Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un chirurg nu operează niciodată singur. Medicilor care au știut și au tăcut

În ultimele zile, au ieșit la iveală detalii tulburătoare despre practicile chirurgului ortoped Gheorghe Burnei. Jurnalista Luiza Vasiliu, cea care le-a adus pentru prima dată în fața opiniei publice, după o investigație care a durat un an, vorbește despre ceea ce s-a dovedit o misiune aproape imposibilă: să îi facă pe ceilalți medici să vorbească. Abia după luni bune de mesaje și telefoane, câțiva dintre ei au acceptat, însă doar sub protecția anonimatului.

Povestea cazului Burnei este spusă astăzi printr-o succesiune de voci și tăceri șocante: de-o parte, cuvintele mamelor copiilor operați și ale procurorilor, de cealaltă lipsa de reacție a celor din corpul medical, care au știut și care ani întregi nu au spus nimic. Această tăcere din sistemul sanitar este mai înspăimântătoare decât poveștile victimelor. Este cea care întreține și perpetuează practicile toxice care duc la moartea pacienților. 

Un chirurg nu operează niciodată singur, un medic de spital nu profesează sub mantia invizibilității, un manager de unitate sanitară nu e un eremit pe care nu-l vede și nu îl aude nimeni. Și totuși, dacă te uiți la absența unei capacități minime a sistemului de a se autocurăța și de a se autoregla îți vine să juri că așa stau lucrurile.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, folosea cuvântul „feudal” atunci când descria modul în care sunt conduse spitalele din România. Acest termen te duce cu gândul la un tip de leadership discreționar, vădit de atâtea ori în sistemul sanitar de la noi. Este vorba despre o cultură organizațională bazată pe domnia celui mai puternic. La vârful ierahiei ajung cei care au capacitatea de a-i supune pe ceilalți și abilitatea de a construi alianțe indestructibile cu mai marii comunității profesionale, dar și ai lumii politice. Nu au dubii și nici ezitări în a-și clama sus și tare superioritatea. 

Se impun în fața altora printr-un fel de forță primitivă care transpare dincolo de zâmbet, de halat și de titlurile universitare. Pot avea merite profesionale, dar nu au empatie. Au o îndrăzneală nelimitată și un control redus al propriilor impulsuri. Florin Secureanu, fostul manager al spitalului Malaxa, a fost înregistrat când își înjura angajații. Gheorghe Burnei este protagonistul unei filmări, postate anonim, în care înjură o rezidentă. Chiar dacă nu există legătură între cele două situații, ambele sunt elocvente pentru felul în care arată uneori relațiile de putere în sistemul sanitar. 

„Credeţi că un medic sau un rezident ar fi putut depune o sesizare în afara unui context suicidar?”, se întreba retoric într-o scrisoare publicată de Casa Jurnalistului medicul Roman Marchitan, chirurg ortoped la spitalul din Marmande, în sud-vestul Franței, care a făcut, în 2005-2006, un rezidențiat în ortopede pediatrică la Marie Curie, sub coordonarea lui Gheorghe Burnei. Acesta este șeful secției de ortopedie pediatrică de la spitalul Marie Curie, prodecan la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și șef în comisii de malpraxis.

Când încurajezi, la nivel de sistem, o astfel de cultură organizațională, încurajezi de fapt frica și îi lași pe medici să găsească propriile strategii de supraviețuire, care de cele mai multe ori nu au legătură cu interesul pacienților: unii pleacă, mulți aleg să fie buni profesioniști pe felia lor, fără să se uite în sau în dreapta, alții își însușesc modelul comportamental care s-a dovedit de „succes”. Totodată, setezi foarte sus pragul de toleranță pentru rele practici și foarte jos pe cel pentru bune practici. Tinzi să îi reții mai curând pe angajații care se conformează, în detrimentul celor mai bine pregătiți. Și lași găuri mari în plasa de siguranță formată din reguli profesionale și de comportament, care ar trebui să oprească chiar și derapajele unei mari autorități medicale.

Vorbind într-un interviu acordat RFI despre cazul Burnei, președintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, părea mai degrabă îngrijorat de imaginea sistemului medical decât de soarta pacienților. „Lumea care vine din afară și care este obligată prin natura lucrurilor să se adreseze sistemului sanitar, este îndemnată să aibă grijă pentru că unul vă abuzează copilul, altul vă fură din buzunar, altul vă omoară, altul vă violează nevasta. Așa se crează percepția asupra sistemului sanitar. Nu înțeleg pentru ce și de ce se întâmplă acest lucru. Care este scopul acestei agresiuni din toate direcțiile împotriva sistemului sanitar?”. În plus, acesta s-a referit la Burnei ca la un pionier în medicină: „În niciun caz ideea de a folosi un astfel de spacer osos, așa cum a folosit atunci domnul profesor Burnei nu este prohibită. La timpul acela, doctorul Burnei a fost un pionier în medicină. Nu faptul că a pus acel distanțier dintr-un material sintetic sau ciment acrilic a creat prejudiciu pacientei, ci însăși boala. Acest discurs despre o medicină experimentală pe om este fals raportat la acel timp. Atunci așa progresa medicina, așa se se făceau acele lucruri.” 

Este o declarație cel puțin bizară din partea șefului organism care urmează să analizeze, imparțial și rece, o acuzație extrem de gravă adusă chirurgului.

Când sistemul eșuează în a crea mecanismele de control care asigură bunele practici, salvarea poate veni de la oamenii de bună credință, care decid să nu mai fie doar martori tăcuți. Nu e simplu și nu e lipsit de riscuri într-o lume închisă, în care ajungi după ce ai făcut șase ani de facultate grea și șase ani de rezidențiat care îți pune, uneori, la serioasă încercare limitele. Însă salvează vieți. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu stiu daca prof. Burnei e monstrul pe care il arata presa a fi. Sper ca judecata sa fie dreapta si sa ne lumineze.

    Cum vad lucrurile ca medic plecat din tara din cauza sistemului cel putin ciudat:
    - ce mai poate convinge un medic sa ramana sau sa se intoarca in Romania: lipsa unui salariu decent, iminenta unui denunt in cazul in care primeste o spaga care-I permite sa puna si el ceva pe masa copilului sau neincrederea permanenta a pacientului in motivatia din spatele actului medical?
    - sa se inteleaga ca eu sunt 150% impotriva spagii, 200% in favoarea unui salariu care sa iti permita sa traiesti cu un membru al clasei mijlocii si 1000% impotriva procesului jurnalistic de denigrarea a profesiei medicale.

    Cand am plecat acum opt ani din tara, increderea in medic nu era atat de diminuata ca acum. Tot am fost socat de diferenta in relatia medic-pacient din tara de adoptie. Daca salariul nu e tocmai cel vehiculat de presa romaneasca, totusi increderea si respectul din partea pacientilor sunt argumente suficiente pentru a nu ma mai intoarce vreodata sa profesez in tara.

    Cum au reusit aceasta aici:
    Prin natura Colegiului Medicilor, care publica ghidurile de conduita a medicilor, proceseaza plangerile pacientilor la adresa medicilor si aplica sanctiuni profesionale +/- denunt la politie in cazul faptelor cu componenta de lege criminala.

    Un medic nesanctionat de Colegiu nu va fi niciodata condamnat de un tribunal civil sau criminal. Sau de presa.

    Cazurile investigate se bucura de anonimat in presa pana la pronuntarea verdictului.
    • Like 0
  • Nu mai are rost sa repet ce a spus atata lume deja.E ca intr-un fel de film de groaza! Despre tacerea medicilor si asistentilor chiar in sala de operatii-mi-amintesc de chirurgul (nu stiu cum il cheama) care a taiat penisul unui pacient si dupa aia a declarat ca a fost intr-un moment de "ratacire".Ceilalti doctori si asistenti de langa el in ce fel de "transa" au cazut cand ala a taiat o felie? Si a doua...si a treia...,ca pe o banana!Chiar n-a fost nimeni in stare sa-l opreasca,sa-l intrebe "Ce faci,dementule ???!!!" ?
    • Like 5
  • Dan Man Dan Man check icon
    Din nefericire absolut toate sistemele socio-profesionale din Romania au la baza aceleasi principii: conducatorul(ii), cel(i) care ocupa posturi de conducere NU POT FI contrazisi in deciziile pe care, de regula le iau singuri, ceilalti fiind doar o masa amorfa de sustinatori; in caz contrar, risca sa isi piarda scaunele - privilegiile oferite de functie, adica locurile de munca (iar majoritatea se pot intretine pe ei si familiile lor doar muncind). Asadar, nu este un caz izolat, doar ca in medicina rezultatul actiunilor si deciziilor gresite este decelat rapid, unele putand fi chiar criminale.Cercetarea medicala este de dorit a fi urmarita indeaproape de o comisie speciala, inregistrata ca tematica de cercetare , iar nu facuta ca in evul mediu si NUMAI CU ACORDUL subiectului. Ce incredere mai putem avea in chirurgi, noi, cetatenii, in momentul in care sub anestezie fiind, acestia isi permit sa faca experimente, unele de gravitatea celor de la Auschwitz? Iar anatema este aruncata asupra intregii profesii, neputand sa ii deosebesti pe profesionisti de uzurpatori !
    • Like 6
  • Felicitări dnei Raluca Ion pentru acest articol de bun simț.
    • Like 5
  • A
    • Like 5
  • Într-adevăr, aici lipsesc niște ONG-uri sau chiar o organizație guvernamentală care să echilibreze lucrurile, relațiile de putere medici-medici, respectiv medici pacienți.
    • Like 2
  • Cati check icon
    In sfarsit pune cineva punctul pe "i". Este primul lucru la care m-am gandit cand am aflat de cazul asta si cel care m-a enervat cel mai tare - cum a fost posibila atata lasitate si/sau nepasare? Si inteleg riscul personal, dar totusi... vorbim de ani lungi in care toti cei care stiau au intors capul in alta parte, desi multi dintre ei erau calcati in picioare de individul asta. Fantastic e instinctul de supravietuire!
    In alta ordine de idei, am putea obtine o comisie de specialisti care sa analizeze cazul formata in intregime din medici de renume mondial, toti straini?
    • Like 7
  • Excelent articol, felicitari ca puneti punctul pe i. Este incredibil cum sunt aparati acesti "medici" in comentarii, chiar de catre oameni dealtfel cu bun simt si ceva minte.

    Oameni buni, exact "feudalismul" asta este problema si motivul pentru care lucrurile nu se schimba in bine. Lasand teoriile conspiratiei la o parte, chiar nu puteti accepta ca in occident medicina se practica mai bine decat la noi? Faptul ca acolo se fac descoperirile stiintifice, se inoveaza tehnicile operatorii, se stabilesc principiile etice ale medicinei nu inseamna nimic? De ce se duc toti grangurii la Viena cand au o problema? De ce nu la Bucuresti, daca aici sunt "ingerii" si "eroii" medicinei?

    OK, poate ca la noi nu se poate pentru ca suntem saraci. E o explicatie plauzibila, dar atunci de ce nu importam ideile bune de la ceilalti? Asta inseamna sa-ti vinzi tara? Nu, inseamna sa fii responsabil si sa vrei sa imbunatatesti sistemul medical si sa protejezi pacientii. Adica sa fii un medic bun.

    La noi colegiul medicilor isi protejeaza membrii in stil mafiot: cine se ia de membrii nostri e in razboi cu noi. In tarile civilizate, prestigiul si interesele medicilor se apara prin impunerea unor standarde foarte inalte de etica si profesionalism. Asociatiile profesionale ale medicilor sanctioneaza foarte dur scaparile etice si profesionale ale membrilor, pentru ca astfel de scapari se reflecta foarte rau asupra intregii bresle!

    Legea tacerii, inchisul ochilor, traficul de servicii fac MAI MULT RAU DECAT BINE! E simplu.
    • Like 8
    • @ freakindel
      Acești medici nu sunt apărați în comentarii nici de oameni cu „ ceva minte” și nici de cei „ cu bun simț”, ci de cei vinovat interesați în ascunderea realității, de aceia care manipulează adevărul, de aroganții și de cinicii care se cred Dumnezeu și de proști.
      • Like 5
  • Desfășurarea "scandalului" ai evenimentele ulterioare, ne arata ca este vorba de sfânta invidie, de mahalagisme si ura dintre medici.
    O fi doctorul mai dur, mai plin de el...dar al blama, ai pune în spate... asfel de lucruri...este un atac la buna cuviință si la probitatea profesionala a tuturor chirurgilor.
    Nu de alta dar abia acum s-a aflat: Doctorul Burnei, opera singur singurel: era mana I-a, mana II-a, era asistenta, era anestezist...etc.
    Protocolul operației era cunoscut numai de el!
    Ce ușor se poate blama un om!
    • Like 0
    • @ Ciobanu Vasile
      Mjalbi check icon
      Domnu Ciobanu hai s-o luam metodic:
      << Desfășurarea "scandalului" ai evenimentele ulterioare, ne arata ca este vorba de sfânta invidie, de mahalagisme si ura dintre medici.>>

      Poate dumneavoastra, mie imi arata ca este vorba de o frica teribila a medicilor care au fost martori la evenimentele pe care pana la urma, dupa insistente, le-au descris. Si sunt foarte suparat ca acestia nu au avut constiinta care sa ii indemne sa se planga mai devreme de ce observa fiindca dovezi aveau.

      <<O fi doctorul mai dur, mai plin de el...dar al blama, ai pune în spate... asfel de lucruri...este un atac la buna cuviință si la probitatea profesionala a tuturor chirurgilor.>>

      Asta ati inteles dumneavoastra din articolele despre Brunei, ca este "mai dur"?! Cand procurorii gasesc oase in frigiderul personal al domnului asta va spune ca este un <<atac la buna cuviinta>>?! Un atac la buna cuviinta si la probitatea profesionala a tuturor chirurgilor este faptul ca un om ca Brunei ajunge sa profeseze si sa aiba functii in mileniul 3, facand experimente neautorizate intr-o tara din Europa si, cand se afla lucrul asta dumneavoastra invinovatiti cei care semnaleaza asta?

      <<Nu de alta dar abia acum s-a aflat: Doctorul Burnei, opera singur singurel: era mana I-a, mana II-a, era asistenta, era anestezist...etc.
      Protocolul operației era cunoscut numai de el!
      Ce ușor se poate blama un om!>>

      Zau? Asistenta si anestezistul erau de vina? Mai ramane sa dati vina pe victima ca a murit si pe oricine altcineva ca v-a jignit sensibilitatile. Treziti-va din iluzia in care traiti: de 26 de ani am avut conducatori care au facut asemenea lucruri posibile. De asta conteaza politica si votul: ca sa ajunga la putere oameni care sa impuna reguli si proceduri care sa fie respectate de oricine, nu doar de oamenii obisnuiti. Din cauza acestor oameni Romania e depopulata si, cu exceptia unor zone, a devenit un mare Teleorman.

      Vorba lui Adrian Nastase la alegerile prezidentiale la care a candidat:

      "Romania are nevoie de liniste."

      Acum a obtinut-o. O liniste mormantala.
      • Like 8
    • @ Ciobanu Vasile
      Atac la limba română: „al blama”, „ai pune”.
      • Like 3
    • @ Mjalbi
      Păcat! Nu putem polemiza.
      Ati făcut o analiza pe text, ... puneți baza pe informațiile apărute în mass media! Incercati totusi sa le filtrați ...nu tot ce zboară se mănâncă!
      • Like 0
    • @ Ciobanu Vasile
      Domnule Ciobanu,ai un stil de percepere a faptelor cel putin ciudat,ca sa nu spun ca ai probleme psihiatrice.Nu sunt doctor sa dau un diagnostic pe tema asta,dar crede-ma,in momentul asta sunt foarte bucuros de asta pentru ca altfel mi-as fi riscat libertatea fara sa merite ducandu-ma sa dau de eroarea aia a naturii!
      • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult