Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un frizer și trei foarfece

Florin Citu - Foto FB MFinante

 Foto Facebook/Ministerul Finantelor

În perioada în care toate frizeriile sunt închise, există totuși o frizerie deschisă. La Palatul Victoria, frizerul fiind chiar ministrul de Finanțe care a anunțat principalele cifre ale rectificării bugetare impuse de pandemia globală numită Covid-19. Trei foarfece taie din indicatorii macroeconomici proiectați pentru 2020, consecință directă a perioadei prin care trecem.

Prima foarfecă își pune amprenta direct asupra deficitului bugetar. Veniturile estimate a se colecta la bugetul de stat în anul fiscal 2020 au fost corectate în minus cu circa 19,4 miliarde lei, în timp ce cheltuielile bugetare suportă o creștere față de versiunea anterioară a bugetului de stat cu circa 12,5 miliarde lei. Dubla influență negativă determină amplificarea deficitului cu 32 miliarde lei (6,6 miliarde euro)

A doua foarfecă determină creșterea ponderii deficitului bugetar în produsul intern brut până la nivelul de 6,7%: de asemenea dublă influență negativă, pe de o parte ca efect al deficitului menționat mai sus, pe de altă parte din cauza scăderii estimate a PIB cu 1,9%.

Fără a avea fundamentarea riguroasă a impactului este greu să ne pronunțăm asupra fiabilității datelor. Nu știm printre altele dacă a fost luat în considerare efectul favorabil al diminuării semnificative a deficitului specific turismului, deficit care se ridica anul trecut la circa 2,2 miliarde de euro, în condițiile în care turiștii români au cheltuit în străinătate aproximativ 3,6 miliarde euro în 2019, sumă ce va fi mult diminuată în acest an. O altă necunoscută este impactul anului agricol care ar putea reduce puțin din factura emisă de coronavirus pacientului numit România.

Un aspect de data asta sensibil nefavorabil îl reprezintă, în opinia mea, creșterea accelerată a deficitului comercial, a treia foarfecă: stoparea producției Dacia afectează semnificativ exporturile și, simultan, constatăm creșterea explozivă a importurilor, în condițiile în care comerțul online s-a majorat cu cca 30% în martie 2020, comparativ cu aceeași lună din anul anterior, iar majoritatea produselor comandate sunt din import.

Personal, întrebarea la care aș fi așteptat un răspuns, fără de care rectificarea bugetară propusă nu poate fi nicidecum credibilă, este următoarea: „Când se estimează reluarea tuturor activităților?”

Mă tem că, sărind perpetuu dintr-o stare de urgență în alta nu vom face decât să concretizăm celebra propoziție: “operația a reușit, pacientul e mort”. Sau să o reformulăm astfel: pandemia a fost stopată, economia a murit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Așa o fi....... dar cred ca o foarfeca ar fi buna și in părtinirea, vizibilă, a dumitale!!!
    • Like 1
  • Scriitorule, apucă-te, domnule de croitorie! Acolo poți spune snoave și vorbe de duh; iar auditoriul ... este.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult