Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un fenomen care ia amploare: răzbunarea angajaților. Se „îmbolnăvesc”, dar pleacă în vacanță, în timp ce angajatorul trebuie să le plătească banii pe concediul medical. Ce soluție au firmele

plaja - ochelari

 Foto: Jasminko Ibrakovic / Alamy / Alamy / Profimedia

O nouă metodă prin care unii angajați se „răzbună” pe angajator este întâlnită din ce în ce mai des în România. Angajații au început să fie conștienți din ce în ce mai mult de drepturile lor, ceea ce este un lucru pozitiv, bineînțeles, dar odată cu discuțiile despre aceste drepturi, au început din ce în ce mai mult să afle informații până acum considerate importante doar pentru firmele de contabilitate și pentru administratorii de societăți.

Unul din aceste lucruri este cel legat de cine plătește indemnizațiile aferente concediilor medicale.

Deși cu siguranță nimeni nu citește Ordinul nr.15/1.311/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate cu modificările și completările ulterioare, „pe surse” s-au aflat următoarele lucruri:

Sumele reprezentând indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă sunt suportate atât din fondurile angajatorilor, cât și din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), în funcție de durata concediului medical, respectiv: angajatorul, din prima până în a 5-a zi de concediu medical, FNUASS, începând din a 5-a zi de concediu medical.

Astfel, dacă angajații intră în concediu medical, primele 5 zile sunt suportate de angajatori, iar pentru diferența de bani aferentă restului zilelor de concediu, angajatorii au dreptul să își recupereze sumele de la stat.

Acest lucru fiind clar, angajații au început să meargă la doctori diferiți, de specialități diferite și să ceară concedii medicale de luni până vineri (pentru depresie, pentru probleme cu inima, eventual și pentru gripă). Cert este că în acest caz, în care concediul medical este de câte 5 zile pe un anumit cod de boală, societatea va plăti angajatul, neputând să recupereze bani de la stat și neavând la îndemână nicio posibilitate de a se opune acestor concedii.

Mai mult decât atât, și în cazul concediilor medicale care depășesc 5 zile lucrătoare, indemnizațiile se recuperează foarte greu de la Casa de Asigurări de Sănătate – mai ales în București. Deși în conformitate cu dispozițiile legale în materia asigurărilor sociale, angajatorii beneficiază de dreptul de a le fi restituite în termen de 60 de zile de la data depunerii cererilor, sumele reprezentând indemnizații de concediu medical achitate salariaților, în practică aceștia sunt nevoiți să aștepte și 2-3 ani până la încasarea acestora.

Și totuși cum se poate rezolva problema angajaților „bolnavi” care postează pe diferite rețele sociale poze de pe plajă? 

În primul rând se face plângere la Casa de Asigurări de Sănătate privind suspiciunile existente referitor la aceste concedii – Casa de Asigurări va investiga medicul care a dat concediul medical, dar nu va putea dispune restituirea indemnizației deja plătite. Cred că aceste investigații produc un efect pozitiv, pentru că astfel și medicii vor înțelege că cele 5 zile de concediu medical sunt plătite de cineva și nu vor mai fi atât de generoși în acordarea concediilor dacă chiar nu va fi nevoie să acorde aceste concedii.

Dar pentru angajatorul respectiv va rămâne la îndemână doar instanța de judecată, care va trebui să soluționeze o cauză cu probele aduse de angajator. Deși sumele de obținut sunt în general mici și până acum angajatorii nu prea voiau să inițieze o acțiune pentru acești bani, au înțeles că lucrurile nu trebuie lăsate așa și măcar la nivel de exemplu trebuie acționat în instanță împotriva celor care au vrut să obțină niște zile suplimentare plătite de angajator.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dar cand angajatii lucreaza peste program aproape zi de zi si nu sunt platiti, cum este?

  Nu cred ca sunt atat de multe cazuri cu cei plecati in vacanta in timpul concediului medical. In firme e greu sa fii abuziv, sa te superi si sa-ti iei CM. Poate la stat. In firme ai responsabilitati, ai treaba, faci, de principiu, munca a doua persoane, stai peste program etc. Nu cred ca pleaca cineva in CM doar asa, de razbunare.

  Nu contest ca nu se fac incorectitudini (ca peste tot in Romania), dar sa spunem ca e un fenomen mi se pare prea mult. Ar trebui sa veniti cu date foarte concrete: cati din cei in CM nu erau acasa ci pe plaja sau la cabana. Parca e si o lege in sensul asta si se poate verifica daca e sau nu acasa cel declarat bolnav.

  Sunt multe exagerari (ca si in cazul antibioticelor). Mereu se va gasi cineva care va inghiti minunatele pastile cu pumnul. Vor fi mereu, nu-i va opri nicio lege pentru ca vor gasi mereu o solutie. Pentru ei sufera o lume intreaga. Ca doar prost poti sa fii, sa iei in nestire pastile. Fara numar.

  Iar daca esti racit, sfatul clar e sa stai acasa, nu sa umbli de bezmetic prin autobuz, metrou, magazine, firma imprastiind virusii.

  Pentru restul afectiunilor, sunt chestii serioase si necesita CM. De la TV DIGI24 am inteles ca marea majoritate a acestor concedii merg pe cazuri de oncologie. Nu mi se pare deloc o gluma sau exagerare sau razbunare sau minciuna un asemenea diagnostic. Sa dam din gura e simplu.

  Nu neg ca si angajatorii au problemele lor si au dreptatea lor in unele aspecte legate de relatia cu oamenii angajati in firma, dar ei au alte parghii si posibilitati de a se apara in anumite situatii in fata unor angajati abuzivi. De aceea Codul Muncii, legislatia dau mai multa dreptate angajatilor si mai multe drepturi protejate prin lege, pentru ca angajatorii sa n-o ia pe campii si sa foloseasca puterea in relatia cu acestia. Asa cum se intampla in anii 90-2000. Nici acum nu e OK. Chestie de educatie.
  • Like 2
 • Si daca...
  Si daca sunt in concediu medical (fractura cu 2 operatii la interval de aproape 5 luni) si angajatorul se comporta de parca ar trebui sa-mi fac treaba macar in proportie de 60%??? Si daca sunt penalizat pentru ce s-a intamplat in lipsa mea in cadrul departamentului pe care trebuia sa-l conduc??? Si daca am primit un "stimulent" financiar, o marire de salariu de 50% fata de media pe societate???
  Intrebare: ce credeti ca patesc daca refuz sa lucrez de acasa cand ma intorc?
  • Like 0
 • Mihai check icon
  Nu inteleg care este problema sa se ia concediu medical pentru gripa. Ba chiar ar fi recomandat atat pentru firma cat si pentru angajat. Sau poate firma nu vrea sa plateasca cele 5 zile pentru un angajat si risca ca plateasca si pentru restul daca se molipsesc. Asta ca sa nu mai luam in calcul productivitatea unui angajat simptomatic. Se pare ca deja s-au uitat lectiile pe care ni le-a predat pandemia si iarasi ne gandim numai la bani.
  • Like 4
 • Silver check icon
  Să înțeleg stimată doamnă, că angajații nu au voie să se mai îmbolnăvească?
  Dacă nu ați aflat încă , suntem o țară cu una din cele mai bolnave populații.
  • Like 0
 • Gigi check icon
  Acum vreo 17 ani am fost trimis sa conduc o unitate fiscala mica-14 angajați.Dupa primele masuri de disciplina (rezonabile), m-am trezit ca am 3 la serviciu.Si cam asa a fost vreo 2 luni.Dupa care am lansat zvonul ca voi solicita verificarea medicilor care dau concediile medicale.S-a rezolvat problema!
  Dar asta funcționa atunci, acum nu cred ca mai e posibil.
  Oricum, concediile medicale nejustificate sunt toxice, atât la stat cât și la privat.
  Ceva trebuie sa se facă pt a diminua acest obicei.
  • Like 2
 • Valentin check icon
  Am trecut dintr-o epocă postindustrială într-una postcorporatistă. Să ne trăiască!
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult