Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Populismul soluțiilor simple: un referendum pentru liniștea noastră

România postdecembristă stă sub pecetea tainei, a liniștii. La primele alegeri libere după 1989, candidatul Ion Iliescu a mers în fața electoratului cu sloganul Un președinte pentru liniștea noastră. Zis și făcut. În același registru al acalmiei, un personaj din „Eseu despre luciditate”, de Jose Saramago, remarcă: „Omule, fii liniştit, uită-te la străzile astea, observă ce tihnit, ce liniştit e oraşul!

Cine are curiozitatea să răsfoiască ediția românească a Sociologiei populismului, scrisă de profesorul Guy Hermet, va fi captivat, înainte de orice, de Prefață:

“În Franța (...), în Italia sau România asistăm la emergența unei ideologii ad-hoc, pe care o putem numi « populismul soluțiilor simple » . (...) Regula acestui tip de demers (populist) spune că un eșec naște noi « soluții simple » : se cere modificarea Constituției și a legilor, se cer pedepse mai aspre, (...), se cere restrângerea drepturilor și libertăților cetățenești, sau alegeri anticipate, care să dea « puterea definitivă » celor care « pot face ordine »  (...) soluția simplă există: întoarcerea la popor, prin alegeri anticipate și prin Referendum. De altminteri, Referendumul este nelipsit din arsenalul instrumentelor politice ale populiștilor”. 

Prefața este semnată de Ion Iliescu. « Soluția simplă » , ca să-l cităm pe fostul șef de stat, a fost semnalată apăsat de actuala conducere a PSD. Recent, președintele partidului a anunțat că formațiunea sa vrea organizarea unui Referendum de modificare a Constituției, pe tema familiei, chiar în această toamnă. Acesta ar urma să consacre, în textul fundamental, faptul că statul român este unul vădit heterosexual. Acum, Articolul 48, aliniatul unu din Constituție, stipulează că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consiamţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. După modificare, familia se va întemeia pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Cum s-a ajuns în această situație? Camera Deputaţilor a adoptat în 9 mai, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi „împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească a Coaliției pentru Familie de revizuire a Constituţiei, anunță Digi24. Pentru mulți pare o banalitate faptul că mai marii țării acordă o importanță sporită semanticii familiei, dorind să tranșeze printr-un plebiscit o problemă inexistentă. Mai simplu spus, în România de astăzi două femei sau doi bărbați nu pot forma, în fața statului, deci a legii, o familie.

Aproape 75% dintre români se declarau în 2015 împotriva căsătoriei între persoanele de același sex, potrivit unui sondaj al Pew Research Center. Din acest punct de vedere țara noastră este în compania unor state ca Georgia, Serbia sau Rusia.

Așadar, cum poate fi explicată hotărârea PSD (cu sprijinul sau complicitatea celorlalte partide din Parlament) de a organiza, totuși, un referendum inutil? Este o hotărâre politică, a afirmat liderul PSD. Afirmația poate părea banală, dar nu e deloc așa. Nici banală, nici benignă. Odată pentru că arată un calcul politic rudimentar, primitiv. După cum am văzut mai sus, populiștii imaginează soluții simple la probleme care nu există. Exercițiul popular poate însă naște monștri. Cu o biserică ortodoxă care a funcționat ca un gardian al moralei naționale tradiționale (expresia îi aparține Andreei Cârstocea, autoarea unui studiu consistent despre istoria socio-politică a revendicărilor homosexuale după 1989), BOR va trebui să se poziționeze (poate împotriva voinței sale) asupra acestei teme, așa cum a făcut-o după incendiul de la Colectiv sau în timpul protestelor din februarie. Pare ușor de intuit în ce tabără se va situa, dar ținând cont de recentele scandaluri în care a fost implicată Biserica vedem că lucrurile nu sunt atât de clare. Apoi, referendumul poate fi câștigat mai mult sau mai puțin la limită, cum a făcut-o Erdogan în luna aprilie. Și chiar dacă românii nu se vor prezenta în număr suficient de mare pentru a valida acest demers, brevetul pentru inventarea soluțiilor simple va fi primit de PSD, moștenitorul partidului care a creat Omul nou, dârz, macho.

În aceste condiții, e de datoria noastră să fim neliniștiți. Vorba aceluiași Jose Saramago: Precauţia şi supa de găină n-au făcut niciodată rău unui om sănătos.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Bineinteles ca pe sustinatorii homosexualilor trebuie lipita eticheta de intelectuali, deschisi la minte, etc... Singura legatura pe care eu o vad aici este ca unii gandesc cu anumite parti ale corpului...si au pretentia ca acele parti sa fie echivalate cu creierul. Deja propaganda pro-gay e rizibila prin numarul limitat de lozinci pe care e capabila sa le emita. Nu mai spun decat in treacat ca argumentele pe care aceste lozinci se bazeaza sunt lipsite de cea mai elementara coerenta. Ceea ce se poate, insa, aprecia aici, este indemanarea acelor specialisti in comunicare, ce au reusit sa faca dintr-o tema minora un subiect de dezbatere nationala. Asta, e adevarat , si prin trezirea la viata a intregii sectiuni de propagandisti...
  1, Daca cineva lanseaza in spatiul public ideea ca semnaturile nu sunt valabile, ar trebui sa si demonstreze asta. In caz contrar, nu e decat un mincinos ordinar. Listele de semnaturi au fost verificate de catre autoritati ale statului, pentru a putea fi constatata conformitatea cu cerintele legale a initierii procedurii de referendum. Ca PSD, sau PNL, sau nu mai stiu ce partid sustine sau nu, ori se pronunta intr-in fel sau altul, nu dau doi bani pe asta! Ceea ce, dupa parerea mea, doare, inclusiv in clasa politica, este ca romanii mai si reactioneaza, atunci cand li se pare ca se depaseste o limita. Si, cum baietii astia nu stiu ce e limita, invata sa le fie frica...
  2. Elvetia face referendum pentru absolut orice. Si nu-i acuza nimeni de populism. Adica argumentul profesorului (daca o fi profesor , si nu vreun asistent in cautare de sponsori) nu are valoare practica. Si in fond, cei ce folosesc acest termen, ce incarcatura ii dau? E grav ca deciziile sa se ia conform unei majoritati ce incearca sa-si protejeze valorile? Eu credeam ca se cheama democratie...Sau e "democratie" cand ne convine, iar atunci cand nu ne convine , e "populism"? E si asta tot un fel de proces intelectual de cautare a unor criterii. Pe care se pare ca subiectii respectivi nu le au.
  • Like 2
  • @
   check icon
   Probabil ca v-ati simti mai bine in Rusia unde oamenii aceia refuza sa creada existenta atractiei intre 2 persoane de acelasi sex si incep sa reprime tot ce e legat de asta....
   • Like 2
  • @
   check icon
   QED...Aceleasi metode, fumate de multa vreme, cu diabolizarea purtatorului mesajului, alaturandu-l de epitete precum pro rus, comunist, etc...Mai creativi , baieti, doar ata va duce mintea? Bineinteles ca va scapa convenabil faptul ca, daca cineva nu e pro lgbt, nu e obligatoriu sa fie pro rus, clasificarile tinand de criterii diferite. Nici nu sunt convins ca stiti ce-s alea... Ceea ce stiti voi, neobolsevicii , si aplicati cu cerbicie, este ca "cine nu e cu noi, e impotriva noastra". De la Lenin, Beria si Stalin cetire.
   • Like 2
  • @
   check icon
   La fel si voi cu referendumul , BOR si altele asa ca nu te scoate , singurul lucru ce ar trebui scos de aici esti tu de un moderator doar atat
   • Like 2
  • @
   check icon
   Ești inflexibil. Ca Stalin!
   • Like 0
  • @
   check icon
   „Lucrul” care trebuie scos ești tu, micul agent political correctness.
   • Like 0
  • @
   check icon
   Smiorcaila, ti-ai udat pantalonii si vrei ca nenea moderatoru' sa te stearga la fund? Pe bune, iti dai seama cat de penibil esti? Sau iti trebuie o poza?
   • Like 0
  • @
   check icon
   Ar trebui sa iti mai controlezi limbajul colorat nenea inainte sa comentezi aici . Pe republika.md poate mai poti dinastea dar nu si aici...
   • Like 0
 • bluenavy check icon
  Realist privit, fara patima: la referendumul asta vor veni multi sa voteze "ca sa nu fie barbat cu barbat, sa fie barbat cu femeie, ca asa e lasat". De ce? Pentru ca din starea de INabilitate in a-si impacta mediul, romanul de rand se poate simti important, simte ca acum conteaza, isi poate trece in Constitutie statutul de superior moral. Are pentru prima data putere reala asupra "celorlalti" si se va arunca in asta cu toata frenezia de sange a unui animal de prada.

  E acelasi mecanism care favorizeaza vanatorile de vrajitoare, pogromurile, sovinismul... am putea chiar avea putina indrazneala si extinde rationamentul si la nationalismul tamp-inteles, si la o suta de lei in plus la pensie/salar mie acum cu pretul viitorului copiilor si nepotilor.

  Asa ca ne putem baza pe o prezenta mare la referendum, si niste frecari de maini si zambete cinice pe sub mustata/ in barba pentru cei care au de castigat de aici.
  "Poporul a vrut. Intelectualii/ rationalii sunt prea putini pentru a fi reprezentativi."
  • Like 7
 • check icon
  Cuvântul «referendum» și-a pierdut în România orice credibilitate. Ca să și-l recapete, ar trebui un demers major pe ceva serios și susținut puternic de toată lumea.
  Același tip de întrebare pare a se discuta în Australia, nu? Odată cu trendul Trump, este f. posibil ca trendul pro-gay să se schimbe.
  • Like 0
 • Încã nu au apãrut blesteme, afurisenii, moliftele Sf. Vasile, legãri- dezlegãri, acatiste !( Doar,un pic de Satana.) Pãi, se poate, dragi CpF-iști vigilenți ?!
  • Like 5
  • @ Stefan Stefania
   check icon
   Nu dragă, suntem oameni civilizați, părerea noastră va apărea doar la referendum, pe buletinul de vot. Cea care va rămâne acasă și va fierbe de ciudă vei fi tu!
   • Like 1
  • @
   1.Sunteți oameni civilizați ? De când? 2. Nu voi sta acasã ! Voi merge la referendum și voi vota împotriva modificãrii Constituției. 3. Pomohaci, Bârlãdeanu,episcopul Slatinei și alți iubitori ai raiului dorsal, sunt imaculați? Întreb doar așa, pentru consfințirea moralei ortodoxe.
   • Like 4
  • @
   check icon
   Fancy pants, m-ar durea în cot de legea aia, copilul meu este vaccinat.
   Ce nu înțelegi tu și habotnicii neoliberali care fac lupte de stradă în SUA este că aveți o gândire totalitară, în care este corect doar ce afirmați voi.
   Nu aveți nicio înclinație spre dialog și înțelegere reciprocă, de asta lumea vă iubește ca pe „doamne-ferește!”
   Eu vreau să fiți fericiți, dar nu cu prețul afectării valorilor mele. Faceți un referendum pentru legiferarea parteneriatului civil - soluția corectă, și-am să vin să votez pentru!
   • Like 0
  • @
   " CU BOLTÃ"- e foarte bine! : și pentru "sfințirea" bezmeticilor homofobi-antivaxx și pentru sãnãtatea prostatei din dotare !! Așadar, " cu boltã" sã fie, mulți ani de acu' înainte !!
   • Like 2
  • @
   check icon
   Poti te rog sa nu mai fii troll si sa schimbi site-ul ? Nu de alta dar ambasadele Coreei de Nord , a Rusiei si CpF cauta oameni ca tine care nu ii pot suport pe altii...
   • Like 0
  • @
   check icon
   Nu, prefer locația asta, îmi place să calc, tot cu boltă, peste trolii agitați și agresivi ai corectitudinii politice.
   • Like 0
  • @
   check icon
   La revedere.
   • Like 0
  • @
   Mai bine : Adio ! (nu lasã loc de întors)
   • Like 1
  • @ Stefan Stefania
   check icon
   Nu pot promite un adio decât dacă te porți normal, cu bun simț. Dacă vei continua să calci în străchini, tu și ceilalți habotnici political correctness, atunci cineva va trebuie să vă atenționeze și să vă spună c-ați luat-o pe arătură.
   • Like 0
  • @
   Eu m-am plictisit sã primesc replici imbecile. Dvs. nu v-ați plictisit sã le scrieți ?
   • Like 1
 • Eu am o problema cu oarecari lacune in articol. Autorul zice: "Exercițiul popular [ nota mea: referendumul ] poate însă naște monștri."
  Dupa care autorul mentioneaza 2 posibile situatii: fie rezultatul iese la limita, fie nu se prezinta suficienti la urne.
  De acord cu cele 2 posibilitati desi nu sunt singurele.
  Dar unde pana mea sint monstrii ?
  In ce constau acesti monstri ? daca rezultatul e la limita sau prezenta insuficienta la urne, ce sint, cine sint monstrii astia dom'le ?
  • Like 0
 • florin check icon
  Mai trec 3-4 zile, inca un articol contra referendum. Mi se pare de-a dreptul stupid sa repeti aceasi idee si sa asociezi mereu diverse mizerii referendumului. Pana acum am aflat ca referendul nu-l sustine 3 000 000 de cetateni (!!!), ci Dragnea , PSD, Putin, Iliescu...
  Spuneti-mi stimabili jurnalisti cand in istoria acestui popor s-au strans atatea semnaturi pentru o cauza? Oare initiativele legislative sunt obligatoriu dictate doar de UE sau SUA? Noi nimic? N-avem voie?
  Nimeni dintre voi jurnalistii n-ati invitat macar o data un reprezentant al acestei coalitii sa va lamureasca ce vor. Ati devenit un sistem ermetic avand exclusivitatea selectiei informatiilor.
  Pentru cei ce citesc acest articol simplific mesajul referendumului: Fratilor, noi nu vrem familii de bulangii cu drept de a adopta copii. Necajitii aia orfani au si ei un drept: sa fie adoptati de o familie normala.
  Mizeriile astea nici nu au existat in trecutul apropiat. Vorbim de drepturile copiilor dar unii sunt in stare sa-i arunce in bratele dezaxatilor pentru un trai mai bogat. Nu vad nici un protest al homo... desi in trecut faceau parade an de an. Daca ei cei vizati nu protesteaza voi jurnalistii pentru cine luptati? Pentru Satana?
  • Like 1
  • @ florin
   andrei andrei check icon
   In primul rand cele 3 milioane de semnături sunt la fel de adevărate ca inocenta lui dragnea. Semnăturile cred ca doar un prost ignorant consideră că au fost strânse într-un mod corect, dar asta e alta discuție. Sa ne gândim la altceva, cate familii căsătorite de persoane gay cunoști sau cate persoane gay cunoști? Sa analizam si stereotipul cetățeanului care a semnat si putem găsi repede si votantul clasic al psd.
   • Like 5
  • @ andrei
   check icon
   Le-ai verificat tu personal semnăturile, de afirmi că nu-s pe bune?
   • Like 0
  • @ florin
   florin check icon
   @ Andrei Ciornei
   Pai am votat in 1996 cu CDR si Constantinescu, 2012 cu Prigoana la primarie, 2014 cu Iohanis si 2016 Nicusor Dan la primarie. Niciodata PSD. Apoi eu, sotia si alti prieteni cu care am vorbit inca nu am semnat aceasta petitie dar vom face asta cat de curand. Multumit de raspuns?
   • Like 0
  • @ florin
   Anon check icon
   OK, unde e scris ca orfanii au acel drept si cum e definita familia normala in documentul respectiv? De asemenea cum se poate asigura respectarea dreptului respectiv si pedepsi incalcarea lui?
   • Like 0
  • @
   Cum adica fara discriminare? Vrei sa oferi drept la casatorie persoanelor de acelasi sex si in acelasi timp vrei sa le interzici principala distractie de care ceilalti au beneficiat din plin pana acum? Unde e dreptatea? Ce vor zice lesbienele, mai ales ca ele conduc detasat in topul consumatorilor de violenta domestica?
   • Like 0
 • check icon
  Bla-bla-bla...
  Cine a stârnit actualele neliniști privitoare la căsătorie/familie/adopție, care au dus la acest referendum, ar face bine să nu mai comenteze!
  • Like 1
  • @
   check icon
   Nu, organizațiile LGBT agresive.
   • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult