Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Un tabel cât un milion de promisiuni populiste de creșteri de salarii. Cum arată în 10 țări salarii brute, nete și minime. Angajatul român rămâne cu cea mai mică remunerație netă

Muncitori asiatici

Foto: Getty Images

În tabelul comparativ de mai jos din care am exclus Europa de Vest ca să evitam depresia, avem țări din UE și din afara UE (inclusiv din Uniunea Euro-Asiatică UEA), mai dezvoltate și mai puțin dezvoltate și cu structuri diferite de aport la PIB. Și totuși, nu au fost alese la întâmplare, ele având un numitor comun: toate se confruntă cu lipsa de resursa umană calificată / necalificată, din cauza unui exod dramatic al forței de muncă, care creează premise pentru munca la negru și importul de muncitori din zona asiatică. Unele dintre țările de mai sus „au noroc” dacă se poate spune așa, pentru că limba rusă este folosită ca traducător și pot să atragă resursa umană și din spațiul UEA (foarte multă resursă calificată din Belarus și Ucraina lucrează în Polonia și începe să migreze și către Cehia).


Frapează totuși faptul că deși România nu are cel mai mare cost total cu salariile (angajat + angajator) – e doar pe locul 5 – totuși, după redistribuția din 2018 pe care multe companii fie nu au aplicat-o fie nu au aplicat-o onest, angajatul rămâne cu cea mai mică remunerație netă, iar angajatorul plătește doar 2,2% cheltuieli cu angajatul. Așadar, pe de o parte angajatorul este stimulat să investească în țară datorită cheltuielilor mici, dar angajatul rămâne cu cea mai mică sumă netă în mână din grupul de comparație – adică exact ce poate fi mai contraproductiv pentru a reține și dezvolta resursa umană.

Probabil că o astfel de analiză este punctul de plecare pentru o reformă salarială sustenabilă și nu promisiuni că vor crește salariile sau că salariile minime nu vor fi impozitate. În România pur și simplu nu mai există oameni care să muncească. Toate planurile mărețe din PNRR vor fi executate cu vreo 100 de mii de muncitori asiatici, HORECA va funcționa în curând numai cu muncitori asiatici.

România are nevoie să fie condusă strategic pe un orizont de cel puțin 10 ani. Trebuie definite noi sectoare de competiție industrială în care să atragem investiții, trebuie patronate de Președinție, Parlament și Guvern proiecte curajoase „Cumpără Fabricat în Romania”, sistemele de educație și sănătate trebuie curățate de oligarhiile de partid și familie care le fac praf resursele, școala trebuie legată de piața muncii, avem nevoie de un plan serios pentru a salva demografia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult