Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Un frizer și trei foarfece

Florin Citu - Foto FB MFinante

 Foto Facebook/Ministerul Finantelor

În perioada în care toate frizeriile sunt închise, există totuși o frizerie deschisă. La Palatul Victoria, frizerul fiind chiar ministrul de Finanțe care a anunțat principalele cifre ale rectificării bugetare impuse de pandemia globală numită Covid-19. Trei foarfece taie din indicatorii macroeconomici proiectați pentru 2020, consecință directă a perioadei prin care trecem.

Prima foarfecă își pune amprenta direct asupra deficitului bugetar. Veniturile estimate a se colecta la bugetul de stat în anul fiscal 2020 au fost corectate în minus cu circa 19,4 miliarde lei, în timp ce cheltuielile bugetare suportă o creștere față de versiunea anterioară a bugetului de stat cu circa 12,5 miliarde lei. Dubla influență negativă determină amplificarea deficitului cu 32 miliarde lei (6,6 miliarde euro)

A doua foarfecă determină creșterea ponderii deficitului bugetar în produsul intern brut până la nivelul de 6,7%: de asemenea dublă influență negativă, pe de o parte ca efect al deficitului menționat mai sus, pe de altă parte din cauza scăderii estimate a PIB cu 1,9%.

Fără a avea fundamentarea riguroasă a impactului este greu să ne pronunțăm asupra fiabilității datelor. Nu știm printre altele dacă a fost luat în considerare efectul favorabil al diminuării semnificative a deficitului specific turismului, deficit care se ridica anul trecut la circa 2,2 miliarde de euro, în condițiile în care turiștii români au cheltuit în străinătate aproximativ 3,6 miliarde euro în 2019, sumă ce va fi mult diminuată în acest an. O altă necunoscută este impactul anului agricol care ar putea reduce puțin din factura emisă de coronavirus pacientului numit România.

Un aspect de data asta sensibil nefavorabil îl reprezintă, în opinia mea, creșterea accelerată a deficitului comercial, a treia foarfecă: stoparea producției Dacia afectează semnificativ exporturile și, simultan, constatăm creșterea explozivă a importurilor, în condițiile în care comerțul online s-a majorat cu cca 30% în martie 2020, comparativ cu aceeași lună din anul anterior, iar majoritatea produselor comandate sunt din import.

Personal, întrebarea la care aș fi așteptat un răspuns, fără de care rectificarea bugetară propusă nu poate fi nicidecum credibilă, este următoarea: „Când se estimează reluarea tuturor activităților?”

Mă tem că, sărind perpetuu dintr-o stare de urgență în alta nu vom face decât să concretizăm celebra propoziție: “operația a reușit, pacientul e mort”. Sau să o reformulăm astfel: pandemia a fost stopată, economia a murit.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Așa o fi....... dar cred ca o foarfeca ar fi buna și in părtinirea, vizibilă, a dumitale!!!
    • Like 1
  • Scriitorule, apucă-te, domnule de croitorie! Acolo poți spune snoave și vorbe de duh; iar auditoriul ... este.
    • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult