Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Bebelușii din subteran, tinerii care cântă în adăpost, un tată și o fiică își iau „La revedere” desenând inimi pe fereastra rece a unui autobuz. 3 scene în care luminile umanității din Ucraina sclipesc în negura războiului

„Nu mai există niciun loc sigur în Ucraina”. Această frază, scrisă de șefa biroului BBC de la Kiev, rezumă pierderea grea suferită de fiecare ucrainean peste noapte. Când limitele au fost atât de brutal încălcate prin forța armelor, nu mai există nicio garanție: casele nu mai oferă securitate, drumurile și-au pierdut orice aer familiar, iar refugiul este de găsit în spațiile de tranzit, precum stațiile de metrou.

Într-o țară în război, mulți ucraineni își oferă unii altora pacea din ei. Priviți aceste fragmente de viață care ajung azi la noi din Ucraina, prin intermediul rețelelor de socializare - lumini de care sclipesc în negura războiului. Sunt fragile și puternice ca viața însăși. 

Un tată și o fiică își iau „La revedere” desenând inimi pe fereastra rece a unui autobuz. În Ucraina astăzi, bărbații trebuie să meargă la război pentru a-și apăra țara.


Într-un adăpost anti-aerian, mai mulți tineri ucraineni cântă un cântec plin de speranță.


Mai mulți medici și asistente îngrijesc nou-născuții de la terapie intensivă într-un adăpost improvizat la un etaj inferior al spitalului de copii din Dnipro, după ce orașul a fost ținta atacurilor rusești cu rachete.

Foto: Denis Surkov via The New York Times.

Sunt oameni care îngrijesc viața din prima ei secundă, în timp ce un agresor fără scrupule își pune în aplicare planurile de a curma vieți. Pe când Vladimir Putin vrea să-și vadă numele cât mai sus în cartea istoriei, ei luptă, cu discreție și căldură, pentru tot ce are umanitatea mai prețios.

Unul visează la imperii. Ceilalți lasă o moștenire.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Nu-i mai folosiți numele lui Putin, nu-i mai spuneți pe nume. Puteți să-i spuneți: dictatorul, criminalul, nebunul, oricum dar nu-i mai pronunțați numele. Merită tot disprețul din lume. Ptiu!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult