Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Un brad crește până la doi metri în 12 ani, e tăiat, transformat în „Christmas Tree” și ajunge la gunoi

Pe vremuri, Crăciunul însemna și bradul adus de tata, an de an, în fiecare decembrie, din piață până acasă. De fiecare dată, era un copac imens, greu, care ne ocupa un sfert din sufragerie și o jumătate din sufletele noastre de copii. Era magie, iar tata era magicianul.

Acum, tata a încărunțit, iar locul bradului natural a fost luat de copacelul artificial, pe care îl împodobește la Brăila, în fiecare decembrie, în speranța că o să-i vină acasă nepoțeii. Pentru mine și pentru copiii mei, magia este aceeași.

Nu contează dacă bradul e natural sau artificial. Contează doar că tataie și mamaie își strâng nepoțeii în brațe, iar copiii au în inimi sărbătorile iubirii și ale dăruirii.

Unui brad îi trebuie aproape 12 ani pentru a crește până la la doi metri după care este tăiat, transformat în „Christmas Tree”, apoi ajunge la gunoi. Când împlinește 2 ani, un brad e firav și înalt cât o palmă.

Un brad trăiește la noi în jur de 120 de ani. Doar brazii de peste 30 de ani pot produce conuri. Din câteva zeci de mii de conuri, doar o mică parte nu sunt mâncate de păsări, veverițe, rozătoare. Din cele care scapă de animale, un număr infim ajung în pământ, sub zăpadă. Din puținele semințele care ajung în pământ, doar una germinează. După un an de germinare, din pământ iese un firicel abia observabil de brăduț. El va supraviețui dacă nu e mâncat de animale, dacă nu e rupt de vânt, dacă nu e distrus de viețuitoarele pădurii. Doar unul din 20 de brazi răzbate.

După 12 ani de luptă acerbă pentru supraviețuire, bradul e tăiat într-un minut. Îl ținem două săptămâni în sufragerie, după care îl aruncăm la ghenă.

Poate ar fi un gest de decență, în spiritul Sărbătorilor de Crăciun, să ne gândim la tot ceea ce ne înconjoară: oameni, animale, natură. Nu salvezi planeta, dar poți salva un copac. Un mic gest discret, într-un ocean de intenții grandioase și irealizabile.

Cel mai important moment pentru a salva un copac a fost în urmă cu 20 de ani. Al doilea cel mai important moment este chiar acum.

După 12 ani de luptă acerbă pentru supraviețuire, bradul e tăiat într-un minut. Îl ținem două săptămâni în sufragerie, după care îl aruncăm la ghenă.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • se poate vedea unde e scris si de cine ca un brad creste pana la doi metri in 12 ani ? multumesc.
    • Like 0
  • Grea alegere. Bradul natural versus brad artificial, impact asupra mediului. Nu se poate spune care din variante ar fi mai buna. Ce se poate spune: pentru fabricarea bradul artificial este nevoie de mai multa energie, se polueaza mai mult si apar situatii de risc asupra sanatatii, Concluzie? Bradul artificial are un impact usor negativ asupra mediului. Totusi, taierea brazilor naturali chiar daca sunt reciclati ulterior si au un impact mai redus asupra mediului, este considerata de multi"Lipsa de etica". A lasa bradul sa creasca va aduce beneficii importante, un habitat mai bun, priveliste frumoasa, captare importanta de C02, iar lista poate continua.
    • Like 0
  • Uite aici o solutie: nici special-artificial, nici taiat din padure sau pepiniera :)
    https://www.facebook.com/ecostuff.romania/videos/1665434987058516/
    • Like 0
  • Unde o fi fost d-ul Postelnicu cand s-au taiat padurile Romaniei cu copacii ei seculari pentru a ingrosa averile miliardarilor de carton? Asta ne-a mai ramas si nou muritorilor de rand ,bucuria sarbatorilor in rest ne-a inghetat zambetul in fata jafurilor ce s-au produs.
    • Like 0
  • Slab articol. Și inutil. Hrană pentru troli. Ce urmează, un articol despre ”atei” versus ”creștini”? Sau ”diesel” versus ”benzină”? Speram ca pe republica.ro să văd articole de un nivel jurnalistic ridicat ... nu postări demne de un forum de duzină.
    • Like 1
  • Tradiția de a tăia și a împodobi bradul de Crăciun este destul de veche, de sute de ani. Da, sunt mulți brazi tăiați, dar cred că mult mai mulți sunt tăiați cu alte scopuri. Și acest lucru probabil se întâmplă zilnic. Sunt companii care defrișează păduri cu o viteză uimitoare. Poate acolo ar trebui să ne uităm întâi.
    • Like 1
  • Articolul pomenit mai jos ca fiind o "dovadă" a faptului că brazii din PVC fac mai mult rău decât tăierea celor naturali pentru Crăciun este la fel de nedocumentat și ne susținut ca și cel al domului Postelnicu. Păreri fără dovezi, fără susținerea cifrelor. Dezamăgitor, tot ce s-a dorit este un flame ;)
    • Like 0
  • Pana in urma cu niste ani eram fan al brazilor naturali. Pe vremea aia gandeam asa: bradutul pe care il cumpar eu este special crescut pentru a fi distribuit de Craciun, precum lalelele.
    La un moment mi-am schimbat parerea si mi-am zis: "nu, nu-i in regula aceasta gandire, pentru ca durata fireasca de viata a unui brad este de multe zeci de ani, bradutul nu ajunge la maturitate cand este taiat, precum laleaua!"
    Atunci am incercat sa cumpar brad in ghiveci, cu gandul de a-l rasadi dupa ce trec sarbatorile. Din pacate, operatiunea nu mi-a reusit, bradutul s-a uscat...
    De aceea, in urma cu cativa ani am cumparat brad artificial. In zilele noastre sunt foarte bine realizati acesti braduti artificiali, inlocuiesc in mod onorabil si salveaza un bradut natural.
    Nu cred ca voi mai cumpara vreodata brad natural.
    • Like 3
    • @ Adrian Dinca
      check icon
      Sa intelegem ca nici pui de la magazin nu cumparati pentru ca nu a ajuns inca la stadiul de gaina? Nici carne de vitel pentru ca nu a ajuns inca vaca?
      • Like 1
    • @ Adrian Dinca
      Va felicit! Ceva atat de simplu si la obiect in marele joc al vietii. Multi nu vor intelege.
      • Like 0
  • E o salbaticie care se produce an dupa an.
    Dar sper ca trendul e de scadere si ca in timp nu o sa se mai taie niciun pom de pomana.
    • Like 2
  • In cei 12 ani,un brad crescut in pepiniera,cu scopul expres de a fi vandut,produce oxigen. Pentru producerea unui brad artificial in procesul tehnologic si pt transportul acestuia se emite CO2. Nu mai bateti campii ,va rog. Informati- va!
    • Like 8
    • @ Ciprian Nenu
      Dvs ce bateti ma intreb? Logica?...
      • Like 2
    • @ Ciprian Nenu
      eu am brad artificial de 12 ani, acelasi. uitati-va in piata pe 26 decembrie, in locul unde se vindeau brazi. hai sa ne informam amandoi.
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult