Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Doi foști corporatiști au dezvoltat prima aplicație de consultanță fiscală și contabilă din România. „Va rămâne mereu gratuită”. GENERAȚIA B

Radu Georgescu și Marius Tudosie s-au întâlnit acum patru ani la o terasă din Centrul Vechi.

Un prieten comun îi invitase să vadă finala Champions League.

Amândoi lucrau în corporații. Radu coordona departamentul financiar al unei companii americane, iar Marius dezvolta aplicații pentru una dintre cele mai mari bănci europene.

Au descoperit că aveau aceleași păreri legate de job-ul din corporație, amândoi simțind că pot să facă mai mult decât să aplice niște proceduri venite de la sediul central.

În acea seară de mai, când toți prietenii lor se uitau la meci, Radu și Marius au decis că se vor asocia și vor dezvolta o aplicație financiară.

Visul lor era să modifice din temelie piața serviciilor contabile și fiscale. După trei ani au lansat prima aplicație de consultanță fiscală și contabilă din România.

În 2017 aplicația românească va fi lansată și în SUA.

„Decizia de a face o aplicație de consultanță fiscală am luat-o chiar în seara în care ne-am întâlnit prima dată. Marius m-a întrebat care este cel mai complicat lucru în contabilitate. I-am răspuns că fiscalitatea. <Atunci asta facem. O aplicație care va ajuta pe oricine să fie expert în fiscalitate!> a fost concluzia lui Marius”, își amintește Radu Georgescu începuturile afacerii lor.

Timp de trei ani s-au întâlnit de două ori pe săptămână. De obicei în serile când erau meciuri din Champions League.

În primul an nu au discutat cu nimeni despre proiect.

„Soțiile noastre nu înțelegeau cum am devenit dintr-o dată mari microbiști. Dar în timp ce prietenii noștri se agitau în fața televizorului, noi stăteam retrași la o masă și vorbeam despre specificațiile aplicației”, continuă antreprenorul.

Orice persoană poate deveni expert în contabilitate sau fiscalitate fără să citească vreo lege

În octombrie 2015 au lansat prima versiune.

„Aplicația oferă răspunsuri la peste 90% din întrebările contabile sau fiscale pe care le poate avea o firmă. Practic orice persoană poate să devină expertă în contabilitate sau fiscalitate fără să fie nevoită să citească vreo lege”, spune Radu Georgescu.

La început au dat-o prietenilor să o testeze. Răspunsul acestora a fost foarte pozitiv, adaugă Radu.

Cum funcționează aplicația

Aplicația este dezvoltată sub forma unui arbore decizional.

„Practic am făcut un puzzle cu zeci de mii de piese. Fiecare piesă reprezintă câte o mică operațiune din cadrul unei companii. Toate aceste piese adunate definesc fluxul financiar al oricărei companii, indiferent de mărime, industrie sau complexitatea ei. Aplicația scanează automat legile fiscale și contabile. Răspunsul la o întrebare îl primești în maxim 5 click-uri”, explică antreprenorul.

Companiile pot economisi timpul angajaților

Legislația fiscală este stufoasă în orice țară, dar în România este imposibil ca o persoană să țină pasul cu toate modificările legislative. Pe lângă faptul că legile se schimbă des, modul în care sunt scrise creează confuzie în interpretarea lor.

„Folosind aplicația noastră, companiile economisesc timpul angajaților care nu mai sunt nevoiți să piardă timp săpând prin legi. În al doilea rând aplicația noastră este gratuită, deci firmele nu mai plătesc pentru consultanța contabilă sau fiscală. În general, consultanța fiscală este foarte scumpă”, continuă Radu Georgescu.

„Cea mai importantă investiție a fost timpul nostru”

Cea mai importantă investiție în această aplicație a fost timpul nostru. Au trecut patru ani de când lucrăm la ea, spune antreprenorul. „Timpul nostru este singura resursă pe care nu o putem regenera. Banii vin și pleacă”.

Aplicația este dezvoltată ca Software as a Service (SaaS) și este găzduită în cloud.

Acest concept este des folosit în tehnologia actuală. Utilizatorul nu trebuie să mai descarce aplicația în calculator, nu trebuie să se intereseze de licențe sau de modalitatea în care se fac actualizările de baze de date.

Orice utilizator poate accesa aplicația de la adresa http://www.cfonetwork.ro/contabilitate-6.php

Accesul este gratis și nu este nevoie de user sau parolă

„Din cercetările noastre nu am găsit în nicio țară vreun soft similar cu aplicația noastră”

Creatorii aplicației spun că, „cu siguranță”, în România aplicația creată de ei este singura de acest gen. În plus „din cercetările noastre nu am găsit în nicio țară vreun soft similar cu aplicația noastră”.

De șase luni lucrează la o versiune pentru SUA pe care și-au propus să o lanseze în 2017.

„Pentru aplicația din SUA lucrurile merg mult mai repede, pentru că avem deja structură dezvoltată. Trebuie doar să includem legislația specifică fiecărei țări”

Peste 90% din utilizatori sunt companii. „Există și utilizatori persoane fizice care au aflat informații legate de taxele și impozitele pe care trebuie să le plătească”

Aplicația răspunde întrebărilor contabile și fiscale specifice companiilor, PFA-urilor, precum și persoanelor fizice.

Peste 90% din utilizatori sunt companii care doresc să afle răspunsuri la întrebări fiscale sau contabile.

Există deja și utilizatori persoane fizice care au aflat informații legate de taxele și impozitele pe care trebuie să le plătească atunci când vând sau cumpără un apartament sau o mașină.

De asemenea între utilizatori se numără și PFA-uri care vor să știe ce declarații trebuie să depună și când.

Aplicația va rămâne mereu gratuită. „Un produs foarte bun oferit gratis va ajuta mult mai repede la dezvoltarea companiei. Este conceptul folosit de Google”

L-am întrebat pe Radu Georgescu cum vede monetizarea aplicației. „Același lucru ne-a întrebat și reprezentantul unui fond de investiții. Ne-a recomandat să oferim aplicația o perioadă de probă de o lună și apoi să percepem un abonament. Răspunsul nostru a fost că aplicația va rămâne mereu gratuită. A fost șocat. De ce am face una ca asta? Pentru că noi credem că un produs foarte bun oferit gratis va ajuta mult mai repede la dezvoltarea companiei. Este conceptul folosit de Google. Produsul lor de bază este gratis, dar obțin venituri din servicii adiacente. În cazul nostru serviciile de contabilitate, audit, analize financiare”, a explicat Radu Georgescu, care este convins că în maximum zece ani job-ul de contabil va arăta complet diferit. „Poate chiar va dispărea”.

Articolul face parte din cadrul campaniei Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Salut. Suna frumos. Ma intereseaza aplicatia.
  • Like 0
 • Aplicatia este o sursa de informatie excelenta. Structura este simpla, user friendly si ceea ce este cel mai important, ofera si indicatia despre legislatia aplicabila fiecarui subiect. Evident, nu ne ajuta sa devenim experti contabili sau fiscali peste noapte, dar face ne face informarea mult mai facila. Congrats!
  • Like 0
 • Aplicatia si abordarea spun ceva despre fondatori: intr-un domeniu cam arid cum e contabilitatea e greu sa iesi in evidenta sa faci niste pasi in plus sa ajuti lumea fata de majoritatea. Si cu toate astea se vede ca ei vor mai mult si clar vrei sa lucrezi cu oameni cu spiritul asta.
  • Like 0
 • I-am recomandat-o din intamplare unui prieten care avea niste intrebari legate de pfa; mi-a zis ca l-a ajutat si si-a rezolvat problema. Chestii faine construite in romania... :)
  • Like 0
 • Alina check icon
  Informatie logic structurata si mai ales actualizata in permanenta, ceea ce pare ca va fi din ce in ce mai necesar in vria schimbarilor din 2017. Pentru mai mult si mai personalizat e firesc sa platesti, asta se intampla oriunde in lume.

  Pentru un antreprenor la inceput de drum face lumina, e un ABC foarte util si de incredere!
  • Like 0
 • Aplicația ca aplicația.. Intuitivă și prietenoasă. Cei mai importanți sunt oamenii din spatele ei. Mi-au răspuns la fiecare dilemă, promt, documentat. Am încredere 100% în CFOnetwork. Vă mulțumesc că ați apărut în online.
  • Like 0
 • REDACTIEI republica.ro :
  Mă număr printre cititorii fervenți ai publicației dvs., fapt care se datorează, normal, aprecierii calității textelor publicate.
  Tocmai abordarea deschisă a republica.ro mă determină să vă comunic protestul meu în raport de scriitura colegei dvs.
  Astăzi, parcurgând textul materialului publicat sub titlul " Doi foști corporatiști au dezvoltat prima aplicație de consultanță fiscală și contabilă din România. ...", am rămas uimit în fața conținutului și, mai ales, a mesajului extrem de periculos pe care o astfel de scriitură poate să îl determine.
  Prima precizare pe care o aduc este aceea că, în mod profesional practic analiza legislației fiscale din poziția de avocat. Nu sunt consultant fiscal și, din această postură nu mă recomand ca specialist în fiscalitate, considerând că avocați specializați în această materie vor apare în România, cel mai curând peste zece ani și nu în conjunctura actuală a învățământului juridic. Mă laud doar cu o bună-înțelegere a materiei contenciosului fiscal, sprijinit fiind de un consultant de mare reputație care, încă nu a citit materialul mai sus rubricat conservându-și astfel, buna-dispoziție.
  Ca persoană implicată atât în practici ale fiscalității, dar și în mare măsură fiind un individ interesat în utilizarea tehnologiei informației ca facilitator al mecanismelor curente, exprim o puternică îndoială față de capacitatea sistemului informatic la care textul face referire, în raport cu scopul dorit și anume "consultața fiscală".
  Afirmația colegei dvs. care, în plină efuziune față de idee, exprimă opinia potrivit căreia " Orice persoană poate deveni expert în contabilitate sau fiscalitate fără să citească vreo lege" m-a iritat în mod extrem.
  Cred că, un ansamblu de mijloace informatice produce un rezultat fără rateu în condițiile în care, baza de date analizată (presupusă a fi introdusă în sistem cu acuratețe) poate suporta un mecanism de analiză matematic.
  Ideal ar fi ca, efectul fiscal al unei operațiuni economice să reprezinte rezultatul strict al unui proces matematic cu calificări exacte ale datelor, subiecților relației economice, tipologiei tranzacției samd, elemente surprinse în programul informatic citat de autoarea textului și pe care le-am petrecut urmărind conținutul din linkul recomandat.
  Din păcate, consultanța fiscală, oriunde în lume, presupune și judecăți de valoare extrem de adânci, aprecieri a unor operațiuni care nu pot fi rezultat al unui proces informatic. Mai mult decât atât, mă îndoiesc că autorii programului au luat în considerare efectele obligatorii ale legislației europene și practicii jurisprudențiale comunitare în raport cu bâlbâielile sistemului național, elemente care determină chiar conflicte cu aspectele fiscale interne.
  Particularitățile sistemului de analiză și sinteză propriu minții umane, din fericire, nu poate fi înlocuit informatic, un sistem IT determinând în caz de excelență, nașterea numai a unui instrument foarte util.
  Caracterul extrem de periculos a afirmației autoarei textului care susține că excelența în materie de cunoaștere fiscală ajunge la îndemâna oricărui ignorat care "fără să citească o carte" devine expert fiscal nu cred că mai necesită comentarii.
  Totuși, am perceput și o latură plăcută a acestei situații, mi-am adus aminte că relația mea profesională si prietenia de care mă bucur în relația cu un mare specialist în consultanță fiscală a pornit de la o polemică în presă pe care am purtat-o cu acesta atunci când, tineri fiind, credeam că putem să schimbăm neschimbarea.
  Cu prietenie,
  Av.Liviu STANCU
  • Like 1
 • Gabriel check icon
  Am verificat serviciul gratuit. Raspuns prompt, la obiect si de ajutor. Recomand tuturor companiilor care au neclaritati mai ales dpdv fiscal. In jungla fiscala in care ne invartim, e bine de stiut ca exista un astfel de ajutor. In ziua de astazi nu mai este suficient sa apelezi la un contabil, trebuie sa poti accesa din cand in cand si un fiscalist. Insa fiscalistii sunt mult mai greu de gasit si in general mai scumpi. Nu pot decat sa va doresc entuziasm si putere de munca in dezvoltarea aplicatiei.
  • Like 0
 • Rare sunt momentele in care sunt emotionat placut de lucruri facute cu profesionalism si - mai mult - DĂRUITE colegilor de breaslă. Ceea ce ce face CFO Network prin a ajuta contabilii este unic (din acest punct de vedere si nu este o exagerare) in presa de specialitate din Romania.
  Un proverb chinezesc spune asa: Daca nu ai pentru cine sa mori inseamna ca traiesti degeaba! Parafrazand pot spune asa: Daca nu poti DĂRUI inseamna ca traiesti degeaba!
  Ei DĂRUIESC si vor primi - cu siguranta - inzecit inapoi!
  • Like 1
 • Felicitări! Afacerile încep pornind de la necesități, iar schimbul de informații țin tot de afaceri.
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult