România postdecembristă stă sub pecetea tainei, a liniștii. La primele alegeri libere după 1989, candidatul Ion Iliescu a mers în fața electoratului cu sloganul Un președinte pentru liniștea noastră. Zis și făcut. În același registru al acalmiei, un personaj din „Eseu despre luciditate”, de Jose Saramago, remarcă: „Omule, fii liniştit, uită-te la străzile astea, observă ce tihnit, ce liniştit e oraşul!
Cine are curiozitatea să răsfoiască ediția românească a Sociologiei populismului, scrisă de profesorul Guy Hermet, va fi captivat, înainte de orice, de Prefață:
“În Franța (...), în Italia sau România asistăm la emergența unei ideologii ad-hoc, pe care o putem numi « populismul soluțiilor simple » . (...) Regula acestui tip de demers (populist) spune că un eșec naște noi « soluții simple » : se cere modificarea Constituției și a legilor, se cer pedepse mai aspre, (...), se cere restrângerea drepturilor și libertăților cetățenești, sau alegeri anticipate, care să dea « puterea definitivă » celor care « pot face ordine » (...) soluția simplă există: întoarcerea la popor, prin alegeri anticipate și prin Referendum. De altminteri, Referendumul este nelipsit din arsenalul instrumentelor politice ale populiștilor”.
Prefața este semnată de Ion Iliescu. « Soluția simplă » , ca să-l cităm pe fostul șef de stat, a fost semnalată apăsat de actuala conducere a PSD. Recent, președintele partidului a anunțat că formațiunea sa vrea organizarea unui Referendum de modificare a Constituției, pe tema familiei, chiar în această toamnă. Acesta ar urma să consacre, în textul fundamental, faptul că statul român este unul vădit heterosexual. Acum, Articolul 48, aliniatul unu din Constituție, stipulează că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consiamţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. După modificare, familia se va întemeia pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.
Cum s-a ajuns în această situație? Camera Deputaţilor a adoptat în 9 mai, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi „împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească a Coaliției pentru Familie de revizuire a Constituţiei, anunță Digi24. Pentru mulți pare o banalitate faptul că mai marii țării acordă o importanță sporită semanticii familiei, dorind să tranșeze printr-un plebiscit o problemă inexistentă. Mai simplu spus, în România de astăzi două femei sau doi bărbați nu pot forma, în fața statului, deci a legii, o familie.
Aproape 75% dintre români se declarau în 2015 împotriva căsătoriei între persoanele de același sex, potrivit unui sondaj al Pew Research Center. Din acest punct de vedere țara noastră este în compania unor state ca Georgia, Serbia sau Rusia.
Așadar, cum poate fi explicată hotărârea PSD (cu sprijinul sau complicitatea celorlalte partide din Parlament) de a organiza, totuși, un referendum inutil? Este o hotărâre politică, a afirmat liderul PSD. Afirmația poate părea banală, dar nu e deloc așa. Nici banală, nici benignă. Odată pentru că arată un calcul politic rudimentar, primitiv. După cum am văzut mai sus, populiștii imaginează soluții simple la probleme care nu există. Exercițiul popular poate însă naște monștri. Cu o biserică ortodoxă care a funcționat ca un gardian al moralei naționale tradiționale (expresia îi aparține Andreei Cârstocea, autoarea unui studiu consistent despre istoria socio-politică a revendicărilor homosexuale după 1989), BOR va trebui să se poziționeze (poate împotriva voinței sale) asupra acestei teme, așa cum a făcut-o după incendiul de la Colectiv sau în timpul protestelor din februarie. Pare ușor de intuit în ce tabără se va situa, dar ținând cont de recentele scandaluri în care a fost implicată Biserica vedem că lucrurile nu sunt atât de clare. Apoi, referendumul poate fi câștigat mai mult sau mai puțin la limită, cum a făcut-o Erdogan în luna aprilie. Și chiar dacă românii nu se vor prezenta în număr suficient de mare pentru a valida acest demers, brevetul pentru inventarea soluțiilor simple va fi primit de PSD, moștenitorul partidului care a creat Omul nou, dârz, macho.
În aceste condiții, e de datoria noastră să fim neliniștiți. Vorba aceluiași Jose Saramago: Precauţia şi supa de găină n-au făcut niciodată rău unui om sănătos.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1, Daca cineva lanseaza in spatiul public ideea ca semnaturile nu sunt valabile, ar trebui sa si demonstreze asta. In caz contrar, nu e decat un mincinos ordinar. Listele de semnaturi au fost verificate de catre autoritati ale statului, pentru a putea fi constatata conformitatea cu cerintele legale a initierii procedurii de referendum. Ca PSD, sau PNL, sau nu mai stiu ce partid sustine sau nu, ori se pronunta intr-in fel sau altul, nu dau doi bani pe asta! Ceea ce, dupa parerea mea, doare, inclusiv in clasa politica, este ca romanii mai si reactioneaza, atunci cand li se pare ca se depaseste o limita. Si, cum baietii astia nu stiu ce e limita, invata sa le fie frica...
2. Elvetia face referendum pentru absolut orice. Si nu-i acuza nimeni de populism. Adica argumentul profesorului (daca o fi profesor , si nu vreun asistent in cautare de sponsori) nu are valoare practica. Si in fond, cei ce folosesc acest termen, ce incarcatura ii dau? E grav ca deciziile sa se ia conform unei majoritati ce incearca sa-si protejeze valorile? Eu credeam ca se cheama democratie...Sau e "democratie" cand ne convine, iar atunci cand nu ne convine , e "populism"? E si asta tot un fel de proces intelectual de cautare a unor criterii. Pe care se pare ca subiectii respectivi nu le au.
E acelasi mecanism care favorizeaza vanatorile de vrajitoare, pogromurile, sovinismul... am putea chiar avea putina indrazneala si extinde rationamentul si la nationalismul tamp-inteles, si la o suta de lei in plus la pensie/salar mie acum cu pretul viitorului copiilor si nepotilor.
Asa ca ne putem baza pe o prezenta mare la referendum, si niste frecari de maini si zambete cinice pe sub mustata/ in barba pentru cei care au de castigat de aici.
"Poporul a vrut. Intelectualii/ rationalii sunt prea putini pentru a fi reprezentativi."
Același tip de întrebare pare a se discuta în Australia, nu? Odată cu trendul Trump, este f. posibil ca trendul pro-gay să se schimbe.
Ce nu înțelegi tu și habotnicii neoliberali care fac lupte de stradă în SUA este că aveți o gândire totalitară, în care este corect doar ce afirmați voi.
Nu aveți nicio înclinație spre dialog și înțelegere reciprocă, de asta lumea vă iubește ca pe „doamne-ferește!”
Eu vreau să fiți fericiți, dar nu cu prețul afectării valorilor mele. Faceți un referendum pentru legiferarea parteneriatului civil - soluția corectă, și-am să vin să votez pentru!
Dupa care autorul mentioneaza 2 posibile situatii: fie rezultatul iese la limita, fie nu se prezinta suficienti la urne.
De acord cu cele 2 posibilitati desi nu sunt singurele.
Dar unde pana mea sint monstrii ?
In ce constau acesti monstri ? daca rezultatul e la limita sau prezenta insuficienta la urne, ce sint, cine sint monstrii astia dom'le ?
Spuneti-mi stimabili jurnalisti cand in istoria acestui popor s-au strans atatea semnaturi pentru o cauza? Oare initiativele legislative sunt obligatoriu dictate doar de UE sau SUA? Noi nimic? N-avem voie?
Nimeni dintre voi jurnalistii n-ati invitat macar o data un reprezentant al acestei coalitii sa va lamureasca ce vor. Ati devenit un sistem ermetic avand exclusivitatea selectiei informatiilor.
Pentru cei ce citesc acest articol simplific mesajul referendumului: Fratilor, noi nu vrem familii de bulangii cu drept de a adopta copii. Necajitii aia orfani au si ei un drept: sa fie adoptati de o familie normala.
Mizeriile astea nici nu au existat in trecutul apropiat. Vorbim de drepturile copiilor dar unii sunt in stare sa-i arunce in bratele dezaxatilor pentru un trai mai bogat. Nu vad nici un protest al homo... desi in trecut faceau parade an de an. Daca ei cei vizati nu protesteaza voi jurnalistii pentru cine luptati? Pentru Satana?
Pai am votat in 1996 cu CDR si Constantinescu, 2012 cu Prigoana la primarie, 2014 cu Iohanis si 2016 Nicusor Dan la primarie. Niciodata PSD. Apoi eu, sotia si alti prieteni cu care am vorbit inca nu am semnat aceasta petitie dar vom face asta cat de curand. Multumit de raspuns?
Cine a stârnit actualele neliniști privitoare la căsătorie/familie/adopție, care au dus la acest referendum, ar face bine să nu mai comenteze!