Pe vremuri, Crăciunul însemna și bradul adus de tata, an de an, în fiecare decembrie, din piață până acasă. De fiecare dată, era un copac imens, greu, care ne ocupa un sfert din sufragerie și o jumătate din sufletele noastre de copii. Era magie, iar tata era magicianul.
Acum, tata a încărunțit, iar locul bradului natural a fost luat de copacelul artificial, pe care îl împodobește la Brăila, în fiecare decembrie, în speranța că o să-i vină acasă nepoțeii. Pentru mine și pentru copiii mei, magia este aceeași.
Nu contează dacă bradul e natural sau artificial. Contează doar că tataie și mamaie își strâng nepoțeii în brațe, iar copiii au în inimi sărbătorile iubirii și ale dăruirii.
Unui brad îi trebuie aproape 12 ani pentru a crește până la la doi metri după care este tăiat, transformat în „Christmas Tree”, apoi ajunge la gunoi. Când împlinește 2 ani, un brad e firav și înalt cât o palmă.
Un brad trăiește la noi în jur de 120 de ani. Doar brazii de peste 30 de ani pot produce conuri. Din câteva zeci de mii de conuri, doar o mică parte nu sunt mâncate de păsări, veverițe, rozătoare. Din cele care scapă de animale, un număr infim ajung în pământ, sub zăpadă. Din puținele semințele care ajung în pământ, doar una germinează. După un an de germinare, din pământ iese un firicel abia observabil de brăduț. El va supraviețui dacă nu e mâncat de animale, dacă nu e rupt de vânt, dacă nu e distrus de viețuitoarele pădurii. Doar unul din 20 de brazi răzbate.
După 12 ani de luptă acerbă pentru supraviețuire, bradul e tăiat într-un minut. Îl ținem două săptămâni în sufragerie, după care îl aruncăm la ghenă.
Poate ar fi un gest de decență, în spiritul Sărbătorilor de Crăciun, să ne gândim la tot ceea ce ne înconjoară: oameni, animale, natură. Nu salvezi planeta, dar poți salva un copac. Un mic gest discret, într-un ocean de intenții grandioase și irealizabile.
Cel mai important moment pentru a salva un copac a fost în urmă cu 20 de ani. Al doilea cel mai important moment este chiar acum.
După 12 ani de luptă acerbă pentru supraviețuire, bradul e tăiat într-un minut. Îl ținem două săptămâni în sufragerie, după care îl aruncăm la ghenă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
https://www.facebook.com/ecostuff.romania/videos/1665434987058516/
La un moment mi-am schimbat parerea si mi-am zis: "nu, nu-i in regula aceasta gandire, pentru ca durata fireasca de viata a unui brad este de multe zeci de ani, bradutul nu ajunge la maturitate cand este taiat, precum laleaua!"
Atunci am incercat sa cumpar brad in ghiveci, cu gandul de a-l rasadi dupa ce trec sarbatorile. Din pacate, operatiunea nu mi-a reusit, bradutul s-a uscat...
De aceea, in urma cu cativa ani am cumparat brad artificial. In zilele noastre sunt foarte bine realizati acesti braduti artificiali, inlocuiesc in mod onorabil si salveaza un bradut natural.
Nu cred ca voi mai cumpara vreodata brad natural.
Dar sper ca trendul e de scadere si ca in timp nu o sa se mai taie niciun pom de pomana.