Văd în bulă de câteva zile o dezbatere despre puterea giganților IT – între noi fie vorba e excelent că și această revoltă e în desfășurare tot pe rețelele de socializare. Iar întrebarea mare după suspendarea conturilor lui Donald Trump de pe social media este dacă suntem în fața unui pumn în gura libertății de exprimare sau martori la o curățenie prea mult amânată.
În primul rând haideți să cădem de acord că este o diferență uriașă între cenzură și a interzice cuiva să mobilizeze la ură și violență - iar de aici și diferența dintre a fi rasist ori xenofob și a promova un discurs al urii și a avea o opinie.
Pe de altă parte să nu uităm că aceleași rețele, ani la rând, au tolerat multe derapaje ale încă liderului de la Casa Albă, dintr-un motiv simplu - Donald Trump a mutat milioane de accesări din presa clasică pe rețeaua de socializare și asta a fost avantajos companiilor. Ba chiar s-a ajuns într-acolo încât fiecare tweet aberant devenea o știre.
Relevanța, mărirea iar acum decăderea lui Trump e direct legată de rețele sociale și bule. Și totuși de ce în evaluarea companiilor bigtech, Donald Trump a ajuns să încalce abia acum regulile comunității? Cred că încă de la alegerea lui Trump, Brexit și până la evenimentele de la Capitoliu întreaga lume a ratat, una după alta, oportunități de dezbateri serioase privind statutul platformelor, rolul cui ar trebui să fie să modereze conținutul și mai ales după ce criterii. Pot avea trei patru companii forța celui mai puternic om al planetei? Iată că da. E un precedent periculos?
Și mai este o chestiune de “bărbăție”, niciuna dintre aceste companii nu a avut curajul să facă nimic până când au fost sigure că locuitorul de la Casa Albă nu mai are nicio șansă la masa din Biroul Oval.
Deci, soluția suspendării lui Trump din online-ul relevant nu este egală cu soluția problemei de fond. Este tratamentul unei consecințe dar nu al cauzelor care pot fi: mai degrabă dezinformări decât informări, instrumente de marketing și promovare abuziv folosite, acces ieftin la audiență, toate protejate sub umbrela libertății de exprimare.
Așa au apărut pe internet postările anonime ale lui „Q”, personajul care chipurile oferea informații privilegiate din interiorul administrației Trump. Mesajele QAnon au fost răspândite pe Twitter, Facebook, Instagram şi YouTube, iar adepţii săi s-au aflat printre cei care au participat la asediul asupra Capitoliului unde cinci oameni au murit. Nu cred că mai trebuie să vă reamintesc că la baza acestor teorii ale grupării QAnon stă ideea că Trump luptă în secret împotriva unei cabale ce este alcătuită din persoane care abuzează sexual copii. Să adăugăm că aceste conturi au fost suspendate abia după incidentele de la Capitoliu – deci tratamentul efectului nu al cauzei.
Vi l-aș arăta din nou pe starul de comedie Sacha Baron Cohen într-un monolog excepțional despre puterea rețelelor sociale și o replică: dacă Facebook ar fi existat în anii 1930, Hitler ar fi postat soluții despre „problema evreilor”.
Probabil că și acest moment va fi rapid depășit și probabil că vom rata din nou “dezbaterea care nu mai poate fi amânată privind giganții social media” Nu uitați că zilele acestea un alt personaj de pe la noi învăța minorii cum să se “comporte” cu profesorii lor iar la televizor fizicienii chiar fac eforturi să demonteze ideea cipării prin acul de seringă, pentru că adevărul științific e mai puțin atractiv decât conspirația iar minciuna se răspândește mai repede decât adevărul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Acestea sunt entitati private care au libertatea sa impuna reguli mai stricte decat legea, daca asa decid patronii. E dreptul lor, iar dreptul tau este sa refuzi prezenta acolo, daca ti se par prea restrictive.
Restul e gargara.
Feisbuc da socoteala doar acționarului, fata de tine n-are nicio obligație.
Nu poti "urmari" pe cineva decat daca tu decizi asta. Avem un proverb mai batran decat Eco: spune-mi cu cine te aduni ca sa-ti spun cine esti.
(intre noi fie vorba, era inscrisa in toate constitutiile republicii populare sau republicii socialiste Romania!!!, invatam si la scoala la ora de ...constitutie)