Radu Georgescu și Marius Tudosie s-au întâlnit acum patru ani la o terasă din Centrul Vechi.
Un prieten comun îi invitase să vadă finala Champions League.
Amândoi lucrau în corporații. Radu coordona departamentul financiar al unei companii americane, iar Marius dezvolta aplicații pentru una dintre cele mai mari bănci europene.
Au descoperit că aveau aceleași păreri legate de job-ul din corporație, amândoi simțind că pot să facă mai mult decât să aplice niște proceduri venite de la sediul central.
În acea seară de mai, când toți prietenii lor se uitau la meci, Radu și Marius au decis că se vor asocia și vor dezvolta o aplicație financiară.
Visul lor era să modifice din temelie piața serviciilor contabile și fiscale. După trei ani au lansat prima aplicație de consultanță fiscală și contabilă din România.
În 2017 aplicația românească va fi lansată și în SUA.
„Decizia de a face o aplicație de consultanță fiscală am luat-o chiar în seara în care ne-am întâlnit prima dată. Marius m-a întrebat care este cel mai complicat lucru în contabilitate. I-am răspuns că fiscalitatea. <Atunci asta facem. O aplicație care va ajuta pe oricine să fie expert în fiscalitate!> a fost concluzia lui Marius”, își amintește Radu Georgescu începuturile afacerii lor.
Timp de trei ani s-au întâlnit de două ori pe săptămână. De obicei în serile când erau meciuri din Champions League.
În primul an nu au discutat cu nimeni despre proiect.
„Soțiile noastre nu înțelegeau cum am devenit dintr-o dată mari microbiști. Dar în timp ce prietenii noștri se agitau în fața televizorului, noi stăteam retrași la o masă și vorbeam despre specificațiile aplicației”, continuă antreprenorul.
Orice persoană poate deveni expert în contabilitate sau fiscalitate fără să citească vreo lege
În octombrie 2015 au lansat prima versiune.
„Aplicația oferă răspunsuri la peste 90% din întrebările contabile sau fiscale pe care le poate avea o firmă. Practic orice persoană poate să devină expertă în contabilitate sau fiscalitate fără să fie nevoită să citească vreo lege”, spune Radu Georgescu.
La început au dat-o prietenilor să o testeze. Răspunsul acestora a fost foarte pozitiv, adaugă Radu.
Cum funcționează aplicația
Aplicația este dezvoltată sub forma unui arbore decizional.
„Practic am făcut un puzzle cu zeci de mii de piese. Fiecare piesă reprezintă câte o mică operațiune din cadrul unei companii. Toate aceste piese adunate definesc fluxul financiar al oricărei companii, indiferent de mărime, industrie sau complexitatea ei. Aplicația scanează automat legile fiscale și contabile. Răspunsul la o întrebare îl primești în maxim 5 click-uri”, explică antreprenorul.
Companiile pot economisi timpul angajaților
Legislația fiscală este stufoasă în orice țară, dar în România este imposibil ca o persoană să țină pasul cu toate modificările legislative. Pe lângă faptul că legile se schimbă des, modul în care sunt scrise creează confuzie în interpretarea lor.
„Folosind aplicația noastră, companiile economisesc timpul angajaților care nu mai sunt nevoiți să piardă timp săpând prin legi. În al doilea rând aplicația noastră este gratuită, deci firmele nu mai plătesc pentru consultanța contabilă sau fiscală. În general, consultanța fiscală este foarte scumpă”, continuă Radu Georgescu.
„Cea mai importantă investiție a fost timpul nostru”
Cea mai importantă investiție în această aplicație a fost timpul nostru. Au trecut patru ani de când lucrăm la ea, spune antreprenorul. „Timpul nostru este singura resursă pe care nu o putem regenera. Banii vin și pleacă”.
Aplicația este dezvoltată ca Software as a Service (SaaS) și este găzduită în cloud.
Acest concept este des folosit în tehnologia actuală. Utilizatorul nu trebuie să mai descarce aplicația în calculator, nu trebuie să se intereseze de licențe sau de modalitatea în care se fac actualizările de baze de date.
Orice utilizator poate accesa aplicația de la adresa http://www.cfonetwork.ro/contabilitate-6.php
Accesul este gratis și nu este nevoie de user sau parolă
„Din cercetările noastre nu am găsit în nicio țară vreun soft similar cu aplicația noastră”
Creatorii aplicației spun că, „cu siguranță”, în România aplicația creată de ei este singura de acest gen. În plus „din cercetările noastre nu am găsit în nicio țară vreun soft similar cu aplicația noastră”.
De șase luni lucrează la o versiune pentru SUA pe care și-au propus să o lanseze în 2017.
„Pentru aplicația din SUA lucrurile merg mult mai repede, pentru că avem deja structură dezvoltată. Trebuie doar să includem legislația specifică fiecărei țări”
Peste 90% din utilizatori sunt companii. „Există și utilizatori persoane fizice care au aflat informații legate de taxele și impozitele pe care trebuie să le plătească”
Aplicația răspunde întrebărilor contabile și fiscale specifice companiilor, PFA-urilor, precum și persoanelor fizice.
Peste 90% din utilizatori sunt companii care doresc să afle răspunsuri la întrebări fiscale sau contabile.
Există deja și utilizatori persoane fizice care au aflat informații legate de taxele și impozitele pe care trebuie să le plătească atunci când vând sau cumpără un apartament sau o mașină.
De asemenea între utilizatori se numără și PFA-uri care vor să știe ce declarații trebuie să depună și când.
Aplicația va rămâne mereu gratuită. „Un produs foarte bun oferit gratis va ajuta mult mai repede la dezvoltarea companiei. Este conceptul folosit de Google”
L-am întrebat pe Radu Georgescu cum vede monetizarea aplicației. „Același lucru ne-a întrebat și reprezentantul unui fond de investiții. Ne-a recomandat să oferim aplicația o perioadă de probă de o lună și apoi să percepem un abonament. Răspunsul nostru a fost că aplicația va rămâne mereu gratuită. A fost șocat. De ce am face una ca asta? Pentru că noi credem că un produs foarte bun oferit gratis va ajuta mult mai repede la dezvoltarea companiei. Este conceptul folosit de Google. Produsul lor de bază este gratis, dar obțin venituri din servicii adiacente. În cazul nostru serviciile de contabilitate, audit, analize financiare”, a explicat Radu Georgescu, care este convins că în maximum zece ani job-ul de contabil va arăta complet diferit. „Poate chiar va dispărea”.
Articolul face parte din cadrul campaniei Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.
Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pentru un antreprenor la inceput de drum face lumina, e un ABC foarte util si de incredere!
Mă număr printre cititorii fervenți ai publicației dvs., fapt care se datorează, normal, aprecierii calității textelor publicate.
Tocmai abordarea deschisă a republica.ro mă determină să vă comunic protestul meu în raport de scriitura colegei dvs.
Astăzi, parcurgând textul materialului publicat sub titlul " Doi foști corporatiști au dezvoltat prima aplicație de consultanță fiscală și contabilă din România. ...", am rămas uimit în fața conținutului și, mai ales, a mesajului extrem de periculos pe care o astfel de scriitură poate să îl determine.
Prima precizare pe care o aduc este aceea că, în mod profesional practic analiza legislației fiscale din poziția de avocat. Nu sunt consultant fiscal și, din această postură nu mă recomand ca specialist în fiscalitate, considerând că avocați specializați în această materie vor apare în România, cel mai curând peste zece ani și nu în conjunctura actuală a învățământului juridic. Mă laud doar cu o bună-înțelegere a materiei contenciosului fiscal, sprijinit fiind de un consultant de mare reputație care, încă nu a citit materialul mai sus rubricat conservându-și astfel, buna-dispoziție.
Ca persoană implicată atât în practici ale fiscalității, dar și în mare măsură fiind un individ interesat în utilizarea tehnologiei informației ca facilitator al mecanismelor curente, exprim o puternică îndoială față de capacitatea sistemului informatic la care textul face referire, în raport cu scopul dorit și anume "consultața fiscală".
Afirmația colegei dvs. care, în plină efuziune față de idee, exprimă opinia potrivit căreia " Orice persoană poate deveni expert în contabilitate sau fiscalitate fără să citească vreo lege" m-a iritat în mod extrem.
Cred că, un ansamblu de mijloace informatice produce un rezultat fără rateu în condițiile în care, baza de date analizată (presupusă a fi introdusă în sistem cu acuratețe) poate suporta un mecanism de analiză matematic.
Ideal ar fi ca, efectul fiscal al unei operațiuni economice să reprezinte rezultatul strict al unui proces matematic cu calificări exacte ale datelor, subiecților relației economice, tipologiei tranzacției samd, elemente surprinse în programul informatic citat de autoarea textului și pe care le-am petrecut urmărind conținutul din linkul recomandat.
Din păcate, consultanța fiscală, oriunde în lume, presupune și judecăți de valoare extrem de adânci, aprecieri a unor operațiuni care nu pot fi rezultat al unui proces informatic. Mai mult decât atât, mă îndoiesc că autorii programului au luat în considerare efectele obligatorii ale legislației europene și practicii jurisprudențiale comunitare în raport cu bâlbâielile sistemului național, elemente care determină chiar conflicte cu aspectele fiscale interne.
Particularitățile sistemului de analiză și sinteză propriu minții umane, din fericire, nu poate fi înlocuit informatic, un sistem IT determinând în caz de excelență, nașterea numai a unui instrument foarte util.
Caracterul extrem de periculos a afirmației autoarei textului care susține că excelența în materie de cunoaștere fiscală ajunge la îndemâna oricărui ignorat care "fără să citească o carte" devine expert fiscal nu cred că mai necesită comentarii.
Totuși, am perceput și o latură plăcută a acestei situații, mi-am adus aminte că relația mea profesională si prietenia de care mă bucur în relația cu un mare specialist în consultanță fiscală a pornit de la o polemică în presă pe care am purtat-o cu acesta atunci când, tineri fiind, credeam că putem să schimbăm neschimbarea.
Cu prietenie,
Av.Liviu STANCU
Un proverb chinezesc spune asa: Daca nu ai pentru cine sa mori inseamna ca traiesti degeaba! Parafrazand pot spune asa: Daca nu poti DĂRUI inseamna ca traiesti degeaba!
Ei DĂRUIESC si vor primi - cu siguranta - inzecit inapoi!