Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un aparat bugetar pervertit: „too big to fail" pentru o economie bazată pe consum, dar și pentru politicienii dependenți de voturile unei armate disciplinate pe care nu vor să o supere

oameni in costum - getty

Foto: Getty Images

Cifra începutului de an vine de la Ministerul Finanțelor. Numărul angajaților din administrație este cu 64% mai mare decât cel din perioada de dinainte de 1989, conform unui raport publicat pe pagina instituției și citat de News.ro

În 2020, din totalul celor 798.589 de angajați din administrația publică centrală, 593.441 lucrau în instituții finanțate integral de la bugetul de stat.

Cei mai mulți salariați sunt la Ministerul Educației și Cercetării (287.908), apoi la Ministerul Afacerilor Interne (peste 125.000), Ministerul Apărării Naționale (peste 74.000), Ministerul Finanțelor Publice (peste 24.745) și Ministerul Sănătății (peste 17.877).

România a evoluat, are un PIB considerabil mai mare, iar așteptările din partea cetățenilor față de serviciile oferite de instituțiile de stat sunt altele. 

Dar la o privire de ansamblu, informațiile par a indica grave dezechilibre, pentru că pe măsură ce angajații plătiți de la buget sunt tot mai mulți, populația este tot mai mică. Nu mai punem în discuție digitalizarea și modernizarea, care ar trebui să încurajeze o interacțiune transparentă și directă a contribuabililor cu entitățile statului, ceea ce ar conduce la o scădere naturală a numărului de bugetari.

Ne uităm la datele din învățământ, acestea merită analizate în detaliu cât mai urgent. Natalitatea tot mai mică, plecarea în masă a românilor peste hotare, abandonul școlar în creștere, restructurarea programelor școlare - toate acestea au produs cu totul alte efecte față de cele pe care le-am anticipa în mod logic- un număr imens de angajați ai Ministerului Educației și Cercetării. Dacă adăugăm performanța foarte slabă a sistemului în ansamblul său, măsurabil prin testele PISA și gradul de analfabetism funcțional al celor care ies din bănci se poate observa un dezechilibru major între calitatea serviciilor oferite, în disonanță cu veniturile pretinse, calitatea îndoielnică a salariaților și numărul acestora.

Despre educația în România, nivelul de pregătire al oamenilor de la catedră, inspectorilor și aparatului din minister e mult de dezbătut. O cifră care dă frisoane este procentul imens al cadrelor didactice care - conform sondajelor din decembrie 2020 - nu doresc să se vaccineze anti-covid (56%). În loc să fie un edificiu al științei, cercetării, așezării pe fundamente factuale, școala românească a devenit, în prea multe situații, o glumă proastă cu vraci, superstiții, fake-news și analfabeți care le umplu capul elevilor cu informații eronate și temeri nejustificate față de medicină, de exemplu. Vă invit să citiți aici un reportaj revoltător despre cursurile de numerologie care au avut un succes de necrezut la învățători și profesori chiar zilele acestea.

Sistemul de educație a ajuns să aibă la bază anti-selecția, în locul vocației. Să mai trecem la motivele urgenței în evaluarea și restructurarea Învățământului atitudinea de respingere față de predarea online, dar și atitudinea sindicatelor, care cer creșteri de lefuri fără niciun criteriu de performanță, bani pentru laptopuri și sporuri pentru muncă riscantă pe timp de pandemie (deși orele s-au desfășurat în mare parte de la distanță, cel puțin teoretic).

Imaginea școlii românești este, cu foarte puține excepții, una de rușine, iar acest adevăr, oricât de mult l-am ascunde pe sub catedre, ne ajunge deja pe toți din urmă. 

În ceea ce privește învățământul superior, iată atitudinea universităților din România față de performanță. Un document care invită la un pact: plin de solicitări, cereri de bani, fonduri și bugete. Un astfel de document - pe care-l puteți citi aici - ar trebui să înceapă cu două fraze simple. Ne lepădăm de satana învățământului superior- plagiatul. Ne lepădăm și de satana clanurilor din facultăți.

În fața acestor cifre, sondaje, studii cu concluzii foarte clare, protocoale și atitudini, decidenții ar trebui să recunoască faptul că învățământul - în ansamblul său și cu foarte puținele excepții - trebuie reformat din rădăcini, pentru că a ajuns o frână în dezvoltarea sănătoasă a statului: sunt prea multe cadre didactice care neagă progresul științei și medicinei, refuzând beneficiile unui vaccin, încurajează de la catedră fake-news-ul și superstițiile, refuză cu obstinație evoluția și digitalizarea, chiar și în momente limită, dar cer, pe de altă parte, sporuri și creșteri de lefuri. La schimb, oferă generații de analfabeți cu certificat.

Despre numărul bugetarilor este mult de luat decizii absolut necesare- de la nevoia unor audituri, până la reforma administrativ-teritorială a statului și impunerea unor standarde de cost (numărul de salariați plătiți de la buget raportat la numărul contribuabililor dintr-un UAT).

Grav este că în goana după câștigarea alegerilor, toate partidele aflate la guvernare în ultimii 30 de ani au pervertit în totalitate sistemul public, transformându-l într-un mamut extrem de greu de gestionat.

Too big to fail, o mașinărie de vot care contează decisiv la fiecare rundă de alegeri. Supărați-i pe bugetari și veți avea voturi împotrivă cu un factor de multiplicare de minimum 2,5 (soțul/ soția/ bunicii/ copiii majori), îmi spunea un politician. 

Too big to fail și din punct de vedere economic- tăiați-le veniturile, iar o economie a cărei creștere este bazată pe consum va primi șocurile imediat. De altfel, angajații de la stat au fost cei care nu au simțit aproape deloc pandemia, în timp ce zona privată abia respiră.

Campania electorală s-a încheiat de două luni, alegerile s-au terminat, România are un guvern stabil, cu o majoritate care-și permite deschiderea unor discuții importante despre dezvoltarea țării, veniturile, cheltuielile, deficitele și împrumuturile pentru a le susține.

Și totuși de ce niciun politician sau niciun partid nu vorbește cu voce tare despre necesitatea unei regândiri profunde a tot ceea ce înseamnă administrația statului, cu toate componentele sale?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alex hai sa-ti sugerez un exercitiu practic si de imaginatie : cauta prin casa orice produs achizitionat de la electro-casnice aparatura haine multi functionale de igiena etc. etc si vezi la cate dintre ele scrie pe eticheta MADE IN CHINA. Te va surprinde ca numai cateva produse achizitionate care le numeri pe degete ( 3-4-5 ) contin alte proveniente majoritatea avand stampila asiatica. Si probabil ca asa este in casele fiecarui roman. Printr-un exercitiu de intuitie logica nu inseamna ca romanii sunt "CHINEZI" ?
    • Like 1
  • Sunt bugetar si sunt de acord că o reducere a numarului de angajati din sistem ar fi ok in acest moment. Dar, o reducere efectuată asa cum trebuie.... Ar trebui eliminati toti cei angajati pe pile, prin concursuri aranjate, prin transferuri dubioase, etc. Sunt o multime de indivizi , angajati de curand, care sunt trepădusi de partid.....Munca e facuta tot de cei cativa insi ca si pana acum.....Numai ca schema e umflata.....
    • Like 1
  • ove check icon
    Absolut corect.Totul.Intrebarea este ,are curaj actualul guvern sa intre cu ,,drujba,,in casta bugetarilor,acesti favorizati ai soartei?Ar putea onorabilul guvern sa inchida ochii si sa dea afara 500.000 de bugetari indiferent de domeniu si sunt sigur ca nici nu s-ar simti .Atat de multi freaca luleaua.Daca imi ziceti de unul care munceste sigur mai duce in spate inca 15 care nu fac nimic.
    • Like 2
  • Paul check icon
    Învățământul in România, in special ciclul primar și gimnazial este un dezastru certificat de testele PISA. Cum se reflecta acest lucru asupra celor responsabili: invatatori și învățătoare, profesori și profesoare, funcționari responasabili cu programa școlară? A fost cineva tras la răspundere și cum?
    • Like 1
    • @ Paul
      Parerist check icon
      E din vina copiilor! "Sistemul" e bun, copiii sunt defecți. Nu se mai fac copii de calitate ca pe vremuri...
      • Like 2
  • Da, un aparat de functionari extrem de umflat. majoritatea inutili. Hai mai repede cu digitalizarea, este inadmisibil sa se mai continue asa!
    • Like 3
  • Anomaliile sistemului sunt cauzate de vechile partide mainstream. Actiunea impotriva acestor anomalii e testul suprem pentru noul partid ce gestioneaza ministere importante. Daca face ceva e ok, daca nu, e aceeasi mizerie!
    • Like 5
  • Nume check icon
    Din pacate acesta este crudul adevar. In ultimii 30 de ani TOATE partidele care au trecut pe la putere, inclusiv partidul "performanta" care "a castigat" ultimele alegeri au dezvoltat un aparat de stat imens pentru a-i sustine in alegerile urmatoare.
    Daca imi aduc bine aminte Tariceanu cand a fost prim ministru PNL, in plina criza. a crescut cel mai mult acest aparat de stat.
    Acest aparat de stat oricum joaca la toate capetele si ii vor sustine cel mai mult pe cei care ii vor deranja cat mai putin. Avea dreptate dragnea referitor la existenta statului paralel, el exista si este reprezentat de acest aparat de stat si institutiile aferente.
    Eu cred ca daca se dorea sa se schimbe ceva s-ar fi facut indiferent cine a condus ministerul. Prin urmare daca nu s-a facut nimic pana acum nu cred ca se va face ceva in viitor. De la PNL, autointitulat partidul "performanta" asteptarile sunt zero, daca vedem ca impartirea functiilor in aparatul de stat se face in functie de scorul din alegeri si nu pe competenta, experienta si rezultate in domeniu.
    UDMR-ul este o varianta PSD/PNL in limba maghiara, de aceea singura speranta este USRPLUS, care cel putin pana acum sunt convingatori ca doresc sa faca ceva. Cam prea multe declaratii publice si si mai putine fapte pana cum, dar inca mai prezinta incredere. La prima vedere ei au fost castigatorii negocierilor pe ministere, dar in realitate au primit cele mai grele si mai putin reformabile ministere. Combinat cu rezistenta la schimbarea a aparatului de stat USRPLUS are o sarcina foarte grea sau chiar imposibila.
    Cred ca a fost si un joc politic PNL care combinat cu betele in roate pe care le vor pune permanent - vezi Emil Boc, Rares Bogdan in ultimele zile - sa le asigure o crestere in sondaje si pregatirea pentru urmatoarele alegeri.
    Vom vedea ce se va intampla, dar cu siguranta minuni nu vor exista. Este greu sa repari 30 de ani de coruptie si incompetenta in cativa ani. Toata lumea vede salvarea de la fondurile europene. Nu cred ca banii au fost si sunt o problema, ci adminstrarea lor eficient si in scopul cetatenilor.
    • Like 6


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult