Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un stilou virtual cu care poți face aproape orice magie. Am testat Samsung Galaxy Note8 și am descoperit cât de mult îmi place să mă joc și să scriu de mână

Lansat sub sloganul Do Bigger Things, Samsung Note8 este unul dintre cele mai intuitive aparate care mi-au trecut prin mână în ultimele luni. Vârf de gamă, destul de scump, ultimul Note8 intră în topul recomandărilor mele pentru oamenii activi, cu afaceri și ale căror agende zilnice depind decisiv de modul în care își organizează timpul și își fac ordine în listele to do.

Am testat 2 săptămâni Note8 și l-am utilizat câte cel puțin 12 ore pe zi, intensiv, atât în întâlniri, cât și în interes personal, în timpul liber cu familia. Conceptul Note îmi este familiar pentru că anterior am folosit telefoanele de la apariția modelulului 2 până la 5, iar capabilitățile celui mai nou produs le văd prin prisma istoriei mele cu aparatele pe care le-am avut. 

Campania de review-uri pentru ultimul model Note8 de la Samsung Galaxy în Republica a constat într-o serie de texte semnate de Diana Bogdan (de la Designist.ro), Radu Pilat, Radu Georgescu și Mihai Brașoveanu, care au împărtășit experiența lor în timpul testelor.

Am să încep acest ultim review al modelului Note8 cu feature-ul pe care l-am considerat cel mai util ca antreprenor și creator de conținut scris: S Pen-ul pentru notițe, idei, desene, screen-shot-uri cu adnotări. Poți încheia ziua listând lucrurile pe care le ai de făcut la prima oră, poți să o începi aruncând un ochi pe ce ai notat cu seară înainte. Poți face print-screen al ecranului și ai libertatea să notezi pe el sugestii. Rezultatul poate fi trimis prin orice aplicație de chat sau email, către orice destinatar.

Iar când poți să scrii direct pe ecran fără să-l deblochezi, realizezi că aceasta e și una dintre cele mai spectaculoase și folositoare funcții ale smartphone-ului. Screen-off-memo funcționează simplu: scoți telefonul din buzunar, extragi S Pen-ul, notezi, mâzgălești sau desenezi, apoi dai SAVE. Acest avantaj definește poate cel mai bine rolul de asistent personal pe care-l poate avea Samsung Note8. E util mai ales când ești într-o întâlnire și nu ai carnețel și pix la tine sau când vorbești la telefon cu cineva și dorești să notezi ceea ce spune (pui pe speaker și scrii pe ecran). Le cer scuze cititorilor acestui review pentru caligrafie, scrisul de mână pe un display (redescoperit pe Note8 cu S Pen-ul) nu e o calitate ieșită din comun a subsemnatului.

Celor care se întreabă de ce acest review este presărat cu multe cuvinte în limba engleză, am să le răspund că toate încercările mele de a-mi seta meniul laptopului, tabletelor, telefoanelor sau televizoarelor smart în limba română (de multe ori pentru teste și în limba franceză) au eșuat. Prefer ca atunci când am de-a face cu tehnologia, indiferent cât este de rudimentară sau complexă, să folosesc limba engleză, pentru că toate funcțiile, butoanele, comenzile sună natural.

Note8 primește o notă mare și pentru că este intuitiv. După o folosire intensă, realizezi că fabricantul aparatului a dat multă atenție capitolului usability (capacitatea unui device/ website/ produs de a fi intuitiv). Orice utilizator de smartphone, indiferent de brand, se prinde rapid cum se folosește. Cel mai bine sunt evidențiate avantajele lucrului cu S Pen-ul (revin asupra acestuia pentru că mi-a plăcut cel mai mult cum se mișcă).

Scoaterea micului stilou virtual din aparat îți afișează imediat un meniu în arc de cerc în dreapta ecranului, care-ți arată ce poți să faci și ce feature-uri ai la dispoziție.

Surpriza vine din butonul translate- ții S Pen-ul deasupra cuvântului pe care nu-l cunoști și-ți apare traducerea automată pentru câteva zeci de limbi prin Google Translate și ai inclusiv posibilitatea să-i asculți pronunția.

Pen-ul magic acoperă și o bună parte a zonei de entertainment și socializare. Spre exemplu, unul din butoanele afișate este Live message. Acesta permite să scrii sau desenezi orice pe ecran. Selectarea butonului SAVE transformă mesajul automat într-un GIF. Și pentru că vorbeam despre usability, imediat după SAVE apare butonul SHARE, cu ajutorul căruia poți să trimiți oricui scurtul fișier sau să-l postezi pe rețelele de socializare.

Cei care se țin de glume pot să se joace în toate felurile, mai ales în timpii morți dintre întâlniri sau la ședințele plictisitoare. Colorezi direct pe fotografii, comentezi pe ele, adaugi mustăți virtuale celor pe care i-ai fotografiat, trimiți mesaje GIF. Această funcție te face să redescoperi cum e să te joci chiar dacă ești adult. În cele două săptămâni de teste, mi-am bombardat prietenii cu poze peste care am desenat sau realizat GIF-uri cu diverse mesaje. 

Atenția la detaliile legate de S Pen (ce-l face unic în piață) se vede și în meniul separat al acestuia. La o scurtă apăsare pe pictogramă, apar mai multe variante de vârfuri de peniță- funcție de utilizat pentru cei care vor să schițeze ceva sau să coloreze, de-a dreptul.

 

Design-ul și mărimea ecranului: încă din primele momente de utilizare, senzația a fost una că Note8 e primul model din gama sa care scapă de eticheta phablet (fără a presupune că asta și-a dorit și producătorul). Designul este elegant, în linii fine, atent lucrate. Materialul exterior este bun, dar are și un dezavantaj- urmele amprentelor rămân pe spatele aparatului. Partea bună este că dispar la fel de repede prin ștergere cu aproape orice tip de material (șervețel, pânză moale). 

Ecranul reușește să fie cel mai mare de până acum, fără să creeze impresia că telefonul e greu de manevrat. Efectul a fost câștigat prin integrarea butoanelor în zona de jos a ecranului, dar mai ales prin adoptarea aspect ratio de 18,5:9.

Note8 vine și cu două camere foto, ambele cu stabilizare optică. Iar camera principală a telefonului este, probabil, una dintre cele mai performante la smartphone-urile lansate în 2017 pe piață. Mai multe despre cât de bine se descurcă aparatul cu fotografiile a scris Mihai Brașoveanu aici, iar în text aveți și o galerie foto realizată cu Note8.

Camera secundara de pe spate se mișcă bine, iar Note 8 mai are o funcție- aparatul comută automat pe camera principală dacă luminozitatea scade.

Ca orice smartphone, Note8 are și câteva minusuri, pe care nu le putem trece cu vederea. Cuplat la priză cu adaptive fast charger-ul care vine la pachet, senzația a fost că încărcarea durează cu 20% mai mult decât la un Samsung Edge7 pe care-l utilizez de un an. De asemenea, s-a întâmplat de câteva ori să scot telefonul din buzunar și după deblocare să activez fără să vreau funcția Bixby, robotul-asistentul dotat cu inteligență artificială al aparatelor Samsung din ultimele generații. Cât despre preț, echivalentul a cel puțin 1000-1100 de Euro, acesta e trecut la minusuri în alte review-uri. Pare mult, însă este un telefon premium din toate punctele de vedere, iar cei care-l cumpără pentru a-l utiliza la maximum în profesia pe care o au vor constata că Note8 își merită banii.

De la Bixby până la posibilitatea de a scrie pe ecran fără să-l deblochezi și să creezi un fișier, Samsung Galaxy Note8 este un mic univers în sine, iar producătorii l-au proiectat încât să-ți ajute la fel de mult și când ești în ședințe, dar și pentru atunci când cauți să te relaxezi câteva minute între întâlniri. 

Pentru cei care doresc să aibă la îndemână și câteva date mai tehnice despre Note8, iată și o scurtă listă:

Display: 6.3-inci Quad HD+ Super AMOLED, 2960x1440 (521ppi), compatibil HDR / 83,2% din suprafața frontală, este protejat de Corning Gorilla Glass 5

Camere foto: Pe spate: Dual Camera cu stabilizator optic de imagine. Camera principală- 12 MP Dual Pixel AF. Pe partea frontală, camera este de 8 MP AF.

Capabilitățile funcțiilor video: Video: 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@240fps, HDR, dual-video rec

Dimensiuni: 162.5 x 74.8 x 8.6mm

RAM: 6GB RAM (LPDDR4)

Spațiu de stocare: 64GB/128GB/256GB + slot card microSD pana la 256 GB (cardul SD nu se poate utiliza simultan cu 2 SIM-uri).

Procesor: Exynos 8895 - Octa core (2.3GHz Quad + 1 .7GHz Quad), 64bit, 10nm

Greutate: 195 grame

Baterie: 3.300 mAh

Sistem de operare: Android 7.1.1

Senzori: Giroscop, senzor geomagnetic, măsurare puls, proximitate, RGB Light, Scanare de iris, accelerometru, barometru, senzor de amprentă

Culorile aparatului: Midnight Black, Orchid Grey, Deep Sea Blue, Maple Gold. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan Dinu Dan Dinu check icon
    Ok, Alex, mă convinseşi că-i bun foarte. Părerea mea e că trebuie să-ţi cumperi unul.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult