Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un nou GuWerner: președintele Klaus Iohannis a anunțat de la Cotroceni numele premierului desemnat - Ludovic Orban

Ludovic Orban - Klaus Iohannis -  (Foto Inquam Photos / George Călin)

Foto Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-o declarație de presă de la Cotroceni, numele premierului, după o nouă rundă de consultări, astăzi cu PNL, USR și UDMR. Ludovic Orban, actualul președinte al liberalilor, a fost propunerea președintelui.

„PSD a avut trei guverne care au dăunat grav României”, a explicat Klaus Iohannis. „PNL a fost singurul partid care a spus că-și asumă guvernarea în această perioadă de tranziție”. Guvernul va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare”, a continuat șeful statului.

Principalele declaratii ale președintelui Iohannis: 

Sper ca toți actorii politici să înțeleagă că suntem în criză politică și cu cât mai repede se ajunge la o soluție satisfăcătoare cu atât mai bine. 

Organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea bugetului, închiderea bugetului în curs, dar și multe alte lucruri le aștept de la Guvernul Orban și sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o guvernare de tranzitie de succes.

Ludovic Orban a prezentat principalele priorități ale noului guvern:

- refacerea echilibrelor macroeconomice și corectarea măsurilor economice ce au lovit mediul de afaceri

- restructurarea amplă a aparatului guvernamental

- simplificarea administrativă

- readucerea competenței în instituțiile publice

- digitalizarea administrației

- acordarea unei atenții serioase și considerarea ca prioritară a tuturor obiectivelor de investiții în transport, sănătate, educație

- independența reală a justiției.

Cine este Ludovic Orban

Ludovic Orban s-a născut la data de 25 mai 1963, în Brașov. Este absolvent al Facultății de Tehnologia Construcțiilor de Mașini din cadrul Universității Brașov. A urmat studii postuniversitare la Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

A lucrat ca inginer stagiar la „Izolatorul Târgul Secuiesc", inginer tehnolog la „Tractorul Brașov" și redactor la cotidianul „Viitorul Românesc".

În perioada 2004-2007 Orban a fost viceprimar la Primăria Municipiului București. 

A ocupat functia de ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu II, din aprilie 2007, până în decembrie 2008.

La data de 16 decembrie 2007, Ludovic Orban a fost implicat într-un accident de circulație, după care a plecat de la locul accidentului și s-a prezentat la sediul Poliției abia după aproape 30 de ore, așa că a rămas fără permis de conducere.

Ludovic Orban a fost achitat, pe 5 martie 2018, în dosarul în care DNA l-a acuzat de folosirea influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite.

Potrivit declarației de avere despuse de Ludovic Orban în ianuarie 2017, publicată pe site-ul Camerei Deputațior, președintele PNL deține o casă în Dobroești, județul Ilfov şi un autoturism marca Volkswagen Passat, cumpărat în anul 2007. Ludovic Orban avea trecute în declarația de avere două conturi deschise bănci, unul de 3.000 de euro, și unul de 2000 de dolari.

Ludovic Orban este căsătorit și are un copil.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Chiar nu-i de râs, e de plâns; Orban acum da in "dreapta" și-a "stanga, e total debusolat, nici chiar el nu credea că va fi prim-ministru! Îmi pare rău, ca votant PNL încă din 1992, nu pun mare baza pe acest actual PNL!...să de-a Dumnezeu să mă înșel!
    • Like 0
  • Ca bine ar fi sa ni se intample macar doua din cele sapte prioritati enuntate.... Succes!
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult