Sari la continut
Sustenabilitate

„Las-o să curgă?…” Faceți acest mic experiment: rezultatele poate vă vor pune pe gânduri

Spălatul pe mâini

Foto: Getty Images

Să fim sinceri: cei mai mulți dintre noi nu ne batem capul prea tare cu consumul de apă din casă. E destul de ieftină încă și ni se pare că e un dat. Dai drumul la robinet, o lași să curgă ca să vină apa caldă și o folosești (când vine) când, cât și cum vrei.

Tocmai de aceea am făcut un mic experiment (foarte empiric). Câtă apă consumăm noi românii cu spălatul pe mâini. Șoc și groază! Să vedeți.

Întâi m-am informat din surse credibile cât timp este recomandat să te speli pe mâini. 20 de secunde zice CDC-ul american - cât durează să cânți „Happy Birthday”. Atenție! Nu are importanță pentru igienă dacă apa cu care te speli pe mâini e caldă sau rece, ba chiar știm acum că apa caldă irită pielea, cel mai important e să știi cum să te speli și să folosești săpun. O primă învățătură pentru mine.

Am dat drumul la apă și am calculat câtă folosesc în timpul unui spălat pe mâini. Cu apa curgând încontinuu la debitul normal consum 2 litri în cap. Mă spăl în medie cam de 5 ori pe zi pe mâini, deci consum 10 litri de apă doar cu activitatea asta. Pot să consider această frecvență medie ca una rezonabilă fiindcă pe de-o parte infrastructura de apă din România e cel mai puțin dezvoltată din Europa, adică multe case nu au apă curentă iar, pe cealaltă parte, obiceiul de folosi multă apă este prezent în orice gospodărie din țară, indiferent dacă are țeavă sau puț. Rezultă un total de 3600 litri pe an.

În București sunt 2,113,362 persoane - așa zice statistica în 2021. Dacă aproximăm pe cei cu vârste intre 0-2 ani și îi scădem din total să zicem că suntem 2,110,000 persoane care ne spălam pe mâini (nu am găsit cifra exacta a celor cu vârstă 0-2 ani). Dacă vrem să aflăm consumul anual de apă pentru spălatul pe mâini al locuitorilor Bucureștiului ajungem la cifra de 7,596,000 metri cubi de apă consumați pentru aceasta activitate. Mult, puțin? Mă uit la volumul de apă al lacurilor și limanurilor din România, compar cifrele și aflu că orașul București consumă anual cam 10 lacuri Sf Ana pentru spălatul pe mâini. Devine interesant?

Pasul logic următor a fost să văd câtă apă consumă anual toată țara ca să se spele pe mâini. La o populație statistică de 19,2 milioane de oameni consumăm cât limanurile Techirghiol, Mangalia, Amara și lacul Matița la un un loc, aproape 70 milioane de metri cubi pe an. Trei lacuri din categoria celor mari ale României. Doar pentru spălatul pe mâini. O banală operațiune de 20 secunde la care nu ne gândim niciodată. Las la o parte costurile cu încălzirea acestei ape sau starea precară a infrastructurii de apă din România. 

Ce putem face? Să ne spălam mai puțin pe mâini? Când apa va deveni scumpă și rară (într-un viitor nu foarte îndepărtat, cred) se va ajunge și la asta.

Să închidem robinetul atunci când ne săpunim, cu alte cuvinte să nu lăsăm apa să curgă încontinuu timp de 20 de secunde. Știți câtă apă folosim în acest fel? Doar jumătate - adică 1 litru. La fiecare spălare pe mâini aruncam un litru. 5 lacuri Sfânta Ana golite degeaba ca să păstrez exemplul. Economia este uriașă și nu cere decât puțină atenție. Nu renunțăm la confort și nici la igienă. Devenim doar puțin mai cumpătați - așa cum ne îndeamnă mulți părinți pe care îi credem încremeniți în vremea lor de lipsuri.

Nu am pretenția că am ținut cont de toate variabilele în calculul meu - am vrut să ilustrez o logică simplă, a unui gest banal, folosind datele existente. Nu știu cât de exacte sunt și nu am urmărit acuratețea matematică. Dar concluziile nu au cum să nu ne pună pe gânduri. Ce zici, închizi robinetul?

Notă. Ideea acestui experiment mi-a venit citind studiul Habits by Republica despre obiceiurile de consum de electricitate, căldură și apă ale românilor, decembrie 2021.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Petru check icon
  Serios?
  Să vă dau alta temă de gândire referitor la risipa apei. De ce tb să spăl deșeurile pe care le reciclez? Acea apă este recuperabilă? NU! Acea apă este reciclabilă 100%? NU! ESTE APĂ RISIPITĂ IN ZADAR SI APA ESTE O RESURSĂ LIMITATĂ. Și ajung să plătesc și apa cu care spăl gunoaiele pe care le reciclez. De ce cade doar in sarcina consumatorului modul de reciclare? De ce nu sunt implicați REAL cei care fac astfel de ambalaje, cei care le utilizează pt ambalarea produselor, cei din sistemul de management al deșeurilor??? "Prostul" de consumator care tb să recicleze selectiv tb să spele gunoaie, apa nu e reciclabilă și o să chițăim peste 10-15 ani când va fi program de consum la apă. Plus că plătesc mai mult decât consum pt mine personal. Ce ziceți? Aveți vreo soluție?
  P.S. Logic că dacă lași apa sa curgă când te speli pe mâini e apă risipită. La fel când te speli pe dinți. Până periezi dantura, oprești apa. La duș la fel! Cât te săpunești, oprești apa! Când speli vasele la fel. Și fac asta fără vreun studiu, așa e logic.
  • Like 0
 • să lase mamzela sau alții să curgă la robinet un fir de apă de max 1mm grosime , ca să vedeți cît se piedre în 24 de ore . Apoi faceți înmulțirile .
  Să-i văd pe risipitorii ăștia o lună în Sahara supraviețuind cu 5litri pe zi și să o transporte cu schinarea.
  În islam e obligația ca la dușmani să li se dea apă, dar nu spune dacă o azvărl în meclă, o tuflesc pe creștet ,, dacă e curată/tratată sau e din baltă- de lîngă grajd ! De haleală nu spune nimic .
  • Like 0
 • Ce mă amuză chestia asta, cum ne considerăm noi oamenii speciali, unici, ne admirăm umanitatea dar, în același timp, ne străduim din răsputeri să fim roboți: trebuie să ne spălăm pe mîini 20 de secunde, pe dinți 2 minute, e bine să manînci la anumite ore, să te culci și să te scoli la anumite ore etc. etc. Minunații și unicii oameni, cu programe de roboți. Suntem un soi de Pinocchio pe invers. Ăla visa să fie băiețel adevărat, noi visăm să fim roboței adevărați :))
  • Like 1
 • O recomandare in principiu buna.... :-)
  Daca la un timp mediu de spalare pe maini v-au iesit asemenea cifre, refaceti va rog calculul cu economia facuta la spalatul pe dinti, care, dupa recomandarea medicilor, ar trebui sa fie de doua ori pe zi si sa dureze minim 2 minute (timp in care desigur ca putem opri apa) !
  Apoi luati in calcul faptul ca suntem pe ultimul loc in Europa la consumul de sapun si pasta de dinti pe cap de locuitor si veti vedea de ce articolul dvs, ca si comentariul meu de altfel, e un exercitiu de futilitate.
  • Like 3
 • Marius check icon
  Sa inteleg ca doriti sa "exportati" 5 lacuri Sf. Ana prin desert?.... Parca pana acum ceva vreme problema era nu cata apa consumam pentru spalat, ci daca ne spalam......

  As propune (pe filiera dumneavoastra) sa aplicam slapatul in familie de acum ceva zeci de ani..... Facut baie in aceeasi apa toata familia ca sa mai facem ceva economie!!! Eventual folosit acelasi sapun in acelasi timp.....
  Succesuri!
  • Like 2
 • Stiu ca consumul industrial de apa potabila este mult mai mare decat consumul de apa pentru spalat pe maini. Mai suntem si pe un loc codas la consumul de sapun...
  • Like 1
 • Gandalf check icon
  Apa ca resursa NU este 100% reciclata & reciclabila.
  Evident. Cum asa? ca doar am invatat candva despre "circuitul apei in natura", nu? Ei bine, circuitul functioneaza teoretic. In laborator sau in simularile care nu considera consumuri excesive si se cam refera la Pamant, ca un sistem intreg. Atunci merge ca apa este 100% reciclata, altfel nu. Faptul ca eu consum resursele locale de apa si circuitul o muta in Sahara nu ma ajuta cu nimic.
  Si astea toate sunt fara a lua in considerare alterarea calitatii apei prin utilizare menajera sau industriala care o fac ne-reutilizabila...
  • Like 1
 • "Când apa va deveni scumpă și rară (într-un viitor nu foarte îndepărtat, cred) se va ajunge și la asta." Unde crezi ca se duce apa care curge in chiuveta dupa spalatul pe maini? Dispare definitiv? Folosim aceeasi apa pe care au folosit-o stramosii nostri si o vor folosi urmasii nostri in cicluri nesfarsite, Ce cap aveti unii,
  • Like 4
  • @ Sorin Gherghel
   La tara la ai mei sunt trei familii care isi iau apa din aceeasi fantana cu hidrofoare.Daca in alti ani era apa destula de 10 ani se intampla ca iarna sa ramana fara apa,ghici de ce?Ce cap ai...
   • Like 3
  • @ Sorin Gherghel
   Oamenii vor fi din ce in ce mai multi (acum suntem 8 miliarde. In câtiva ani , nu foarte multi, vom fi 10), sau cum ar veni apa din ce in ce mai putina, deci mai scumpă . Acum 100 de ani strămoșii tăi abia erau un miliard si ceva de toti. peste 20-30 de ani vor fi de 10 ori mai multi. Ce cap ai si tu.
   • Like 0
  • @ Cupse Ovidiu
   Acum suntem practic 8 miliarde.
   • Like 0
  • @ George Hosu
   Chestia este ca 'locația' apei pe planeta se schimba ( apa dulce). Încet-incet dispar ghețarii, ninge mai putin... deci ajunge apa mai putina pe munți. Probabil ca este mai multa apa în atmosfera. Apa nu dispare, dar o sa fie mai greu de aprovizionat pentru anumite zone - dacă nu se folosește tehnologia- insamintarea norilor, desalinizare etc.
   • Like 0
 • Noi lasam uneori si jumatate de ora sa curga apa ca sa vina potrivita pentru un dus caldut. O data am lasat-o 45 de minute, nu s-a incalzit deloc si am oprit-o. Am instalat un boiler electric in baie si un instant Delimano la bucatarie. Pe langa faptul ca este apa calda la orice ora inclusiv la bucatarie, consumul de apa a scazut la jumatate. Atunci am realizat cata apa iroseam!
  • Like 1


Îți recomandăm