Sari la continut
Republica
Sustenabilitate

Un prieten lituanian care a vizitat România spunea că nu a văzut niciodată atâta mizerie. Reciclarea e salvarea

Reciclare de PET-uri

Colectarea selectivă a deșeurilor este un concept ecologic și reprezintă o condiție obligatorie pentru reducerea poluării, care, din păcate, la noi încă este departe de a fi aplicată. Ori din lipsa unei infrastructuri ecologice ce permite colectarea și transportul separat al deșeurilor, ori din vina noastră, a fiecăruia dintre noi, fiindcă nu avem educația, nici conștiința, simțul civic sau responsabilitatea de a respecta și a înțelege importanța impactului asupra mediului a fiecărui gunoi aruncat la întâmplare, dincolo de aspectul deplorabil pe care îl creează.

La nivel mondial, se organizează conferințe, summit-uri, se trag semnale de alarmă în legătură cu schimbările climatice pe care le resimțim cu toții, cu impactul poluării asupra ecosistemelor, cu efectele gazelor de seră. Se caută soluții pentru stoparea modificărilor climatice, începând cu reducerea poluării, dar știm foarte bine că stă în puterea fiecărui locuitor al planetei de a realiza că fiecare gest sau schimbare de atitudine față de protecția mediului are o importanță majoră.  

Acțiunile ecologice organizate de ONG-uri, instituții sau grupuri cu inițiativă sunt binevenite, numai că rezolvă temporar problema, fiindcă zonele curățate redevin pline de deșeuri după un timp mai mult sau mai puțin îndelungat. Nu mai insist și din ce motive, fiindcă sunt bine cunoscute.

Cum spuneam anterior, lucrurile se pot schimba pornind de la fiecare individ în parte care conștientizează importanța reciclării, fie că vorbim de PET-uri, sticle, cutii de carton, obiecte din metale și,de ce nu, haine, produse electrocasnice, baterii și acumulatori. Poate că, din comoditate sau lipsa spațiului din apartament, mulți dintre noi nu adunăm pet-urile, sticlele, dozele de bere pentru a le recicla și obișnuim să le aruncăm la containerul cel mai apropiat, de-a valma. Un prieten lituanian ce a vizitat țara noastră spunea că nu a mai văzut atâta mizerie ca la noi, gunoaie aruncate peste tot, spații verzi neîngrijite și pline de gunoaie și că la ei oamenii sunt prietenoși cu mediul, respectă reguli, au mare grijă de zonele verzi și deșeurile nu sunt aruncate la întâmplare, există o adevărată politică de protejare a naturii.

Campaniile de reciclare a deșeurilor lansate de diferite supermarketuri, benzinării, firme specializate vin în sprijinul cetățenilor, oferindu-le cupoane, vouchere cu reduceri pentru a-i stimula să depună la automatele instalate în acest sens, diverse deșeuri ( PET-uri, sticle, metale), participând astfel activ la reducerea poluării printr-un gest mic, cu însemnătate mare.

Administrațiile locale, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, sunt obligate să investească în achiziționarea echipamentelor necesare pentru colectarea selectivă a deșeurilor, să construiască puncte de colectare suficiente, să asigure transportul separat al deșeurilor în autospeciale moderne, toate într-un sistem integrat.

Cred că este nevoie de mai multă educație în acest sens, de la vârstele fragede, de campanii media și bineînțeles, de promovarea unor modele, exemple de oameni responsabili, care au inițiativă și se implică în acțiuni ecologice sau care, chiar în mod aparent simplist, colectând pet-uri și depunându-le la automatele de colectare contribuie la salvarea planetei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De acord, e multa indolența, nepriceperea si multa corupție, dar cum s-ar putea stopa valul de plastic care este produs si imprtat zilnic in cantitati utiase
    • Like 0
  • Nume check icon
    Da avem o țară murdara. Dar nu din cauza americanilor, EU, evreilor, ungurilor, LGBTQ+-urilor, corporațiilor sau Soros, ci din cauza noastră a celor care trăiesc aici în România de mii de ani, urmașii dacilor care i-au învățat latina pe romani, poporul sfânt, poporul ales, cei care au transformat aceasta faimoasa grădina intr-o latrina.
    Se va mai face vreodată curat în aceasta țară. Nu cred.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult