Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un calcul pentru dl. Cîțu: cât ne-ar costa dacă fiecare angajator ar fi obligat să-și testeze personalul de 2 ori pe lună cu teste rapide

angajata - pandemie - Foto: Dirk Waem/ AFP / Profimedia

Foto: Dirk Waem/ AFP / Profimedia

Inginerul de sunet cu firmă de organizări evenimente e supărat că nu s-a făcut IT-ist, crâșmarul se uită cu ciudă la hipermarketul în care, în afara măștii, efeverscența e ca înainte de Covid, hotelierul care știe că a respectat toate legile statului nu înțelege de ce e condamnat la faliment, dezvoltatorul de mall-uri își blesteamă zilele că a investit banii în clădiri și nu în industria pharma. Unii câștigă enorm în actualul context pandemic, alții pierd. Nu în mod obligatoriu datorită iscusinței de a face afaceri, ci pentru că piața este grav distorsionată de restricții. E o pandemie de care nimeni nu e responsabil, prin urmare ar trebui să ducem greul cu toții.

Un job presupune, printre altele, o serie de responsabilități, dar și un venit. Deplasare, mijloace de transport în comun, activitate cu publicul, cumpărături în supermarket și mall, vacanțe și nevoia de a ieși într-o cafenea, bar sau un restaurant. Cei care nu au un venit, probabil își permit aceste activități într-o măsură mult mai mică. Am înșiruit aceste enunțuri banale pentru a trage o concluzie aparent evidentă, nu știu dacă în mod cert corectă: probabilitatea de infectare și răspândire a virusului Covid-19 este mult mai ridicată în rândul cetățenilor care au o slujbă decât în rândul celor care nu au una. 

Ce-ar fi dacă fiecare angajator din România, indiferent de domeniul de activitate, ar fi obligat, din resurse proprii, să efectueze teste rapide antigen pentru toți angajații de două ori pe lună și, în paralel, campania de vaccinare să continue? Spre finalul lunii ianuarie, primul-ministru a spus că până pe 30 septembrie vor fi vaccinați 10,4 milioane de români. Obiectivele intermediare propuse până acum în privința vaccinării au fost atinse, ba chiar depășite.

Când cumperi mult, prețul unui test rapid este de 30 de lei. În România sunt 6 milioane de angajați activi, din care 1.3 milioane sunt ai statului. Salariul mediu net este de 3620 lei, ceea ce înseamnă că dările față de stat sunt de aproximativ 2600 de lei. 60 de lei, prețul a două teste lunare per angajat, înseamnă 2.3% din dările pentru un salariu mediu. Față de dările aferente unui nivel minim pe economie, cei 60 de lei înseamnă cam 6%.

În anul 2021, PIB-ul României a fost estimat la 1116 miliarde de lei, adică 232 miliarde de euro. Potrivit premierului, economia României a scăzut anul trecut cu 3.9%. Dacă am aplica o contracție de 3.9%, înseamnă aproximativ 9 miliarde de euro. Până în septembrie, când teoretic am avea suficient vaccinați astfel încât pandemia să nu mai fie o problemă, ar fi 6 luni. 60 de lei lunar pe angajat, 6 milioane de angajați, total 450 de milioane de euro, din care mai mult de 80% ar fi efortul sectorului privat. Mult mai puțin în raport cu 9 miliarde de euro, cât s-ar putea pierde prin continuarea restricțiilor.

În prezent, multe dintre afaceri abia gâfâie, unele fiind afectate în mod direct de restricții, altele în mod indirect. Unii oameni, fie pentru a nu-și periclita siguranța locului de muncă, fie pentru a nu se autoizola, fie din alte motive, se îmbolnăvesc, dar evită să se testeze, ieșind de sub radarul autorităților sanitare.

Dacă angajatorii ar fi obligați să-și testeze angajații și să raporteze DSP-ului pe cei identificați pozitiv, pentru a fi retestați PCR, am radiografia la fiecare două săptămâni, în masă, situația infectărilor în rândul populației cu potențial ridicat de transmitere. Cheltuiala statului ar fi minimă, iar cea a privatului rezonabilă în raport cu cât ar putea câștiga dacă restricțiile ar fi relaxate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da... dar avem cea mai mare creștere economică pe timpul pandemiei ! ,cică Câțu.
    • Like 0
  • Socoteala nu e corecta. Testarea in masa nu ajuta la reducerea scaderii economice. Daca s-ar aplica, ar duce la descoperirea unui numar foarte mare de contaminati ( plus contactii lor ) ceea ce ar insemna un numar enorm de persoane retrase din campul muncii si un blocaj economic nu doar mare, dar si foarte brusc. Ar echivala cu o frana economica atat de brusca incat ar da societatea cu capul de parbriz. Acum mergem cu frana de mana trasa, dar mergem.
    • Like 2
    • @ Costin Cheznoiu
      E un punct de vedere care nu poate fi combătut ferm, cu argumente, dar nici susținut, pentru ca nici eu, nici dvs, nu avem date certe. E posibil sa se întâmple ce susțineți, nu neg. Am putea afla, de exemplu, dacă am aplica propunerea la scara mica, într-un oraș pilot. De exemplu, unul în carantină.
      • Like 0
    • @ Costin Cheznoiu
      Costin are dreptate , testarea pe scară largă ar imobiliza o grămadă de persoane care vor cere ajutoare de la statul care se pregătește de austeritate și în plus ar crea probleme antreprenorilor care nu sunt prea dornici de suportare a unor costuri cu salariații (oricare ar fi acestea) plus carantinarea lor și găsirea unora noi care nu știu cu ce se mănâncă fișa postului respectiv grevând costurile companiei printr-o productivitate foarte redusă.
      • Like 0
  • check icon
    Două chestiuni nu înțeleg:
    1. De ce să fie OBLIGAT patronul la așa ceva? El își face calculele lui și dacă vede în asta o soluție, o face de bunăvoie. Dacă s-ar introduce așa ceva că obligație, cum verificăm că s-a respectat sau că nu s-au trucat rezultatele?
    2. În ce fel ar ajuta o astfel de măsură hotelierii? Ok, să pp că am avea siguranța că nimeni din personalul hotelului nu e infectat, cu cît ne ajută asta? Că nu ne ducem unde ne-am duce ca să stăm pur și simplu in hotel... Eu zic să refaceți calculul incluzind și testarea clienților!
    • Like 0
    • @
      Obligat pentru că de bunăvoie mulți ar prefera sa nu o facă, deși nu e vina nimănui ca a izbucnit pandemia. Nu e "fair" ca pe unii, deși și-au construit în mod legal business-urile să-i condamni la faliment prin restricții, în timp ce alții, cu business în domenii de activitate nevizate de restricții, o duc bine-mersi. Pentru a scăpa de pandemie trebuie sa punem umărul cu toții.

      Se pot găsi metode pentru a ne asigura ca acele teste chiar se fac. De exemplu, dacă angajatorul e obligat sa prezinte factura ca a cumpărat un anumit nr de teste, nu îmi dau seama ce mobil ar putea avea sa nu le aplice dacă tot a dat banii pe ele. Ca unii vor ocoli, e ca la limita unui șir matematic, câțiva termeni care se abat nu pot influenta punctul spre care vor tinde cei mai mulți.

      Ai dat un exemplu interesant cu hotelul. Hai sa ne gândim, probabilitatea ca cei care trec pragul hotelului e mai mare sa fie în rândul persoanelor fără job sau cu job? Dacă ești de acord ca a doua varianta e răspunsul corect, atunci atât personalul hotelului cât și clienții ar fi recent testați pentru că ar avea statut de angajați și angajatorul fiecăruia dintre ei ar fi trebuit sa ii testeze periodic la fiecare 2 săptămâni. Desigur ca vor exista cazuri care vor scăpa filtrului, dar, cum spuneam, e ca limita unui șir matematic.

      • Like 1
    • @ Iulian Banila
      check icon
      Găsesc răspunsul dvs drept neserios:
      1.Urmînd logica dvs (conform căreia turiștii, avînd un loc de muncă, au fost deja testați), cred că pot contrapune faptul că e mult mai plauzibil să am contact în hotel cu însuși patronul și nu cu angajați ai acestuia! Nu introduc în ecuație turiștii străini căci nu vreau să fiu, la rîndul meu, neserios..
      2. În cazul în care testul este pozitiv, patronul ar putea să-ți interzică accesul în punctul de lucru însă nu și deplasarea aiurea (sau cazarea în vreun resort turistic). Dvs ziceți că acești oameni statistic n-ar avea bani pt așa ceva. Hm, n-aș fi așa sigur. Celor din sectorul bugetar chiar li s-au dat bonuri pentru așa ceva, mulți încă le au și sunt valabile. Mai mult, judecînd după aglomerația CONSTANTĂ, la orice oră, din hypermarket-uri, n-aș fi așa sigur. (personal, chiar n-am idee cînd lucrează acei oameni!)..Căci înțeleg că obligația propusă de dvs se aplică și magazinelor.
      3. Dacă Georgică, patron de pensiune, are 3 menaje și dintre acestea două (sau toate trei) ies pozitiv la test, ce credeți că va face Georgică? Va căuta alte menajere? Adeseori nu-s ușor de găsit (și oricum presupune bătaie de cap)! Așa că, ce credeți c-o să facă Georgică, va sista activitatea pînă își va găsi menajerele sau va truca rezultatele??
      De fapt, ca să vă mulțumească pe dvs nici măcar nu e nevoie să se obosească să le trucheze... e suficient să vă arate dvs bonul cum că el a cumpărat acele teste... Rezultatul? Cumpăratul obligatoriu de teste devine perfect ECHIVALENT cu o nouă TAXĂ care nu rezolvă mare lucru!
      Asta dacă Georgică e de rea-credință. Dacă Georgică e de bună-credință, din nou o spun, o face de bună voie, nu trebuie obligat.
      • Like 1
  • Hai zi zau cu limba scoasa!
    La ce foloseste un test la 2 saptamani? Intre cele 2 lunare te imbolnavesti si dai si la altii linistit.
    Secundo. Nu platesti tu ci patronu’
    Se vede mentalitatea de angajat, la stat probabil. Noroc bun..
    • Like 1
    • @ Criss Stanculescu
      Spun "zău". Nu m-am gândit că angajații vor conspira și vor vorbi între ei să se îmbolnăvească în prima zi după testare. Îmi cer scuze, dar nu sunt angajat la stat și da, sunt "patronu" care ar fi dispus sa plătească pentru a nu pierde și mai mult mai târziu.
      • Like 1
    • @ Iulian Banila
      Las-o așa, cine vă lasă să expuneți toate bazaconiile? Dacă măcar propuneai ca inițiativa să fie suportatã de stat (dedusă din taxe etc) mai avea o noimă.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult