l-a aruncat acolo? De câte ori ai trecut pe lângă oameni care se certau zgomotos și ai ales să nu te implici, pe motiv că nu e treaba ta? De câte ori ai așteptat să ți se dea sau să rezolve alții mai rapizi, competenți, problemele celor din jur sau problemele tale? „Oamenii sunt reticenți cu privire la donare din diferite motive, unele mai banale decât altele: teama de ac (!!), timp pierdut la centru... Dar cei mai mulți consideră că nu este problema lor, atâta vreme cât nu au bolnavi apropiați care necesită sânge. Se așteaptă mereu o rezolvare din partea altcuiva, să rezolve guvernul, nu sunt facilități suficiente, nu este treaba mea! Există multe probleme cu care ne confruntăm și eu cred că cea mai importantă este mentalitatea oamenilor care se regăsește în toate structurile, inclusiv la nivelul autorităților.”

Conform datelor de la centru, colecta de sânge a crescut în ultimii 5-6 ani cam cu 2000 de pungi de sânge pe an. „Dacă în 2011 recoltam 41.000 de unități de sânge, în 2016 am numărat 53.727 de unități de sânge recoltate.”, spune doamna Goșa. Dar și creșterea nevoii de sânge a crescut... numărul bolnavilor de cancer este în creștere, se dezvoltă din ce în ce mai mult chirurgia de vârf (se înregistrează tot mai dese transplanturi de ficat sau de măduvă, intervenții complicate pe cord), au apărut secții noi în spitale consumatoare de sânge. Timp în care la nivel național nu s-a depășit de ani de zile procentul de 2% din populație care donează sânge.

„Sângele nu se face în laborator”

O problemă de mentalitate, dar și o lipsă de informare. Am lângă mine oameni care nu știu nimic despre nevoia de sânge, despre situația din spitale sau oameni care pur și simplu nu și-au pus niciodată problema donării de sânge, oameni care nu știu ce trebuie să facă și unde să meargă pentru a dona sânge. „Cred că este nevoie de campanii de sensibilizare și promovare în rândurile populației, astfel încât oamenii să înțeleagă importanța donării de sânge, că el nu se face în laborator, iar lipsa sângelui duce la moarte. În momentul în care oamenii vor înțelege că o pungă donată salvează 2 sau chiar 3 vieți eu cred că nu va mai conta pentru ei 2 ore pierdute la cozi, o înțepătură de ac sau un asistent plictisit la centru care afișează o atitudine care deranjează, căci da, mai sunt și astfel de cazuri. Dar totul e să vrei să faci și tu un efort. Unul vital.”, afirmă doamna Goșa.

Lipsa de personal, o altă cauză pentru care lucrurile merg greu

În același timp, la Centrul de Transfuzie Sanguină din București se lucrează cu mai puțin de jumătate din personalul care ar fi necesar conform normativelor în vigoare. „Oamenii lucrează cât pentru doi în fiecare post, lucrează și cu publicul și de cele mai multe ori sub presiune! Există zone în care nu exista personal deloc, nu mai vorbesc despre promovarea donării! În mod normal ar trebui să existe personal specializat în comunicare pentru a promova donarea de sânge, dar în momentul de față promovarea o facem tot noi, apelând la câte un ONG sau la media, când colecta începe să scadă sub nivelul admis, așa cum s-a întâmplat și zilele acestea! Dar nu putem numi toate aceste acțiuni ca fiind adevărate campanii de informare. Nu, sunt cel mult un strigăt de ajutor cu răspuns punctual la o anumită situație. Nu funcționează pe termen lung!”

„Este ușor să devii donator cu condiția să fii sănătos și odihnit.” Care sunt condițiile?

Pentru cei care n-au aflat încă, nu oricine poate dona sânge. Eu n-am făcut-o niciodată, este unul din marile mele regrete. Oricât m-am străduit, n-am reușit să îndeplinesc toate condițiile necesare, n-am atins numărul minim de kilograme niciodată, printre altele. Iată deci, ce e bine să știți dacă v-ați hotărât să donați:

  • Poate dona orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18-60 de ani cu o greutate peste 50kg, cu puls regulat (60 -100 bătăi/minut) și o tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
  • Donatorii să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale, nici măcar banalele intervenții la dentist;
  • Nu pot fi donatori femeile însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală;
  • Cu cel puțin 48 de ore înaintea donării să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice;
  • Persoanele aflate sub tratament pentru afecțiuni ca hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice sau boli endocrine, nu pot dona;
  • Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie severă sau cancer.

Pe website-ul Centrului de Transfuzie Sanguină din București aveți la dispoziție informații complete, precum și un număr de telefon, ca să nu bateți drumul degeaba. Atenție și la programul de caniculă, în perioadele cu temperaturi ridicate programul în care se poate dona sânge este mai scurt cu aproximativ 2 ore. Așadar da, vă îndemn încă o dată și eu să mergeți să donați. Și să o faceți cu cea mai mare responsabilitate, să o faceți cu regularitate, să nu fiți doar donatori de ocazie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am citit condițiile în care se poate dona. La stilul de viață și alimentație pe care-l avem s-ar putea să se constate că, de exemplu, în București sunt apți maxim jumătate din cifra avansată în articol. Dacă luăm o singură condiție din listă, aia cu grăsimile și alcoolul, numărul celor viabili zic că se reduce drastic. Orice mănînci conține grăsimi. Din condiția asta se înțelege că, practic, pentru ca o persoană să fie aptă de a dona, timp de minim 48 de ore trebuie să consume numai legume crude sau preparate fără nici un fel de grăsimi. Și așa ajungem la cei 12.000 de donatori fideli care întrunesc toate condițiile.

    Apoi, a făcut cineva o statistică cu românii apți de a dona sînge? Nu. Deci nici măcar nu se știe, la nivel de capitală, care este numărul de cetățeni apți să doneze. Avem carduri de sănătate, trebuie să fii pe lista unui medic de familie, se păstrează documente cu istoricul medical al pacienților, deci n-ar fi imposibilă o astfel de statistică. Dar, na, banii și resursele se duc pe alte chestii. Problema cu donarea e gravă pentru autorități dar nici chiar așa de gravă... :)
    • Like 1
  • Situația de criză permanentă de donatori e alimentată și de:
    - timpul necesar a fi petrecut în Centrul de Transfuzii
    - lipsa acută de personal
    - atitudinea foarte 'pretențioasă' (uneori chiar deplasată) a unor cadre din Centre
    Pe scurt experiența personală din Iași - e drept, din urmă cu ceva ani: merg la Centru pentru a dona cu dedicație pentru o fetiță bolnavă de leucemie, ce necesita de urgență transfuzii. Sunt întâmpinat cu ostilitate și expediat în câteva minute de o domnișoară asistentă, pe motiv de "greutate insuficientă". Realitatea (pe care am încercat în zadar să i-o explic): la 65kg (aceeași masă corporală menținută constant de >10 ani!) eram 'valid', lucru confirmat, ironic, de fix aceeași asistentă care mi-a permis donarea în urmă cu ~5 ani! Nici o urmă de flexibilitate, nici o șansă de a contesta, nimic! Am o frică serioasă de ace și mă strânge în spate și o simplă recoltă de sânge; cumva, alesesem să prioritizez altceva, dar am fost trimis la plimbare fără rezerve, ca și cum interesul era unul egoist (sigur, se citea pe fața mea că aveam 'nevoie disperată' de bonurile de masă!)
    În condițiile astea + jumătate de zi petrecută în centru pentru a finaliza o donare - sincer nu e deloc de mirare lipsa de motivație a românilor în a face din asta un obicei sănătos. Trist :(
    • Like 2
  • Mercurialul, în unele centre de transfuzii din tara, e 50 ron pentru fiecare punga. Asistentele de la punctele de recoltare "știe"!
    • Like 2
    • @ Ovidiu Grigore
      "Stie" ce? 50 de ron pentru ce? Sa ti-o bage tie in buzunar si sa iti faci teaba cu ea?
      Fiecare punga de sange are un cod inregistrat in baza de la prima picatura de sange care intra in ea. Pana nu este utilizata si/sau descarcata din alte motive nu umbla de capul ei cum insinuezi Dta! Servus!
      • Like 0
    • @ Petre Mihail
      Mi-am sunat prietenii din toata tara cand cineva apropiat a avut nevoie de sange pentru o operatie. In unele centre au acceptat donarea "cu dedicatie", in altele nu. Acea persoana apropiata a fost martora unei conversatii telefonice intre asistenta sefa a spitalului unde era internata si centrul de transfuzii, special pentru cazul ei. Concluzie: ca sa primesti prioritar sange, cotizezi 50 ron pentru fiecare punga dorita si asistenta de la recoltare o marcheaza ca donatie "tintită" pentru cine doresti. Acum poate e mai clar.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Grigore
      Nu, nu este deloc clar! Eu inteleg altfel si am vazut de multe ori acest lucru: ca sa fie "siguri" pentru linistea lor, ca primesc ce au nvoie multi apartinatori "imping", fortand nota cu aceste "atentii" chiar si unde nu este necesar. Este un fapt din cultura romanilor: peschesul! In plus in cazul de fata "dedicatia" s-a dat la asistenta sefa ca sa dea un telefon nu la CTS. Nu cred ca a mers apoi asistenta respectiva sa faca parte cu cea de la recoltare din CTS! Am inteles bine? Lucrurile stau altfel! Cand este necesar sange dintr-o grupa rara care nu exista in zona arondata CTS ului se solicita din alte parti sau familiei. Exista combinatii rare, necesare, care imediat dupa recoltare se marcheaza (gratis! nb!) se verifica, cum este obligatoriu, si apoi se solicita ambulanta iar unitatea respectiva ajunge unde este dorita. Terminati cu scenarita, povestile si folclorul! In plus angajatii de la CTS au salarii suficient de decente incat sa nu isi riste serviciul pe praful asta pentru o "atentie"!
      • Like 0
    • @ Petre Mihail
      Apreciez dedicatia dvs insa permiteti-mi sa raman cu ce am vazut si am auzit. Confirmarea o am de la verisoara mea care lucreaza la un centru judetean de transfuzii. Vindeti castraveti la alti gradiinari, domnule!
      • Like 0
    • @ Ovidiu Grigore
      Ma rog, cum doriti! Stit bancul ala : "este visul Dvs. doamna!"
      • Like 0
  • Dar populatia romaniei e imbatranita!! nu pot dona cei de peste 60 de ani....

    In rest, incearca sa donezi ca orice om simplu - mergi la centrul de donare din Victoriei si vezi cat de greoi si de mizerabil se poarta unele cadre medicale de acolo.
    Eu nu am putut dona in Romania ca am astm si alergii, dar donez fara nicio problema in strainatate: imi ia 10-15 min sa completez fisa de rigoare aflata in sala de asteptare, intreb cine e urmatorul, intre timp un doctor ma preia si ma intreaba
    daca de la donarea anterioara am schimbat partenerul sexual, bagat ceva in vena, vaccinat sau tatuat sau acupuncturat sau febra ceva, in acelasi timp imi ia tensiunea si doza de fier din sange, explica 2-3 lucruri, si peste 10 minute m-a si livrat la patul de donare si s-a intors sa mai ia pe cineva din sala de asteptare. Pe pat stau la donare, primesc o apa in cealalta mana, cele 3 asistente alearga intre cei 6-7 donatori concomitenti ce sunt in curs de donare sange sau plasma, sau tocmai au donat si raman inca asezati 10minute sa isi bea sticla de apa de juma de litru.
    O ora maxim.
    La fel, Hepatita A in Romania e dracu', in strainatate se doneaza cu ea fiind boala mainilor murdare si mai toti copiii o fac.

    Comparati povestea mea si mergeti sa numarati cate asistente se impiedica prin centrul din Victoriei, si cate scari sunt de facut si cat de urat se poarta.
    • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Ai incercat sa te documentezi de ce nu se accepta, decat in unele centre, sange de la donatori care au avut hepatita cu virus tip A in antecedente? Sau vreun studiu de cum afecteaza tot restul vietii infectia cu virusul tip A functia hepatica? I-ai intrebat pe cei de acolo de ce accepta acest lucru? Un singur raspuns iti dau din multe: acolo au masini care pot epura plasma de anticorpii dezvoltati dupa infectie. Este teribil de scumpa metoda dar pentru ca au putini donatori accepta acest lucru pentru ca si-l permit. Noi nu! Arunci cu vorbe doar pentru ca a dona crezi ca iti pune o stea in frunte? Multi o fac cu modestie si normalitate! Servus!
      • Like 0
    • @ Petre Mihail
      da, am intrebat in Belgia. Au spus ca hepatita A nu pune probleme decat daca e activa si de aceea fac un screening al donatorului inainte. Problema apare cand anumite bacterii sau virusuri sunt active in corpul donatorului, de aceea nici nu pot dona post vaccinare. Presupunerea ta cu epurarea e falsa.
      Si nici macar nu au donatori putini, belgia desi e o tara mica isi permite sa ajute tarile vecine cu sange si au un parteneriat solid cu experienta, cand a fost incidentul Zaventem am sunat la centrul de donare din spitalul de langa aeroport si au spus ca nu au nevoie. Desi nu se da nicio zi compensatorie sau bani (f. putine firme private sau unele institutii au asa pachet, am prins permanent la centrul de donare 5-6 persoane minim, si sunt vreo 10 centre in oras deschise intre 8 si 20, plus cele mobile).
      Am intrebat si ce parere are de faptul ca hepatita A, ca astmul si alergiile sunt motive de refuz in alte tari. Raspunsul a fost halucinant pt mine: e procedura ce o aveau si ei acum zeci de ani cand nu se intelegea exact efectul asupra donatorului si primitorului....
      • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Raportat la numarul de locuitori sunt putini: cifrele lor oficiale spun acest lucru. Statisticile sunt publice.
      Studiile, care opresc pacientii, cu boli cronice precum astmul si alergiile sau alte boli din trecut, chiar si cel foarte indepartat, sa doneze sunt inca in vigoare si verificate periodic si la noi. Nu trebuie sa ma credeti pe mine. Cumparati-va acces pe Cochrane si Medscape si vei vedea metaanalize care inca nu recomanda recoltarea de la acesti pacienti. In plus medicatia in aceste cazuri este prezenta in sange. Exista tari care accepta acest lucru si au protocoale prin care le pot trata efectele acestora asupra primitorului. La noi inca nu exista si lucrurile merg greu pentru ca nu exista bani pentru punerea lor la punct sau achizitionarea de-a gata. Construim spitale noi dar doar mutam aceleasi obiceiuri in cutii noi. Sigur ca ne dorim cat mai multi donatori dar trebuie sa nu uitam "first do not harm!"
      • Like 0
    • @ Petre Mihail
      Aceleasi studii se pot gasi si gratuit si la indemana pe oxford journals, british medical journal, ncbi sau plos etc. dar eu nu le-am luat la citit ci am intrebat cativa din medicii de la centru de donare. Testarea sangelui la donare este suficienta, pentru ca deseori hepatitele (A si B) au forme asimptomatice, corpul face fata si ramanem cu imunitate pe viata. La alergii a zis ca nu vede nicio problema faptul ca eu am o reactie cu raspuns diferit de histamina la par de pisica sau aluminiu.
      Cat despre problema romaniei, o confirm pe pielea mea, pana nu schimbam cadrele medicale corupte si care se cred dumnezei nu ajungem prea departe. Comunismul ne urmareste si acum: au bagat elitele in puscarii si au ridicat sus pe cei cu origine sanatoasa dar fara valori: se cred superiori, iau spagi fara nicio jena, gresesc grav si li se pare firesc ca doar si altii fac la fel etc. Ma bucur ca sunt intr-o tara unde cadrul medical ce ia bani/avantaje materiale de la o firma de farmaceutice e conflict de interese.
      • Like 2
  • Puteti sa aruncati cu pietre in mine, dar pentru mine timpul e extrem de important. 3h intr-o zi este enorm (si nu, nu ma uit la televizor, nu pierd prea mult timp pe facebook etc. - doar am un servici si doi copii mici) Din aceste 3h, peste 90% se sta la coada. Daca se ajunge undeva la 1h - 1h:30m maxim vor mai castiga un donator fidel (si poate chiar sunt mai multi care gandesc ca mine). Pana acum am reusit sa donez de vreo doua ori, si de doua ori am plecat pentru ca am realizat ca dura mult mai mult decat timpul alocat in ziua respectiva.
    • Like 0
  • AB pozitiv este grupa numita primitor universal. Nu ar trebui sa fie nici o problema. Poate primi de la grupa 0, A, B sau AB....Daca era Rh negativ erau probleme. Deci clar era o "farsa" de la inceput. Si cum distribuitorii de "mesaje umanitare" nu au minimul de cultura medicala.....Pe asta se conteaza. Nici cel ce a distribuit initial aceasta farsa nu era prea destept. Putea sa spuna grupa 0, donator universal.
    • Like 0
  • Am vrut acum ceva timp sa donez sange, dar nu indeplinesc criteriile. Am avut hepatita A cand aveam vreo 4 ani. Ciudat este insa ca in Olanda sau in SUA (din ce am reusit sa aflu pe internet) af fi indeplinit criteriile, hepatita A nu este un criteriu. Ma intreb daca in criza asta de sange s-ar putea cumva reconsidera criteriile, sa stabileasca specialistii daca mai sunt de actualitate. Nu sunt medic si nu vreau sa sugerez ca includerea hepatitei A pe lista e nefondata, doar ca mi s-a parut un pic frustrant sa nu pot dona.
    • Like 2
  • Donez din 2014. Cam o data la 3 luni ma duc la "sange", aprox in 3h am terminat. Asistentele sunt politicoase dar grabite. Oamenii....multi sunt doar grabiti, dar cat timp doneaza cine sunt eu sa ii judec? Am si o gluma cu prietenii, cand se apropie termenul - "ma duc sa schimb uleiul". Mi se pare a fi un act de civism, de politete minima.
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult