Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un pas mare pentru zborul către Marte: boosterul Starship a fost prins pentru prima dată de Mechazilla

spacex-

foto captura youtube

După mai multe amânări, Spacex a lansat duminică o nouă rachetă gigantică Starship. A fost a cincea lansare de probă și a înregistrat un progres enorm față de precedentele: boosterul, sau prima treaptă în limbajul clasic al rachetelor, a aterizat din locul în care a decolat cu 7 minute mai devreme. Aterizarea nu a fost pe pământ, ci în brațele mecanice enorme, poreclite Mechazilla.

Performanța este una extraordinară pentru industria spațială, planurile de a coloniza Marte și pentru SpaceX, care devine rapid cel mai mare și mai important jucător din domeniu (foarte aproape de monopol). SpaceX are deja o rachetă de succes, Falcon 9, cu care lansează sateliții Starnilk și încărcături ale altor clienți. Este cea mai de succes rachetă din lume și din istorie și are un mare avantaj față de restul ofertei de pe piață – costul cel mai scăzut. SpaceX reușește să reducă costul recuperând boosterul rachetei și folosindu-l de cel puțin 10 ori (recordul este de 23 de ori!). Cu ajutorul acestei tehnologii, numai în acest an, SpaceX a lansat 60 de rachete, iar planul este să ajungă la 100 până la sfârșitul anului. 

Bazându-se pe experiența lansării Falcon 9, Spacex a dezvoltat o nouă rachetă, mult mai mare și mai puternică – Starship. Aceasta este compusă tot din două trepte, boosterul recuperabil și racheta propriu zisă. Pentru prima data, boosterul a fost prins de Mechazilla, ceea ce reprezintă primul pas pentru crearea unui sistem viabil din punct de vedere economic. Ca ordin de mărime, este suficient să menționăm ca dacă Falcon 9 trimite către stația spațială 4 cosmonauți, Starship ar putea decola cu 100 de cosmonauți la bord!

Planul lui Elon Musk, proprietarul Spacex, este să trimită prima rachetă Starship cu echipaj uman pe Marte peste (doar) patru sau cinci ani. Pare un termen foarte scurt, dar având în vedere ritmul de dezvoltare al rachetei Starship, nu este imposibil. Până atunci vom mai avea parte de câteva lansări de probă și multe imagini spectaculoase precum acestea în care este surprinsă prinderea boosterului de către Mechazilla, în aplauzele angajaților Spacex.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult
sound-bars icon