Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un frizer și trei foarfece

Florin Citu - Foto FB MFinante

 Foto Facebook/Ministerul Finantelor

În perioada în care toate frizeriile sunt închise, există totuși o frizerie deschisă. La Palatul Victoria, frizerul fiind chiar ministrul de Finanțe care a anunțat principalele cifre ale rectificării bugetare impuse de pandemia globală numită Covid-19. Trei foarfece taie din indicatorii macroeconomici proiectați pentru 2020, consecință directă a perioadei prin care trecem.

Prima foarfecă își pune amprenta direct asupra deficitului bugetar. Veniturile estimate a se colecta la bugetul de stat în anul fiscal 2020 au fost corectate în minus cu circa 19,4 miliarde lei, în timp ce cheltuielile bugetare suportă o creștere față de versiunea anterioară a bugetului de stat cu circa 12,5 miliarde lei. Dubla influență negativă determină amplificarea deficitului cu 32 miliarde lei (6,6 miliarde euro)

A doua foarfecă determină creșterea ponderii deficitului bugetar în produsul intern brut până la nivelul de 6,7%: de asemenea dublă influență negativă, pe de o parte ca efect al deficitului menționat mai sus, pe de altă parte din cauza scăderii estimate a PIB cu 1,9%.

Fără a avea fundamentarea riguroasă a impactului este greu să ne pronunțăm asupra fiabilității datelor. Nu știm printre altele dacă a fost luat în considerare efectul favorabil al diminuării semnificative a deficitului specific turismului, deficit care se ridica anul trecut la circa 2,2 miliarde de euro, în condițiile în care turiștii români au cheltuit în străinătate aproximativ 3,6 miliarde euro în 2019, sumă ce va fi mult diminuată în acest an. O altă necunoscută este impactul anului agricol care ar putea reduce puțin din factura emisă de coronavirus pacientului numit România.

Un aspect de data asta sensibil nefavorabil îl reprezintă, în opinia mea, creșterea accelerată a deficitului comercial, a treia foarfecă: stoparea producției Dacia afectează semnificativ exporturile și, simultan, constatăm creșterea explozivă a importurilor, în condițiile în care comerțul online s-a majorat cu cca 30% în martie 2020, comparativ cu aceeași lună din anul anterior, iar majoritatea produselor comandate sunt din import.

Personal, întrebarea la care aș fi așteptat un răspuns, fără de care rectificarea bugetară propusă nu poate fi nicidecum credibilă, este următoarea: „Când se estimează reluarea tuturor activităților?”

Mă tem că, sărind perpetuu dintr-o stare de urgență în alta nu vom face decât să concretizăm celebra propoziție: “operația a reușit, pacientul e mort”. Sau să o reformulăm astfel: pandemia a fost stopată, economia a murit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Așa o fi....... dar cred ca o foarfeca ar fi buna și in părtinirea, vizibilă, a dumitale!!!
    • Like 1
  • Scriitorule, apucă-te, domnule de croitorie! Acolo poți spune snoave și vorbe de duh; iar auditoriul ... este.
    • Like 3


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult