Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Un preşedinte pentru liniştea lor

Iohannis, Ziua Marinei

Foto: Presidency.ro

„Produsul” Klaus Iohannis l-am „achiziţionat” de douã ori. Prima datã am crezut cã este singurul care ar putea schimba România: purtând un ambalaj pe care scria „made in Germany” şi eticheta Sibiului, promitea sã aducã seriozitatea teutonã în marasmul politicii dâmboviţene. A doua oarã îl aşezaserã într-un galantar aproape gol alãturi de o pãpuşã defectã a Sistemului de pe care nimeni nici mãcar nu se deranjase a mai dezlipi eticheta „made in Far Est”.

Deşi e dincolo de Carpaţi, pe malurile Cibinului se face cam aceeaşi politicã ca pe Dâmboviţa, iar alegerea fostei studente moscovite, doamna Raluca Turcan, la cârma PNL-ului de acolo acum o lunã pentru un al treilea mandat o dovedeşte cu prisosinţã. Numai discursurile sunt altfel, mai domoale şi fãrã circul tipic unei capitale bizantine.

Dupã ce preşedintele Bãsescu trãdase „frãţia” Grivco, Sistemul şi-a pus speranţele în Victor Ponta, tânãrul mefistofelic, cu un trecut maculat, capabil de orice compromis. Numai cã poporul se sãturase de înţelegerile oculte, compromisurile veşnice, democraţia cu faţã umanã, „preşedinţi pentru liniştea noastrã”, securişti deghizaţi în profesori şi oameni de afaceri. Însã poate poporul învinge un Sistem înfipt de generaţii ca un organism parazit în statul nostru? Iar un sas introvertit, care îşi fãcuse şase case din meditaţii, avea de gând sã smulgã parazitul?!

Preşedintele Iohannis şi-a jucat bine atu-ul de apãrãtor al Justiţiei şi al schimbãrii României. Însã, între o plimbare cu familia Macron şi un dialog cu doamna cancelar Merkel, avea de-a face cu bãieţii aceluiaşi Sistem, iar ca un neamţ cumpãtat, adept al realpolitik, a înţeles curând cã pentru toate beneficiile pe care ţi le dã funcţia trebuie sã plãteşti un preţ. Dar nu ţi-l cer alegãtorii, ci aceia care îţi asigurã supravieţuirea. Iar, în România cangrenatã de corupţie, dacã intri o datã în şedinţa de guvern pentru a bloca o amnistie pentru câţiva baroni poporul te va considera erou. Unde mai pui cã un asemenea gest mai sperie și adversarii, adicã un alt avantaj în negocierile de dupã perdele.

Pentru Justiţie e suficient sã lupţi cu vorbe... Ce binecuvântare sã poţi scãpa de doamna Kovesi dând vina pe Curtea Constituţionalã. Şi cum sã încerce sã schimbe Curtea un lider dedicat sistemului constituţional?!... Pentru insuccesele politice e simplu sã dai mereu vina pe marota PSD şi majoritatea parlamentarã: nu am „guvernul meu”, voi, cetãţenii i-aţi arãtat încredere lui Dragnea, luaţi-o pe doamna Viorica cã oricum e mai bunã decât Tudose. Cã doar preşedintele respectã dorinţa cetãţenilor. Cum spuneam, funcţia aceea înaltã cerea un preţ.

Justiţia a suferit în cele douã mandate ale sale la fel de mult ca pe vremea altui preşedinte „liniştit”. „Guvernul lui” nu a reuşit nici mãcar sã schimbe grotescul Avocat al poporului.

Nici Ministerul de Interne nu o duce mai bine sub bagheta magicã a omului-bun-la-toate Bode, cel care dormea pe bancheta din spate a SUV-ului în timp ce şoferul sãu fãcea slalom pe contrasens, „dottore” Bode care a cerut ca teza sa de doctorat sã nu fie publicatã, „interimarul” de la Justiţie care semneazã orice îi cere partidul. Poliţia românã se face de râs la fiecare caz mai complicat, angajaţii sãi ajung bãtaia de joc a interlopilor, dar Sistemul îşi vede liniştit de ale sale.

Dar cine a fost pus sã gestioneze programul „România educatã”? Domnul Cîmpeanu, cel care trece cu nonşalanţã de la un partid la altul fiindcã, aşa cum a demonstrat-o deunãzi, îi reprezintã pe plagiatorii tuturor. Un alt Bode, cu un dram suplimentar de cinism.

Dupã şapte ani de la victoria preşedintelui, un nou „produs” cu aparent ştaif a fost pregãtit sã îi ia locul. Premierul Cîţu care se lãuda cu şcoli fãcute în SUA, bãiatul cu geacã de rocker şi expresii englezeşti, apãrut parcã de nicãieri, la fel ca antecesorul sãu, trebuia sã convingã electoratul mioritic, deşi în tinereţile sale romanţios prezentate dãduse bir cu fugiţii de pe :pãmântul fãgãduinţei” pentru a nu plãti o datorie de câteva mii de dolari. Numai cã, pânã sã ajungã a trece testul alegerilor – cred cã România are cei mai mulţi lideri politici care nu au fost validaţi democratic şi care nu sunt capabili sã rosteascã douã fraze coerent – trebuia sã îşi convingã propriul partid. Un partid liberal înţesat cu voie de la Cotroceni de foşti primari şi baroneţi pesedişti de parcã ai sãi pedelişti şi uselişti nu ar fi fost de ajuns. Şi, ca un bun elev al realpolitikului, a înţeles cã numai devenind un om al Sistemului va reuşi în viaţã. Lipsit de viziune şi imaginaţie, nu a fost capabil decât sã îi copieze pe Udrea şi Dragnea, lansând cel mai generos şi pompos denumit PNDL de pânã acum. Domnul Cîţu, cu voia domnului Iohannis, îi va recompensa cu contracte grase pe primari, fie trecuţi la PNL, fie rãmaşi cu domnul Ciolacu, dar toţi membrii ai aceleiaşi frãţii de abonaţi ai banului public, pionii aceluiaşi Sistem de prietenii şi relaţii oculte înpãmântenit de fosta Securitate.

Iar când cineva ajunge sã încurce planurile ţesute cu migalã la Cotroceni, în Palatul Victoria şi prin vilele de pe litoralul mediteraneean ale bãieţilor din Sistem, trebuie sã disparã: aşa s-a întâmplat cu ministrul Voiculescu, care se pusese sã numere corect morţii pandemiei, aşa s-a întâmplat cu ministrul Ion, care a vrut sã organizeze fãrã binecuvântare de la Palat concursurile pentru şefii de Parchete.

Dar nu doar posibilitatea de a pierde din controlul Justiţiei a supãrat Sistemul. Dacã vã amintiţi, prin mai, Parlamentul modifica Legea învãţãmântului astfel încât directorii interimari de şcoli sã fie aleşi de cãtre consiliile de administraţie ale acestora, iar nu de cãtre inspectorii judeţeni penelişti. Aşa cum spunea un parlamentar liberal, orice partid îşi doreşte sã aibã membrii sãi la conducerea unitãţilor de învãţãmânt. Şi, folosindu-se de un argument procedural, preşedintele nu promulga legea, ci o întorcea în Parlament. Iar la solicitãrile parlamentarilor USR PLUS de a convoca o sesiune parlamentarã extraordinarã pentru ca problema pentru care legea fusese restituitã sã fie acoperitã, iar numirile de acum ale directorilor sã poatã fi fãcute fãrã intervenţia partidului aflat la butoane, preşedintele a fãcut ceea ce ştie el cel mai bine pentru a nu-şi mânji imaginea: a tãcut.

Dupã treizeci de ani şi trei preşedinţi care ar fi trebuit sã fie „salvatori”, ne gãsim cu aceiaşi plagiatori în învãţãmânt, cu o justiţie nu doar oarbã, ci şi cu picioarele rupte, cu miniştri buni doar sã semneze ceea ce le cer baroneţii, cu primari care nu ştiu altceva decât sã sugã din banul public. De fapt, suntem tot prin anul 2000, numai cã am înlocuit roşul cu galbenul şi am rotit puţin cadrele Sistemului.

Singurul şoc al preşedintelui a fost moţiunea de cenzurã care i-a stricat siesta de sâmbãtã şi a pus faţã în faţã echipele aceleiaşi Cooperative: echipa galbenã şi echipa roşie.

În cunoscuta tradiţie a lui Tata Jan şi Nea Pinalti, înaintemergãtorii Sistemului, cele douã echipe vor face o remizã cât un PNDL pentru toţi, dupã ce îşi vor fi dat prieteneşte la gioale şi se vor fi zvârcolit artistic în faţa spectatorilor.

Pâine ne-a dat Uniunea, circ ne dau ai noştri. Noi sã fim distraţi fiindcã uitãm repede. Iar ei au de împãrţit 80 de miliarde PNRR şi alţi 70 PNDL. Ceva o sã lase şi pentru noi: autostrãzi începute, panseluţe şi, poate, o presã plãtitã de guvern şi penali care sã ne dea circ şi un dram de speranţã cât sã nu plecãm cu toţii şi sã îi lãsãm pe ei fãrã supuşi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Dupa aproape un an de speranta ca in sfarsit se va schimba ceva in aceasta tara a murit si aceasta. Klaus Johannis s-a dovedita sa nu fie mai bun decat predecesorii lui. PNL s-a transformat in PDL. USR PLUS sta la masa cu AUR. Nici un pic de verticalitate la nimeni din clasa politica. Dar la NIMENI!
  • Like 1
 • Combinatia cu AUR de la putere - o eroare tactica, solutia de redresare a USR e demisia in bloc si trecerea in opozitie, urmat de clarificarea in interior (fuziunea) si pregatirea serioasa pentru alegeri (anticipate). A continua cu PNL acum e sinonimul decredibilizarii totale!
  • Like 2
 • Paul check icon
  Mulțumesc pentru articol! După elucubrațiile CTP-ului si ale epigonilor lui e o plăcere sa mai citesti așa ceva pe acest site.

  După cum bine se menționează in articol pămpălăul penal Johannis nu a fost niciodată votat președinte pentru ce este el, ci pentru ce reprezentau alternativele… Și intr-adevăr exista și posibilitatea ca tipul sa nu fie pămpălău ci de fapt cinic și perfid, dar totuși penal.
  • Like 4
 • Mr.Oh check icon
  Talent cat carul. Fin observator. Articol citit cu placere chiar daca doare.
  • Like 5
  • @ Mr.Oh
   Doare al dracului! Dar boboului ii place durerea, chiar si cand e a lui. Si mai tot mereu pe el l-a durut. Trist e ca l-a durut la basca. Noi ridicam praful la sarbe, crapam la mici, mai ales daca sunt pe gratis, ragaim dupa bere la pet, stam cu orele pe a2 sau dn1 injuram dar nu cedam. doar ne-am castigat dreptul de a injura, oricand si pe oricine. Aferim libertate!
   • Like 2
 • Din păcate, dureros de bun articolul asta.
  Solutia care se prevede este sa plecam.
  • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Bravo, domnule! Ma mir ca te-au lasat sa publici articolul asta, ca moare CTP de oftică. La mai multe!
  • Like 6


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult