Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un tânăr de 27 de ani vinde torturi de 2.000 de euro pe lună. Rețeta celui mai bun tort de nuntă. GENERAȚIA B

La 27 de ani, Cezar Stanislau, absolvent al Facultăţii de Economia Turismului Intern şi Internațional la Universitatea Româno-Americană, a reușit să-și transforme pasiunea într-o afacere de succes, sub brandul Bakings.

Cezar a transformat preparatul torturilor într-o adevărată artă. Chiar dacă de la demararea afacerii, în cursul anului trecut, nu prea a mai avut weekend-uri libere, Cezar susține că nu simte oboseala pentru că face totul cu mult entuziasm. „A mers totul foarte bine, din 2 ianuarie nu am mai avut liber până la Paște, am fost în fiecare zi la muncă, fără sâmbete și duminici libere”, spune antreprenorul. 

În prezent a ajuns la vânzări lunare de 1.500-2.000 de euro.

Niciun tort nu seamănă cu altul. Folosește cremă de unt și le personalizează cu hârtie comestibilă, scoasă la o imprimantă specială.

După ce a lucrat șase ani în turism și-a dat demisia și a stat câteva luni acasă. Pentru că era pasionat de gătit, și-a făcut un blog culinar unde posta rețetele pe care le testa și îmbănătățea în bucătărie.

„Am început să fac mai multe deserturi. Nu m-a învățat cineva anume să fac torturi. Am învățat singur, am perfecționat rețetele. Am urmărit-o la un moment dat pe Katherine Sabbath. Am spus prietenilor mei că dacă vrea vreodată cineva un tort, sunt dispus să îl prepar. Am început să iau comenzi, am văzut că merge foarte bine. Era prin iunie 2015. Am făcut și un candy bar unei prietene și s-a bucurat de mare succes”, povestește Cezar Stanislau începutul afacerii sale.

Cu timpul tot mai mulți prieteni și cunoscuți au început să îl roage să le prepare torturi cu diferite ocazii, așa că cu 8.000 de euro, bani împrumutați, și-a amenajat din noiembrie anul trecut, în București, un mic laborator unde face torturi, dar și multe alte deserturi: bezele, eclere, tarte, cheesecakes. În afacere îl are alături pe un prieten, inginer constructor care dorea să se reprofileze, de asemenea, și care se ocupă de partea administrativă a business-ului.

„Majoritatea torturilor sunt cu marțipan și toată lumea care comandă un tort vine cu o temă. Am încercat să fac eu personajele, dar îmi lipsește talentul. Așa că am venit cu ideea de a folosi o cremă de unt și de a personaliza torturile cu ajutorul hârtiei comestibile. Cu ajutorul unei imprimante printez imaginea pe hârtie comestibilă, și o aplic pe tort. Torturile mele sunt diferite față de ce există pe piață. Am pus și doze de cola, de bere. Mă las ghidat de inspirație și totul prinde contur în timpul procesului de creație”, povestește antreprenorul.

Cea mai bună rețetă pentru un tort de nuntă

Deși face mai mult torturi pentru pentru copii și aniversări, a primit și solicitări de torturi pentru nunți.

Cel mai mare tort pentru o nuntă pe care l-a făcut în laboratorul său a avut o greutate de 20 de kilograme.

„Am intrat recent în domeniul acesta, al torturilor pentru nunți. Este un domeniu foarte greu, pentru că un tort de nuntă trebuie să arate „uau”. Eu m-am axat mai mult pe torturile mai mici, pentru copii și aniversări”, spune Cezar.

În opinia lui, cea mai bună rețetă de tort de nuntă este tortul de morcov cu cremă de brânză și cremă de unt cu zmeură. Acesta este de altfel și cel mai reprezentativ și mai bine vândut produs al BaKings.

„Tortul de morcov nu are absolut deloc gust de morcov. Trebuie să fie foarte umed la interior. Torturile mele nu sunt tradiționale, nu sunt însiropate. Tortul de morcov mai are și nuci și scorțișoară”, ne descrie pe scurt Cezar rețeta celui mai bine vândut tort BaKings.

Marea majoritate a clienților săi sunt femei, iar cam 60% din clienți au între 20-35 ani. Prețul torturilor BaKings este între 75 de lei și 100 de lei pe kilogram, iar greutatea minimă pentru un tort este de două kilograme. 

Articolul face parte din cadrul campaniei Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Impresionant efortul, insa putin credibila problema cu ... calitatea....
    Tort cu morcovi "absolut" fara gust de morcovi, martipanul (care se poate procura din Ungaria ), "hartia comestibila etc., etc.
    Cel putin din articol, rezulta ca tanarul economist se straduieste, fara a-l fi invatat cineva, sa creeze torturi...
    In fine, succes!
    • Like 0
  • check icon
    Sigur că da, numai că din tórturi, nu din tortúri, nu edifici o țară. E mult mai greu să vinzi educație, cultură, civilizație... aici e greu, greu de tot, nu în buticuri de prăjituri, acolo e succes preste tot.
    • Like 0
  • Felicitari si la mai mareee!!!! Ma bucur ca ne-am cunoscut personal, intr-o mica provocare;) Bineinteles prajitureala ;)
    • Like 0
  • Felicitari ! Meriti o distribuire din partea mea ...vreau sa te cunoasca foarte multa lume!!!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult