
Foto Profimedia
Să vorbim puțin despre cum guvernul condus de Marcel Ciolacu ar urma să realizeze un atentat la adresa culturii din România:
- Potrivit „Ordonanței de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, publicată sub formă de proiect pe 2 august, toate instituțiile de cultură care au mai puțin de 50 de angajați ar urma să treacă printr-un proces de reorganizare, desființare, comasare sau fuzionare de la 1 ianuarie 2024.
- Drept urmare, este amenință existența și funcționarea a sute de teatre, biblioteci și muzee din țară.
- Potrivit publicației Scena9, sunt vizate 60% din totalul instituțiilor de cultură: aproximativ 300 de teatre, săli de spectacole și concerte, muzee, biblioteci și așezăminte culturale din toată țara, toate cu mai puțin de 50 de angajați.
- Concret, dacă ordonanța va fi adoptată, toate acestea s-ar putea comasa, desființa, reorganiza sau fuziona, fără a exista însă o strategie adaptată fiecărui caz în parte. Dacă, de exemplu, într-un oraș mic se află un teatru de copii, un ansamblu folcloric și un muzeu local, toate acestea ar fi comasate, indiferent de nevoile fiecăruia.
Rolul măsurilor puse pe hârtie de guvern este să reducă cu cel puțin 15% personalul și cheltuielile de funcționare. Ele ar însemna, de fapt, haos instituțional, birocratizare, disponibilizarea a mii de oameni și îngrădirea accesului la cultură, drept garantat de Constituția României.
-Proiectul de ordonanță, încă nefinalizat, a stârnit un val de revoltă în rândul celor care țin în picioare sectorul cultural public, oricum cronic subfinanțat.
- Peste 50 de directori de teatre, reprezentanți ai Rețelei Naționale a Muzeelor din România și ai Asociației Bibliotecarilor din România au trimis deja prim-ministrului mai multe memorii, în care cer modificarea sau eliminarea anumitor dispoziții din proiectul de ordonanță și vorbesc despre colapsarea sectorului cultural, în special al celui din orașele mici și mijlocii.
-De altfel, o petiție intitulată „Opriți distrugerea culturii!” a adunat deja peste 24.000 de semnături în mai puțin de o săptămână.
- Deși mulți dintre semnatarii memoriilor trimise către politicieni admit că e nevoie de o reformă în ceea ce privește cheltuielile publice, ei spun că această reformă trebuie să țină cont de fiecare domeniu de activitate, nu pornind de la o ordonanță „scrisă pe genunchi”, care confundă administrarea instituțiilor de cultură cu administrația publică.
- Tot jurnaliștii de la Scena9 mai scriu că o altă mare problemă, semnalată și în memoriile adresate premierului Ciolacu, este limitarea cheltuielilor la 7,5% din venituri proprii. Practic, Guvernul nu dă voie primăriilor să treacă de acest prag de 7,5% și să dea mai mulți bani la cultură și sport, în condițiile în care cultura oricum primește, de regulă, cei mai puțini bani. Într-un oraș ca Sfântu Gheorghe, de exemplu, bugetele alocate culturii și sportului ar scădea de la 28 de milioane de lei la 10 milioane de lei. Ceea ce va duce inevitabil la faliment și la disponibilizarea imediată a aproape 100 de oameni, observă Ana Maria Popa, directoarea Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe.
De asemenea, oamenii din industrie mai spun că la această situație se vor adăuga efectele negative ale dezechilibrării sistemului cultural pe care le vor resimți nenumăratele organizații de cultură din mediul privat producători de carte, audiovizual, arte vizuale, arhitectură, organizațiile pentru meșteșuguri, industriile culturale. Aceste organizații care nu vor putea suporta taxările impuse.
-Guvernanții nu au avut încă nicio reacție la aceste la strigătele industriei, în schimb coaliția continuă să fluture în spațiul public cuvântul „reformă”.
- Pentru Alexandru Groza, directorul Muzeului Ororilor Comunismului din România, proiectul de ordonanță nu vizează doar o simplificare a costurilor și reducerea personalului din aparatul de stat, ci marchează „debutul unui proces de masacrare a culturii”.
- „O țară fără cultură nu mai este o națiune, devine un simplu spațiu geografic. Cultura noastră se bazează pe funcționarea instituțiilor care valorifica și transmit mai departe patrimoniul material și imaterial care constituie matricea identității noastre. Muzee, biblioteci, așezăminte culturale instituții de spectacole și concerte sunt supuse unui proces de lichidare ca entitate juridică”, mai spune Groza într-o declarație pentru Europa Liberă.
- Publicația Cultura la Dubă semnalează că ordonanța asumată de Marcel Ciolacu presupune și reducerea personalului institutelor naționale de cercetare cu 20%.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.